makowiec ucierany - 213 przepisów (strona:12/15)

Seromakowiec 229

Chociaż nie przepadam zbytnio za makowcami to jednak z dodatkiem sera bardzo mi zasmakował. Miałam zrobić z dodatkiem sera z wiaderka, ale nie dostałam takiego jak chciałam więc kupiłam półtłusty ser i zmieliłam 3-krotnie. Przepis wzięłam z  tej strony z moimi modyfikacjami. Z podanego przepisu wychodzi duża blacha seromakowca.. Składniki na spód: 1,5 szklanki mąki pszennej(...)zmielić 3-krotnie.  Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać ( miksować). Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli a następnie wymieszać delikatnie z masą serową. Masę serową wyłożyć na masę makową i delikatnie równomiernie rozprowadzić. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika

Na słodko lub wytrawnie
Piernik, który zawsze się udaje 268

Przepis na ten piernik jest niezwykle prosty, a co ważniejsze to ciasto MUSI się udać :) Podczas pieczenia w Waszym domu zagości przepiękny zapach przypraw – cynamonu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Seromakowiec bez spodu 285

Ciasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć, a następnie(...)ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę makową. Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając stopniowo po jednym żółtku, a pod koniec nie przerywając ucierania, stopniowo dodawać ser. Następnie dodać skórkę pomarańczową, olejek i ubitą z białek na sztywno pianę. Wszystko delikatnie wymieszać. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką wykładać na spód masę makową

Kuchcik gotuje
T/C*- ry baby - sezon na baby czas zacząć 150

łyżki cukru - garść rodzynek - garść posiekanych orzechów włoskich na masę owocową - 250-280g konfitur lub dżemu o wyrazistym kolorze, lekko kwaskowych np. z wiśni   Serek ucieram na gładko z cukrami. Odstawiam w temperaturze pokojowej. Mak zalewam gorącą wodą i przykrywam szczelnie. Mieszam. Dodaję cukier, mieszam.      Siekam orzechy i dodaję do maku, mieszam.    Ubijam(...)zimnym mleczkiem lub gorącą kawą. Zjecie szybko. Uważam, że za szybko. Szczególnie, że cała baba daje około 4800kcal. Jednak i tak zjecie ją szybko. ;) My zjedliśmy. Smacznego! #baba #drozdzowe #makowiec #wykwintnedrozdzowe #itbmtt

I tu będę miała takie te
Sernik z makiem. 189

Sernik, czy makowiec? A może jedno i drugie? Odwieczny problem w naszych domach przed Bożym Narodzeniem. A jak mu zaradzić? Najlepszym sposobem jest połączyć te dwie propozycje :-) Puszysty i kremowy sernik położony na makowej warstwie czyni ten wypiek iście świątecznym, a dodatek dużej ilości skórki pomarańczowej sprawia, że ciastem tym pachnie w całym domu tworząc niepowtarzalny i jedyny w swym(...)pomarańczy 1/4 szklanki skórki otartej z wyszorowanych pomarańczy 2 łyżki mąki pszennej tortowej Lubella 1 łyżka mąki ziemniaczanej ziarenka wyjęte z laski wanilii W misie miksera umieszczamy masło i ucieramy stale dodając stopniowo po jajku, cukier puder, mąki. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser.  Kiedy masa jest połączona dodajemy pozostałe składniki czyli ziarenka wanilii, śmietanę, sok i skórkę - mieszamy

Poezja Smaków - blog kulinarny
CIASTO MAKOWO KOKOSOWE 174

Kolejne ciasto dla miłośników maku i kokosa, które piekłam z Asią  z bloga Słodko Słodka . Wyszło bardzo dobre, nie za suche, aromatyczne po prostu pyszne

Pani na deser
Seromakowiec 586

Jeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha… i nie tylko(...)zrobiłam). Wyrównujemy powierzchnię. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 – 20 minut. W międzyczasie szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie. Masło ucieramy robotem, z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy zmielony twaróg, budynie i esencję migdałową. Następnie dodajemy - po jednym - całe jajka i mieszamy łyżką (nie używamy już robota). Po wmieszaniu pierwszego

mojewypiekiinietylko
Migdałowo- kardamonowe ciastka bombki z Decoradą! 200

przychodziła zima, jak i okres przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia, babcia z racji braku ogrzewania w ganku, ustawiła na białym starym kredensie, swoje wypieki, dojrzewające pierniki, ciastka, makowce. Więc za każdym razem jak wchodziło się do ganku-sieni, zapach tych słodkości powodował, że od razu robiłam się dwa razy bardziej głodna, niż byłam, śliniaki same zaczynały pracować, a żołądek(...)minut w temp. 160 stopni C, grzanie dół i termoobieg. Ciastka po upieczeniu studzimy na kratce.   DEKORACJA: Białko, cukier puder i sok z pomarańczy, za pomocą rózgi- trzepaczki ucieramy na jednolity i gładki, gęsty lukier. Lukrujemy ciastka i ozdabiamy używając swojej całej kreatywnej wyobraźni, posypkami Decorada, ja użyłam pięknie różowych kuleczek zbożowych i przepysznych płatków czekoladowych. Ciastka podajemy

SMYKWKUCHNI
MAKOWA ROLADA 157

Ostatnio będąc na zakupach w bardzo korzystnej cenie nabyłam puszkę maku, przyznaję się, że nigdy z takiej jeszcze nie korzystałam. Więc jedyne co przyszło mi do

Pani na deser
Makowiec na kruchym spodzie 1370

spełnia oba te założenia. Jeśli wolicie niższe ciasta, użyjcie 2/3 składników podanych na masę makową. Ja chciałam mieć konkretne, wysokie ciasto i to udało mi się osiągnąć :) Do wykonania makowca użyłam maku mielonego (można kupić suchy mielony mak), dzięki czemu zaoszczędziłam sobie mielenia. Jeśli go nie macie, to również żaden problem, jednak po namoczeniu mak trzeba będzie zmielić 3 razy(...)pieczemy w 175 stopniach około 50-60 minut (grzałka góra-dół). Po wystudzeniu ciasto lukrujemy. Aby zrobić lukier w małej głębokiej misce białko, cukier puder i sok z cytryny ucieramy okrągłą drewnianą gałką do ucierania, aż masa będzie jednolita, lekko gęsta, ale „lejąca” (w razie potrzeby można ją zagęścić dodając cukier puder, lub rozrzedzić gorącą woda). Za pomocą łyżki

Trzeci talerz
Tygrysek 248

Kolejny bardzo absorbujący wypiek, który przepięknie prezentuje się na świątecznym stole lub na imprezach okolicznościowych.  Smakuję równie dobrze jak wygląda. Polecam Ciasto kruche: 3 szklanki

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek orzechowo – jabłkowy 250

Oprócz typowych wytrawnych dań świątecznych, na stole wielkanocnym nie może zabraknąć wspaniałych ciast tj. baby, makowce, serniki czy mazurki. Od XIX wieku mazurki są w Polsce ozdobą stołu i podstawą Świąt wielkanocnych. Kruche spody pokrywane są bardzo słodką masą, bogato dekorowane. Mój mazurek jest przekładany orzechową masą i musem z prażonych jabłek. Jego przygotowanie jest może trochę czasochłonne, ale efekt(...)zgęstnienia. Gorący mus przekładamy na upieczony spód, przykrywamy drugim plastrem ciasta. MASA ORZECHOWA Obrane orzechy włoskie mielimy (młynkiem lub blenderem), zalewamy gorącym mlekiem, pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dokładamy po łyżce mielonych orzechów, cały czas mieszając. Gotową masę orzechową, wykładamy na wierzch oraz boki przestudzonego ciasta, w boki wciskamy kawałki orzechów. Schładzamy w lodówce

Kierunekuchnia
Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) 227

się w ustach ciasto nasiąknięte niebiańskim w smaku nadzieniem z białego maku, migdałów i orzechów włoskich to smak, który koniecznie trzeba spróbowa ć - świetna, nowatorska alternatywa dla klasycznego drożdżowego makowca . Rolada Drożdżowa z Białym Makiem, Migdałami i Orzechami (Nadzienie jak z Rogali Marcińskich) - Składniki: Ciasto: 6 0 0 g mąki pszennej 25 0 ml mleka 100 g cukru(...)dołu). Ro ladę p ieczemy ok. 40- 50 minut w temperaturze ok. 1 80 stopni do mocnego zrumienienia brzegu Lukier: Gdy ro lada przestygnie możemy przygotować lukier. Cukier puder ucieramy wraz z wodą przez dłuższą chwilę do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Gdy masa okazałaby się za rzadka dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli natomiast za gęsta - odrobinę wody.  Przygotowanym lukrem polewamy

Słodka Strona
Ciasto Czarna róża. 142

trochę do podsypywania 300 g cukru 15 g proszku do pieczenia (1 małe opakowanie) 1/4 łyżeczki soli 200 ml mleka 1 jajko 100 g miękkiego masła      Ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajko, mleko, sól, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Odkładamy do lodówki na co najmniej(...)się rozpuści. Studzimy. PRZEŁOŻENIE: Blaszkę, w której piekły się wszystkie ciasta, wykładamy papierem lub folią aluminiową. Na spód wykładamy jeden placek, na nim rozsmarowujemy połowę kremu, na nim układamy makowce, na nich drugą część kremu i drugi placek. Ciasto zabezpieczamy folia spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 dni. Po tym czasie ciasto jest gotowe

Rozpustne gotowanie
Makowiec Japoński 2713

Kiedy kilka lat temu na jakiejś imprezie po raz pierwszy spróbowałam tego ciasta, bardzo mi ono zasmakowało. Od tamtego czasu poczyniłam ze dwie nieudane próby wykonania

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania