makowy - 2144 przepisów (strona:97/143)

Chleb z makiem i białym serem 139

zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi .  Jak to zawsze bywa, przepis trochę zmodyfikowałam i stworzyłam mocno makowy chleb. Składniki: 350g mąki orkiszowej 630 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1850 od Młynu Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru

Gotowanie i blogowanie
Makowiec podwójnie rolowany 203

minut, posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt  i nakładamy połowę masy makowej, Zwijamy jak roladę z jednej strony do środka i z drugiej strony do środka ,jak na poniższym zdjęciu. boki zwijamy do spodu ,lekko dogniatamy ręką żeby był płaski , smarujemy

Wypieki Rene
Ciasto makowo - kokosowe 218

blachę, II - zamrozić, III - dodać kakao i też zamrozić. Kokos: 6 białek 3/4 szklanki cukru 20 dag wiórków kokosowych Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, kokos i wymieszać. Masa makowa: 30 dag maku 2 jajka 2 łyżki masła olejek migdałowy rodzynki trochę siekanych orzechów 3 łyżki miodu cukier do smaku Mak sparzyć i zemleć. Dodać żółtka, masło roztopione, olejek migdałowy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowe zakończenie świątecznego ucztowania 190

okazji dzisiejszego Święta Trzech Króli zrobiłam przepyszną struclę makową. Czytaj więcej

Moje Pyszne Siódme Niebo
Makowiec jabłkowy 182

Pyszne, winne połączenie makowca z szarlotką. Pycha! Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek kokosowych 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kg jabłek tłuszcz do formy bułka tarta do formy Wykonanie: Margarynę utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Następnie wsypać kaszę mannę z wiórkami

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe- motylki z serem. 215

piekarnika motylki oprószamy cukrem pudrem, gotowe!      Równie dobrze do masy można dodać  smażoną w cukrze skórkę pomarańczową lub cytrynową , albo zmienić nadzienie na masę makową, gęsty dżem lub krem czekoladowy. W każdym przypadku bułeczki będą smakować wybornie. Polecam! Sposób formowania podpatrzony gdzieś, kiedyś w czeluściach internetu

Rozpustne gotowanie
Makowiec japoński bezglutenowy 205

pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię. Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut. Po wystudzeniu wyjąć z formy i ozdobić w dowolny

Kuchenne zapiski Edyty
Babka z bitą śmietaną 159

drugiej łyżkę kakao, do trzeciej łyżkę mąki ziemniaczanej i odrobinę barwnika i każdą część mieszamy. Do miski z białym ciastem dolewamy kolorowe masy, ale nie mieszamy. Przygotowujemy masę makową. Ubijamy 2 białka, dodajemy 1/2 szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem

Maminek kulinarny
Domowa masa makowa 178

Domową masę makową do ciast można wbrew pozorom przygotować bardzo szybko gdy kupimy zmielony już mak. Zaoszczędzimy wtedy sporo czasu na mielenie. Taka zrobiona w domu nie ma sztucznych konserwantów i możemy do niej dodać takie składniki jakie lubimy, np. orzechy, migdały, skórki kandyzowane, rodzynki itp. Tak przygotowaną masę możecie wykorzystać do wszelkiego rodzaju makowców, drożdżówek, babeczek itp. Filiżanka

Smakołyki Asi
Torcik makowy 190

przez około 5 minut. Stopniowo dodajemy mak wymieszany z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy połowę do makowej masy i miksujemy na najniższych obrotach. Wyłączamy mikser, dodajemy resztę białka i delikatnie mieszamy, aż do dokładnego połączenia. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy kaszą

My Culinary Art
Makowiec z kruszonką 160

minut,posypujemy delikatnie mąką , przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę, Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąt i nakładamy połowę masy makowej, zwijamy roladę ,boki zawijamy pod spód, dociskamy całość na płasko ale delikatnie , nakłuwamy widelcem smarujemy mlekiem , z kruszonki robimy "płatki" i układamy na makowcu , przykrywamy ściereczką ,drugiego robimy tak samo . Odstawiamy

Wypieki Rene
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur 329

Makowy specjał, który u mnie pojawiał się bardzo rzadko, zwykle serwowaliśmy makiełki. Niemniej odkąd sama angażuję się w przygotowania wigilijne, zdarzało mi się przygotować kutię. W wersji z amarantusem smakuje obłędnie. Gorąco polecam spróbować! Kutia z amarantusa lub kaszy bulgur (duży półmisek) 200 g potrawy: Energia – 325 kcal, Białko – 9,7g, Tłuszcz – 18g,Węglowodany – 40g, IG – 46 2 szklanki ziaren

Przepysznik - BLW i nie tylko
Makowiec zawijany, bardzo wilgotny 506

robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Makowiec zawijany, bardzo wilgotny 507

robiłam (a bardzo lubię). Szukając w Internecie idealnego przepisu na makowiec znalazłam przepis ze strony www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany Wypróbowałam go, lecz zastosowałam kilka modyfikacji. Wyszedł idealny, ciasto mięciutkie, masa makowa wilgotna i bardzooo smaczny. Czytaj więcej

Ana Mari's world
12 potraw wigilijnych. Dania wigilijne. 3495

Karp w galarecie – naprzemiennie krokiety z kapustą i grzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania