Delikatna pianka mandarynkowa w chrupiącym cieście makowym to duet idealny. Lubię rolady za to, że są podzielne i szybkie do zrobienia. Składniki: na ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia na piankę: 1 puszka mandarynek w syropie 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki pomarańczowe 2 banany
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić i zmielić 2- 3 razy w maszynce do mięsa. Utrzeć z miodem i aromatem, dodać bakalie i skórkę pomarańczową. Naleśniki smarować masą makową i układać piętrowo. ostatnie dwa naleśniki zwinąć z masą w ruloniki , pokroić i ułożyć na wierzchu torcika. Cukier zalać niewielką ilością wody w małym kubeczku. Kiedy juz będzie się wytwarzać nitka
Gotowanie jest łatwePaszteciki z kapustą i grzybami oraz barszczyk Makowy torcik z naleśników Pstrągi w galarecie Rolmopsy w delikatnym serku typu feta Łamańce z makiem Śledzie po żydowsku Amur z patelni
Gotowanie jest łatwemasa makowa 1 szkl maku rodzynki 50 g skórka pomarańczowa 50 g migdały 50g orzechy 50g aromat migdałowy 4 łyżki miodu sok z cytryny do smaku łamańce 120 g mąki 30 g cukru 1 żółtko 50 g masła 2 łyżki maku Mak zalać wrzątkiem, po kilkunastu minutach odcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód
Gotowanie jest łatwezakalca! Bezglutenowe ciasto ze śliwkami Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami Pełnoziarniste ciasto ze śliwkami (na maślance) Pyszne kruche ciasto ze śliwkami Ciasto śliwkowo-budyniowe Jesienne muffinki śliwkowo-makowe Śliwki nadziewane orzechami i zapiekane w koglu- moglu Cynamonowe ciasto ucierane ze śliwkami Cynamonowa Rolada ze Śliwkami Ciasto czekoladowe ze śliwkami Nutella śliwkowa zwane czkoladowymi powidłami Ciasto ze śliwkami na Lubelski
Weekendy w domu i ogrodziejajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: ok. 1 kg sera 6 jajek 15 dag masła lub margaryny 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa: 35-40 dag maku sparzonego i zmielonego 3 jajka 25 dag cukru pudru bakalie zapach migdałowy Masa jabłkowa 1 kg jabłek 15 dag cukru pół paczki
W kuchennym oknie Ewywyboru: 20 dag maku lub 15 dag drobno posiekanych orzechów laskowych lub 20 dag płatków migdałowych Należy upiec 3 blaty. Można je dowolnie komponować. Ja zazwyczaj robię trzy różne (makowy, orzechowy i migdałowy). Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodawać łyżką cukier puder i miksować do połączenia składników. Dodać mak lub posiekane orzechy lub płatki migdałowe i delikatnie zamieszać
Bulliopudrem, do ubitej masy dodajemy serek mascarpone łączymy delikatnie. Tortownicę 24 cm. wykładamy folią spożywczą. Biszkopty maczamy w kawie z dodatkiem alkoholu, wykładamy dno tortownic. Na biszkopty wykładamy masę makową, przykrywamy następną partią biszkoptów ( nie moczymy już w kawie), wykładamy masę serowo- śmietanową. Wierzch ciasta zalewamy tężącą się galaretką. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby dobrze stężało
kgwjanczewosmakowite krakersy z dodatkiem maku. Najbardziej smakują mojemu M., który w zasadzie większość pożarł sam. Idealne na imprezę do pochrupania, albo zamiast chipsów czy popcornu w czasie filmowego wieczorku. Makowe krakersy 1 łyżka cukru 1 łyżka masła 1 łyżka maku 3 łyżki mleka 3 łyżki śmietany 12% 160g mąki pszennej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka mleka + 1 łyżka śmietany
Przepysznik - BLW i nie tylko30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru 2 całe jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej Olejek: waniliowy i migdałowy 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg rodzynek
Kuchnia w czekoladziesłodko. Masa czekoladowa na bazie mleka w proszku i gorzkiego kakao jest bardzo słodka i smaczna :) Jeżeli nie macie pomysłu do czego wykorzystać mleka w proszku to przygotujcie makowe bułeczki lub kuleczki owsiane z orzechami i wiórkami kokosowymi . Składniki: 1 opakowanie małych, okrągłych wafli 3 szklanki ryżu preparowanego (60 g) 4 łyżki ciemnego kakao 1/2 szklanki
UgotowaćBiszkopt makowy z kremem, brzoskwiniami, biszkoptami i galaretką - pyszne połączenie. W mojej rodzinie to ciasto zrobiło furorę. Mama, nie mogąc sobie przypomnieć nazwy, mówi o nim "byle co" :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka suchego maku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 5 żółtek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki syropu po brzoskwiniach
Na Ciasteczkowych Papierachnajpierw część bez margaryny, a później jak już nam pasuje. Jak już poskładamy do małych rozmiarów prostokąta, to owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Masa makowa, to niezbyt skomplikowana sprawa, ale też trochę czasochłonna. Mak trzeba zalać wrzątkiem i odstawić do wystygnięcia. Powinien to być mak biały (jest mniej gorzki), ale Honorietta nigdzie go w okolicy
Karczma Honoriettygram, cukier 3/4 szklanki, sól - szczypta, mąka tortowa 4 szklanki czubate, jajka 3 sztuki, sok z cytryny 1 łyżeczka, mleko ciepłe 200 ml, masło lub margaryna 100 gram, masa makowa 1 puszka drożdże w misie robota rozetrzeć z łyżką cukru, mąki, 1/4 szklanki ciepłego mleka i zostawić przykryte na 30 minut do zaczynu wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, sól
W Mojej Kuchni Lubięmakiem? Za mną często "chodzi" takie połączenie i dlatego dziś proponuję taki oto mix. Wilgotne ciasto od sera i aromatyczne od maku, zachęcam do pieczenia. Ciasto serowo - makowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie