makowy - 2144 przepisów (strona:79/143)

Jak zrobić Kluski z makiem? 305

masła 1/3-1/2 szklanki miodu bakalie (rodzynki,skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, żurawina, migdały siekane) 2 szklanki mąki 1 jajko 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłej wody 1 łyżka oleju Przygotowanie masy makowej Ułatwiając sobie prace wykorzystałam już zmielony mak, oszczędziłam wiec sporo czasu, gdyż mak mielony znacznie skraca przygotowanie dania. Topimy masło z miodem, dodajemy  mak, chwilkę podsmażamy i dodajemy bakalie. Mieszamy(...)klusek, można kupić gotowe. Makaronowe kwadraciki wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Mieszamy i gotujemy 3 minuty od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Kluski odcedzamy, jeszcze ciepłe mieszamy z masą makową. Posypujemy kluski z makiem połówkami orzechów włoskich  i żurawiną. Smacznego.   The post Jak zrobić Kluski z makiem? appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec na kruchym spodzie z bezą kokosową! Najlepszy! 263

cukru - 3 jajka - 4 łyżki cukru - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 2 czubate łyżki kakao Zagniatamy szybko ciasto wykładamy blaszkę , ciasto wstawiamy do nagrzanego pieca, podpiekamy 10 minut. Masa makowa: - gotowa masa makowa w puszcze - 1 jajo - garść suszonych żurawin - 2 garście posiekanych orzechów  - garść rodzynek - zapach pomarańczowy Mieszamy wszystko razem i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne

SMYKWKUCHNI
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 553

zmielone a orzeszki laskowe tylko pokruszone. Ciasto, które z każdym kolejnym dniem smakuje jeszcze lepiej.Mam nadzieję, że zasmakuje również i Wam . :-) Proszek do pieczenia i cieście i w farszu makowym można pominąć. Ostatnio piekłam bez dodawania proszku i nie widzę zbytniej różnicy.Składniki na kruche ciasto:- 500-550g mąki orkiszowej (lub 500g pszennej)- 100g ksylitolu(lub cukru)- 5 żółtek(...)blaszki wyłożonej papierem i wykleić spód. Resztę zostawić na kruszonkę.Można schłodzić w lodówce (po wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa:- 500g maku (najlepiej mielony)- 5 jajek (osobno białka i żółtka)- pół kostki masła - 125g- jeden słoik powideł (około 300g)- olejek migdałowy (kilka kropli)- bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 275

bakaliami i cały czas miksować na średnich obrotach. Dodać pokruszone  biszkopty, posiekaną skórkę pomarańczową i  wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę z szczyptą soli, dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65 x 40 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić(...)albo 8) trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta – na podstawie trójkąta zostawić około 1,5 cm. Brzeg trójkąta założyć na masę makową, na środku zrobić nacięcie i delikatnie odgiąć na boki a następnie zwinąć rogaliki zawijając rogi pod spód. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Tort makowo kokosowy 375

takiej tylki więc musiałam sobie kupić. Jak już sobie kupiłam to musiała nabrać mocy a ja musiałam dostać chęci żeby  go zrobić. W końcu zrobiłam. Zrobiłam tort z makowym biszkoptem, kokosowym blatem i krem na bazie bitej śmietany z mascarpone. Posmarowany dżemem i posypany płatkami migdałów. Palce lizać. Składniki: Biszkopt makowy 7 jajek 7 łyżek cukru 1,5 łyżeczki

Ala piecze i gotuje
Seromak na kruchym cieście 471

Święta Bożego Narodzenia, jest jednak na tyle smaczne, że nadaje się także na wiele innych okazji. Spód nie jest typowym kruchym ciastem, lecz kruszonką. Kolejne warstwy to masa makowa oraz masa serowa pokryta resztą kruszonki. Ni to sernik ni makowiec, takie dwa w jednym:)  Ciasto: 500g mąki pszennej,  200g masła,  200g cukru,  jajko,  łyżeczka proszku(...)cukier, jajko oraz posiekane masło. Całość posiekać nożem i wyrobić kruszonkę.  2/3 ciasta rozsypać na natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blasze o wym. 25x36cm. Delikatnie ugnieść palcami. Masa makowa: 500g zmielonego maku (użyłam BackMit),  3 szklanki mleka,  200g cukru,  2 jajka,  skórka z cytryny,  50g orzechów włoskich (użyłam Kresto),  70g mąki ziemniaczanej

Z miłości do słodkości
Makowiec 213

soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki) 1  opakowanie cukru waniliowego (16 g) Wszystkie skladniki laczymy. Ciasto odstawiamy na 2-3 godziny do wyrosniecia Ja uzylam gotowej masy makowej I dodalam ubita na sztywno piane Podzielilam ciasto na trzy, rozwalkowalam , polozylam mase makowa. Zrolowalam, otoczylam papierem do pieczenia (tuba) I wlozylam do nagrzanego piekarnika na 180C

Smaki Edyty
Świąteczny makowiec drożdżowy 312

Makowiec kojarzy mi się raczej ze Świętami Bożego Narodzenia. Jednak miałam chęć na coś drożdżowego, więc skoro i gotowa masa makowa była w domu to dlaczego by nie. Z mojego przepisu wyszły aż trzy sztuki. Jeden zjedliśmy od razu, jeden rozdany i jeden zamrożony też do rozdania. Także na święta trzeba piec kolejne. Zapraszam po przepis! Składniki :Ciasto(...)mąki pszennej* łyżka cukru waniliowego * pół kostki świeżych drożdży * łyżka cukru * 2 żółtka* 3/4 szklanki ciepłego mlekaNadzienie :* masa makowa z bakaliami Helio * białko jajka do posmarowania makowców * lukier do ozdoby makowców * skórka pomarańczowa Helio do ozdoby makowców  Przygotowanie :Drożdże zasypać łyżką cukru, odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym, dodać żółtka

Magiczne Życie Marty
Piegusek z białek 617

powstał piegusek z białek.Jest to lekkie ciasto z dużą ilością ziarenek maku, który nie wymaga mielenia. Konsystencja ciasta przed i po upieczeniu przypomina biszkopt (jak np. w torciku makowym), różnica jest taka, że w składnikach nie ma całych jajek, a jedynie białka, a także masło i proszek do pieczenia, który nie jest obowiązkowy przy pieczeniu biszkoptu. Piegusek nie jest(...)białek nie jest bardzo słodki, więc można udekorować go ulubioną przez nas polewą lub lukrem. Mój piegusek został przybrany polewą z białej czekolady, która idealnie pasuje do delikatnego ciasta makowego i jest najsłodszym akcentem w piegusku. Ze względu na polewę pieguska najlepiej przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu

Smakołyki Bereniki
SEROMAKOWIEC. 237

pieczenia  2/3 szklanki cukru masa serowa: 1 kg białego twarogu (zmielonego) 4 żółtka 4 białka szklanka cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt(...)ubijam na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była  sztywna i lśniąca. Białka delikatnie łączę z masą serową. Następnie wykładam na podpieczony spód. Porcje masy makowej wrzucam na powierzchnię ciasta. Całość piekę w 180 stopniach prze godzinę. Po upieczeniu zostawiam w uchylonym piekarniku do wystudzenia.  Kiedy ciasto jest już chłodne, dekoruję lukrem. SMACZNEGO!   Pozdrawiam

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z makiem 235

Upiekłam wczoraj drożdżówki z makiem. Wierzcie mi, że czasami człowiek musi bo inaczej się udusi :) Taka miałam ochotę na makowe "coś", że nie było zmiłuj i całe szczęście, że w domu był zmielony suchy mak bo dzięki temu poszło całkiem sprawnie.Gotowych mas makowych w puszkach unikam bo nie bardzo wiadomo co w nich jest. Mak zwykły trzeba mielić

Smaczna Pyza
Rozwiązanie zagadki 180

przedstawionych we wczorajszym poście. Jak wiecie jutro obchodzimy święto Odzyskania Niepodległości, ale jednocześnie jest to dzień świętego Marcina, które od dziecka kojarzy nam się z pysznymi rogalami z masą makową. Jest to bardzo stara tradycja dlatego i my zdecydowaliśmy się przedstawić wam przepis na te przepyszne wypieki. Serdecznie zapraszając Was do rodzinnego pieczenia w domu.Dodam jeszcze, że jest to przepis(...)szybki, łatwy i bez czekania aż drożdże wyrosną z kronik kuchni przedszkolnej.Składniki: 1 kg mąki 200g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500g margaryny szkl. mleka 2 jajka masa makowa lub marmolada Przygotowanie: Na stolnicy usypujemy kopczyk z mąki. 200g drożdży rozdrabniamy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski i mieszamy razem z cukrem. Odstawiamy

cookpl
Pszenne bułki z makiem 184

Puszyste, wspaniałe bułki na śniadanie , pszenne bułki z makiem. Zazwyczaj posypuję bułki makiem ale tym razem dodałam mak do środka. Bułki są niesamowite…mocno makowe..ha, ha…Wsypałam mak na oko. Okazało się, że 50 gram. To się nazywa mieć wprawę. Bułki są idealne nie tylko na śniadanie. Smaczne z twarożkiem, z jajkiem lub awokado o każdej porze

codojedzenia
rogaliki z nadzieniem makowym 350

drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 60 ml mleka, 1 łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto wyśmienite 448

masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto Wyśmienite: Ciasto makowe wylać do blaszki o wymiarach 28 x 40 cm. Ułożyć warstwę biszkoptów. Posmarować powidłami. Wyłożyć ciasto z kakao, ułożyć biszkopty. Posmarować powidłami i na koniec wyłożyć jasne ciasto. Piec w nagrzanym

Różne smaki w kuchni

Proponowane wyszukiwania