makowy - 2144 przepisów (strona:68/143)

Torcik makowy 210

wspaniale podkreśla jego smak. Podany gościom zawsze znika jako pierwszy z pośród innych ciast. Tego ciasta nie może zabraknąć na żadnej większej uroczystości w moim domu. Przepis na torcik makowy pochodzi ze starego zeszytu z przepisami, gdy dopiero rozpoczynałam swoją przygodę w kuchni, a internet jeszcze do niej nie zawitał. Składniki: (forma o średnicy 26 cm) 200 g maku(...)masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód, bułkę tartą, proszek do pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy

Kuchcik gotuje
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 250

makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.   Ciasto makowe: 25dag maku 3  jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny 1 szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy(...)Galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i studzimy. Ser mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone ananasy i tężejącą galaretkę. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na ciasto makowe i odstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Czekoladę rozpusczamy z mlekiem w kąpieli wodnej i polewamy nią wierz ciasta. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Drożdżówki z makiem i cytrynowym lukrem 144

większych odstępów na blasze. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. Powinny ładnie wyrosnąć i zarumienić się. Upieczone i lekko przestudzone polukrować lub posypać cukrem pudrem. Masa makowa do drożdżówek Najszybszym sposobem na dobra masę makową jest użyć do jej przygotowania gotowego maku mielonego (suchego). Odpada nam moczenie, uciążliwe parzenie i mielenie (brrrr....) Przyzwyczaiłam się już

Codzienna kuchnia niecodzienna
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 306

mlekiem skondensowanym inspirowany przepisem z Kwestii smaku . Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo ciekawy w smaku. Ja podałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych łyżek kremu orzechowo - czekoladowego • 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa(...)kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Podawać z owocami, musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Smacznego

W mojej kuchni
Mazurek makowy 213

Przygotowany na kruchym cieście z makiem, bakaliami otulony kakaową polewą... palce lizać :) Składniki: Ciasto: szklanka mąki pszennej 150 g margaryny do pieczenia pół szklanki cukru pudru 2 żółtka Masa makowa: 250 g maku szklanka mleka 4 jajka pół szklanki cukru pudru szklanka rodzynek 100 g posiekanych orzechów (laskowe lub włoskie) łyżeczka proszku do pieczenia Polewa: 100 g margaryny 4 łyżki

Taste Therapy
Makowiec 188

Składniki: Ciasto: 750 gram mąki 375 gram margaryny 80 gram drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka śmietany 18% 3 łyżki cukru 1/3 łyżeczki soli Masa makowa: 500 gram maku 150 gram masła 3/4 szklanki płynnego miodu 1 cukier waniliowy 100 gram posiekanych orzechów 100 gram rodzynek 100 gram skórki pomarańczowej 1 olejek migdałowy 1/3 szklanki cukru(...)przez kilka minut ciągle mieszając. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do ostudzonej masy, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na dwa prostokąty. Na każdy prostokąt nakładamy równomiernie masę makową i zwijamy w rulon. Makowce przekładamy do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą. Wierzch makowca nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Przykrywamy bawełnianą ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte makowce smarujemy

Bajeczna Kuchnia
Babka drożdżowo-makowa 185

gram mąki pszennej 13 gram świeżych drożdży 1/4 szklanki cukru 2 łyżki śmietany 2 jajka 50 ml. letniego mleka 60 gram masła szczypta soli Dodatkowo: puszka gotowej masy makowej Helio polewa czekoladowa Helio płatki migdałów Sposób przygotowania: Drożdże rozcieramy ze śmietaną, odstawiamy na 10 minut. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, drożdże ze śmietaną oraz pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie(...)wyrabiamy do momentu aż masło wchłonie się w ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę, ciasto przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąka i ponownie zagniatamy, wałkujemy na prostokąt, smarujemy masą makową. Zwijamy w struclę, przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem, zlepiamy obydwa końce, odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzoną babkę polewamy polewą

Bajeczna Kuchnia
Babka makowa gotowana 209

migdałowy i dokładnie wymieszać. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie. Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać drobno zmieloną bułką tartą. Wlać ciasto do formy i zamknąć. Do garnka na dno położyć grubą szmatkę

Kuchnia Pokoleń
Seromakowiec z bakaliami 204

wielkanocnym stole. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1,5 szklanki mąki, 50g masła, 100g margaryny, 1,5 łyżki cukru, 3 żółtka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, Masa makowa: 400g maku mielonego MAKAR, 1/2 kostki margaryny, 4 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50g bakalii MAKAR (orzechy, migdały, rodzynki), kilka kropli aromatu migdałowego, Masa serowa: 700g zmielonego(...)Ciasto: Mąkę łączę z masłem i margaryną. Dodaję żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 22cmx30cm. 2. Masa makowa: Do zmielonego maku dodaję rozpuszczoną margarynę, jajka, cukry, bakalie i aromat. Dokładnie mieszam. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. 3. Masa serowa: Masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto kawowo- makowe 209

gazetki.                                                     Ciasto kawowo- makowe Składniki : Ciasto : mak mielony suchy - 30 dag cukier - 3/4 szkl jajka - 8 szt bułka tarta - 1 łyżka kasza manna - 3 łyżki cukier waniliowy - 1 opak olejek migdałowy - kilka kropli proszek(...)mielony, bułkę tarta i kaszę mannę , oraz proszek do pieczenia, ucierając po łyżce wsypywać zmieszane składniki. Na samym końcu ubić na sztywno pianę z białek, dodać do masy makowej, ostrożnie wymieszać łyżką, dodać olejek migdałowy, wymieszać. Masę wylać na natłuszczoną tłuszczem blachę, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 40 minut w 180 stop. Upieczone ciasto, ostudzić, przekroić na połowę. Masa

Kuchnia Danusi
Strucla makowa :) 148

szklani) -120 g. rozpuszczonej margaryny lub masła -3 jajka -50 g. drożdży -100 g. cukru (1/3 szklanki) -1/2 szklanki ciepłego mleka -500 g. masy makowej Sposób przygotowania: Drożdże dodajemy do ciepłego mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i mąki a następnie odstawiamy do wyrośnięcia. W miseczce miksujemy na puszystą masę żółtka z cukrem. Następnie dodajemy mąkę i wyrośnięte drożdże(...)ugniatamy. Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie równe części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 3-4 mm. i smarujemy masą makową pozostawiając ok. 2 cm. wolnego miejsca od brzegu i zawijamy roladę. Odstawiamy do wyrośnięcia ok. 15-20 min a następnie smarujemy białkiem i zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając

Magia jedzenia.
Makowiec z jabłkami 173

puch, nadal miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Następnie dodajemy mak, kaszę manną, starte jabłka, proszek do pieczenia, sól i bakalie. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy makowej. Całość delikatnie mieszamy. Na podpieczony spód wylewamy masę makową, na wierzch ścieramy pozostałe ciasto. Pieczemy w temperaturze 180st przez 60 minut, do "suchego patyczka". Przepis jest na małą blaszkę 23x23cm

Gotowanie moimi oczami
Makowe muffiny z orzechami włoskimi i czekoladą 190

muffinek potrzebujemy: 225 g przesianej mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko 200 ml mleka 50 ml oleju 3 łyżki masy makowej garść posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki kakao 100 g masła Mąkę mieszamy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia

Kolejny blog o gotowaniu
Makowiec zawijany 261

uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1,5 h do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość) Masa makowa: 600 g maku 170 g cukru 100 g rodzynków 50 g orzechów włoskich posiekanych 3 łyżki miodu kilka kropel aromatu migdałowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła w temperaturze pokojowej(...)Rozciąć papier i przestudzić. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki wody Cukier puder mieszamy z wodą, jeśli będzie zbyt gęsty dolewamy wody.  Lukrem  polewamy rolady makowe a na wierzchu posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy

Słodka Kraina Wypieków
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 480

Oprócz biszkoptu jasnego i ciemnego , warto zapisać w swoim zeszycie z przepisami także przepis na biszkopt makowy. Można przekładać go co rusz to innymi kremami a ciasto za każdym razem będzie równie pyszne - biszkopt makowy w końcu nie tak często się spotyka. Ten przepis nie jest wymagający a uwierzcie, ze biszkopt wyrasta naprawdę fenomenalnie i co najważniejsze - nie opada. Ciasto

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania