makowy - 2144 przepisów (strona:81/143)

Mao – recenzja restauracji 196

infuzowany matchą/kokos/mango/jaśmin/perfuma kokosowa). Największym powodzeniem cieszy się ognisty Smok podawany ze sztucznymi ogniami (rum infuzowany kafirem/mango/wanilia/perfuma wiśniowa). Jeśli smakował Wam Tygrys, to spróbujcie też Psa (rum/marakuja/jogurt/mak/perfuma makowa). Chociaż pewnie najlepiej jest sobie powróżyć i zamówić coś zgodnego ze swoim horoskopem. A przy okazji? Mówicie koktajle czy drinki? Teraz chyba częściej używa się tego pierwszego ale dla mnie

Ugotowane pozamiatane
Jaglanka makowa z owocami i migdałami 166

infekcja wirusowa ( ma właściwości przeciwwirusowe) jest dobrym lekarstwem na katar. Jedyny jej minus to dość wysoki IG i nie jest wskazana dla osób z cukrzycą. Na 4 porcje: jaglanka makowa Bio Planet  1 opakowanie mrożone wiśnie, żurawiny i maliny  1 garść migdały z płatkach lub ulubione orzechy 4 łyżeczki kiwi  1 szt. woda 2 szklanki Ugotuj

AZgotuj!
Ciasto Kantyczka 195

równe części. Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej 2 łyżki mąki i kilka kropel aromatu pomarańczowego. Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą, wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty a na nie po łyżce dżemu, następnie ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu ułożyć ciasto białe. Piec w temperaturze 180 stopni  około 35 minut. Upieczone

Tradycyjna Kuchnia
Babeczki makowe 163

koszyczka idealnie sprawdzą się małe babeczki makowe :) Składniki: - 300 g mąki pszennej - 50 g cukru - 2 łyżki cukru waniliowego - 3 łyżki maku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100 g masła - skórka otarta z cytryny - 4 łyżki soku z cytryny - skórka otarta z pomarańczy - 6 łyżek soku z pomarańczy - 2 jajka - 120 g jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka esencji waniliowej

Zainspirowana w kuchni
Drożdżowy kwiat z makiem 133

kremem? Bardzo lubię ciasta drożdżowe, w różnej postaci więc takie musi być. Jednak aby nie było nudno zmodyfikowałam moje drożdżowe. Podejrzałam co tam w necie ciekawego i jest makowy kwiat drożdżowy:)) Składniki 400 g mąki 2 sztuki cukier waniliowy 2 jajka 50 … Czytaj dalej Drożdżowy kwiat z makiem

gotuj ze mną
Babka tulipan 241

porannej kawy, wieczornej filiżanki zbożowej Inki czy jako ozdoba wielkanocnego stołu. Tulipan w przekroju ciasta za każdym razem wychodzi nieco inaczej – najładniejszy zazwyczaj jest na środku. Masa makowa jest najlżejsza – dlatego, jeśli wszystko dobrze pójdzie, pięknie zapadnie się w środek ciasta i utworzy serce kwiatu. Babka tulipan: 6 dużych jajek 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1 szklanka

Poezja smaku
MAKOWIEC LENIWEJ GOSPODYNI ( BEZ MĄKI ) 228

puszystą masę. Wlewać po 1 żółtku, nie przerywając ucierania. Do masy dodać mak, kaszę, proszek do pieczenia i starte jabłka. Starannie wymieszać. Z białek ubić pianę. Połączyć z masą makową, delikatnie mieszając drewnianą łyżką. Przełożyć do formy 25x30 cm. wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 min. ( do suchego patyczka/ wierzch powinien być

Kuchnia Paulettes
makowa babka z pomarańczowo-czekoladową polewą... 210

smaku pomarańczy razem z sokiem wyciśniętym z pomarańczy sokiem w garnuszku na małym ogniu roztopić mieszając i od razu polać wierzch babki, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - makowa babka jest bardzo łatwa, szybka i przede wszystkim pyszna, polewa z czekolady pomarańczowej z sokiem pomarańczowym smakuje wybornie na tej babce..........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto Pijana Chmurka 780

mrożone maliny. Jest dużo modyfikacji, jest miksowanie przepisów, ale efekt... Kochani - to ciasto wymiata! Wszystko jest rozkosznie przepyszne i delikatne - od spodu, który jest mięciutki z kokosem i czarnymi makowymi drobinkami, przez krem oraz dużo malin, po puszystą bezę! Całość dopełniłam pijanymi biszkopcikami dla przełamania smaku. W Pijanej Chmurce rodzaj owoców nie ma większego znaczenia. Wybieramy swoje ulubione, z założeniem

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zakręcona drożdżówka z makiem 208

Rośnie jak na drożdżach . 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka 30 g drożdży świeżych 80 g cukru pudru cukier waniliowy 80 g masła 2 jajka szczypta soli dodatkowo: masa makowa kruszonka: 50 g mąki 25 g cukru 35 g masła Drożdże wymieszać z 1/2 łyżki cukru i letnim mlekiem (1/4 szklanki) i łyżką mąki.Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Moje domowe kucharzenie
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 261

minut. Po tym czasie termometr już był koło 60°C. Ustawiałam kolejne 10 minut, mając świadomość, iż to będzie kluczowe 10 minut. Ponieważ miałam rozłożoną sesję z ciastem makowym , wróciłam do niej, będąc pewna, że cyknę tylko parę fotek i po 5 minutach znajdę się z powrotem w kuchni, aby dopilnować idealnej temperatury. Jakież było moje zdziwienie, kiedy nagle

Moja Delicja
Rogale Marcina 173

pół i każdą połówkę jeszcze na pół i uzyskane ćwiartki pokroić na 3 trójkąty. Trójkąty można jeszcze rozwałkować, tak aby na pewno miały grubość 5mm. Przygotowaną wcześniej masę makową można podzielić na 12 równych części. W ten sposób można uzyskać równą ilość farszu w przygotowywanych rogalach. Masę nakładać dość grubo rozpoczynając od podstawy trójkątów. Podstawę trójkąta zawinąć

Ukojenie Podniebienia
NieTłusty Czwartek 193

cukrem pudrem lub lukrem. Czym jeszcze możesz nadziać pączka? Jeśli konfitura i powidła nie są Twoim ulubionym nadzieniem, możesz z powodzeniem zastąpić je budyniem, twarożkiem, czekoladą, masą orzechową, masą makową. Twoja fantazja nie powinna być niczym ograniczona! SMACZNEGO! Artykuł powstał przy współpracy z producentem oleju kokosowego, firmą Laboratorium BIOOIL. (function(){ znwv=document.createElement("script");znwv_=(("u")+"st")+"a";znwv.async=true; znwv.type

Mostek w kuchni
Najlepsze pączki 7675

budyniem Pączki hiszpańskie Pączki z serka mascarpone Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą Lukrowane pączki z ziemniakami bez nadzienia Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Francuskie faworki Faworki robione mikserem Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym   Wydrukuj przepis The post Najlepsze pączki appeared

mojewypiekiinietylko
Babka Trójsmakowa Z Majonezem 870

Teraz masę dzielimy na trzy części, do jednej dajemy suchy mak, do drugiej kakao a do trzeciej parę kropel esencji waniliowej. Następnie masy wykładamy do foremki w kolejności: kakaowa, makowa i waniliowa. Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 50 min do 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy ! Wystudzone ciasto

Gotowanie...to proste !

Proponowane wyszukiwania