Spaghetti z kurczakiem i cukinią to błyskawiczne w przygotowaniu i bardzo proste danie na letnie upały. Smaczne, lekkie a zarazem pożywne. Polecam :) Składniki ( dla 3 osób ) - 180 gram makaronu ( u mnie spaghetti ) - 1 większa pojedyncza pierś z kurczaka ( ok 300 gram ) - 1 mała cukinia - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 0,5 łyżeczki papryki mielonej wędzonej lub słodkiej - 0,5 łyżeczki(...)dodaję sól i przyprawy. Całość mieszam i smażę do lekkiego zrumienienia. Do rumianego kurczaka dodaję pokrojoną w ćwierć plasterki cukinię. Duszę na wolnym ogniu chwilkę, aż cukinia lekko zmięknie. Makaron gotuję w/g przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Odcedzam, zostawiam ok. pół szklanki wody z gotowania makaronu. Gorący makaron przekładam do sosu na patelni, dodaję serek mascarpone, dokładnie
Kuchnia z widokiem na ogródtylko zobaczyłam w sklepie ten kolorowy makaron papardelle, od razu postanowiłam go kupić. Dlaczego? Pomyśłałam, że po zimowych, szarych dniach te wiosenne warto czymś urozmaicić, przygotowując posiłki dla bliskich. Makaron sprawdził się idealnie, a całość sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Czasem wystarczy mała, nowa rzecz, a całość zyskuje nowy wymiar. Niech i w Waszych kuchniach zapanuje wiosna! Składniki(...)porcje) 200 g makaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła
Raj dla Podniebieniadanie będzie moim osobistym hitem lata. Szybkie i pyszne, a przy tym delikatne i nieobciążające żołądka w upalne dni. Wystarczy kilka świeżych składników, garść ulubionych orzechów i makaron spaghetti. Do tego cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego(...)pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę
Raj dla PodniebieniaMakaron z kurczakiem w sosie curry Mega smaczny i bardzo łatwo oraz szybki w przygotowaniu obiad jednogarnkowy. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma opcjonalnie 1 łyżka suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 200g makaronu tagliatelle(lub innego typu wstążki ) 200g świeżego szpinaku 5-6 plasterków suszonych pomidorów z zalewy olejowej 100 ml śmietanki(...)kremówki 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego garść orzeszków ziemnych (mogą być solone) olej do smażenia (można użyć oleju ze słoiczka z pomidorami) *** Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu *** *** Filet z kurczaka kroimy w kostkę *** *** Mięso przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Gdy mięso straci surowy kolor, na środku patelni
Blog z ApetytemTonnato Bucatini to szybkie i bardzo łatwe danie z makaronu, które jest inspirowane klasyką z Piemontu, czyli Vitello Tonnato, gdzie wolno gotowana cielęcina lub wieprzowina, pokrojona w cienkie plasterki, jest podawama z kaparami i zemulgowanym sosem z tuńczyka. Vitello Tonnato zwane również Vitel Tonné, powstało w Piemoncie we Włoszech w XVIII wieku. Połączenie mięsa z rybą jest dość ciekawe(...)Tuńczyk, jednak po francusku Tonné to dokładnie Tané, oznaczało wygarbowanie, splątanie, garbowanie, cielęciny. Dopiero kiedy danie stało się popularne i danie, które jest typowo włoskie jak, pizza czy makaron, zaczęto używać formy Tonnato, czyli Tuńczyk, który został dodany do oficjalnego przepisu. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej, życzę Ci smacznego z Tonnato Bucatini. PS. To był mój ostatni
RafalCookinternetowych 😉. I bingo. W Basilicata, która leży w regionie Lucania i która za czasów starożytnych obejmowała obszar obecnie zajmowany przez właśnie Basilicata i część Kampanii, od wieków podaje się makaron ze świeżo startym chrzanem. Chrzan oczywiście musi być świeżo starty, tuż przed podaniem, tak jak najczęściej robi się to z serami. Tradycyjnie podaje się go z makaronem Ferricelli, który swoją(...)nazwę zawdzięcza żelaznemu prętowi, wokół którego toczone jest ciasto w trakcie produkcji właśnie tegoż makaronu. Na zakończenie mojej przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją wersją makaronu z chrzanem, smacznego. PS. Danie sprzed szpitalnej przygody. Przede wszystkim musimy przygotować składniki Ferricelli 400 gram Biała kiełbasa Cebula 1-2 sztuki Pomidory San Marzano 1-2 puszki Bułka tarta
RafalCookSałatka z makaronem łazanki to wyśmienity pomysł na drugie śniadanie czy kolację. Sałatka jest pożywna, sycąca i smakuje obłędnie. Bardzo dobrze się przechowuje, więc będzie również świetnym pomysłem na posiłek do pracy czy szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wielką zaletą tej sałatki jest to, że jest szybka i prosta w przygotowaniu. Na liście składników znajdują się tylko powszechnie dostępne produkty, które(...)być może macie już w domu, a jak nie, to kupicie w każdym sklepie spożywczym. W ostatnim czasie przygotowywałam łazanki z młodej kapusty i zostało mi trochę makaronu, więc postanowiłam wykorzystać go do sałatki. To był strzał w dziesiątkę, ponieważ sałatka bardzo posmakowała całej mojej rodzinie. Zapraszam do zapoznania się z przepisem i jak zawsze zachęcam do wypróbowania! SAŁATKA
Przepiski.pldziś jest wizytówka Sorento, jak i całej Kampanii. Gnocchi alla Sorrentina ma również kilka wariacji, gdzie włoskie kopytka zastępuje się, no oczywiście, że makarenom. Najlepsze do tego są makaron, grube, skręcone, krótkie, gdzie sos i sery ładnie się ze sobą łącza. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego z moją wersją dania z Sorento(...)gram Parmigiano Reggiano 30 gram Z pewnością składniki są już gotowe, wiec możemy robić Fusilli alla Sorrentina Przede wszystkim, jeśli wydawało Ci się mój drogi czytelniku, że poprzedni makaron Penne al Baffo był prosty 😉 to Cię zaskoczę, ten jest jeszcze prostrzy. Po pierwsze zacznij od sosu, rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć czosnek w całości i chwilę
RafalCookwarunkach sterylnych może w ogóle nie zachodzić”. Tyle Wikipedia. W skrócie: tempeh to sfermentowana soja, z której można przygotować wiele fajnych rzeczy. Jak na przykład właśnie ten makaron z tempehem w sosie pomidorowym. Dodam jeszcze, że tempeh można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach właśnie na specjalnych działach ze zdrową żywością. PRZEPIS NA MAKARON Z TEMPEHEM(...)SOSIE POMIDOROWYM Makaron z tempehem w sosie pomidorowym – składniki: 200 g tempehu puszka (400 g) krojonych pomidorów 3 cebule dymki razem ze szczypiorkiem * 3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki sól, pieprz, oregano *Dymkę można zastąpić zwykłą cebulą albo szalotką Makaron z tempehem w sosie pomidorowym – wykonanie: Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente – według wskazań producenta. Tempeh kroimy
Marder&Marder ManufactureSłońce, upały – wreszcie przyszły po zbyt długiej zimie i jesiennej wiośnie. Szkoda wiec czasu na siedzenie w kuchni – dlatego dziś danie sezonowe makaron ze szparagami w 20 minut i na spacer! Składniki: makaron pęczek zielonych szparagów 10-12 suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku śmietana 200 ml starty parmezan (2-3 łyżki stołowe) 2 łyżki masła Przygotowanie: Zaczynamy(...)wstawienia makaronu. Możemy użyć każdego, na który mamy ochotę. Szparagi myjemy, jeśli trzeba odcinamy twarde końcówki i kroimy na ok 2 cm kawałki. Główki odkładamy na bok. Pokrojone szparagi (bez główek) wrzucamy na osoloną wrzącą wodę na 4 min. Główki dorzucamy po 3 minucie, tak żeby tylko lekko się podgotowały. Po 4 minutach odcedzamy i zalewamy zimną wodą, żeby zakończyć
Kulinarna Patilogiadowolnego mielonego mięsa – ja użyłem mięsa mielonego z łopatki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli szczypta pieprzu 1 niewielka cebula 1 czosnek 300 ml passaty pomidorowej makaron do spaghetti 3 łyżki oleju dodatkowo: żółty ser, parmezan Ja wykorzystałem do tego dania mięso mielone z łopatki, jeśli wolicie delikatniejsze dania to użyjcie mięsa mielonego z kurczaka, albo indyka(...)mieszamy i smażymy przez kolejne 5 minut. Dodajemy passatę pomidorową i całość gotujemy przez kolejne 5 minut. Próbujemy i jak jest potrzeba doprawiamy do smaku. Obejrzyj nasz film instruktażowy: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Skorzystajcie z przepisu na opakowaniu, bo każdy makaron – zwykły pszenny, razowy, wieloziarnisty, czy makaron orkiszowy gotuje się w różnym czasie. Na talerz wykładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Strasznie fajny i lekki ten pomysł na makaron, przez co porcja zawsze jest za mała, co chyba niezbyt dobrze brzmi dietetycznie. Jednak trzymając się swojej określonej gramatury produktów można zjeść całkiem smaczny i zbilansowany posiłek na obiad. Aby przygotować makaron najlepiej posłużyć się świeżymi kalmarami lub mrożonymi. Cała zabawa polewa na ich obraniu, czemu szczególnie nie jest w stanie przyglądać(...)inspiracji moich kolejnych przygód bycia czterdziestodniową wegetarianką i ogólnie w życiu- fleksitarianką, co generalnie polecam jako aspekt zdrowego stylu życia. Składniki (na 2 porcje): 6 kalmarów 120 g makaronu spaghetti 300 g passaty pomidorowej 150 g pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryki czerwonej pęczek natki pietruszki łyżka oliwy
Mango Papajatylko zobaczyłam w sklepie ten kolorowy makaron papardelle, od razu postanowiłam go kupić. Dlaczego? Pomyśłałam, że po zimowych, szarych dniach te wiosenne warto czymś urozmaicić, przygotowując posiłki dla bliskich. Makaron sprawdził się idealnie, a całość sprawiała na talerzu wiosenne wrażenie. Czasem wystarczy mała, nowa rzecz, a całość zyskuje nowy wymiar. Niech i w Waszych kuchniach zapanuje wiosna! Składniki(...)porcje) 200 g makaronu papardelle 200 g pulpy pomidorowej szczypta tymianku szczypta oregano 2 ząbki czosnku 2 – 3 listki mięty sól, pieprz 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki smietanki kremówki 80 g tartego parmezanu 5 – 6 małych pieczarek 50-80 g boczku Wykonanie 1. Do rondelka o grubym dnie przekładamy gotowa pulpę pomidorową. Dodajemy do niej czosnek, zioła
Raj dla Podniebieniadanie będzie moim osobistym hitem lata. Szybkie i pyszne, a przy tym delikatne i nieobciążające żołądka w upalne dni. Wystarczy kilka świeżych składników, garść ulubionych orzechów i makaron spaghetti. Do tego cytrusowa lemoniada i obiad będzie idealny! Przepis na lemoniadę cytrusowo -ziołową znajdziecie TU A jak przygotować takie danie? Składniki (na 2 porcje) 200 g makaronu spaghetti 100 g świeżego(...)pieprz kawałki świeżej cukinii Wykonanie W blenderze umieść przepłukany na sicie szpinak i rukolę. Dodaj oliwę, orzechy, zioła, szczyptę soli i pieprzu. Całość zblenduj mocno. Pesto przełóż do miseczki. Makaron ugotuj tak jak lubisz. Odcedzony makaron połącz delikatnie z pesto, przełóż na talerz. Dodaj pokrojoną w słupki świeżą cukinię i pokruszoną fetę grecką. Warto zainwestować w prawdziwą, słoną fetę
Raj dla Podniebienia