Zawsze miałam marzenie żeby zrobić takie prawdziwe, chrupiące gofry belgijskie. Co prawda zrobienie ich zajmuje nieco więcej czasu niż tych naszych tradycyjnych, jednak smak nieporównywalny z niczym innym. A zapach? Obłędny! Składniki: 270 gram mąki orkiszowej, typ 1850 20 gram świeżych drożdży 2 jaja 2/3 szklanki ciepłego mleka 100 gram masła w temperaturze pokojowej 3 łyżki cukru szczypta soli laska(...)długo aż uzyskam błyszczącą, jednolitą masę. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 10-15 minut. Na rozgrzaną gofrownicę nakładam po łyżce ciasta i piekę 3-4 minuty. Następnie wyciągam upieczone gofry i podaję z konfiturą śliwkową i bananami. Nakładam kolejną partię ciasta i postępuję dokładnie tak samo z pozostałym ciastem
Mango PapajaUwielbiam gofry a te z nutką wanilii wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są chrupiące z wierzchu i wyjątkowo puszyste w środku, pychotka! Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli. Sposób przygotowania: Produkty suche należy ze sobą starannie wymieszać(...)Jajka ubić i połączyć z resztą płynnych składników. Wymieszać wszystko razem i smażyć gofry na złoty kolor. Najlepiej studzić je na metalowej kratce, będą dużej chrupiące. A tak wyglądał goferek, gdy wyszłam na sekundę z pokoju. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytŚwietna alternatywa dla klasycznych gofrów. Możesz podać je na słodko lub w wersji wytrawnej. Świetnie sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki mielonych orzechów 3 jaja 1 i 1/2 szklanki mleka 6 łyżek rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka brązowego cukru (przy wersji wytrawnej 1/2) szczypta(...)wymieszaj (ok. 20-30 sekund). Ciasto odstaw na 10 minut. Rozgrzej gofrownice najmocniej jak się da. Następnie za pomocą ręcznika papierowego lub pędzelka silikonowego namoczonego w oleju natłuść maszynkę. Gofry smaż aż będą chrupiące. Wystudź je na kratce (może być ta z piekarnika), wówczas będą cudownie chrupiące. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytGofry na samą myśl wielu z nas leci ślinka. Ich piękny zapach roznosi się niemalże w każdej kawiarni nie wspominając już o centrach handlowych, gdzie sprzedawcy kuszą nas ich pięknym aromatem! Dziś mam Wam do zaoferowania według mnie jeszcze lepszą wersję ! Składniki : -> 1 opakowania serka mascarpone -> 2 jajka -> ½ szklanki mleka -> 1 szklanka mąki pełnoziarnistej(...)ilość mąki można swobodnie zmieniać. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy przez około 7 minut [długość uzależniona od mocy gofrownicy]. Układamy najlepiej na kratce i czekamy kilka chwil, aby otrzymać chrupiące gofry. Jeśli ułożymy je na płaskim podłożu to będą miękkie od pary. Podajemy z jogurtem greckim i owocami
Jedz zdrowo żyj zdrowo!się wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :) Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy pomocy TEGO przepisu. Tym jednak też warto dać szansę - są chrupiące, puszystsze, miękkie w środku i nie mają ostrych kantów. Robiąc je korzystałam kolejny raz z przepisu kuchni Lidla , trochę go modyfikując. Składniki: 200 g mąki(...)mieszając. Miskę przykryć czystą ściereczkę i odstawić na około 45 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto mieszamy i pieczemy w gofrownycy, przy czym potrzeba im ciut więcej czasu niż gofrom robionym bez drożdży. Smacznego :) Zapraszam na Ewa Kuchennie na Facebooku
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!szybciej wespnie się na górę. Oczy szeroko otwarte, uszy nastawione. Miejsca zabaw dla dzieci zwykle są w cieniu pośród drzew, także można odsapnąć. Posiedzieć, popatrzeć, wypić kawę dojeść kolejnego gofra i loda bo dziecko miało ochotę, ale w trakcie się rozmyśliło. Złodzieje... Na każdym kroku czają się pożeracze drobnych. No ale jak nie puścić na to dziecko? tylko potem(...)tworzą dla Ciebie pizzę. Na bardzo cienkim chrupiącym cieście. Chwila dla Ciebie (siebie) Podczas urlopu z synem miałam czas dla siebie. Mogłam wypić kawę, zjeść w spokoju loda, gofra. Nie musiałam łykać i się dławić kawałkami. Ja spokojnie się delektowałam i dziecko miałam na oku. Rower? Czemu nie. Przecież nie będę targać ze sobą w pociągu roweru
ClauditteMissCookingWszystkim uczestnikom akcji chciałabym bardzo serdecznie podziękować za Wasze owsiankowe wpisy, które z chęcią przygotuję w swojej kuchni. :) Oprócz typowych owsianek, pojawiły się także wpisy na jaglanki, gryczanki, owsiane gofry, ciasteczka i trufle. Chyba potrzeba nam będzie więcej takich wspólnych akcji! :) Bloggerki, które dodały ponad 10 wpisów do naszej akcji to: Daria - An Apple A Day Navynut - Navynut(...)królowa śniadań. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Różowy start. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Zamiast owsianki. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Owsianka w gofrach. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Orzeźwiająca czekolada. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Cytrusowy krem owsiany. autorka: Daria | blog: An Apple A Day Zdrowe ciasteczka owsiane
Chocolate Stop Temptingpassatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl
Moja smaczna kuchniakuchni. Mam nadzieję, że coś kreatywnego wymyślę, aby móc później pochwalić się tym co zrobiłam Wam :) Dziś też mam się czym chwalić. Ostatnio przygotowałam razem z eM. znakomite śniadanie - GOFRY! Poczytałam tu i tam i dowiedziałam się niewiele więcej od tego co już wiedziałam. Mianowicie, że dobry gofr zależy od sprzętu w jakim go przygotujemy. Ale nie przesadzajmy
Słodkie Przyjemnościtylko liczy się dla mnie wtedy smak, ale również wygląd potrawy i sposób podania. W takich chwilach powstają takie cuda jak ten dzisiejszy, słodki przepis na Biszkoptowe gofry z kajmakiem. Są aksamitne, pyszne i cóż, idealne na romantyczne śniadanie do łóżka :) Składniki : 6 małych jaj (4 duże) 3/4 szklanki mleka 60 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia(...)łopatki albo łyżki. Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch bitą śmietankę (u mnie z syfonu, ale można ją ubić tradycyjnie mikserem z dodatkiem cukru waniliowego
Słodkie Przyjemnościpomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Gofry z kakaową bitą śmietaną i z cukrem pudrem Gofry z malinami i bitą śmietaną Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką Koktajl jeżynowy Koktajl truskawkowy
Moja smaczna kuchniaDelikatne ,chrupiace gofry z dodatkiem kawaleczkow truskawek.Wlasciwie to podwojnie truskawkowe,bo owoce sa w ciescie i podane na upieczonxch gofrach.Dzieki dodatkowi smietanki kokosowej maja asamitna konsystencje.Najlepiej smakuja zaraz po upieczeniu.I ostatnia najwieksza ich zaleta - sa blyskawiczne do przygotowania.Przepis znalazlam tutaj: klik Skladniki na 6 duzych gofrow: 1 jajko 1 lyzka cukru 140 g maki (u mnie orkiszowa(...)przy pomocy miksera gotowe ciasto odstawic na kilka minut.W tym czasie odszypulkowac truskawki i pokroic w drobna kostke.Wymieszac z ciastem tuz przed smazeniem Rozgrzac gofrownice,posmarowc olejem i smazyc gofry do zrumienienia upieczone odkladac na kratke podawac z cukrem pudrem,kawalkami truskawek i wiorkami kokosowymi.Pyszne z bita smietana ( umnie kokosowa smietanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Lubicie leniwe poranki, takie kiedy można przygotować śniadanie, które wymaga nieco więcej czasu? My uwielbiamy. Ostatnio, kiedy nie musieliśmy się rano nigdzie spieszyć powstały takie oto cynamonowe gofry, z przepisy Elizy Mórawskiej z jej książki "Słodkie". Zajadaliśmy z cytrynowym miodem przywiezionym z Chorwacji i domowymi dżemami. Ideał. Składniki (na około 8 - 10 sztuk): 230 g mąki(...)składników i delikatnie wymieszać. Ewentualnie dodać odrobinę mleka. Gofrownicę rozgrzać i smarować tłuszczem przed każdą kolejną porcją ciasta. Należy uważać, ponieważ ze względy na dodatek przypraw gofry mogą się wydawać upieczone zanim rzeczywiście będą. Powinny być mocno brązowe
Sto kolorów kuchnipostanowiłam poszperać w przepisach i upiec pancakes. Przepisów w sieci jest sporo, tak samo jak sposobów ich smażenia pieczenia. Ja wykorzystałam swój sprawdzony od lat przepis na...gofry. Tak tak, gofry :) I to był trafny wybór, bo placuszki wyszły delikatne, lekko puszyste i nie za słodkie. Idealna baza pod najróżniejsze dodatki. Składniki: półtorej szklanki mleka , 3 jajka
Codzienna kuchnia niecodziennaGofry to fajny pomysł na smaczne śniadanie czy kolację, u mnie tak bardzo lubiane przez dzieciaki . Moja improwizacja to gofry razowe, pierwszy raz takie zagościły na moim stole i napewno nie ostatni, ciekawe w smaku, przypadły nam do gustu Składniki: 4 szklanki mąki razowej pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju 1 szklanka cukru 1/2 szklanki
Z Majeczką w kuchni