półfrancuskie: 0,5 kilograma mąki 200 ml.mleka 60 gram masła 60 gram cukru 1 jajko i 1 żółtko 2 gramy soli 10 gram drożdży 150 gram zamrożonego masła Masa makowa: 500 gram białego maku 250 gram miodu 100 gram masła 50 gram orzechów włoskich 50 gram migdałów 4 jajka aromat pomarańczowy Lukier: 100 gram cukru pudru kilka łyżek gorącej wody(...)każdym razem schładzamy w lodówce, w ten sposób powstało nam 81 warstw ciasta. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0,5 cm., ostrym nożem wycinamy naprzemiennie długie trójkąty, masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy każdy trójkąt. Zwijamy rogale zaczynając od podstawy trójkąta, po trzech centymetrach środek nacinamy nożem i zwijamy dalej, pozostawiając koniec trójkąta nie zwinięty, boki łączymy
Bajeczna Kuchniamamy makowiec na kruchym cieszcie z jabłkami... W internecie natknęłam się na nazwę "po japońsku" może to ten. Jest to bardzo szybkie ciasto, i odskocznia od zwykłego ciasta makowego. Składniki: Kruche ciasto: 4 żółtka 1/2 szkl. cukru pudru 3 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Mak: Puszka maku bakalie według(...)tłuszczem. Mak wyłożyć do dużej miski. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Dodać kaszę manną, sodę i aromat oraz starte na tarce o dużych oczkach jabłka. Masę makową wyłożyć na ciasto. Piec godzinę w temp ok 180 st. Porcja na dużą blachę
Pychotkaaałyżek miodu 200 g cukru 100 g masła 2 jajka bakalie orzechy migdały itp Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto kruche następnie rozwałkować i wyłożyć spód formy. Masa makowa. Zagotowujemy mleko, wrzucamy do niego rodzynki, cukier (odkładamy dwie kopiaste łyżki), miód, masło. Mieszamy. Po paru minutach, gdy masło się rozpuści, dodajemy zmielony mak i gotujemy na maleńkim ogniu, wciąż mieszając(...)masa lekko zgęstnieje, odstawiamy ją do wystygnięcia. W tym czasie ucieramy żółtka z pozostałym cukrem na gęstą masę i dodajemy do masy makowej, razem z pozostałymi bakaliami. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą. Mak wylewamy na ciasto równo rozsmarowujemy. Piec ok 50 minut na 170 stopni
PychotkaaaSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30 dkg maku 20 dkg cukru pudru 4 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie olejek migdałowy lub po prostu gotowa masa z puszki Masa serowa 1 kg zmielonego sera 30 dkg cukru kryształu(...)całość delikatnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser, budyń i proszek do pieczenia. Na końcu wmieszać pianę ubitą z białek. Przełożenie ciasta: Ciasto kruche-masa makowa-połowa masy serowej-wyłożyć pierniczkami-druga połowa masy serowej. Źródło: 100 nowych ciast Siostry Anastazji
Pychotkaaawypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić, trzykrotnie zemleć. Włożyć do ściereczki i odcisnąć. Powinniśmy otrzymać około 200 g masy makowej. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić, dodać sól, następnie dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku dalej ubijając. Masę delikatnie wymieszać z makiem. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem(...)Podnieść ciasto z papierem, na którym się piekło i odwrócić do góry nogami na przygotowany papier. Zdjąć z wierzchu papier, na którym piekło się ciasto.) Na biszkopcie rozłożyć masę makową, zostawiając około 5 cm wolnego ciasta, wzdłuż dłuższego brzegu. Zwijać ściśle ciasto w rulon, zaczynając od dłuższego brzegu z masą. Następnie ciasto przełożyć na ściereczkę, mocno zwinąć i odstawić
królestwo garówświąt jeszcze ponad miesiąc ale zapobiegliwi już powoli przygotowują menu, testują nowe przepisy. Dlatego proponuję już dzisiaj wypróbować pyszne drożdżowe ciasto z makowym nadzieniem. Nie wyobrażam sobie świąt bez … Czytaj dalej Idealna strucla makowa
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyjakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki pszennej, 2 jajka, 150g masła lub margaryny, 2/3 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki(...)części. Każdą z nich wylepić dno dwóch natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremek o wym. 24x24cm. Nakłuć widelcem i piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Biszkopt makowy: 4 białka, 3/4 szklanki cukru, łyżka mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 3 łyżki suchego maku, łyżeczka octu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Następnie
Z miłości do słodkościMNIE W NALEWCE WIŚNIOWEJ) NADAJĄ MU BARDZO CIEKAWY SMAK. SKŁADNIKI: BISZKOPT: 3 JAJA 6 ŁYŻEK CUKRU 6 ŁYZEK OLEJU 6 ŁYŻEK MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA CIASTO MAKOWE: 6 BIAŁEK 1/2 SZKLANKI CUKRU 1/2 SZKLANKI MAKU 1/2 SZKLANKI WIÓREK KOKOSOWYCH MASA: 1/2 LITRA MLEKA 5 ŻÓŁTEK BUDYŃ WANILIOWY 3 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 3 ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 3 ŁYŻKI(...)budyniem. Resztę mleka zagotować. Wlać mleko z żółtkami i ponownie zagotować ciągle mieszając. Do przestudzonej masy budyniowej stopniowo dodawać masło i ucierać na puszystą masę. Wyłożyć na ciasto kokosowo-makowe. Na masę budyniową wyłożyć biszkopty maczane w alkoholu. Ja użyłam nalewki wiśniowej. Według mnie wódka daje posmak cierpkości dla biszkoptów. Polewa: margarynę , cukier, wodę i cacao zagotować. Gotować
Darcia w kuchniwystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem. Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować
Darcia w kuchnipoprzednio i wkładamy do lodówki na ok. 30 min., czynność wałkowania i składania powtarzamy jeszcze 3 razy, za każdym razem schładzamy w lodówce przez 30 min. składniki na masę makową: 200 g białego maku 90 g cukru pudru 100 g migdałów 80g orzechów włoskich 4 biszkopciki okrągłe (pokruszone) 3 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)cukier puder + ciepła woda, mieszamy na lukier migdały, posiekane Ciasto rozwałkowujemy na długi prostokąt o grubości ok. 1/2 cm i wycinamy z niego trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy masę makową. Podstawy trójkąta zawijamy na ok. 2 cm, nacinamy na środku na ok. 2 cm i zawijamy rogala. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniauśmiechnął się i odjechał. Kiedy piekarz oprzytomniał po dziwnym spotkaniu, zobaczył leżącą na śniegu podkowę. Tak! Teraz już wiedział co ma robić. Przez całą noc napiekł ciasteczek z nadzieniem makowym i bakaliami, uformowanych na kształt końskiej podkowy. Rankiem po mszy odpustowej rozdał wszystkie ciasteczka biednym. Pomysł piekarza Walentego tak bardzo wszystkim się spodobał, że rogale, bo tak z czasem zaczęto(...)temperaturze 180 stopni lub do momentu aż będą rumiane. Studzimy w lekko otwartym piekarniku, po czym wykładamy na kratkę. Gorące dekorujemy lukrem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Wszystkiego makowego, słodkiego i tłustego
Szybko Tanio Smaczniepłatków migdałowych). Po 15 minutach odcedź mak i przepuść przez maszynkę, albo tak jak ja zamorduj wszystkie blendery w domu. Masę marcepanową utrzyj z cukrem pudrem, połącz z masa makową i na końcu dodaj skórkę pomarańczową. Wyjdzie Ci taki oto pasztet (to jest pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały(...)rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka na każdy) Uformuj rogaliki (zawijając ciągnij za dłuższe końce, jakbyś ciągnęła za uszy, wtedy wyjdzie ładny półksiężyc) Pozostaw na około 40 minut aż podwoją swoją objętość. Piecz w temp
greenscarfPorcelana Bogucice z kolekcji JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Ciasto makowe z orzechami i jabłkami(...)Następnie dodać jabłka , kaszę manną , proszek do pieczenia , oraz bakalie i aromat migdałowy, dokładnie robotem wymieszać. Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywno, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać łyżką. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy 20x36 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 175 stop, przez ok 50- 55 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem (function
Kuchnia Danusiforemka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 6 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 250 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na masę makową: 2 szklanki suchego maku 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 kopiasta łyżka kakao 20 dag bakalii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować ciasto: białka ubić z cukrem i solą(...)końcu rozpuszczone i wystudzone masło. Mak sparzyć i zemleć. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka i pozostałe składniki. Połowę ciasta wyłożyć na dno blaszki, wylać masę makową, przykryć resztą ciasta. Upiec w 180*C przez około godzinę. Ostudzony polać polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamakowców. *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 2 łyżki oleju łyżeczka proszku do pieczenia na masę makową: 1,5 szklanki maku 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła szklanka posiekanych orzechów 1/2 szklanki rodzynek szklanka cukru na polewę: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru(...)łyżką. Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 30 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Przygotować masę makową: Mak zaparzyć wrzątkiem, odcedzić i zmielić. W rondelku rozpuścić masło, dodać mak, jajka, mąkę ziemniaczaną i bakalie.Dokładnie wymieszać żeby jajka połączyły się z makiem. Mieszając gotować kilka minut. Połowę
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia