makowiec ucierany - 213 przepisów (strona:6/15)

Makowiec japoński, czyli... makowiec z jabłkami na migdałowym spodzie 218

makowiec zyskał na smaku, a środek wypełniłam masą makową z dodatkiem daktyli. Ci, którzy go jedli byli zachwyceni jego smakiem. Ja również. Jeśli chcecie się przekonać jak smakuje mój makowiec japoński, to upieczcie taki właśnie... Składniki: Spód: 150 g zmielonych migdałów 150 g mąki pszennej tortowej 1   łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru 150 g masła zimnego (prosto(...)przełożyłam na gazę i odcisnęłam z nadmiaru płynu. Przełożyłam do miski. Jabłka po obraniu starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masło utarłam z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania wbijałam po jednym żółtku. Masa pięknie się ubiła na puszysty krem. Teraz dodawałam po kolei mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ubiłam sztywną pianę z białek

Kuchnia u Krysi
Rolada makowa 197

Słówko z Wikipedii: Makowiec, także makownik lub strucla z makiem – ciasto (najczęściej drożdżowe, rzadziej kruche) zawijane z masą z maku lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej. Mak na masę płucze się i parzy lub moczy przez noc, a potem krótko gotuje przez kilka minut aż do miękkości. Ugotowany i osączony(...)mieli się (dwukrotnie, a nawet trzykrotnie) w maszynce do mięsa przez sitko o najmniejszych okach lub uciera w makutrze. Do masy makowej dodaje się grubo posiekane orzechy włoskie, migdały, (namoczone, całe) rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową lub inne bakalie oraz miód. Upieczone ciasto polewa się lukrem i ewentualnie ozdabia ziarenkami maku lub kawałeczkami smażonej skórki

Pychotkaaa
Gwiazda makowiec 163

Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole. Składniki: ok 350 g mąki, 70 g cukru, 3 łyżki masła, ok 100ml mleka, 15-17 g świeżych drożdży, 1 jajko, 1 żółtko, szczypta soli masa makowa z puszki ok 350g, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy, Przygotownie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże(...)oraz 100 g mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 30minut. Masło rozpuszczamy, studzimy. Jajko i żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową. Następnie ciasto dzielimy na 4 części

Lena Gotuje
Wiśniowe ciasto z makiem 233

Oto fantastycznie pachnące ciasto wiśniowe, dobrze nasączone, wilgotne, z makiem. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Łatwe w przygotowaniu, tak więc zachęcam do pieczenia. Mak, mak

Kulinarna (nie)codzienność
Sześć makowców Babci Anielki 241

dodanie ich do farszu. Tak więc bożonarodzeniowy makowiec, na bogatości (bo chyba odrobinę przesadziłam z ilością farszu, ale co tam). Właściwie sześć makowców. <3 Przepis na 6 sporych makowców. Ciasto: 1kg mąki pszennej wrocławskiej 250g masła 5 jajek (L) 200g cukru 800ml kwaśnej śmietany 18% 70g świeżych drożdży łyżeczka soli ew. kilka łyżek mleka +1 jajko do smarowania Farsz(...)wodą tak, by został przykryty z nadwyżką i pozostawiamy na noc do namoczenia. Kwaśną śmietanę (jeśli świeżo wyjęta z lodówki) podgrzewamy lekko w kąpieli wodnej do temperatury pokojowej. Drożdże ucieramy z łyżką cukru, po czym łączymy ze śmietaną i odstawiamy na ok. pół godziny. Masło rozpuszczamy w rondelku i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie jajka ucieramy z resztą cukru

Kuchenna Kontrrewolucya
Makowiec japoński 160

użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany(...)zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle

mojewypiekiinietylko
Makowiec japoński 220

użyć jako panierki, np. do ryb, tworząc tym samym niezapomnianą kompozycję smaków. Z dodatkiem bakalii stanowi też wyśmienitą masę do nadziewania kruchych babeczek czy wypieków z ciasta francuskiego. Makowiec japoński. Składniki na ciasto półkruche (forma 35 x 26 cm): - mąka krupczatka 500 g - cukier puder 125 g - mocno schłodzone masło 250 g - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej, kwaśniej śmietany(...)zagotowujemy, wsypujemy mak, chwilę gotujemy na małym ogniu. Odstawiamy do ostudzenia. Zimny mak przekładamy na gazę i odciskamy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Do misy miksera wkładamy miękkie masło, ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kaszę – dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone daktyle

mojewypiekiinietylko
Ananasowy sernik na zimno na makowcu 227

sobie wymyśliłam, kombinację, ale kombinację bardzo pyszną. Wilgotny makowiec a nim delikatna masa serowa z kawałkami ananasa. Jeśli lubicie ciasta z makiem musicie koniecznie spróbować, bo ciasto prezentuje się bardzo elegancko, a smakuje również wybornie.   Ciasto makowe: 25dag maku 3  jabłka 5 jajek kostka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 6 łyżek kaszy manny(...)szkl cukru Mak zalewamy wrzątkiem, zagotowujemy i odstawiamy. Gdy przestygnie mielimy (ja swój mieliłam 2 razy, zupełnie wystarczyło). Oddzielamy białka od żółtek. Masło ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy na puch. Dodajemy starte jabłka, mąkę z proszkiem i kaszę. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Cynamonowe szczęście
Makowiec z owocami i galaretką 192

lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami. Makowiec podałam na talerzyku New Hollis Gold od  PORCELANA BOGUCICE Spód: 125 g margaryny 2 jajka 3/4  szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 0,5 łyżeczki proszku(...)rodzynek w czekoladzie z rumem 2 jajka 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki kaszy manny Dodatkowo: 1 banan 5 mandarynek 1 galaretka pomarańczowa 1,5 szklanki wrzątku Spód: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej

VioletoweKucharzenie
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 386

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa(...)dałam gotową z puszki) 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30 % opakowanie żelatyny (50 g) 2 łyżki cukru pudru Ponadto: 50 g płatków migdałów Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia (moja

e-PrzepisyKulinarne
TRIO BOŻONARODZENIOWE 169

Jeśli tak jak ja nie możecie się zdecydować, jakie ciasto upiec na święta, czy ma to być makowiec, sernik czy szarlotka? Najlepiej zróbcie 3 ciasta(...)WYKONANIE Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser, budynie i aromat. Białka ubijamy z 2 łyżkami cukru, dodajemy wiórki kokosowe. Masa makowa: Białka ubijamy na sztywną pianę.  Masę makową mieszamy z białkami. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. Dzielimy

słodki bratek
Makowiec selerowo-marchewkowy 145

smakuje? Nooo, smakuje wyśmienicie! Nie czuć go tak wyraźnie, pozostaje „w tle”. Na tyle, by zauważyć i na tyle, by nie zniechęcić. Jednym słowem: wyborne! Makowiec selerowo-marchewkowy Danie Ciasto Kuchnia Bez glutenu Porcje 8 Składniki 1/2 szklanka seler naciowy tarty 1/2 szklanka marchewka tarta 2 szt jajko 1 szklanka mąka kukurydziana lub dowolna, inna 1 łyżeczka proszek(...)olej kokosowy Sposób przygotowania Selera obieramy z łyka i ścieramy na tarce o małych oczkach. Marchewkę także ścieramy na tarce o małych oczkach. Można posiekać drobno natkę selera. Jajka ucieramy z erytrolem. Olej kokosowy podgrzewamy, by osiągnął płynną konsystencję. Dodajemy do masy jajecznej. Dodajemy tarte warzywa i dokładnie mieszamy. Suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy do mokrych i mieszamy

Kucharzyca
Makowiec 530

rodzinie każdy miał jakąś świąteczną cukierniczą specjalność, przygotowywaliśmy więcej wypieków z jednej kategorii, a potem wymienialiśmy się między sobą. Makowiec zawsze robiła babcia. Ten ze zdjęć wygląda identycznie jak makowiec, który pamiętam z dzieciństwa, choć jestem pewna, że moja babcia, nie zrobiłaby go z gotowej masy makowej ;) Składniki: 3,5 szklanki mąki 50 ml mleka 3 łyżki cukru (więcej jeśli(...)drożdży + masa makowa, cukier puder, sok z pomarańczy, domowa skórka pomarańczowa W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z resztą cukru. Mieszamy razem wszystkie płynne składniki: drożdże z mlekiem, jajka i przestudzone masło. Dodajemy mąkę i wyrabiamy. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Ciastkozercy
Makowiec zawijany wg Magdy Gessler 172

Przepis na ten makowiec   znalazłam  na necie  i  troszkę go zmodyfikowałam na swoje potrzeby. A i tak wyszedł przepyszny.  Składniki: 50 dag mąki 50 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 150 g masła 4 żółtka 1 opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: 50 dag maku 1 litr mleka 1/2 kostki masła 5 jajek(...)szklanka cukru lub 4-5 łyżek miodu orzechy rodzynki skórka pomarańczowa Wykonanie: Drożdże rozcieram z letnim mlekiem i trzema łyżkami cukru. Odstawiam, aż zaczną pracować.Żółtka ucieram z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym.Masło rozpuszczam i studzę. Mąkę przesiewam do miski, robię wgłębienie i dodaję zaczyn z drożdży, żółtka i masło. Wszystko ucieram za pomocą drewnianej łyżki

Ciasteczkowy Potwór
Łatwy makowiec w cieście biszkoptowym 474

oprzeć. Co prawda w przepisie jest gotowa masa makowa, myślę jednak że czasami można sobie ułatwić sobie życie lub jak kto woli dać połowę porcji masy makowej ze zwykłego makowca. Sekret tego ciasta to ciasto biszkoptowe.  Polecam z całego serca, robiony u mnie w domu już wiele razy. Pychotka Składniki: Biszkopt: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki kaszy manny(...)puszka masy makowej 2 białka 2 łyżki bułki tartej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier, dodajemy żółtka i roztopioną i ostudzoną margarynę. Ucieramy gładkie ciasto.  Trochę ciasta odkładamy, resztę wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Z dwóch białek ubijamy pianę, delikatnie mieszamy z masą makową i bułką tartą

Cukiernia Pychotki

Proponowane wyszukiwania