szkl. cukru. Dodawać po jednym żółtku - ciągle ubijając. Dodać 3/4 szkl. mąki - szybko wymieszać. Piec 15 minut w 180 stopniach. Upieczony, gorący biszkopt zrolować na ściereczce.Masa makowa: 200g maku mielonego, 200 ml mleka, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, np akacjowy Sądecki Bartnik , rodzynki. Mleko, cukier i miód zagotować, dodać 3 łyżki masła. Do gotującego się mleka wsypać
kolorowotorcikowoSzybko upieczone - babka makowa - Zdarza się czasem tak, że nie chce nam się lub nie mamy czasu - a tu trzeba upiec ciasto. Warto sięgnąć po "gotowca" w torebce. Wybierajmy jednak świadomie - czytając skład takich produktów. Miałam okazję wypróbować jedno takie ciasto producenta Majonezy Kętrzyński Skład mieszanki: mąka pszenna, cukier, skrobia ziemniaczana
kolorowotorcikowoszybko różne przepisy i znalazłam taki , który był najbardziej zbliżony do tego , który sama robiłam. Ciasto jest pyszne, wilgotne,(dodatkowo bezmączne a więc bezglutenowe), idealne dla wielbicieli wilgotnych makowych ciast. W pośpiechu nawet nie zauważyłam iż składniki są na tortownicę 24cm , ja piekłam w 26cm , wyszedł troszkę niższy, dodatkowo trochę pokombinowałam ze składnikami bowiem nie wszystkie produkty miałam
Smaczne Zdrowekokosem i kruchym ciastem to musiało być cudne. I nie pomyliłam się. Ciasto z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej , jak to kruche ciasta. Polecam szczególnie wielbicielom ciast kokosowych, makowych i serników oczywiście również. Dodatkowym plusem jest użycie mąki orkiszowej.Składniki ciasta:- 500g mąki orkiszowej, u mnie typ 750 lub 3 szklanki mąki pszennej- 250g zimnego masła- 3 łyżki ksylitolu
Smaczne Zdroweniespodziewanych zachcianek, czy też niespodziewanych gości. Polecam te błyskawiczne owsiane babeczki z żurawiną, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smaczne. Polecam również moje przepisy na: kakaowe babeczki z jeżynami. Makowe babeczki z kremem Pomarańczowo-serowo babeczki (Orange&cheese cupcakes) 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 100 g masła lub margaryny 3 łyżki miodu 1 łyżka siekanej żurawiny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędwukrotnie mielimy. Orzechy laskowe i morele siekamy na drobniejsze kawałki, mieszamy z pozostałymi składnikami. Jeśli chcecie zatopić zęby w ciasto szybciej i nie bawić się w przygotowanie masy makowej samemu - można użyć gotowej i po prostu dodać do niej owoce. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkowujemy cienko, starając się zachować
sama złodyczOstatnio scigam sie z czasem i przez to bardzo zaniedbalam ten blog. Az mi glupio, ze nie zagladam tu zbyt czesto. Jeszcze gorzej sie czuje, ze
Przysmaki KarolkiDzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny
Pora coś zjeśćOstatnio rozsmakowaliśmy się w biszkoptach przekładanych różnymi masami. Mogliście zobaczyć już przepisy na torcik makowy i torcik walentynkowy, dziś proponuję Wam biszkopt kakaowy z masą kokosową. Jest to ciasto szybkie w przygotowaniu, pomijając czas pieczenia czynności przygotowawcze zajmują około 30-40 minut (10 minut biszkopt, 10 minut masa i 10-15 minut przełożenie biszkoptu). Niestety pomiędzy pieczeniem biszkoptu, a przekładaniem
Smakołyki Berenikimazurek? O kurrczaczki,a mazurek gdzie?Są takie sytuacje, kiedy nagle zatrwożenie nas obezwładnia. Mazurek musi być, w końcu to Wielkanoc!Na Boże Narodzenie nieodłącznie występuje makowiec lub makowa strucla, tak w te święta obowiązująserniki, babki i mazurki. Jednak zdarza się, że w natłoku obowiązków, po prostu coś wypada z głowy,o czymś kompletnie zapominamy. Tak było w moim przypadku
W kuchni Karmel-itkiprzypominało tytułowy zachód słońca. :) Ciasto wielokrotnie przeze mnie pieczone (to taki pewniak jeśli mamy ochotę na ciasto marmurkowe). Tym razem w formie babki. Ciasto składa się z trzech warstw: makowej, kokosowej i kakaowej. Smaki bardzo fajnie się przenikają. W zależności od potrzeb można dzielić na dwie, trzy lub więcej części. Np. z dodatkiem orzechów laskowych, włoskich czy migdałów. Przepis daje
coolinarnastrefa.blogspot.comszkl. cukru. Plasterki ananasów pokroić w drobną kostkę. Masło utrzeć z cukrem, dodać ostudzony budyń, zmiksować na gładką masę. Dodać pokrojone ananasy, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ostudzone ciasto makowe. Na kremie ułożyć biszkopty. Polewa czekoladowa. W rondelku wymieszać kakao, cukier puder i wodę. Postawić na ogniu i chwile podgrzać. Zdjąć z ognia, dodać łyżkę margaryny i śmietanę. Energicznie mieszać
coolinarnastrefa.blogspot.commasy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami i na koniec wyłożyć jasne ciasto. Piec w nagrzanym
Słodkości i nie tylkomoim rodzinnym domu na zakończenie wigilijnej kolacji podawano kluski z makiem. Ale ja bardzo lubię wszelkie kasze więc konsystencja kutii pasuje mi chyba bardziej. Masa makowa, słodka i z dużą ilością bakalii jest podobna, ale zamiast klusek jest pszenica. Jeśli ktoś nie jadł jej nigdy i zastanawia się czy będzie mu smakować to podpowiem, że ugotowana pszenica smakuje podobnie
Smaczna Pyza