razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży
babka w formiekonkursie kulinarnym na najlepszą jaglankę na stronie gotuj w stylu eko i ... WYGRAŁAM! Przyznam szczerze, że naprawdę byłam zaskoczona, bo wszystkie nominowane przepisy wydawały mi się smaczniejsze. Zgłosiłam makową jaglankę , którą zimą jadłam jako kutię. Najpierw trafiła ona do finałowej piątki. Następnie jury przygotowywało wybrane jaglanki i oceniało, która jest najlepsza. Naprawdę bardzo się cieszę, że akurat moja
healthy dreamsświadomością, że każda osoba to najwierniejszy czytelnik korzystający z przepisów. Głowiłam się naprawdę długo, ale wybrać trzeba było. Zwycięzcą konkursu, który otrzyma książkę z moimi przepisami jest... Anna z makowymi drożdżówkami Wszystkim bardzo dziękuję za przesłane zdjęcia. Naprawdę wszystkie zgłoszenia są dla mnie bezcenne, dlatego że chciało się Wam coś przygotować i sfotografować :) Aniu, czekam na Twój adres
Codzienna kuchnia niecodziennawarte swoich ok. 400 kalorii - spalić można przez godzinę szybkiego marszu w tempie ok. 6,5 km/h :) I pamiętajcie: na wigilijnym stole, wypełnione niebieskim makiem mogą zastąpić tradycyjny zawijaniec makowy. Czemu nie? Mniam Mniam! #rogalemarcinskie #ciastoduńskie #drożdżowe #zmakiem rogaleznadzieniem #maślane
I tu będę miała takie tedzisiejszego przepisu zainspirował mnie najnowszy odcinek Gry o tron, w którym pojawiło się mleko makowe. Zaczęłam się zastanawiać jak to się stało, że jeszcze nigdy nie zrobiłam sama mleka roślinnego z maku. Jako że miałam w kuchni spory zapas nasion od Bioindygo.pl , mogłam od razu nadrobić zaległości. Oczywiście moje mleko to coś zupełnie innego, nie działa przeciwbólowo, usypiająco czy odurzająco
Powiedz dietom niedwie części. Jedną część rozwałkowujemy, przekładamy do blaszki (ok. 21×32 cm) i podpiekamy. W między czasie z pozostałej części ciasta wykrawamy ok. 20 szt. krążków, nadziewamy je masą makową i zlepiamy pierożki. Podpieczone ciasto kruche smarujemy powidłem śliwkowym układamy na nim pierożki i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na roladę: 150 g mąki
Domowy Smak JedzeniaOczywiście nadzienie do rogali można zrobić dowolne. Mogą to być powidła śliwkowe, gotowa masa makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady. Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku. U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki
Walijskie Pichceniespróbujesz , nie ocenisz, więc zachęcam do zbierania płatków maków i robimy dżemik. Robi się szybko wystarczy tylko zaopatrzyć się w jakąkolwiek pektynę, u mnie jest to dżemix. Kolor tej makowej galaretki jest piękny i rubinowy i super będzie pasował do placuszków kefirowych np. Nie muszę dodawać że maki zbieramy z dala od dróg, szos i spalin, najlepiej rano w słoneczny
Moje Małe Czarowaniedość nadziany.dodajemy białka ubite na sztywno ze szczypta soli.Tu już nie miksujemy ,a mieszamy delikatnie łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, dno posypujemy rozkruszonymi ciastkami owsianymi ,wykładamy delikatnie masę makową. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, jakieś 45-55 minut. Upieczone ciasto możemy ozdobić na wierzchu polewą. Ja rozpuściłam białą czekoladę i zrobiłam kleksy. Posypałam drobno pokruszonymi ciasteczkami owsianymi
Z Kuchni Do Kuchnipyszne i najlepiej przygotować od razu dwie porcje. Z jednej porcji otrzymałam 35 rogalików. Zamiast marmolady można je nadziać nutellą, masą twarogową lub makową. Składniki: 35 g świeżych drożdży 80 g margaryny 200 ml mleka 2 łyżki cukru 3,5 szklanki mąki 3 żółtka 1 jajko marmolada W letnim mleku rozpuszczamy drożdże, dodając cukier oraz
Pyszności Słodkościcukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie. Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam masę makową i zwijam jak roladę. Kroję na plastry o szerokości ok 5 cm, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i po raz kolejny odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam
Ciasteczkowy Potwórwielbicieli suchych ciast nasza propozycja, babka makowa, doskonała alternatywa na wykorzystanie białek jeśli nam zostają, a tak się przecież zdarza, babka się zawsze udaje, doskonale smakuje, można lukrować, polewać czekoladą i z apetytem się częstować! Składniki: 6-8 białek 1 szklanka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki suchego maku mielonego 1/2 szklanka mielonych orzechów 1 mały proszek
kgwjanczewoświeżych drożdży 1 całe jajo 50 g cukru 50 g masła 1 cukier waniliowy szczypta soli dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa] Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , jajko, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo
Moje domowe kucharzenieDziś przepis dla wielbicieli słodkości i maku. Zapraszam na ciasto piegusek z jabłkami. Szybkie w wykonaniu, proste, a co najważniejsze smaczne ciasto, które ucieszy zwłaszcza wielbicieli makowych wypieków. Pamiętam, że gdy pierwszy raz je upiekłam… nie zostały po nim nawet okruszki. Moja rodzina bardzo lubi takie piegowate ciasta. Spróbujcie. Ciasto piegusek z jabłkami. Ciasto z makiem
Słodkie okruszkirazem dodałam za dużo mąki i babka wyszła bardzo sucha, ale po małej modyfikacji jest o niebo lepiej ;) Babka jest smaczna i prosta w przygotowaniu. To coś dla wielbicieli makowych wypieków. Wszystkie składniki oprócz jajek, śmietany i proszku do pieczenia odmierzamy tą samą szklanką. Użyłam szklanki o pojemności 250 ml (dla niewtajemniczonych - nie oznacza to, że wagowo składniki powinny ważyć
Ze smakiem i z pasją