makowy - 2144 przepisów (strona:107/143)

Rolada waflowa Rafaello 361

najprawdopodobniej od siostry Anastazji. Przepis jest zmieniony i bardzo dostosowany pod mnie, bo przyznam się szczerze, że uwielbiam Rafaello! To mój słodycz numer jeden   razem z Irysami makowymi i krówkami :) Poza tym przypomina trochę rurki z kremem (bitą śmietaną), które też bardzo lubię :)     Składniki na 1 opakowanie wafli (kwadratowych lub prostokątnych) Masa budyniowa:   100g masła

Smakowy Raj
Tort makowo-migdałowy 172

wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny i chyba po raz pierwszy poncz do jego nawilżenia był zbyteczny. Składniki  na biszkopt makowy: 600 g  suchego maku 200 g  łuskanych migdałów  200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki

Gosia gotuje
Tort makowy z masą budyniową 171

Boże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt jako wielokrotnie sprawdzony się  prawie powtarza, to wypełnienie już niekoniecznie. Dzisiaj zapraszam na tort z puszystą masą budyniową. Składniki  na biszkopt: 600 g  suchego maku 200 g  orzechów włoskich

Gosia gotuje
Kruche ciasto 193

cukrem, dosypać mąkę. Szybko zagnieść ciasto. 2.)Piec około 15 minut w temp. 200"C. Do momentu, aż ciasto stanie się złote. P.S Ciasto może byś spodem szarlotki, tarty makowej, czy służyć jako baza do kruchych babeczek z masą karmelową Bakalland posypanych prażonymi migdałami. Smacznego

Luźna Kuchnia
Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 216

zrobiłam połowę bułeczek z makiem, a druga połowę z gotowym - kupnym kremem kasztanowym o słodkim smaku. Do ich przygotowania można poza tym wykorzystać np. ulubioną marmoladę, gotową masę makową czy ser.  Do przygotowania wykorzystałam majonez Kielecki , który dostałyśmy od firmy WSP SPOŁEM , razem z innymi ich produktami do przetestowania.  Muszę przyznać, że ciasto z dodatkiem majonezu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Masa makowa do makowca. 174

Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4  szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy

Przepisy i porady kulinarne
Wegańskie PĄCZKI PIECZONE + patent na lepienie pączków :) 267

mają być jednak pączki), wykorzystujemy patent mojej Babci na klejenie pączków :) Na połowie rozwałkowanego ciasta zaznaczamy lekko szklanką kółka, na których następnie układamy nadzienie (marmolada, gęsta konfitura, masa makowa, itd.) i pozostałą połową placka przykrywamy tę górną część, jak na zdjęciach. Teraz szklanka w ruch i wycinamy pięknie sklejone pączki :) Najlepiej zostawić je na trochę przykryte ściereczką, żeby sobie jeszcze

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Hamantaschen 261

słodkie ciasteczka z makiem, zwane uszami Hamana, choć w języki jidisz Hamantaszen oznacza właściwie kieszenie Hamana. Pierwotnie kapsy, które wywodzą się prawdopodobnie z XVI wieku, wypełniane były głównie nadzieniem makowym. Z czasem zaczęto je urozmaicać i zmieniać. Dziś piecze się je nawet w wersji wytrawnej z nadzieniem z ziemniaków i nasion sezamu lub fety i buraków.  Monika wybrała przepis

KUCHARNIA
LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE 288

LITEWSKIE CIASTECZKA MAKOWE-ŚLIŻYKI    Śliżyki  trafiły do mnie dzięki dziadkowi, który pochodzi z wileńszczyzny . Tam są  najważniejszą potrawą podczas kolacji wigilijnej. Tradycja ich pieczenia sięga dawnych czasów. Postne, małe, drożdżowe ciasteczka o lekko słodkawym smaku pieczone są na kilka dni przed wigilią i podawane jak tradycja ,każe  z makiełkami, jak u mnie w domu

w mojej kuchni
Białe noce w Sankt Petersburgu ---Notti bianche a San Pietroburgu 196

oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek, który posmarować nadzieniem. Nadzienie makowe: roztopione masło cukier mak (suchy) Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. lub nadzienie serowe: 300 g zmielonego twarożku 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego

w mojej kuchni
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 381

ŁĄCZENIE od spodu.. warstwa ciasta z orzechami warstwa jabłek ciasto z orzechami dżem śliwkowy, ciasto makowe, ,warstwa kremu i ciasto orzechowe na wierzch... BOMBA KALORYCZNA ale Smaczna.... ps.jest ciut zabawy ,ale warto dla smaku i zadowolonych min gości..kto lubi jabłka i mak ten będzie zadowolony.. ---- TORTA      100g mandorle tritate , sbucciate

w mojej kuchni
872. Manna jak płynny makowiec. 179

Kasza manna gotowana z masą makową; gruszką Muszę znów wkręcić się w ten cały "szkolny tryb" ... na razie nie jest źle :P A na razie nadrabiam świąteczne smaki

More food, love and dreams
Wegańska domowa PIZZA/CALZONE + drożdżowe BUŁECZKI Z KAPUSTĄ/PIEROŻKI Z PIECZARKAMI + inne wariacje na temat ciasta drożdżowego 384

słodko; wystarczy drożdże zamiast w wodzie wymieszać w mleku sojowym a zamiast ziół prowansalskich do ciasta dodać cukru waniliowego i już możecie piec bułki "mleczne" albo roladę z nadzieniem makowym albo cokolwiek, co tylko podsunie Wam wyobraźnia. Podsumowując, od dziś ten przepis na stałe wchodzi do Waszych kuchni a ja cieszę się, że nareszcie miałam chwilę, żeby podać go dalej

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wigilijna masa makowa 190

Domowa masa makowa ma ogromna przewagę nad kupną. Chyba jej największym plusem jest to że sami decydujemy o jej smaku i konsystencji dojąc swoje ulubione dodatki, bakalie, orzechy. Nie bez znaczenia jest tez fakt, że dokładnie wiemy co do niej wkładamy i nie używamy konserwantów czy wzmacniaczy smaku. SKŁADNIKI: 50 g masła 450g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny

Pyry na Gaz
Piegusek 360

Ciągły brak czasu.. Pogoda coraz ładniejsza zachęca do nowych wyzwań. Podaję kolejny zaległy przepis na ciasto które lubi moja rodzina. Nie przepadam za makowymi łakociami, więc piekłam nie dla siebie :) Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki  pszennej 1 szklanka maku (nie trzeba parzyć i mielić) 1 i 1/3 szklanki  cukru 4 jajka 25 dag (kostka)  margaryny

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania