makowy - 2144 przepisów (strona:77/143)

Przepisy na słodkości 2251

brzoskwiniami  Ciasto kruche ze śliwkami i budyniemCiasto kruche z morelamiCiasto kruche z borówkami, wiśniami i budyniową pianką Ciasto kruche z rabarbaremCiasto kruche z serem, truskawkami i rabarbarem Ciasto makowe z kremem Ciasto ShrekCiasto tortoweCiasto truskawkowo-kawoweCiasto ZebraCiasto ze śliwkami Ciasto ze śliwkami (ekspresowe) Ciasto ze śliwkami, bezą i kruszonkąCiasto z brzoskwiniami i pianką Ciasto z jabłkami Ciasto z jabłkami(...)drożdżowa z serem i jagodami Szarlotka idealna Szarlotka krucha Szarlotka Sióstr DuchaczekSzarlotka sypanaSzarlotka tatrzańska Śmietanowiec z galaretkamiTiramisuTorcik serowo-truskawkowyTort brzoskwiniowyTort czekoladowyTort czekoladowy z wiśniami Tort kajmakowy Tort kawowo-makowy z masą kawową i wiśniamiTort orzechowo-makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie

Kuchnia domowa Ani
KRUCHE CIASTECZKA Z MASĄ BAKALIOWĄ 254

Fantastycznie kruche ciasto wypełnione po brzegi masą makową z bakaliami.Rozpływające się w ustach … niesamowicie delikatne …Niejednemu z nas pewnie cieknie ślinka już na samą myśl!Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie ciacha – są świetnym pomysłem do popołudniowej kawy, jak i fajnym pomysłem na prezent pod choinkę.Oryginalnie zapakowane na pewno niejednemu wywołają uśmiech(...)miód i cukier.Zalewamy mlekiem, a następnie podgrzewamy na wolnym ogniu, mieszając aż składniki się połączą.Dodajemy zmielony mak i dalej podgrzewamy , aż mak napęcznieje.CAŁOŚĆ:Przestudzone ciasteczka smarujemy masą makową bakaliami, przykrywamy, dociskamy.Obficie posypujemy cukrem pudrem i odstawiamy do przegryzienia.Smacznego

Ostra na Słodko
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 245

skórka otarta z 1/2 cytryny2 czubate łyżki cukru pudru2 cale jaja + 1 lub 2 żółtka1/3 łyżeczki solilukier ( na 4 makowce)2 białko2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z waniliifarsz makowy z tego przepisuprzygotowaniena stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane(...)ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym  (pozostawić wolny margines szerokości ok 2 cm), zwinąć, ostrożnie przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić do  rośnięcia na ok  godzinę . Aby uniknąć

Stare Gary
Bożonarodzeniowe babeczki z makiem 391

mąką z obu stron. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5 cm i wyciskamy metalową foremką kształt spodu, dociskami starannie palcami do metalowej foremki, napełniamy łyżeczką czubatą nadzienia makowego i dekorujemy wyciśniętą z ciasta gwiazdką.  Babeczki pieczemy w temperaturze 190 C przez 15-25 min, aż ładnie się zarumienią z góry. Upieczone babeczki

Niezły Młynek
Makowiec (strucla) wg Zofii Nasierowskiej 326

szklanki kwaśnej, gęstej śmietany 20 dag masła 1 jajko 3 żółtka otarta skórka z cytryny 1/2 utłuczonej laski wanilii (zazwyczaj używam aromatu waniliowego lub cukru wanilinowego)szczypta soli Masa makowa: 40 dag maku1 l mleka 10 dag masła 1/2 szklanki miodu 20 dag cukru pudru 3 jajka 50 ml rumu lub spirytusu 25 dag bakalii ( rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa(...)cukru, masło, posiekaną wanilię, przesiekać. Dodać jajko, żółtka i drożdże wymieszane ze śmietaną. Szybko zagnieść niezbyt ścisłe ciasto. Podzielić je na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową i zwinąć w tzw. rękaw. Końce zawinąć pod spód. Uformowane ciasto owinąć papierem do pieczenia (każdy rulon oddzielnie) pozostawiając trochę luzu. Ułożyć na natłuszczonej blaszce, wstawić do piekarnika nagrzanego

Praktyczna pl
Makowiec na cieście cytrynowym 241

Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła  - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy(...)olejku zapachowego - cytrynowego), mąkę i proszek do pieczenia dalej miksując. Na sam koniec ubijamy białka   i dodajemy do masy.2.Na przygotowaną blachę wylewamy połowę ciasta. Następnie układamy warstwę masy makowej, a na nią druga część ciasta.3.Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut. Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem. Dzisiejszy utwór należy do świetnego szwedzkiego zespołu grającego

Gotuj Z Muzyką
DOMOWA MASA MAKOWA 228

Święta zbliżają się wielkimi krokami , a co za tym idzie makowce!Makowce , serniki z makiem , makowe rolady i wiele wiele innych pyszności, do których potrzebna nam będzie masa makowa.Oczywiście można kupić taką z puszki , ale w żadnym wypadku nie umywa się ona do tej domowej.Z morelami , orzechami , kandyzowaną skórką … – ajj już na samą myśl cieknie ślinka!Koniecznie

Ostra na Słodko
Nietypowy makowiec. 285

przepisu są spokojnie wystarczające dla kilku łasuchów. 350 g mąki pszennej1 paczka suszonych drożdży (7 g)100 g cukru125 ml letniego mleka25 g roztopionego masła1 jajko1/2 dużej puszki masy makowej (lub ok 400g domowej) Sok z cytrynyCukier puder.Wszystkie składniki oprócz masła łączymy i wyrabiamy ciasto. Po kilku minutach dodajemy roztopione, przestudzone masło i ponownie wyrabiamy. Gdy ciasto jest(...)dobrze wyrobione i odchodzi od ręki lub ścianek naczynia odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Następnie wyrośnięte ciasto wałkujemy na duży prostokątny placek, którego całą powierzchnię smarujemy masą makową. Zwijamy w rulon, przecinamy wzdłuż na dwa pasy, które następnie przeplatamy i tworzymy rozetę lub wieniec.Pieczemy w temperaturze 170 C przez ok. 45 min.Z soku z cytryny i cukru pudru

Z butelką mleczka w tle
Makowiec zawijany 352

żółtek  21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (u mnie wódka) 1 łyżeczka zapachu waniliowego 1 puszka gotowej masy makowej (u mnie Bakalland) Masło roztopić i przestudzić. Mleko delikatnie podgrzać. Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto(...)powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnice podsypaną mąką. Wyrabiamy. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na prostokątne placki, nałożyć masę makową, zostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około

kulinarnyswiatdomi
Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 223

domownik chętnie sięgnie po kolejny kawałek ciasta.Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową- Składniki:Biszkopt:4 jajka8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyMasa makowa:3/4 szklanki maku125 g margaryny2 małe jajkałyżka mąki ziemniaczanejniepełne pół szklanki cukru (lub mniej)2 krople aromatu migdałowegokonfitura pomarańczowalikier pomarańczowy (opcjonalnie)lukierMakowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania:Biszkopt(...)suchego patyczka". Po wystudzeniu przekrawamy na dwa równe blaty i ponczujemy likierem pomarańczowym (lub mlekiem). Następnie każdy krążek (od wewnętrznej strony) smarujemy cienką warstwą konfitury pomarańczowej.Masa Makowa:Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 minutach zagotować i odstawić do ostygnięcia. Odlać wodę i dwukrotnie zmielić. Następnie połączyć z rozbełtanymi jajkami, mąką oraz aromatem.Margarynę zagotować i nie zdejmując

Słodka Strona
Kulki z makiem 177

dzisiaj słodkie makowe maleństwa, pysznie polane miodem. Kulki robiłam, oczywiście na kolacje Wigilijną miały, być pysznym deserem po kolacji. Jednak zapomniałam ich rozmrozić, ale to nic straconego. W Wigilie obeszłam się smakiem, za to objadałyśmy się tymi słodkościami w drugi dzień świat. Bo jak to się mówi, co się odwlecze to nie uciecze, a w szczególności takie słodkie maleństwa

Moje pyszne gotowanie
Makowiec 194

jakieś 40 min.Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy.  Tak samo robimy s drugą częścią. Wykładamy

Moje pyszne gotowanie
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 403

pieczenia.Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.Masa makowa:20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit,4 jajka,3/4 szklanki cukru pudru,bakalie - użyłam:około 150 g rodzynek Kresto,około 150 g orzechów laskowych Kresto. Mak sparzyć(...)białek i delikatnie wymieszać.Dodatkowo:40 dkg pierniczków w czekoladzie.Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy:-kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone,- masę makową,- połowę masy serowej,- pierniczki,- reszta masy serowej.Piec w całości, w temperaturze około 160-170 stopni przez około 70-90 minut. Kiedy ciasto będzie upieczone, wyłączyć piekarnik, lekko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łazanki z makiem 242

byłby smutny.   Składniki na ciasto:-ok. 1 i 1/4 szklanki mąki-2 żółtka i jedno całe jajko-2 łyżki zimnej wody-szczypta soli   Składniki masy makowej:-15 dkg mielonego maku-2 i 1/2 szklanki mleka-4-5 łyżek miodu-garść orzechów włoskich i garść rodzynek   Z podanych składników zagniatamy ciasto.   Dzielimy

Maminek kulinarny
Kluski z makiem i bakaliami 222

Kluski z makiem i bakaliami...Domowej roboty makaronowe kluski oblepione pachnącą masą makową.W towarzystwie aromatycznych bakalii.Czar prawdziwie tradycyjnej Wigilii Bożego Narodzenia.Polecam! Składniki:Kluski:100 g mąki pszennej + 30 g do podsypywania;1 żółtko;50 ml ciepłej wody;1 łyżeczka oleju;Szczypta soli.Masa makowo-bakaliowa:250 g maku;120 g miodu;2 łyżki cukru pudru;30 g masła(...)makowo-bakaliową.Spożywać na ciepło lub na zimno (u mnie były na zimno).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Zamiast przygotowywać masę makowo-bakaliową można użyć około 300 g gotowej masy makowej. Można także użyć gotowego (tj. ugotowanego i zmielonego) maku.Posiekane migdały można zastąpić lub uzupełnić posiekanymi orzechami laskowymi.Do masy makowo-bakaliowej można dodać, do smaku, 1 łyżkę spirytusu lub innego alkoholu.Wa

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania