makowiec z masy makowej - 862 przepisów (strona:2/58)

Makowiec 159

kupicie już nigdy! Przepis na to ciasto znalazłam tutaj , zamiast dżemu dałam masę makową i powstał cudny, drożdżowy, pięknie wyrośnięty makowiec. Ciasto jest proste w przygotowaniu, dlatego można powtarzać wypiek w ciągu roku smarując je (zamiast masą makową) konfiturami, słodkim twarogiem, np. z rodzynkami (podobnie jak drożdżówki) czy wszelakimi smakowymi marmoladami, posypać kruszonką, udekorować. Smacznego! SKŁADNIKI: 550 g mąki pszennej(...)blacie)podsypanej mąką. Ciasto rozwałkowuję na kształt prostokąta o bokach ok. 30 x 35 cm. Na jego środek wykładam masę makową z bakaliami (zostawiając odstępy od brzegów), zwijam od góry i dołu, następnie zwijam wzdłuż jak roladę. Drożdżowy makowiec piekę 25 minut w temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wybieram środkową półkę piekarnika. Jest pięknie wyrośnięty

Zasmakuj Kuchni
Sernik z makiem 179

Smak serniczka super, mogę go polecić na 100 %. Te dwa smaki sera i masy makowej super ze sobą się zgrywają. Moje ciasto jest niższe, ponieważ

Kuchnia Pokoleń
Przepis na Makowiec w kształcie kwiatu - puszysty i wilgotny 443

obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Następnie białka ubijam na sztywną pianę i dodaję do białek wszystkie składniki na masę makową, dokładnie mieszam – masa makowa jest gotowa. Foremkę w której będę piekła makowiec wykładam papierem do pieczenia, aby papier się nie ruszał wcześniej foremkę smaruję olejem. Jeżeli nie mamy foremki do tarty to możemy użyć tortownicy lub foremki(...)rulonik. Tak przygotowany rulonik wkładam w środek ciasta.  Tak przygotowane ciasto odstawiam na około 10 minut do wyrośnięcia. Jeżeli zostanie nam trochę ciasta i masy makowej, to możemy upiec drożdżówkę. Pieczenie makowca: Przed pieczeniem ciasto maluję mlekiem. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 26 minut, długość pieczenia zależy

Uwaga Babcia Gotuje
MAKOWIEC JAPOŃSKI. Z JABŁKAMI 218

sumie nie wie 😃 Pewnie ktoś kiedyś wymyślił, i ... tak już zostało . Jego najwiekszy atut? Prostota i szybkość wykonania. Spokojnie możemy do jego wypieku użyć gotowej masy makowej, ponieważ jadłam ten makowiec zrobiony z domowej masy makowej i powiem Wam, że różnicy w tym wypadku nie ma żadnej. A jak w smaku nie ma różnicy to po co zadawać(...)domu jeszcze małą puszkę masy z białego maku, użyłam obu. Ale spokojnie można zrobić ten makowiec tylko z czarnego maku.  Reasumując raz jeszcze: bardzo smaczne, mocno wilgotne, proste i szybkie do zrobienia ciasto.  Polecam! Składniki: 850 g gotowej masy makowej 400 g gotowej masy makowej z białego maku (jesli nie mamy, pomijamy ten składnik

Walijskie Pichcenie
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 390

Kolejny z przepisów przechodzących u nas z pokolenia na pokolenie- przepis na makowiec z powidłami śliwkowymi.SKŁADNIKI80 dag mąki3 jajka2/3 kostki masła1/2 szklanki cukrucukier waniliowy3/4 opakowania proszku do pieczenia6 łyżek śmietany 18%1 puszka masy makowejsłoik powideł śliwkowychPRZYGOTOWANIENa stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka(...)ciasta zostawiamy na wałeczki.Resztę dzielimy na pół i wałkujemy.Blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.Kładziemy pierwszą część ciasta i wykładamy na nią masę makową.Przykrywamy drugim ciastem i smarujemy powidłami.Z pozostałego ciasta robimy cienkie wałeczki i układamy z nichukośną kratownicę. Smarujemy ją roztrzepanym białkiem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 200 stopni przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Makowiec na kruchym spodzie 251

Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto!   Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta(...)soli Składniki na masę makową 500g maku 125g masła 60g mąki tortowej 1 czubata łyżka kakao ekstrakt migdałowy 1/3 – 1/2 szklanki miodu dowolna ilość bakalii (rodzynki, żurawina, siekane orzechy, migdały – dałem około 600g) szczypta soli Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 6 łyżek zmielonych biszkoptów

AleTorcik
Makowiec na kruchym cieście 614

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na szybki makowiec na kruchym cieście. Ja użyłam gotowej masy makowej, którą dostałam od firmy Helio. Oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową. Makowiec smakuje naprawdę bardzo pysznie. U mnie znikł bardzo szybko. Zachęcam do zrobienia, zwłaszcza na zbliżające się święta Wielkanocne Post Makowiec na kruchym cieście pojawił

Marta Gotuje
Łatwy makowiec 430

Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale gdy goni nas czas trzeba się troszkę wspomóc :) Makowiec wykonany jest na cieście ucieranym, zapraszam do wypróbowania...Czas pieczenia:  około(...)Składniki:1,5 szklanki mąki /1 i 1/2/3/4 szklanki kaszy manny1 szklanka cukru1/2 kostki margaryny1/2 szklanki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek Masa makowa1 puszka masy makowej 850g lub 900g 3 łyżki bułki tartejWykonanie:Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,kaszę manną i cukier, dodajemy jajka, śmietanę i roztopioną margarynę.Ucieramy gładkie

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Makowiec kokosowy 216

masa makowa -1 puszka bakalie - 1/2 szkl jajka - 4 szt cukier - 1/2 szkl mąka ziemniaczana - 3 łyżki mąka pszenna - 3 łyżki proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Camilla w kuchni
Domowa masa makowa 237

jest mokra, klejąca, często nafaszerowana konserwantami i słabej jakości bakaliami, nie mówiąc już o braku w nich miodu, niekoniecznie sprawdzi się w drożdżowym makowcu, ponieważ może rozmoczyć ciasto. Domowa masa makowa ma konsystencję mokrego piasku. Jak tylko macie chwilkę już teraz możecie ją przygotować i zamrozić. Zdecydowanie polecam. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki: 500 g suchego maku(...)zmielony np. w Lidlu. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Do zmielonego maku dodać resztę składników. Wymieszać. Jeżeli mak używamy do makowca, wówczas do masy makowej zrobionej z 500 gr maku należy delikatnie wmieszać 6 ubitych białek. Wówczas masę należy od razu wykorzystać do ciasta. Masę można przechowywać w lodówce przez

moj przepis na
Szybki makowiec 155

się na to ciasto także dlatego, że jest bardzo urokliwe Jeśli chcecie to zamiast ciasta francuskiego możecie przygotować choinkę z ciasta drożdżowego, również będzie pyszna Szybki makowiec 2 opakowania ciasta francuskiego domowa masa makowa jajko Ciasto francuskie rozwiń i połóż je na stolnicy. Następnie za pomocą ostrego noża wytnij z niego trójkąt równoramienny, a przy jego podstawie odetnij niewielkie prostokąty(...)ciasto kształtem przypominało choinkę. Na tak otrzymany spód ciasta wyłóż masę makową, rozsmaruj ją po całej powierzchni i przykryj drugą częścią ciasta (wyciętego w kształ choinki). Na koniec ponacinaj boki ciasta tak, aby powstały gałązki (wzór na zdjęciu poniżej). Gotowe gałązki skręć wokół własnej osi, tyle razy, na ile pozwoli ciasto. Na końcu każdą gałązkę sklej, dokładnie ściskając ciasto. Całość

365 dni dookoła kuchni
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 176

skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty na mak i to z dokładką zawsze miałam miejsce :) Makowce u mnie w domu były kupowane dopóki sama nie zaczęłam ich wypiekać.  Niestety dopiero ostatnio udało mi się zrobić taką masę makową jaką pamiętałam z dzieciństwa, taką jak robiła moja(...)babcia.  Jak się okazało nadaje się świetnie zarówno do rogalików, do strucli, makowca jak i sam w sobie deser! polecam Wam nie tylko z okazji Świąt! Najlepsza masa makowa do makowca i solo 400 g maku 150 g mielonych lub siekanych migdałów 1 l mleka 400 g cukru 4 łyżki miodu ziarenka z 1 laski wanilii 100 g kandyzowanej

Dzieje kuchennej Wiewióry
MAKOWIEC FRANCUSKI 227

składników! Szybkie ciasto idealne, gdy nie mamy czasu na tradycyjnego makowca - wystarczy tylko świeże ciasto francuskie, gotowa masa makowa i 10 minut pracy, resztę wykona piekarnik 😉 Ciasto z wyglądu trochę skojarzyło mi się z baklawą tylko zamiast ciasta filo jest ciasto francuskie, a masa makowa zastępuje orzechy... Wierzch możemy polać czekoladą, lukrem lub po prostu posypać cukrem pudrem. Pasuje zarówno(...)dzień, jak i od święta 🎄 Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok. 300-350 g masy makowej Helio 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła + 1 łyżeczka Wykonanie: Masło (50 g) topimy w garnuszku. Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie składamy na pół i przecinamy. Otrzymane połówki także składamy na pół i przecinamy - aby otrzymać 4 równej szerokości prostokąty. Blaszkę

Kuchnia MagdaLeny
Makowiec świąteczny 180

jest tradycyjnym ciastem świątecznym, pieczonym z ciasta drożdżowego, nadziany obficie słodką masą makową pełną rodzynek i bakalii. Polany lukrem i pachnący ... sam zapach powoduje,że tęsknimy już do świąt. Makowca można również upiec wcześniej i zamrozić. składniki: ok. 250 ml mleka 120 g cukru 4 żółtka 6 dag drożdży 60 dag mąki 1/2 łyżeczki soli 100 g roztopionego masła zapach(...)wyrosły. Mąkę wsypać do miski , dodać wyrośnięte drożdże,żółtka utarte wcześniej z cukrem, resztę mleka,sól, na końcu dodać rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić dobrze ciasto i odstawić by wyrosło. MASA MAKOWA: 500 g maku 150-200 g cukru 150 g miodu ( ok. 3 łyżki) 50 g masła ( roztopić) bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy, skórka pomarańczowa)  białka 5 jaj aromat migdałowy

Z Marcepanem
Pleciony makowiec 232

Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g  mąki(...)drożdży   świ eżych   20 g  masł a  (1  łyżka )   1  jajko   szczypta  soli   Dodatkowo :   200 ml  masy   makowej z bakaliami   Helio   2  łyżki   masła   3  łyżki   cukru   brązowego   drobnego   1 jajko i łyżka mleka   Przygotowanie

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania