makowiec z masy makowej - 862 przepisów

Makowiec na kruchym cieście 744

sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA MAKOWA 250g suchego(...)białka ubić z pozostałym cukrem na sztywną pianę, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE - masę makową od razu przełożyć na podpieczony spód z ciasta, wyrównać - drugą schłodzoną część ciasta rozwałkować na placek wielkości dna tortownicy, przełożyć na wierzch masy makowej, lekko docisnąć, brzegi ciasta przykleić dokładnie do formy - wierzch makowca nakłuć widelcem lub wykałaczką

Smakołyki Bereniki
Makowiec zawijany 182

się rozwałkować 2 , oraz mąkę do podsypywania, opakowanie cukru waniliowego, tłuszcz do wysmarowania blachy, Masa makowa: 50 dag maku, miód naturalny, 3-4 żółtka, 3-4 łyżki cukru, dowolne bakalie, woda lub mleko do sparzenia maku, ewentualnie aromatyczny alkohol. Pieczenie zwijanego makowca zacznij od przygotowania masy makowej. Do dużej miski (najlepiej kamionkowej lub szklanej) przełóż mak zalej go wrzątkiem(...)ściereczce) na kształt prostokąta. Na cieście rozsmaruj połowę masy makowej. Pamiętaj, aby zostawić około 1-2 cm wolnego marginesu wokół brzegu. Następnie zwiń w roladę i podwiń oba końce. Makowiec ściśle zawiń w papier do pieczenia. W taki sam sposób przygotuj makowca z drugiej połowy ciasta i masy makowej. Makowce przełóż na płaską blachę do pieczenia i wstaw

blog.moje-pasje.info
Masa makowa – masa do makowca, pierogów z makiem 179

Boże Narodzenie bez makowca? Nie w naszym domu A jak makowiec to i masa makowa. Brzmi strasznie? Zupełnie niepotrzebnie. Ja wiele lat kupowałam gotową masę, bo kto by kręcił mak w maszynce. Mąż za to kręcił nosem, jak natrafił na rodzynki w masie, ale co tam. Pewnie byłoby tak dalej, gdybym jakiś czas temu nie trafiła na mak mielony. Brzmi(...)odstawiamy do ostygnięcia. Odcedzamy. Rozpuszczamy masło, dodajemy do niego miód, bakalie, cukier, mak. Podgrzewamy kilkanaście minut. Dodajemy do masy żółtka. mieszamy. Białka ubijamy na pianę. Dodajemy delikatnie pianę. 4.5.2.15 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/masa-makowa-do-makowca-pierogow/ MieszamWGarnku   Artykuł Masa makowamasa do makowca, pierogów z makiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Pyszny makowiec :) 254

kulę. Zostawiamy do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wałkujemy, nadając mu kształt prostokąta. Na powierzchni ciasta rozkładamy masę makową i zawijamy w roladkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i czekamy aż podrosną. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 min. Smacznego! Post Pyszny makowiec :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. 211

dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na Świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami i cukrem pudrem. W tym przepisie wykorzystałam gotową masę makową i zmielony suchy mak. Gotowa masa makowa ma w składzie mało bakalii, więc ja dodaję do niej jeszcze rodzynki, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową. Wy możecie dodać do masy makowej to co lubicie, do masy makowej dodałam też(...)folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Połową ciasta wylepiamy spód formy. Na ciasto wykładamy przygotowaną masę makową. Drugą połowę ciasta rozwałkowujemy i wycinamy z niej foremką gwiazdki o dwóch wielkościach, kruche gwiazdki układamy na masie makowej. Makowiec pieczemy około 45-50 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy cukrowymi

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepyszny makowiec z jabłkami 187

Makowiec jest rewelacyjny, mokry i bardzo długo świeży. Dziękuję Iwona, proszę o więcej takich przepisów. Masło, cukier puder i miód utrzeć na gładką puszystą masę. Powoli dodawać po jednym żółtku. Dokładnie wymieszać. Dodać mąkę, kaszę manną, cukier, olejek waniliowy, proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie na gładką masę. Mak dodać do masy i wymieszać. Jabłka obrać i zetrzeć(...)tarce o dużych oczkach, dodać do masy z makiem. Znowu dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Wymieszać już bardzo delikatnie, nigdy nie mikserem. Ciasto wlać do blaszki ( 34 cm x 24 cm )wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić patyczkiem

Kuchnia Pokoleń
Świąteczna strucla makowa 389

sposobów jej wykorzystania. Uwielbiam wszystko, co zawiera mak i tak jak już pisałam we wczorajszym poście, makowiec to dla mnie świąteczna tradycja. Żeby był naprawdę dobry, masa makowa musi być słodka i pełna bakalii, a ciasto mięciutkie i mokre od makowego nadzienia. Jednak jako że bardzo lubię eksperymenty, nie byłabym sobą, gdybym i tym razem nie spróbowała zrobić czegoś bardzo(...)matę silikonową) i rozwałkowujemy na duży prostokąt o wymiarach ok. 45 na 30 cm. Przykrywamy ściereczką. Dwa białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z 1/2 kg masy makowej. Powstałe nadzienie rozsmarowujemy równo na cieście, pozostawiając ok. 2 cm odstępu ze wszystkich stron. Przy jednym z dłuższych boków ten margines może być nawet trochę większy i możemy posmarować

Ratunku obiad
Makowiec japoński / makowiec z jabłkami 233

swoim składzie ma tylko pięć łyżek mąki. Podstawą ciasta jest mak lub też jak w moim przypadku gotowa masa makowa. Makowiec jest wilgotny, aromatyczny, stworzony by zagościć na świątecznym stole jako pozycja obowiązkowa. :-)  800-900g gotowej masy makowej 2 5 0g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek kaszy mannej  2 lyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek

Szefowa kuchni
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1889

warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować(...)kawałki, dodać do masy - żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać do masy makowej, wymieszać - białka ubić na sztywno, dodać do masy makowej, delikatnie wymieszać MAKOWIEC ZAWIJANY - piekarnik rozgrzać do temperatury około 180 stopni - ciasto wyjąć z lodówki, jeśli jest zbyt twarde, pozostawić do lekkiego zmięknięcia - na papierze do pieczenia rozwałkować kolejno

Smakołyki Bereniki
Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. 201

przepadają. Dziś zapraszam Was na roladę z masą makową. Taki drożdżowy makowiec idealnie sprawdzi się do weekendowej kawy lub herbaty, jak również na Święta. Spróbujcie.   Rolada z masą makową. Drożdżowy makowiec. 2016-04-13 12:14:40 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)świeżych drożdży + 1/4 szklanki ciepłej wody do rozrobienia + łyżeczka cukru 1/2 szklanki drobnego cukru 1 jajko 3 łyżki oleju oliwa z oliwek do posmarowania papieru o pieczenia (delikatnie) gotowa masa makowa (1 puszka), bądź masa domowej roboty Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy w wodzie z cukrem, odstawiamy do tzw. "ruszenia" rozczynu (bąbelki). Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier. Dodajemy jajko i olej

Słodkie okruszki
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 244

cenie znajdziesz w:   SKWORCU - http://www.skworcu.com.pl/  - Polecamy!/ U nas w masie makowej (na 3 makowce) wylądowała właśnie taka ilość bakalii.Migdały pokruszyłyśmy, orzechy zmieliłyśmy a figi pokroiłyśmy na paseczki, reszta została w swojej naturalnej postaci.WYKONANIE MASY MAKOWEJ:1. Mak zaparzamy gorącym mlekiem i gotujemy go w tym mleku do momentu, aż będzie(...)przekładamy na papier do       pieczenia podsypany mąką,8. Formujemy prostokąt bardzo cienkiego ciasta,9. Na 3/4 prostokąta wykładamy masę makową, idąc od boku (czyli od dłuższej krawędzi),10. Zwijamy makowiec podnosząc papier,11. Makowiec odwracamy tak, aby warstwa bez ciasta znalazła się pod spodem,12. Na papierze wykładamy do formy (najlepiej do keksówki. Jeśli

Wypisz Wymaluj
Strucla makowa krucho - drożdżowa 370

cukru kryształu 15 dag cukru pudrukostka masła lub margaryny, 20 dag 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietanyopakowanie cukru waniliowego, najlepiej z prawdziwą waniliąszczypta soli1 białko do posmarowania wierzchu makowców Masa makowa:50 dag maku niebieskiegook 3/4 szklanki miodurodzynki, morele, orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa4 białka Polewa:tabliczka czekolady 4-5 łyżek mlekaskórka pomarańczy lub migdały w płatkach1. Śmietanę lekko podgrzewamy(...)gorącej wodzie na 15 minut. Mak odcedzamy, dodajemy bakalie i miód, pianę z białek ubijamy na sztywno i łączymy z masą makową.3. Ciasto dzielimy na trzy części, wałkujemy na kwadrat o szerokości blaszki do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masy makowej. Struclę zwijamy, a boki podwijamy pod spód ciasta. Gotowe rolady makowe układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście 253

pyszny łaciaty makowiec w cytrynowym cieście. Idealne połączenie puszystego, lekko cytrynowego ciasta ze słodką masą makową. Mój makowiec upiekłam specjalnie dla moich bliskich, którzy tak kochają ciasta z makiem. Odwiedziny rodziny, uroczystość i kawałek pysznego ciasta… do tego śmiech, rozmowy… uwielbiam takie dni. Makowiec w takiej formie sprawdzi się idealnie na każdą uroczystość, święta czy od tak jako słodkość(...)upieczenia sprawdzamy patyczkiem. Upieczone ciasto powinno odstawać od boków formy. Po wystudzeniu ciasto wyjmujemy z formy. Ciasto można dowolnie udekorować, ale najlepiej smakuje bez dodatków (słodycz masy makowej jest wystarczająca). Smacznego Łaciaty makowiec w cytrynowym cieście – to już ostatni kawałek ciasta, które cieszyło się niebywałą popularnością. Szybkie zdjęcie i… można delektować się tym pysznym wypiekiem. Łaciaty makowiec

Słodkie okruszki
Makowiec pod pierzynką 164

beza będzie ścięta z wierzchu. Dodatkowo  1 puszka masy makowej (850 g) Beza  2 białka 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier stale miksując. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, zmiksować i wlać na masę makową. makowiec pod pierzynką

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania