trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone
Mix smakuskładnikiciasto* 7 białek* 1 szklanka maku* 150 g wiórek kokosowych* 2/3 szklanki cukrumasa* 500 ml śmietany 36%* 2 łyżki cukru pudru* 2 opakowania usztywniacza do śmietany
Mix smakużytniej pełnoziarnistej- 200 g margaryny PALMA firmy BIELMAR- 1 łyżka śmietany- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaSzybko zagniatamy ciasto, schładzamy w lodówce przez 30 minut.MAK:- 1 puszka gotowej masy makowej- paczka bakalii- 100 ml koniaku- 4 krople zapachu pomarańczowego- 3 białka Bakalie zalej koniakiem i odstaw na 2 godziny aby się macerowały.Białka ubij na sztywno ze szczyptą
SMYKWKUCHNIjeszcze z czasów dzieciństwa, kiedy to moja mama pomagała w przygotowaniach do sylwestra, który miał być w okolicznym domu kultury.Pomagałam razem z nią … oblizując miskę po brzegi.Delikatny makowy biszkopt pokryty budyniowo-maślanym kremem śmietankowym oraz biszkoptami namoczonymi w alkoholu.Wszystko to oblane pyszną mleczną czekoladą i obsypane dużą ilością prażonego kokosu.Niebo w gębie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie
Ostra na SłodkoChałkę bardzo lubię więc staram się wymyślać różne jej wersje w świątecznym czasie bardzo lubięwersje z makiem. A wy jaką wersje lubicie?Składniki:50 g drożdży600
ciastkarnia na kruchym spodziemokrymi (napój roślinny, olej). Konsystencja powinna być dość mokra. Zmiksować dobrze ciasto. Wlać je do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200’C około 20 minut. Wyłożyć masę makową, posypać migdałami w płatkach. Piec dalej ok 20 minut (grzałka górna i dolna), następnie kolejne 15 minut (górna grzałka
CoolinarniePLsezamki, ni cukierki, a może domowej roboty lizaki tylko nie na patyku? Zapachniało dzisiaj w mojej kuchni świętami, miodem i prażonymi migdałami, a potem przez dzień cały raczyłam się makowymi rombami, gryzłam, chrupałam myśląc o moim plombach. Przepis autorstwa Ani Włodarczyk pochodzi z najnowszego, 6tego już, KUKBUKa. Tak wiem
Dzieje kuchennej Wiewiórylukru i takie woli. Przepis podaję za autorką bo w ferworze przygotowań czasu brak na posty a co dopiero na słowne zmiany :)Jutro zapraszam na babkową wersje makowej strucli. Bez przygód niestety się
Dzieje kuchennej WiewióryTort bezowy, orzechowy, z bitą śmietaną, makowy, lodowy... Można wymieniać jeszcze długo, ale ten jest wyjątkowy. Jest u nas na każde święta i wszystkie uroczystości. Placki na tort należy przygotować dwa tygodnie wcześniej, później to tylko przekładanie i tort śmietankowy gotowy. Palce lizać!Składniki na ciasto:1,5 szklanki śmietany1 szklanka cukru1 łyżka sodymąki tortowej - ile się wgniecieCiasto należy zagnieść
Salonik smakówpomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO): 5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki mielonego maku suchego2–3 łyżki oleju Białka oddzielam od żółtek, ubijam je na sztywną pianę, dodając pod koniecubijania cukier. Kiedy powstanie zwarta i nieruchliwa konsystencja, dodajękolejno po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach.Mąki mieszam
W kuchni Karmel-itkiLepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak
Anielska Kuchnia Animinut (do momentu suchego patyczka). Upieczone ciastka, przekładamy na talerzyk i posypujemy cukrem pudrem!Cytrynowe ciastka są jednym ze reprezentacyjnych deserów Gry o o tron :)Wkrótce na moim blogu makowe mleko :D .....źródło
Bon Appetit Małgorzatyzaprezentowane dzisiaj Hamantaschen, na znak uczczenia trzech założycieli Judaizmu - Abrahama, Izaaka i Jakuba. "Uszy Hamana" można wypełniać przeróżnymi nadzieniami. W internecie znalazłam między innymi: nadzienie karmelowo-jabłkowe, makowe, z suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1
Świat Ciastapokrojonych moreli i orzechów włoskichPrzygotowanie :Sparzony wcześniej mak mielimy Miód ogrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy bakalie i mak, smażymy chwilę do połączenia składnikówUgotowane łazanki dokładamy do masy makowej, mieszamy, wykładamy na talerz.Smacznego
Proste PotrawyZapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem
W kuchennym oknie Ewy