makowiec ucierany - 213 przepisów (strona:9/15)

Keks 308

Keks to ciasto typowo świąteczne, pieczone zazwyczaj w formie keksówce, przepełnione różnorodnymi bakaliami. Można go upiec na kilka dni wcześniej, zawinąć w ściereczkę i pozostawić w

Smakołyki Bereniki
Ciastka z białą czekoladą i żurawiną 172

cały rok, to właśnie najchętniej sięgamy po nią w okresie bożonarodzeniowym. Te rubinowe, kwaskowate owoce nadają się na przetwory, doskonały pomysł na prezent typu DIY, wzbogaca każdy wypiek, keks, makowiec, ciasteczka, muffinki lub sernik, odnajduje się równie dobrze w towarzystwie mięsa, kaczki, indyka, gęsi, szynki wieprzowej, przy tej okazji, przypominam i  polecam Wam szczególnie sos cumberland (przepis) . Ciastka(...)stopni, blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia 2. W misce mieszamy mąkę, sól, płatki owsiane i proszek do pieczenia 3. W osobnej misce, za pomocą miksera, ucieramy masło i obydwa rodzaje cukru, kiedy masa stanie się gładka, dodajemy jajko i wyłuskane z laski wanilii nasionka 4. Następnie do masy maślanej dosypujemy sypkie składniki, suszoną żurawiną, posiekane orzechy i posiekaną

Słodki Kompromis
Seromakowiec tortowy 1080

kremu, ale gotowany sernik jest tak mięciutki, że nie jest on nam wcale tu potrzebny. Takie rozwiązanie mi akurat bardzo odpowiada, a to dlatego, że i serniki i makowce są u nas zawsze obowiązkowo, a teraz dzięki takiemu połączeniu będę mogła mieć jedno ciacho mniej 😜 Składniki:  Na tortownicę o śr. 18cm Ciasto makowe: 200g maku 1 szklanka mleka ½ szklanki(...)zalewamy zagotowanym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku godzinach odcedzamy najlepiej na sicie wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód

Kuchnia w czekoladzie
Brownie & orzechy 226

Witajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu(...)wodą i w ten sposób podgrzewamy bez ryzyka ich przypalenia) i studzimy. Orzechy kroimy (my dałyśmy włoskie, nerkowca i migdały).  Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, natomiast jaja ucieramy z cukrem. Wszystkie powstałe składniki łączymy i dokładnie miksujemy. Przekładamy na blachę (u nas tortownica) i pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.Gotowe ciasto możemy posypać kakao

WeAreCrazy
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 200

Pyszny makowiec troszkę inny od tego tradycyjnego, pieczonego na święta. Makowiec jest bardzo wilgotny za sprawą jabłek, a brak ciasta, zrekompensował dodatek ciasteczek kruchych na górze ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm 250 g maku mielonego 3/4 szkl wody 3 jabłka 4 i 1/2 łyżki kaszy manny 4 jajka 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 3/4 szkl(...)garnka i zalewamy wrzącą wodą, stawiając całość na gazie na małym ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno

Gotowanie...to proste !
Pyszny makowiec drożdżowy 155

jest bardzo lekki, ciasto drożdżowe przypomina chałkę lub brioszkę masa makowa nie jest za słodka, ta puszysta i wilgotna wersja makowca na pewno przypadnie Wam do gustu. Co najważniejsze makowiec jest smaczny również na drugi i trzeci dzień. Składniki  Czas przygotowania: czas wyrastania ok 13h + 90 min Ciasto 265 g mąki pszennej 50 g cukru 1 łyżeczka suszonych(...)drożdże, cukier, sól i startą skórkę z cytryny, następnie dodajemy jajka i wodę, mieszamy mikserem na średnich obrotach, kiedy składniki się połączą zaczynamy powoli dodawać po łyżce miękkiego masła, ucieramy aż masło całkowicie się wchłonie 2. Jeśli nie mamy miksera cały proces wykonujemy ręcznie, w czasie dodawania masła ciasto będzie się kleić do boków miski, należy je zeskrobywać, i podsypywać

Słodki Kompromis
Makowiec z jabłkami 166

Dzisiaj zapraszam na makowiec z jabłkami, ciasto idealne na święta. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, cudownie wilgotne i bardzo proste do zrobienia. I co ważne, po kilku dniach smakuje, jakby dopiero było zrobione :) Składniki: 200 g maku (może być mielony) 1 łyżeczka olejku migdałowego 2 łyżki Amaretto 5 jabłek średniej wielkości 5 jajek 1 szklanka cukru 100 g miękkiego masła(...)gotujemy go tak samo, a następnie tylko dokładnie odcedzamy. Do odcedzonego i zmielonego maku dodajemy olejek migdałowy i Amaretto. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Ja to robię mikserem. Do utartej masy dodajemy kaszę oraz proszek do pieczenia i całość mieszamy łyżką. Robimy to jak najkrócej. Następnie

Smak mojego domu
Ciasto czekoladowe 144

zaawansowanych cukierniczo wyrobów, które wychodzą i właśnie go wyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną działalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa mnie niepokojem. Co zrobić? Jak nakarmić spragnionych słodkości i się(...)Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Czekoladę na małym ogniu topimy razem z masłem, delikatnie mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy wanilię i cukier. Ucieramy na puszystą masę. Dodajemy połowę czekolady z masłem i mieszamy, dodajemy resztę i znowu mieszamy to razem. Dodajemy szczyptę soli, migdały lub orzechy i skórkę pomarańczową i znów mieszamy. Białka

ladykitchen
Seromak z serkiem mascarpone 192

Składniki: ciasto: 0,5 kostki masła 1 kubek mąki tortowej 0,5 kubka mąki krupczatki 2 łyżki zimnej wody 2 jajka 0,5 kubka cukru masa

Luźna Kuchnia
Bakaliowy makowiec 164

składniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki

Mix smaku
Seromak 274

stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche to jedne z ulubionych nie tylko przeze mnie, ale zapewne też przez wielu z Was ciasta, to czemu nie połączyć ich w jeden przepyszny seromak? Ciasto jest(...)tłuszczem wsypujemy cukier, kakao, szczyptę soli i zółtka. Zagniatamy całość na jednolite ciasto. Owijamy w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30-40 minut. Pół kostki masła ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy jedno całe jajko i ubijamy dalej. Do masy dodajemy po jednej łyżeczce zmielonego twarogu. Do utartej masy serowej dodajemy budyń

Jacob Tastes
Afrykańczyk 281

zabrakło. Tylko, że po raz pierwszy makowiec pojawił się w trochę innej wersji niż za zwyczaj. Po długich i burzliwych obradach, stanęło na tym, że upieczemy w tym roku makowca w wersji full-wypas:) Czyli: przekładany, z masą, z dodatkami. Wszyscy byliśmy zadowoleni i baaardzo mile zaskoczeni. Ciasto jest super wilgotne, a smakuje wybornie. Na pewno jeszcze nie raz zagości(...)opakowanie cukru waniliowego Polewa: 1 kostka masła 2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Mak zaparzam i milę trzykrotnie. Białka ubijam na sztywną pianę. Margarynę ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku,miód, mąkę wymieszaną  z sodą oraz zmielony mak. Na końcu dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam do połączenia składników. Masę wykładam

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec 203

Jeszcze jedna moja świąteczna propozycja to klasyczny makowiec tylko wzbogacony dodatkiem mąki razowej. Może ktoś się skusi na taką zdrowszą wersję tego wypieku? Dodam, że moim domownikom bardzo smakował.  Ciasto kruche: 1 margaryna 2 żółtka  1 jajko 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru 2 i 1/ 4 szklanki maki pszennej  3/4 szklanki mąki razowej(...)waniliowego 100 g rodzynek 100 g posiekanych orzechów włoskich 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Mak zalewamy wrzącą wodą, studzimy, a następnie odsączamy z nadmiaru wody i mielimy dwukrotnie. Masło ucieramy na puch, a następnie stopniowo dodajemy miód, cukier waniliowy, żółtka i ekstrakt.  Na koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę

Cynamonowe szczęście
Seromakowiec wg s. Anastazji 266

połączenia dwóch rodzajów ciast : sernika i makowca powstał przepyszny seromakowiec, który oczywiście, posiadam w swoich zbiorach, ale tym razem korzystałam  z przepisu s. Anastazji, która łączy 1 część sera z masą makową, a resztę pozostawia białą. Dlatego tym razem na tapetę rzucam ten przepis, następny na pewno będzie mój. Składniki na kruche ciasto: 300 g maki pszennej(...)ciasto. Zawijam w folie i schładzam w lodówce ok 1 godz. Schłodzone rozwałkowuję i wykładam na blaszkę z papierem do pieczenia.  Ser mielę dwukrotnie.Masło, cukier, cukier waniliowy ucieram na puch, dodaję po jednym żółtku i ucieram aż składniki połączą się ze sobą. Dodaję zmielony ser, następnie proszek do pieczenia wymieszany z kaszą manną i mieszam dość szybko

Ciasteczkowy Potwór
Makowiec japoński 182

pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego.  Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów z owoców z wyciskarki. Żadnego(...)trzeba już mielić, wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia, wystudzić i ewentualnie odcisnąć z nadmiaru wody.  Jabłka obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach.  Żółtka ucieramy z cukrem i masłem, stopniowo dodajemy mak i starte jabłka, nie przerywając ucierania. Następnie dodajemy kaszę mannę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy

bistro mama

Proponowane wyszukiwania