makowy - 2144 przepisów (strona:105/143)

Szarlotka II 123

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów   zastawa

królestwo garów
Wino i ciasto na świątecznym stole 150

również odnajdziemy suszone morele, rodzynki i gorzkawy posmak orzechów. Nie będzie to również wino przytłaczające a jego wyraźna kwasowość podtrzyma ochotę na dalszy ciąg. Makowiec to specyficzne ciasto. Masa makowa jest dość ciężka, w smaku dość intensywna i słodka ale łagodna. Proponuję do niego harmonijne trzy puttonowe Aszu, wino trochę dłużej dojrzewające w beczce niż Szamorodni, często pełniejsze, często

królestwo garów
Piernik z marcepanem i powidłami 444

rozbiciem sparzyć) utrzeć z cukrem na gęstą lśniącą masę, ucierając dodać kakao a następnie wanilię. Piernik posmarować lukrem, odstawić do zastygnięcia. na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik tort makowy szarlotka katarzynki oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

królestwo garów
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 182

Bakłażany dziewczynki, podobno mają więcej goryczy :) Podczas spotkania przygotowaliśmy kilka dań: bakłażan alla Parmigianina – przepis powyżej, risotto z dyni po włosku, kurczak myśliwski z Toskanii, zapiekane owoce pod zabajone makowym. Pod koniec spotkania, zasiedliśmy wspólnie do stołu i mogliśmy się cieszyć razem przygotowanymi daniami. Zostały podane wina, które dobrał Michał Jancik – sommelier firmy Lidl Polska. Do zapiekanki z bakłażana oraz

królestwo garów
Ciasto makowe z jabłkami 141

ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut

królestwo garów
Tort makowy z kremem śliwkowym 154

ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia (o średnicy 20 cm) wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

królestwo garów
Świąteczny jadłospis po mojemu, czyli wielkanocny stół pełen inspiracji w fotograficznym skrócie 213

mojej Mamy Pasztet Mamy Hani of course Schabik w musztardzie pieczony Sałatka z grillowaną piersią kurczaka Pieczone żeberka z kluskami śląskimi Mazurek biszkoptowy z bakaliami, ciasto czekoladowe i błyskawiczne - makowe Biszkoptowa babka waniliowa produkcji mojego Taty I mój Syn zwarty i gotowy pochłonąć wszystko co w zasięgu ręki ;) Wszystko pyszne, ale ilość jedzenia jak zwykle nie do przejedzenia ;)  Czego

Kuchnia po mojemu
Piegowata babka makowa 192

Wracając do domku... myślałam co upiec w nowo zakupionej foremce. Tej babki nie jadłam już kilka lat... Piegowata babka makowa   SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 4 jajka 1/3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g szklanka maku 250g margaryny kilka kropel aromatu migdałowego kropla aromatu waniliowego cukier

MarciochaKucharzy
Babeczki makowe z alkoholową wiśnią 184

Zastanawiałam się jakie muffinki upiec na święta. W tamtym roku były piernikowe a w tym: Babeczki makowe z alkoholową wiśnią SKŁADNIKI: 1 szkl. mleka 1/2 szkl. maku  kilka kropel aromatu migdałowego 1 jajko 1/3 szkl. oleju wiśnie w alkoholu 2 szkl. mąki 1/3 szkl. cukru  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 płaskiej łyżeczki sody szczypta soli świąteczne

MarciochaKucharzy
Ciasto makowe z polewą 249

Miękkie, delikatne i błyskawiczne w przygotowaniu ciasto makowe. Świetne dla osób, które mają w domu mak, a niestety nie są w stanie go zmielić. Poniższe ciasto będzie idealnie pasować do kubka niedzielnej kawy.  Składniki na formę keksową 30 cm: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka zwykłego cukru 0,5 szklanki suchego maku 250 g masła (standardowa kostka

Ugotować
Chleb z popcornem i kurkumą 172

Jakiś czas temu na jednym z portali był konkurs na temat pieczywa. Wygrały w nim moje bułki makowe pieczone w słoiku. Przepis na ten chleb był jednym z wielu jaki zgłosiłam. Pomyślałam, że warto pokombinować i zaszaleć z dodatkami. Tu postawiłam na popcorn, który uwielbiają dzieciaki ale nie tylko i kurkumę. Do takiego chleba wystarczy samo masło, ewentualnie pomidor

Ewa w kuchni
Makowiec na lanym cieście 270

jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki oleju 1 łyżka octu 1/2 kostki palmy 3/4 szklanki mąki ziemiaczanej 3/4 szklanki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: masa makowa trochę bakalii ubite na sztywną piane białko -  mieszamy wszystko razem Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem, i dodać do pozostałych składników ciasta. Wymieszać i dodac stopiony tłuszcz. Ciasto (lejące) nalać

Lubczyk i Wanilia
Luksusowy z masą orzechową 222

dodaję po łyżce masę z orzechami.  Na spód kładę placek orzechowy, na to połowę masy, przykrywam plackiem kokosowym, reszta masy, a na górę -placek makowy. Całość polewam czekoladą  i odstawiam na kilka godzin w chłodne miejsce. Składniki polewy wkładam do garnuszka i mieszając podgrzewam, aż połączą się ze sobą

Ciasteczkowy Potwór
Babka białkowa z polewą karmelową 173

oryginale była białkowo-makowa, ale z braku maku zostały białka. A i tak wyszła bardzo dobra w smaku  i mignęła się dosłownie w kilka chwil. Składniki: 1 szklanka białek (ok 8 sztuk) 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła 100 ml mleka rodzynki Karmel

Ciasteczkowy Potwór
Cycki murzynki 227

maku dodaję wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia. białka ubijam na sztywną pianę dodając po trochu cukier. Do ubitych białek dodaję po łyżce mieszankę makową. Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 35 min. Upieczone wyjmuję i studzę. Masa- z mleka odlewam 1/2 szklanki

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania