Piotrek poleca przygotować na obiad domowy Makaron bezglutenowy z bobem, groszkiem i pomidorkami. Makaron ten został przygotowany z mieszaniny mąki kukurydzianej z dodatkiem mąki ryżowej i kilku jeszcze dodatków. Makaron kukurydziany został podany z kurczakiem faszerowanym rukolą. Polecamy też przepis na tradycyjny makaron z mąki pszennej , który podajemy do rosołu. Jak zrobić domowy makaron bezglutenowy? składniki: 1 cebula dymka kilka(...)garść mrożonego groszku zielonego garść mrożonego bobu 50 ml białego wina oliwa z oliwek sól gruboziarnista pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano rukola do dekoracji opcjonalnie parmezan Ciasto na makaron: 1 szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki ryżowej 2 jajka 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju Przygotowanie makaronu: Obie mąki wymieszać w misce, dodać jajka, olej i sól, wyrobić ciasto, rozwałkować
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMakaron domowy - najsmaczniejszy, najpyszniejszy, najlepszy na świecie! Smaku domowego makaronu nie da się zastąpić. Po prostu się nie da i już! Bez domowego makaronu nie ma też dobrego rosołu i w ogóle dobrej zupy.Makaron kupny, zamiast wzbogacać i dopełniać bukiet smakowy zupy, czy wywaru, tak naprawdę okrada ją z bogactwa aromatów i smaków. Kto raz zasmakuje(...)rosołu z przepysznym, świeżo zrobionym, domowym makaronem, zapamięta to doświadczenie na długo! Jeśli więc tylko masz chęci i nic Cię nie goni, zakasaj rękawy i do dzieła! Składniki (Porcji: 2) 100 g mąki 1 jajko 1 łyżeczka wody parę szczypt soli do ciasta sól do wody, w której będzie gotować się makaron Przygotowanie wszystkie składniki połącz
Szybko SzybkowarWitam serdecznie Propozycja na pyszny i szybki w przygotowaniu makaron domowy . Na pewno jest smaczniejszy niż sklepowy a wcale nie jest trudny do przygotowania . Możemy go użyć do zup , przygotowania lasagne lub makaronu z sosem . Będziemy potrzebować : 300 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 3 jajka (około 170 g) 1/2 łyżki oleju lub oliwy ( 7 g) 1/3 łyżeczki soli Link(...)filmu z przygotowaniem : Makaron domowy https://www.youtube.com/watch?v=sXJMnTPQVpw Przygotowanie : Ciasto możemy przygotować ręcznie lub za pomocą robota . Do miski wsypuję mąkę dodaję jajka , sól , olej i całość mieszam łyżką aby składniki wstępnie się połączyły . Następnie ciasto wykładam na blat i wyrabiam ręką do momentu aż ciasto stanie się gładkie i lśniące . Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i odkładam
Uwaga Babcia GotujeWitajcie :) Dzisiejszy wtorek okrzyknęliśmy makaronowym :) Uwielbiamy wszelkiego rodzaju makarony, od spaghetti przez świderki po cannelloni :) Możecie się zatem często spodziewać ciekawych dań z makaronem. Makaronów jest tak wiele, ile jest na niego pomysłów. We Włoszech każdy region ma swoje indywidualne pomysły na makarony, wiec gdzie się nie ruszymy tam zawsze znajdziemy inny rodzaj makaronu :) U nas niestety mamy(...)nieco ograniczony dostęp do dużej ilości odmian makaronu, ale na szczęście to się zmienia i coraz częściej, nawet w małych miejscowościach, możemy znaleźć makarony, np. tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim. Super !!! Można z tego zrobić ciekawe danie :) Zobaczcie, jak pięknie można pokazywać makaron :) Spokojnie wieszamy taki obraz, np. w korytarzu do kuchni prowadzącym :) Teraz trochę o naszym dzisiejszym makaronie
vegetanieudaną kompozycję, ale co najważniejsze jest to bardzo proste i szybkie danie, a do tego smaczne i zdrowe :) Naprawdę warto wypróbować, jestem pewna, że też będzie Wam smakowało :) *makaron kukurydziany fusilli- 150g *cukinia- 1 duża *suszone pomidory- 50g *cebula- 1 duża *feta z mleka koziego- 150g *kapary *oliwa *szczypiorek do posypania *skórka z cytryny *pieprz i sól Na oliwie(...)podsmażyć cebulę, jak się zeszkli to dodać, pokrojony w małe talarki, czosnek (uważać, żeby nie przypalić). Dorzucić pokrojoną w kostkę cukinię* i suszone pomidory. W międzyczasie ugotować makaron. Warzywa poddusić aż cukinia zmięknie, dodać ugotowany makaron, doprawić pierzem i solą i wszystko razem wymieszać. Dodać fetę pokrojoną w kosteczkę, kapary i p osypać szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Smacznego! :) *cukinię
Kraina Miodem Płynącapodwójny filet z piersi kurczaka 150 g tartego żółtego sera 400 g makaronu świderki przyprawa Kucharek 300 g pieczarek 250 ml śmietany 12% 1 cebula olej do smażenia Makaron ugotować. Mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Na patelni rozgrzać około 2 łyżek oleju i zeszklić(...)cebulę. Następnie dodać mięso i pieczarki. Całość dokładnie podsmażyć i doprawić przyprawą Kucharek do smaku. Zalać wszystko śmietaną i połączyć z makaronem. Wymieszać. Po nałożeniu na talerz potrawę posypać tartym żółtym serem. Smacznego. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej KuchniZdrowy, pełnowartościowy posiłek dla każdego amatora makaronu :) Składniki: makaron razowy puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym puszka pomidorów cebula pieprz, sól, oregano ew. kilka pomidorów suszonych, kaparów, oliwek (najlepiej czarnych), małych marynowanych cebulek Wykonanie: Cebulę przesmażamy do zeszklenia na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy je z cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych(...)wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :). Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie, tak by sos obkleił kluseczki. Smacznego
Taste Of My DayMakaronu jeszcze nie zdarzyło mi się robić według konkretnego przepisu. Zawsze jest to totalny spontan, przez co nigdy nie wychodzi dwa razy taki sam. Tym razem oczyma wyobraźni widziałam podduszonego na masełku pora... i od tego się zaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :) - ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki - 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę(...)śmietany (opcjonalnie) Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut. Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente. Wymieszałam makaron z sosem, posypałam parmezanem. Podałam. Całość zabrała ok. 20 minut ze zmywaniem
Z butelką mleczka w tleBrak pomysłu na obiad ? Brak czasu na jego przygotowanie ? Zrób makaron z sosem pieczarkowym. Sos pieczarkowy można podawać także do ziemniaków gotowanych lub pieczonych, kaszy gryczanej, jęczmiennej lub innej ulubionej. Składniki: * 450 g pieczarek * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 120 g sera ricotta * 100 ml słodkiej śmietanki 30% * 1 łyżka masła * 1 łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz * świeża natka(...)pietruszki * ulubiony makaron Wykonanie: Pieczarki oczyścić, obrać. Grzyby pokroić w pół plastry. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, na gorący tłuszcz wrzucić cebulę, zeszklić. Do podsmażonej cebulki dodać czosnek, smażyć małą chwilkę. Następnie na patelnię przełożyć pieczarki, zamieszać, tak żeby cebulka nie została na dnie naczynia. Przykryć patelnię pokrywą i dusić 10 minut
kolorowotorcikowosałatek, dlatego też pragnę się nią z Wami podzielić. Połączenie selera naciowego, winogron, roqueforta i orzechów włoskich jest wprost genialne. Do tego pyszne suszone pomidory, które podkręcają smak i makaron, dzięki któremu sałatka jest pożywniejsza. Jest to pozycja, którą koniecznie musicie wypróbować. Składniki: 1 pęczek selera naciowego 300 g ciemnych winogron 200 g roqueforta (lub rokpola albo lazura(...)czarnych oliwek 100 g orzechów włoskich 1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie 200 g makaronu penne 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego Przygotowanie: Seler naciowy drobno pokroić. Winogrona poprzekrawać na połówki i wybrać pestki. Roquefort pokroić w kostkę. Oliwki poprzekrawać na pół lub pokroić w plasterki. Orzechy posiekać i podprażyć na patelni. Pomidory odsączyć z oliwy (oliwę zostawić
Food Squarepuszki 140g (musi być w kawałkach, nigdy nie używaj rozdrobnionego) 1 cebula 2 ząbki czosnku Oliwa Pomidory z puszki 400g 2 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Szczypiorek Bazylia Makaron około 400g Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno posiekaj, a następnie zeszklij na oliwie. Dodaj tuńczyka, pomidory z puszki, koncentrat i gotuj około 15 minut, aby sos stał się(...)gęsty. Przypraw solą i pieprzem. Makaron (mogą być świderki) gotujemy al dente zgodnie z instrukcją zamieszczona na opakowaniu. Makaron polany sosem posypujemy posiekanym szczypiorkiem i bazylią
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 250 ml bulionu 1 opakowanie makaronu Chow Mein (dostępny w Lidlu- tydzień chiński) 2 piersi kurczaka 3 ząbki czosnku, pokrojone w talarki 3 dymki, pokrojone w piórka, razem ze szczypiorkiem 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki zielonej, 1/2 papryki żółtej 50g pędów bambusa ze słoika, pokrojonych w słupki 100g fasolki szparagowej, drobno pokrojonej 2 marchewki, umyte, obrane i pokrojone(...)stopni C, w celu podtrzymania temperatury. Do woka znów nalewamy 1 łyżkę oleju, pokrojony czosnek i dymkę wrzucamy na gorący tłuszcz, dodajemy kawałki papryk, marchew, pędy bambusa, fasolkę. Makaron Chow Mein zalewamy wrzącą wodą na 3-4 minuty, następnie odcedzamy. Kawałki kurczaka wyjmujemy z piekarnika i dodajemy do warzyw, dolewamy bulion, 3 łyżki sosu hoisin, całość mieszamy. 1 łyżeczkę mąki
Smakowity Blog KulinarnySKLADNIKI 3 łyżki oliwy z oliwek papryczka chili ząbek czosnku 2 puszki pomidorów nać pietruszki 2 puszki tuńczyka 500 g makaronu typu spaghetti SPOSOB POSTEPOWANIA Wlać do garnka oliwe z oliwek dodać czosnek,papryczke chili,nać pietruszki i chwile podsmażyć. Dodac zmielone pomidory z puszki, posolić do smaku i pogotować około 15 minut. Dodać tuńczyk ( odlać nadmiar(...)oleju ) i od razu zakończyć gotowanie sosu. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotować makaron spaghetti, odcedzić ( nie płukać ! ) i od razu dodać do sosu . Dokładnie wymieszać i podawać gorący. SMACZNEGO
zielonacukinkaCzosnek ma ostry charakterystyczny smak, ale jeśli go podsmażymy to całkiem się zmieni, będzie miękki i delikatny. Wystarczy połączyć makaron z czosnkiem, warzywami, dodać wyrazistego sera, a szybkie i proste danie może stać się ucztą dla podniebienia. Składniki: 2 porcje 150 g makaronu tara telle, 1 główka czosnku, 50 g sera blue, 8 pomidorków koktajlowych(...)miękki, a skórka chrupiąca, trzeba pilnować żeby ich nie przypalić), dodajemy papryczki pokrojone w plasterki i doprawiamy solą i pieprzem. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dodajemy do czosnku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy i dodajemy do czosnku. Całość posypujemy rozkruszonym serem blu, delikatnie mieszamy i przekładamy na talerze. Doprawiamy czarnym pieprzem i dodajemy listki
Moniki SmakołykiMakaron i ciecierzycę mogę jeść pod każdą postacią. Dzisiaj zapraszam na zdrowe, szybkie i przede wszystkim mało kaloryczne danie. Jemy go w domu na ciepło na obiad, jak również zabieram do pracy do pojemnika i jem na zimno.Polecam.. Składniki: 200 g razowego makaronu pszennego, 1 mała puszka ciecierzycy, 1 mała czerwona papryka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 mała(...)cały czas mieszając. Gdy warzywa zmiękną, dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz pomidory, dopraw pieprzem, solą, tymiankiem oraz majerankiem. Duś 15 - 20 minut. Do gotowego sosu dodaj ugotowany wcześniej makaron. Podawaj posypany listkami tymianku. /źródło "Rewolucje na talerzu
Anioły w kuchni