makowiec ucierany - 213 przepisów (strona:11/15)

Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe 293

kupienia w działach orientalnych supermarketów lub w internecie) Zaczynamy od posiekania migdałów – nie wszystkie musimy posiekać bardzo drobno – świetnie jak pozostaną także ich duże części. Masło ucieramy mikserem na puch wraz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Dodajemy żółtko i miksujemy, aż całkowicie połączy się z masą. Powoli dodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy(...)smaku. Zobacz także: Najlepsze Rafaello Kto lubi pralinki Rafaello? Jeśli zaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka

Poezja smaku
Katarzynki na Katarzynki 110

łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy. Do miski wsypać przesianą ogrzaną mąkę żytnią, wlać gorący miód i ucierać. Do dokładnie wyrobionego ciasta dalej wyrabiając dodajemy po jednym jajku. Dokładnie wyrobione odstawiamy aby przestygło. Spirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas(...)font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} na Wigilię polecam również: makowiec keks Piernik piernik z marcepanem i powidłami tort makowy szarlotka oraz dania wigilijne Wigilia w królestwie garów

królestwo garów
Makowiec Babci 486

Lepszego makowca nigdzie nie jadłam niż u Babci. Kocham ten przepis! Ja w makowcu mogłabym praktycznie nie mieć ciasta, a dla mnie mógłby być sam mak :-) Tak prawie jest tutaj. Ciasto służy temu, żeby kawałki ciasta się nie rozpadły. Mak jest bardzo intensywny, migdałowy z mnóstwem bakalii... mmm pycha.Zapraszam do wypróbowania przepisu :-)Składniki:Ciasto drożdżowe:1/2 kg mąki1/2 szklanki cukru1/4(...)rozkruszam w naczyniu, dodaję 1 łyżeczkę cukru, łyżkę mleka i 2 łyżki mąki. Wszystko mieszam energicznie i odstawiam na około 8-10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.W misce ucieram pozostały cukier z żółtkami. Powoli dodaję pozostałą mąkę i stopniowo ciepłe mleko i cały czas ucieram. Po dodaniu mniej więcej połowy mąki z przepisu dodaję wyrośnięte drożdże i ubijam przez

Anielska Kuchnia Ani
Sernik z wiśniami na czekoladowym spodzie 197

moim rodzinnym domu na święta prócz makowców i pierników zawsze królowały serniki. Nie inaczej jest, gdy założyłam własną rodzinę: sernik po prostu być musi! :) Dlatego dziś prezentuję i polecam zarazem bardzo smaczny serniczek z wiśniami. Spód i wierzch wykonany z czekoladowego ciasta (z dużą ilością gorzkiej czekolady), wewnątrz znajduje się dość zwarta (ale aksamitna w swojej konsystencji) masa serowa(...)Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia). Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem

MyCookBook.pl
Deserowy consensus - Seromakowiec 361

bloga przepisów ze świąt Bożego Narodzenia, bo za niedługo przecież kolejne święta :)Pomysł na to ciasto jest wynikiem pogodzenia zwolenników sernika z zwolennikami makowca :) Idealne połączenie.  Ciasto robiłam wspólnie z mamą. Ona była odpowiedzialna za kruche ciasto a ja za masę serową i makową. Przepis mam z bloga: Uwielbiam gotować, oto link: przepis(...)makiem z ognia, dodajemy kaszę mannę i doprawiamy aromatem waniliowym, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy do masy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę. Do utartej masy dodajemy stopniowo po 1 łyżce sera z wiaderka. Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy ubite białka

Bon Appetit Małgorzaty
Makowiec japoński bezglutenowy 186

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony). Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami. Białka ubić ze szczyptą

Kuchenne zapiski Edyty
Jak upiec puszyste ciasto drożdżowe? 533

placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę z rodzynkami, a w sezonie letnim pyszne jagodzianki. Wychowywałam się z tymi pysznymi ciastami i bułeczkami, od małego podglądałam mamę i babcię jak one tworzą(...)ciepłego (nie gorącego!) mleka, pozostawić na chwilkę, aż temperatura się wyrówna i wtedy wlać jajko razem z mlekiem. Gorzej, jeśli jajka trzeba najpierw utrzeć z cukrem, ale wtedy podczas ucierania jajka nam się trochę ocieplą. Drożdże.  Ja najczęściej używam drożdży świeżych, choć czasami zastępuję je tymi instant i nie zauważam większej różnicy, ale jednak wolę te świeże. Muszą być

Rozpustne gotowanie
Pierniko babka pod gwiazdami 122

kremówki 1 łyżka masła Gwiazda: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski przekładam masło, smalec i ucieram z pudrem mikserem. Jak masa będzie puszysta dodaję stopniowo żółtka i dalej ucieram. Dodaję przesianą mąkę, proszek do pieczenia, skórkę otarta z cytryny, i sok z połowy cytryny, spirytus. Całość łączę mikserem. Białka ubijam na sztywno z odrobiną soli. Ubitą pianę dodaję(...)zgęstnieje i smaruję nią piernik. Dekoruję gwiazdkami z ciasta babkowego. Resztę ciasta babkowego jak nie zostanie zjedzone suszę i robię z niego bajaderki, albo dodaję do masy makowej na makowiec

wesoła kuchnia
Cynamonowiec zawijany – kuchnia podkarpacka 207

żadnych dodatków. W wersji na bogato piecze się drożdżówki warstwowe z makiem czy orzechami. A gdzieś po środku są przepyszne drożdżówki zawijane. W całej Polsce najpopularniejsze są zawijane makowce. Jednak na północy Podkarpacia lasowiackie gospodynie zawijańce pieką równie często z innymi dodatkami: z kakao, cynamonem lub marmoladą. Przepis na kakaowiec zawijany z mojego dzieciństwa znajduje się już na blogu, więc(...)mąki ubieramy 6 łyżek i również dodajemy ją do rozczynu i mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. W tym czasie rozpuszczamy masło, a żółtka ucieramy z resztą cukru i kilkoma kroplami olejku waniliowego na gęstą masę. Można to zrobić w makutrze, albo za pomocą miksera. Łączymy ze sobą utarte żółtka, wyrośnięty zaczyn, resztę mąki

Trzeci talerz
Biszkopt z Makiem (Makowiec na Biszkopcie) 241

łyżk i mąki ziemniaczanej szklanka cukru (lub mniej) 3 krople aromatu migdałowego ok. 100-150 g bakalii Lukier: szklanka cukru pudru  4 łyżki ciepłej wody  skórka pomarańczowa Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową - Sposób przygotowania: Biszkopt: Tortownice wy kładamy pergaminem (forma ok. 20x28 cm). Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek.  Na wysokich obrotach miksera ubijamy(...)dodatkową ilością lukru lub nawet z niego całkowicie zrezygnować i jedynie oprószyć ciasto np. cienką warstwą cukru pudru . Jednak amato rzy ciast słodkich mogą spokojnie przygotować lukier: Cukier puder ucieramy razem z wodą do otrzymania gładkiej, błyszczącej konsystencji. Gdyby lukier okazał się za gęsty dodajemy więcej wody - gdy za rzadki - więcej cukru pudru. Powstałym lukrem polewamy wierzch ciasta i posypujemy

Słodka Strona
Rogaliki z makiem 195

Przepis na drożdżowe rogaliki z makowym nadzieniem. Smakują trochę jak małe makowce 700 g mąki pszennej tortowej 4 łyżki cukru 2 szklanki mleka 2 jajka 30 g świeżych drożdży 100 g masła Nadzienie: 600 g gotowej masy makowej (przepis na masę makową podaję tutaj ) Lukier: 3 szklanka cukru pudru, kilka łyżek wody Dodatkowo: kandyzowana skórka pomarańczowa, mąka pszenna do podsypywania(...)bardzo (większość maku zostanie w środku). Piec ok. 15 minut w temperaturze 180°C, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cukier puder wymieszać z wodą (dodawać po łyżce i ucierać) i przygotować dość gęsty lukier, którym polukrować rogaliki po lekkim przestudzeniu. Ja swoje maczałam w lukrze, ale można też je polewać. Na koniec posypać skórką pomarańczową

Bullio
Miodownik 424

dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów i smak tradycyjnego ciasta, któremu nie można się oprzeć. Składniki na Ciasto: 1/2 kg mąki(...)mleko zagotowujemy z cukrem, Gdy zacznie wrzeć dodajemy kaszkę manną. Mieszamy intensywnie trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy  powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
makowe roladki w masie serowej 204

składniki na ciasto: 800 g mąki orkiszowej lub pszennej 210 g cukru pudru 150 ml kwaśnej śmietany 300 g masła 5 żółtek 1 jajko 1 łyżeczka

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na kruchym cieście 440

wiele więcej niż ciasta. I taki właśnie jest ten , który dziś Wam przedstawiam. Niewiele chrupiącego ciasta kruchego i  mnóstwo wilgotnego , aromatycznego maku . Pychota.  Przyjęło sie ,że makowce najczęściej pieczemy w okresie świątecznym , bądź też na różne uroczystości rodzinne. A czemuż by nie upiec chociażby dziś ???? Podarujmy sobie odrobinę luksusu. ;) Polecam . Wielu z nas odstrasza , to zabierające wiele czasu(...)tartce jabłka. 5 białek ubijamy na sztywną pianę . Pod koniec ubijania dosypujemy w kilku porcjach cukier . Gdy masa będzie już gęsta i lśniąca dodajemy po jednym żółtku i nadal ucieramy do dokładnego połączenia się składników. Tak ubita masę jajeczną łączymy z makiem.  Nie używamy już miksera , tylko mieszamy delikatnie łyżką. Masę makową wylewamy na podpieczony i lekko przestudzony

Malinowa Kawiarenka
Strucla z makiem 198

Święta tuż tuż, pamiętajcie, że w żadnym domu nie powinno zabraknąć makowców. Dlatego możecie przygotować zjawiskowego strucla z makiem, który znika do szklanki mleka migiem. Tak naprawdę, jeszcze ciepłą pochłanialiśmy w całości. Ledwo zdjęcie zrobiłam dla Was hihi, a mak połączyłam z masą budyniową i to był strzał w dziesiątkę - będzie Wam smakowało.  Składniki:  Ciasto(...)piekarniku na  180 C przez 20 minut sam dół, następnie przełączamy piekarnik na góra- dół i pieczemy jeszcze ok 40 minut, aż się ładnie zarumieni.  Ucierać przesiany cukier puder z białkiem i sokiem z cytryny, gotowym lukrem polewamy jeszcze ciepłego strucla i posypujemy płatkami migdałów. Słodkich Świąt

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania