Już jakiś czas temu odbyły się warsztaty świąteczne z marką Kasia i Dr. Oetker. Była choinka, prezenty i oczywiście pieczenie różnych słodkości. W bardzo radosnej, świątecznej
Smaczna Pyzadrożdżowe naleśniki z masą makową* i twarożkiem*z dodatkiem ubitego białka Zatęskniłam za makiem i świętami. Może to przez ten śnieg za oknem. A, może tak po prostu. Składniki: (3 naleśniki/1 porcja)30g mąki pełnoziarnistej15g mąki pszennejjajko5g świeżych drożdży 100ml mlekacoś do posłodzeniaDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, wlewamy mleko i miksujemy. Miseczkę
More food, love and dreamsmakowo-jabłkowa pieczona owsianka z ricottąPączki były, donaty też, były i z nutellą i czekoladą, w cynamonem posypce, z kokosem, w migdałach
More food, love and dreamspół. Następnie każdy pasek pokroić na trójkąty (ok. 12). Na poszczególnych trójkątach rozsmarować nadzienie w ten sposób, by zostawić mały margines na wszystkich bokach. Dół trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Nadzienie powinno być widoczne. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce, pozostawiając spore odstępy. Przykryć
Pasja Smakumaszynkę do mięsa, na małym sitku co najmniej dwukrotnie (najlepiej trzy, ale dwa wystarczy). Wraz z makiem mielimy bakalie (migdały, orzechy, rodzynki lub daktyle, oraz skórkę pomarańczową). Do masy makowej dodajemy cukier, marcepan, rozpuszczone masło oraz jajka. Dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zmiksowane na pył herbatniki i biszkopty. Najlepiej chwilę wyrobić wszystko ręką. Gotową masę wstawiamy do lodówki.Ciasto francuskie
Poezja smakumąki pszennej 300g prawdziwego masła 4-5 łyżek cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% 3 jajka 100g świeżych drożdży nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku
W kuchni Karmel-itkirogale marcińskie ale ja nie.. ja mam drożdżówki z makiem... bo takie drożdżówki to idealne rozpoczęcie dnia, uszczęśliwienie dzieci i ich kolegów, koleżanek w szkole lub utylizacja masy makowej jeśli taka wam zostanie po świątecznych wypiekach. Przepis i szczegółowy sposób wykonania znalazłam na blogu Z piekarnika. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikTort czekoladowy z kokosem i owocami Tort z adwokatem i truskawkami Torcik czekoladowy Tort makowy Tort makowo kokosowy Tort czekoladowy z śliwkami Tort bezowy Pavlova Tort śmietankowo jabłkowy Tort orzechowo kokosowy Tort śmietankowy z brzoskwiniami Tort schwarcwaldzki Tort piernikowy Tort czekoladowy z truskawkami Tort miodowy z kremem Tort tiramisu
Ala piecze i gotujeutarte żółtka, cukier i stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku 1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła
Salonik smakówjajka, 1 szklanka cukier, - szczypta sól, 5 dag drożdże, 1 szklanka mleko, 10 dag masło lub margaryna, 60 dag mąka tortowa, 1 łyżeczka sok z cytryny, 800 gram masa makowa, - ile potrzeba mąka do podsypania, - ile potrzeba cukier puder zaczyn: 1/4 szklanki letnie mleko, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżka mąki, 5 dag drożdży świeżych - wszystko rozetrzeć w miseczce i odstawić
W Mojej Kuchni Lubięstrucli, polecamy ją zrobić w tym wydaniu. Składniki: 3 szklanki mąki tortowej, 0,5 szklanki cukru, 15 dkg margaryny, 4 żółtka, 0,5 szklanki mleka, 4 dkg drożdzy, farsz makowy Wykonanie: Drożdże rozcieramy w ciepłym mleku z łyżeczką cukru i odstawiamy. W malakserze ucieramy margarynę z cukrem. Gdy stanie się puszyste, dodajemy żółtka i rozczyn stale mieszając. Następnie wsypujemy
Anioły w kuchnidodać mak, miód, proszek do pieczenia, obrane i starte na tarce jabłka, amaretto, migdały i bakalie.Wymieszać dokładnie. Z białek ubić pianę na sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny.Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi.Płatki kokosowe dostępne
Anioły w kuchniłamańcami .Ogromnym powodzeniem cieszył się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne
Kulinarny karnet Christophera