makowy - 2144 przepisów (strona:84/143)

Słodka świąteczna choinka 193

ciasta, bez których święta nie miałyby swojego uroku. U nas do takich ciast należą głównie tradycyjne wypieki: sernik, rolada makowa, korzenny piernik i lukrowane pierniczki

Przepisy Kulinarne
Ciasta z kremem / śmietaną 168

Ciasto mleczna kanapka z jagodami        Ciasto jagodowe tajemnica lasu         Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie       Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą        Ciasto jesienna krówka z jabłkami        Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie        Ciasto truskawkowe

Passions hobbies life
Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie 175

Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem. Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata

Zasmakuj Kuchni
Ciasteczka makowe z konfiturą 167

hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasteczka makowe z konfiturą Składniki: Mąka pszenna – 400 g Cukier puder – 80 g Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka Mak mielony – 50 g Mielone migdały – 30 g Wanilia – 1 laska Masło

Kuchnia Bon Appetit
Makowiec japoński 201

dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie.  Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy

bistro mama
MAKOWIEC JESZCZE WCIĄŻ MŁODEJ GOSPODYNI, CHYBA ;-))) 157

kręceniu maku! To jedziemy z tym tematem, bo ciasto wyszło mi fenomenalnie i teraz to mogę wystawić język tym co niby wiedzą lepiej ;-) PRZEPIS NA MAKOWIEC NA ŚWIĘTA MASA MAKOWA: - 300 g maku niebieskiego - 1/3 szklanka posiekanych migdałów bez skórki - 1/3 szklanki posiekanych orzechów nerkowca - 1/3 szklanki skórki pomarańczowej - 1/3 szklanki oleju Wielkopolskiego - 3/4 szklanki liofilizowanej żurawiny - 6 łyżek masła

SMYKWKUCHNI
Makówki Śląskie 292

makiem się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. (Masa jest bardziej płynna). Na dno miski wyłożyć parę kromek weki (tak by przykryć dno). Chochlą nabierać masy makowej i oblewać wek, tak by go przykryć. Posypać garścią rodzynek, orzechami włoskimi, orzechami laskowymi i płatkami migdałowymi. Przykryć weką i powtarzać do wykorzystania składników. Górną warstwę powinien stanowić mak obsypany bakaliami

My sweet a life
Bezowy biały "makowiec" 158

Druga porcja wygladała obłędnie - jak makowiec. Musicie mi wierzyć na słowo ;) Podałam z owocem pitahaji. RADA: Na święta do rolady dodam migdały w płatkach, a do masy kremowej masę makową. Skrócę czas pieczenia o 5 minut- ale to dotyczy mojego piekarnika

AZgotuj!
Dekonstrukcja Rogala Marcińskiego: białe makówki, karmelowa tafla z orzechami, ciastko sablé, pomarańczowa bita śmietana, karob 201

miodem. Dokładnie wymieszaj i w razie potrzeby dodaj więcej miodu lub cukru. Bułkę namocz w gorącym mleku (wlej go tyle, ile go wchłonie), a następnie dokładnie połącz z masą makową. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Masa stanie się wtedy bardziej zwarta. Ciastka sablé Mąkę pszenną wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą. Wbij żółtka

Food Square
Keks makowy z figami 218

deser. Łatwy do przygotowania, choć należy obchodzić się z tym ciastem delikatnie aby nie utracić konsystencji piany wtedy jest puszysty i nie opada. Polany tradycyjnie lukrem.  Dla wielbicieli makowych ciast bez ciężkich kremów. Składniki Forma 38/12 cm 4 jajka 20 dag cukru 1 szklanka śmietany kremowej 10 dag mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 15 dag maku

Wanilia i Kardamon
Kremowa rolada pomarańczowo-makowa z truskawką 184

roladę.  Bardzo delikatną, kremową i puszystą, o aromacie pomarańczy ze słodką nutą truskawkową od Łowicza. Rolada jest tak pyszna, że goście z zachwytem powiedzą łooo....;) KREMOWA ROLADA POMARAŃCZOWO-MAKOWA  z KONFITURĄ Składniki: rolada: 3/4 szk mąki 3/4 szk cukru 2 łyżeczki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 5 jajek 3 krople aromatu pomarańczowego  1 galaretka truskawkowa

Bon appetit mon amie
Sernik piernikowy 200

piernik – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki

nietylkopasta.pl
Szybki piernik – najlepszy 229

ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy

nietylkopasta.pl
Seromakowiec 279

czym do dajemy po je dnym jajku. Na koniec wsypujemy bu dyń oraz zapach. Białka ubite do maku delikatnie szpatułką mieszamy. Na korzenny spó d wykła damy masę makową. Na samą górę wylewamy masę serową. Pieczemy w 160 stopniach przez 80 minut. Smacznego

ChilliJemy

Proponowane wyszukiwania