makowy - 2144 przepisów (strona:64/143)

Deser serowo-makowy z malinowym musem 157

około 15 minut na wolnym ogniu. Studzimy. Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez praskę, po czym ucieramy z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na końcu łączymy z przestudzoną masą makową. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne. Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek kładziemy(...)kopczyk z makowego twarogu. Przystrajamy odłożonymi malinami

Smaki Na Talerzu
Ciasto krucho-drożdżowe 193

cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce. Roztop masło i odstaw do przestygnięcia. Do dużej miski przesiej(...)powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na 3 części, rozwałkuj w kształt koła, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj 1/2 masy makowej, omijając brzegi. Podobnie postępuj z kolejnymi plackami ciasta. Na środku ciasta postaw szklankę do góry dnem. Natnij ciasto na 4 części, a następnie każdą z nich znowu na 4. Wywijaj

Kulinarna (nie)codzienność
BEZGLUTENOWY MAKOWIEC JAPOŃSKI Z BIAŁEGO MAKU 227

mielenia mięsa na sitku o najmniejszych oczkach. DO MASZYNKI WRZUĆ TEŻ marcepan i obrane jabłka, masę dobrze wymieszaj. MASŁO, ŻÓŁTKA I CUKIER utrzyj na puszystą masę, stopniowo dodawaj masę makową i proszek do pieczenia. BIAŁKA UBIJ NA SZTYWNO i bardzo delikatnie wymieszaj z masą makową. CIASTO PRZEŁÓŻ DO FORMY (19x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Makowiec z jabłkami na herbatnikach. Szybki makowiec japoński. 310

aromatyczne.  Polecam :) Składniki ( na blaszkę 35x25 cm ) - 5 jajek - 15 dag cukru - 10 dag masła - 8 łyżek kaszy manny - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - puszka gotowej masy makowej 850g - 6 średniej wielkości jabłek - paczka herbatników ( ok. 24 sztuki ) Dodatkowo - tłuszcz do wysmarowania blachy - papier do pieczenia - polewa czekoladowa, lub cukier puder ( opcjonalnie ) Wykonanie Jabłka obierać ze skórki, zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z masłem i cukrem, dodać masę makową, proszek do pieczenia, zmiksować stopniowo dodając kaszę mannę, następnie dodać jabłka i dokładnie wymieszać. Na koniec do ciasta dodać ubitą pianę z białek i delikatnie zamieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać równomiernie masę

Kuchnia z widokiem na ogród
Palmiery cynamonowe i makowe 229

wałkowania ciasta z masłem oraz schładzania, a wszystko po to, żeby uzyskać tak bardzo pożądane liczne, niestabilne warstwy ciasta. Palmiery robi się bardzo szybko, możecie także użyć resztek masy makowej, z której przygotowujecie świąteczne przysmaki, wystarczą dosłownie 3-4 łyżek. przepis na masę makową znajdziecie (tutaj). Składniki Czas przygotowania: 45 min     2 opakowania świeżego ciasta francuskiego 1 jajko

Słodki Kompromis
MAKOWIEC JAPOŃSKI 173

upieczeniu, mogę stwierdzić, że nie jest konieczne. W przyszłym roku na pewno go upiekę, ale w dużej blaszce i bez kruchego ciasta.     SKŁADNIKI 30 dag gotowej masy makowej, 2 jabłka, 4 jajka, 10 dag masła, ¾ szkl. posiekanych orzechów włoskich, 6 łyżek kaszy manny, 3 łyżki syropu migdałowego , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki cukru Dodatkowo: gotowe(...)kruche ciasto (można pominąć), polewa czekoladowa WYKONANIE Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy po 1 żółtku, następnie masę makową, jabłka, orzechy, mannę, proszek do pieczenia oraz syrop. Mieszamy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Blaszkę o wymiarach 20x20 cm wykładamy pergaminem, cienko rozwałkowujemy ciasto, nakłuwamy widelcem

słodki bratek
kremowy warstwowiec z biszkoptami 162

który podczas jedzenia przyjemnie chrupie. Najlepiej smakuje dzień a nawet dwa po złożeniu i gwarantuję, że na jednym kawałku nie poprzestaniecie.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto makowe: 4 białka 100 g maku 100 g kokosu 100 g cukru szczypta soli  na krem:  1 litr mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka(...)powoli miksując dodawać po łyżce zimnego budyniu. Brzoskwinie odsączyć. Sok wymieszać z wódką a owoce pokroić drobno i wmieszać do masy.  Krem podzielić na trzy części. Na ciasto makowe wyłożyć jedną część kremu. Biszkopty moczyć w soku z wódką i układać na kremie. Tak samo robić kolejne warstwy: w sumie trzy warstwy kremu i trzy warstwy ciastek.  Czekoladę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczny makowiec orkiszowy 280

dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, posłodzony ksylitolem, odrobiną miodu i daktylami, a więc bez dodatku cukru. Według mnie połączenie idealne. Warto dodać tego farszu więcej, by makowiec wyszedł naprawdę makowy (najlepiej na tę ilość ciasta podwoić porcję masy makowej). Świąteczny makowiec orkiszowy  Ciasto: 450 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki orkiszowej jasnej 4 dag świeżych drożdży

FitKot
BABECZKI Z MASĄ MAKOWĄ 162

Babeczki to pyszne ciasteczka które można zapiec z dowolną masą lub nadziać kremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole. Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około 18 ciasteczek. SKŁADNIKI :   4 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru  1 jajko(...)dosypujemy mąki a jak nie chce się zagnieść to dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto chłodzimy około 1-2 godzin. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, następnie w misce mieszamy masę makową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną.  Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego

Kulinarne Fantazje Marioli
Grzebyki drożdżowe z makiem 214

drożdżowe: 200 ml mleka, 25g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 łyżka cukru kryształu, 1 łyżka cukru waniliowego, 50g masła, 2,5 szklanki mąki, szczypta soli, Dodatkowo: 1/2 puszki masy makowej z bakaliami HELIO , 50g orzechów włoskich, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzewam. Dodaję drożdże oraz ½ łyżki cukru i ½ łyżki mąki. Mieszam i odstawiam na 10 minut(...)rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Oprószam mąką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc kwadrat. Na brzegu ciasta rozsmarowuję masę makową. Ciasto zawijam 2x. Odcinam pozostałe ciasto. Ciasto z makiem kroję na ok. 10cm kawałki. Ostrym nożem nacinam na brzegu. Z pozostałym ciastem robię to samo co z pierwszą częścią. Kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Tradycyjny makowiec 176

Nowym Roku 2017! 3,5 szklanki mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 50 ml mleka 2,5 łyżki cukru 150 g margaryny 2 jajka 850 g gotowej masy makowej Cukier puder Skórka pomarańczowa Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże oraz łyżkę cukru. Całość dokładnie mieszamy do momentu rozpuszczenia cukru i drożdży. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy, studzimy(...)przykrywamy sucha ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Rozwałkowujemy prostokąt o grubości 0,5 cm. Na placku rozsmarowujemy masę makową (z każdej strony zostawiamy około 2 cm). Roladę zawijamy do środka, boki podwijamy pod spód aby mak nie wypłynął. Odstawiamy do podrośnięcia na 30 minut. Gotowe ciasto zawijamy w papier

VioletoweKucharzenie
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 178

dokładką zawsze miałam miejsce :) Makowce u mnie w domu były kupowane dopóki sama nie zaczęłam ich wypiekać.  Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko(...)okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cykaty 160 g masła 2 łyżki likieru amaretto 2 łyżki soku z cytryny 100 g rodzynek (namoczone we wrzątku) Mleko zagotowujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Makowiec (świąteczny) 139

drożdży szklanka cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka + jajko do posmarowania przed pieczeniem szklanka oleju 4 szklanki mąki + do szczypta do podsypania duża puszka masy makowej Pokruszyć drożdże i dodać cukier oraz mleko. Wymieszać. Rozbełtać jajka i dodać. Wlać olej i wsypać mąkę. Wyrobić ciasto tak, aby lekko kleiło się do ręki. Pod spód i na wierzch ciasta(...)pieczeniem ciasto ma odstać w temperaturze pokojowej około 30 minut. Podzielić ciasto na dwie części. Rozwałkować ciasto tak, aby było cienkie. Wyciąć choinkę (trójkąt z pniem) i posmarować masą makową. Nałożyć na to kolejną warstwę ciasta (także trójkąt z pniem) i dopiero wtedy naciąć paski, które należy zawijać. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem, aby ciasto było ładnie zarumienione. Wieniec rozwałkowałam, posmarowałam

Karola gotuje
Seromakowiec na kruchym spodzie 213

gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego 3 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej szklanka rodzynek

ClauditteMissCooking

Proponowane wyszukiwania