makaron - 32544 przepisów (strona:57/2170)

makaron nitki z twarogiem i truskawkami... 100

Składniki: makaron nitki 25 dag, twaróg 25 dag, cukier puder 1 łyżka, truskawki 1/2 kg, cukier puder 1/2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki makaron nitki ugotować w ciut osolonej wodzie i wylać na sito, przelać zimną wodą truskawki z cukrem i jogurtem zmiksować pałką blendera twaróg z cukrem rozgnieść widelcem na makaron nałożyć twaróg, truskawki i jest smaczna kolacja............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
makaron nitki z solą rozmarynową,jajkami,kiełbasą,pieczarkami na szybki obiad... 223

Składniki: makaron nitki 25 dag, kiełbasa śląska 2 sztuki, pieczarki 25 dag, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, sól morska cypryjska rozmarynowa Royal Brand - do smaku, jajka 4 sztuki, śmietana 12% 1 łyżka, szczypiorek 2 łyżki na oleju zrumienić kiełbasę pokrojoną, cebulę, pieczarki posypać w trakcie smażenia papryką słodką(...)ostrą i zamieszać makaron nitki ugotować w nieosolonej wodzie i wylać na sito, odcedzony włożyć do kiełbasy i mieszając podsmażać z 5 minut jajka dobrze roztrzepać ze śmietaną i solą morską rozmarynową, szczypiorkiem i wlać do makaronu, mieszając podsmażać do ścięcia się jajek danie jest szybkie, tanie i syte na obiad a sól rozmarynowa dała potrawie wyjątkowy aromatyczny smak ............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z makaronem Alfredo 406

Dzisiaj "Światowy Dzień Makaronu", z tej okazji przygotowałam szybki, pyszny makaron z kurczakiem i sosem Alfredo. Danie popularne, mało składnikowe, a sos jest na tyle pyszny że można go zjeść z samym makaronem bez żadnych mięsnych czy warzywnych dodatków. Sos Alfredo to połączenie masła, śmietany i parmezanu. Klasyka. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
MAKARON Z KURCZAKIEM W SOSIE JOGURTOWO - SEROWYM 263

ładniki na 2 porcje: 100 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti, 2 filety z kurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki   serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa(...)łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju, na al dente.  Filet płuczemy i kroimy w cienkie plastry, smarujemy musztardą i grillujemy (tradycyjnie na grillu lub patelni). Doprawiamy solą i pieprzem.  Kiełki prażymy na gorącej patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Marchewki kroimy w plastry, brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy

Moniki Smakołyki
Makaron razowy w ostrych pomidorach 129

Składniki na 2 porcje:   100 g makaronu spaghetti razowego, 1 łyżeczka sosu worcetershire, 1 duży pomidor, 4 ząbki czosnku, 5 pomidorów suszonych, 8 szt. kapary, 6 oliwek, 1 łyżeczka słonecznika, 1 łyżka oliwy z oliwek, bazylia, pieprz, suszone papryczki chili, 1 plaster sera żółtego. Przygotowanie: Makaron gotujemy w wodzie, bez soli, na al dente. W tym samym czasie, pomidor(...)Całość smażymy ok. 3 min. Następnie dodajemy, papryczkę chili, bazylię, pieprz i sos worcetershire. Całość podgrzewamy przez kolejne 2 min. często mieszając, tak aby wszystkie składniki smakowo się zmieszały. Makaron odcedzamy, dodajemy do pomidorów i dokładnie mieszamy. Przekładamy na talerz, posypujemy serem pokrojonym w paseczki. Smacznego

Moniki Smakołyki
Makaron w cytrynie i śmietanie. 158

Pasta in lemon and cream. Przepis pochodzi z Taorminy na Sycylii, gdzie podobno rosną najpiękniejsze cytryny. Szybkie ,smaczne danie wegetariańskie .   Składniki. 20 dag makaronu tagiatelle 3 cytryny 80ml śmietanki słodkiej 1 łyżka masła 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżeczka sezamu czarnego Wykonanie. Cytryny sparzyć, wyszorować i osuszyć. Specjalnym przyrządem zestrugać wiórki skórki. Stopić masło ,dodać starte skórki cytryn(...)łyżkę pozostawić. Gotować 1 min. Dodać śmietankę i parmezan, mieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić i dodać do sosu. Gotować 2 minuty ,dodać odłożone skórki cytryny. Posypać uprażonym sezamem i zajadać. P.s. Jako dodatek było awokado z gorgonzolą. I dla mnie dodatkowy dodatek ,plaster pieczonego indyka. Awokado z gorgonzolą.   Takie

Kulinarny karnet Christophera
Makaron z pesto z rukoli 245

Problem z zalegającą w lodówce rukolą? Pesto! Jeden z szybszych i łatwiejszych do przygotowania obiadów w moim życiu. Nie zastanawiajcie się, tylko gotujcie! Składniki: 1/2 opakowania makaronu penne  2 garści rukoli 60 g orzeszków ziemnych  2 ząbki czosnku 80 ml oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1 łyżka startego żółtego sera Wykonanie: Makaron ugotować al dente(...)osolonej wodzie.  Pozostałe składniki umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Doprawić wg uznania. Ugotowany i odcedzony makaron wymieszać z pesto i podawać od razu. Smacznego

Pasja Smaku
Zupa kurkowa z makaronem 190

takimi zupami nie przepada. Do zupki dodałam drobny makaronik- mini kokardki ale można użyć również innego. składniki: 250 g kurek 1 l bulionu masło do smażenia 1 szklanka drobnego makaronu,użyłam mini kokardek Czaniecki 50 ml śmietanki 30 % szczypta tymianku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Kurki oczyścić i podsmażyć na maśle. Następnie zalać bulionem ( bulion dowolny mięsny lub warzywny(...)zagotować. Do smaku dodać szczyptę tymianku oraz posiekaną natkę. Gdy się zagotuje wsypać drobny makaron. Gotować aż makaron będzie miękki. Dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Zestawić z ognia, można od razu podawać. Ja lubię ją odstawić na ok 20 minut wtedy zupka zgęstnieje

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 171

Składniki: 2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g   kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży(...)cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego

Moniki Smakołyki
Smażony makaron gryczany z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym 290

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 300 g makaronu gryczanego - nitki, 600 g mieszanki chińskiej w sosie słodko-kwaśnym, 2 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka. Przygotowanie:      Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 5 minut. Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kuchni chińskiej- 5 smaków. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanym oleju. Papryki(...)kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do kurczaka, dusimy ok. 5 minut. Kolejno dodajemy chińską mieszankę, dusimy ok. 15 minut pod przykryciem. Na samym końcu dodajemy ugotowany i odcedzony makaron - podsmażamy na woku

Aga w kuchni
Zapiekanka z makaronem i szpinakiem 381

Jeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :) Składniki: 1 opakowanie makaronu kokardki, 400 ml kremówki, 250 g świeżych liści szpinaku. 50 g sera camambert, 2 pomidory, 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki masła, sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem. Przygotowanie:       Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 158

gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka * świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku(...)chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy ok. 60 min. Po tym czasie przecedzamy bulion, mięso wołowe odkładamy na bok, resztę składników wyrzucamy. 2. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przecedzamy i rozdzielamy na 4 głębokie talerze. Na makaronie układamy kawałki wołowiny, zalewamy bulionem. Całość posypujemy posiekaną dymką, krążkami szalotki, świeżą posiekaną kolendrą

Tajskie smaki
Makaron z kapustą i pieczarkami 184

domu chętnie jada się je też poza okresem świątecznym. A, że w beczce w garażu stoi jeszcze reszta  kapusty kiszonej na jesieni, to trzeba ją jakoś zagospodarować :-). Makaron z kapustą i pieczarkami Składniki: 70 dag kiszonej kapusty, dobrze odciśniętej 1 duża pokrojona cebula 1/2 kilograma pokrojonych pieczarek garść suszonych grzybów 1 opakowanie dowolnego makaronu sól, pieprz, mielone ziele angielskie(...)kapusty. W międzyczasie kroimy kapustę. Na patelni podsmażamy cebulę, a później pieczarki. Dodajemy kapustę, grzyby, podlewamy wywarem z grzybów i dusimy na małym ogniu 30-40 minut. Gotujemy makaron al dente i mieszamy z kapustą. Danie jest najlepsze następnego dnia, gdy smaki się przenikną

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty kulinarne z makaronem Malma 142

ostatnią sobotę 24 maja na zaproszenie Agencji Synertime miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Kuchnia makaronowa we włoskim stylu".       Warsztaty kulinarne z makaronem Malma Warsztaty poprowadził szef Andrea Scarantino, rodowity Sycylijczyk. Jestem ogromną wielbicielką makaronu, więc muszę przyznać, że temat warsztatów mnie bardzo ucieszył.  W trakcie warsztatów przygotowaliśmy spaghetti z polędwicą(...)mascarpone z owocami leśnymi.  W międzyczasie Andrea opowiadał nam o kuchni włoskiej, jej tradycjach i smakach. Zdradził nam także parę szczegółów odnośnie gotowania makaronu. Oto krótka relacja fotograficzna z makaronowych warsztatów. Było bardzo smacznie i aromatycznie. Dzięki Malmie spędziłam kilka godzin w przemiłej atmosferze i doborowym towarzystwie inny blogerów

Kulinarne przygody Gatity
Makaron razowy z kabanosami 161

Składniki: 100 g makaronu razowego spaghetti, 8 małych pieczarek, 2 laski kabanosów, 4 pomidory suszone, kapary, 6 oliwek zielonych i czarnych, świeża nać pietruszki, 3 łyżki płaskie oliwy z oliwek, suszona: bazylia, oregano, papryczka chili, czosnek, sól, pieprz.   Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażamy na patelni grillowej. Następnie dodajemy kabanosy(...)kawałkach, oliwy z oliwek, ziół i przypraw, pomidorów suszonych, kapary, oliwki całość mieszamy. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię i delikatnie mieszamy. Nakładamy na talerz i posypujemy świeżą zieloną pietruszką

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania