makaron - 33044 przepisów (strona:262/2203)

Cukiniowy makaron z sosem pomidorowo-pieczarkowym, daktylami, orzechami makadamia i wędzonym tofu. 120

Dzisiaj danie, które jest szybkie, proste i zawsze wychodzi – makaron z cukinii z sosem pomidorowym. Historia tego dania sięga aż do marca, kiedy to powstała w mojej głowie potrzeba zjedzenia makaronu. Zdrowego makaronu. Takim sposobem zrobiłam na obiad makaron z cukinii, który wyszedł na tyle dobry, że pochwaliłam się nim na Instagramie. Chciałam opublikować przepis, ale wiązało się(...)gałki muszkatołowej szczypta stewii szczypta cynamonu sól/pieprz do smaku można dodać inne ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Myjemy cukinię i trzemy ją wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron (pomijamy sam środek, czyli pestki). Makaron z cukini umieszczamy na sitku, a sitko na garnku – lekko ugniatamy i zostawiamy, aż z cukinii ‚ujdzie’ woda ; ). Na patelnię rozgrzaną z olejem kokosowym

Fill The Bowl
Sałatka makaronowa z wedzoną piersią z kurczaka. 162

Sałatki makaronowe wprost ubóstwiam, na prawdę. ;) Przygotowuje się je bardzo szybko i są bardzo sycące. Dziś proponuję sałatkę z makaronem o niewielkich kształtach z dodatkiem wędzonej piersi z kurczaka i pysznym majonezem Kieleckim od WSP Społem , którego smak jest bardzo zbliżony do smaku domowego majonezu. Potrzebujemy: 1 opakowanie makaronu o niewielkim kształcie, u nas był to makaron gwiazdki 1 wędzona(...)pierś kurczaka 1 czerwona papryka 6 jaj ugotowanych na twardo 1 cebula około 5 łyżek majonezu Kieleckiego 1 łyżka musztardy grillowej WSP Społem sól, pieprz Makaron gotujemy wg wskazówek producenta, po czym przelewamy go zimną wodą, wręcz można nazwać ten proces studzeniem, bo taki makaron właśnie jest niezbędny do przygotowania sałatki. Cebulę, jaja ugotowane na twardo i paprykę kroimy

MamaOskarka
Kalafior fasolka i makaron z bułką tartą - prosty obiad 178

jedno z tych dań, które przygotowuję chcąc ugotować prosty obiad bez mięsa. Kalafior i fasolka szparagowa świetnie komponują się z makaronem. Bułka tarta zrumieniona na maśle jest kropką nad „i”. Danie świetnie nadaje się do odsmażania na patelni… o ile coś zostanie do odsmażenia :) Co do makaronu można wybrać dowolny rodzaj, choć najlepiej sprawdza się makaron typu świderki (np. eliche(...)tortiglioni ,   spirali) – delikatny i miękki. Na moim talerzu zagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki: 1 kalafior 400 g fasolki szparagowej 300 g makaronu świderki 2 łyżki masła

Trzeci talerz
Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem 167

bazylii 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 2 łyżki słodkiej papryki mielonej 2 ząbki czosnku 1 łyżka tartego parmezanu 200g spaghetti 2 łyżki oliwy i szczypta soli do gotowania makaronu kilka listków świeżej bazylii do dekoracji Instrukcje Pomidory wraz sokiem wlewamy do głębokiego garnka lub patelni o nieprzywierającej powłoce i podgrzewamy intensywnie przez kilka minut, aż się zagotują. Gotujemy jeszcze(...)mieloną paprykę. Dusimy pomidory z mięsem przez 25 minut pod przykryciem, powoli na małym ogniu, co pewien czas dokładnie mieszając. Po upływie tego czasu zaczynamy podgrzewanie wody na makaron, do której dodajemy 2 łyżki oliwy oraz nieco soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta al dente lub normale, co pewien czas mieszając. Jednocześnie z przygotowaniem makaronu dokonujemy redukcji sosu

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 197

jednym z ostatnich wpisów prezentowaliśmy makaron ze smażonym kurczakiem i szałwią . Tym co zostało mi po przygotowaniu tamtej potrawy była spora ilość tegoż właśnie zioła. Z jednej strony zbierałem już się do przygotowania carbonary – to znana potrawa i w dodatku jedna z moich ulubionych, więc na tym blogu nie może zabraknąć naszej jej interpretacji. Tyle tylko, że szałwii raczej się(...)białym czy różowym winem. Tagliatelle z boczkiem, suszonymi pomidorami i szałwią 2015-01-11 16:55:30 Nieskomplikowane i nadające się do bardzo szybkiego przyrządzenia danie. Łączy tradycyjny włoski makaron z aromatycznymi składnikami w postaci wędzonego boczku, szałwii i wyrazistych w smaku suszonych pomidorów, dopełnionych parmezanem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 100g wędzonego

Kulinarna Pokusa
WIOSENNA ZUPA SZPARAGOWA 173

Sezon szparagowy w pełni. Dzisiaj polecam naszą ulubioną zupę szparagową, z dodatkiem włoszczyzny w paski (bardzo wygodne rozwiązanie), z mnóstwem świeżego koperku (uwielbiam...) i makaronem lub kluskami lanymi. Do zupy można również dodać troszkę słodkiej śmietanki, ale nie jest to konieczne. U mnie wersja z makaronem była bez śmietanki, mnie smakowała nawet bardziej niż z jej dodatkiem. Te zupę można(...)kawałki lub starte na tarce) - ok.0,5l bulionu ( rosołu domowego ), może być jarzynowy lub wody - 1 pęczek koperku - sól do smaku - kluski lane z jednego jajka, lub kilka łyżek makaronu (u mnie 3 łyżki surowego makaronu orkiszowego) - słodka śmietanka (nie trzeba) Do garnka wlać bulion (można go dać więcej, ale 0,5l w zupełności wystarczy , dodać włoszczyznę w słupki

Smaczne Zdrowe
Razowe penne z łososiem i rukolą 306

Aromatyczne, zdrowe i przepyszne danie :) SKŁADNIKI 350 g pełnoziarnistego penne 300 g śmietanki 30% 200 g łososia wędzonego (najlepiej w kawałku) 2 duże garście rukoli sól pieprz cytrynowy PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody, w której gotował się makaron. Przekładamy makaron  z powrotem do garnka i dodajemy kremówkę(...)oraz 4 łyżki wody z makaronu. Mieszamy, aż śmietanka zacznie bulgotać Zdejmujemy garnek z ognia i dorzucamy łososia podzielonego na kawałki oraz rukolę. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym  ( jeśli sos będzie za gęsty dodajemy więcej wody ). Całość mieszamy. Od razu podajemy, smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wegańska lazania 199

większej ilości genialnego sosu marinara. Jest aromatyczny, o intensywnym warzywno-pomidorowym smaku. Stanowi doskonałą bazę dla wielu dań: zup, sosów czy zapiekanek. Rewelacyjnie smakuje nawet podany sam z pełnoziarnistym makaronem spaghetti. Mając pod ręką takiego sojusznika gotowanie staje się o wiele prostsze.  Kiedy masz zawczasu przygotowany sos (który nota bene też nie wymaga zbytniego zachodu), zrobienia lazanii to błyskawiczna(...)sprawa. Wyrazista marinara świetnie współgra z kremowym sosem tofu. Podczas pieczenia warzywne soki przenikają płaty makaronu, dzięki czemu jego powierzchnia kurczy się i faluje, co sprawia, że danie wygląda bardzo apetycznie. Wygląd nie odwraca jednak uwagi od smakowitości - Kidy zaczniesz jeść, ciężko będzie Ci przestać. Mogę zapewnić, że wszelkie odstępstwa i zaniechania są tu dozwolone. Jeżeli chcesz, zamiast sosu marinara

Roślinna - blog wegański
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 425

tych, którzy niekoniecznie lubią gotować, ale lubią dobrze zjeść. Zapewniam, że przy tej zapiekance nie napracujecie się, a będzie pyszna i zdrowa. Parę rzeczy trzeba jednak przygotować. Ugotować makaron, wyrobić mięso, uformować klopsiki. Potem chwilę obgotować je w sosie, żeby zmniejszyć ryzyko rozpadnięcia się podczas mieszania z makaronem. Dzięki temu klopsiki są delikatne, a nie suche. I maja taki ziołowy(...)łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku 1 sól i pieprz Dodatkowo 400 g pełnoziarnistego makaronu świderki 90 g sera mozzarella (twardszy rodzaj bez zalewy) Mięso przełożyć do dużej miski. Bułkę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje odcisnąć, dodać do mięsa. Dobrze wyrobić

Pełny talerz
Domowy makaron. Czy to aż takie trudne? 101

Większość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie.  Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować będzie(...)podsypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na bardzo cienki płat o grubości mniej więcej 1 mm. Następnie podsypujemy mąką i zwijamy w rulon, potem kroimy na pożądaną szerokość gotowego makaronu, jeżeli robimy płaty na Lasagne to nie zwijamy makaronu po prostu wałkujemy i kroimy w prostokąty. Ja robiłem makaron linguine, po pokrojeniu lekko podsuszyłem go przez ok. 1 dzień

Kuchnia Łukasza
Tagliatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym 170

Ostatnio w jednym z popularnych sklepów pojawiły się świeże makarony. Tagiatelle, parpadelle i inne. Bardzo je polubiłam za smak oraz za to, że się szybko gotują – tylko 3 minuty. Niestety mają jedną wadę – mają bardzo krótki termin ważności i należy je trzymać w lodówce. Ale to nie problem, jeśli planujecie taki makaron od razu przygotować. Ja dziś proponuje(...)kolejne szybkie danie – danie w 5 minut – dla tych wszystkich pracusiów :) Tagiatelle z łososiem, groszkiem w sosie lekko cytrynowym. Polecam! Składniki: (1 porcja) 100g makaronu Tagliatelle lub parpadelle lub podobnego 1/2 łyżeczki oleju/oliwy (co lubicie) garść groszku mrożonego 50-70g łososia wędzonego 3-4 łyżki śmietany 30% skórka starta z 1/2 cytryny świeżo mielony pieprz kilka kropel

Moja Delicja
Sałatka z makaronem gryczanym 234

pierwszy miałam przyjemność wypróbować makaronu gryczanego..a to dzięki uprzejmości rodzinnej wytwórni makaronów  Bio-Fabijańscy . W ofercie tej wytwórni możemy także znaleźć makarony orkiszowe.Makarony są produkowane z ekologicznej gryki i orkiszu na wodzie źródlanej.Te makarony są inne w smaku niż te tradycyjne , które do tej pory wykorzystywałam w swojej kuchni. makaron Fabijańscy pierś kurczaka kapusta pekińska papryka konserwowa(...)ogórki korniszony cebula lub por przyprawa do gyrosa sól, pieprz majonez Makaron  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Pierś z k urczaka opłukać, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę i wymieszać z przyprawą do gyrosa.Usmażyć na z każdej strony.Makaron w sypać do miski, dodać pokrojoną paprykę, pora, ogórki i kapustę oraz wystudzoną pierś

Moje domowe kucharzenie
Poniedziałkowy "fit" - Papryki zapiekane z farszem makaronowym 151

Dziś zapraszamy na faszerowane papryki. Do ich przygotowania można wykorzystać zarówno makaron jak i mięso, które pozostanie Nam z zupy. Połączenie warzyw z makaronem i ugotowanym wcześniej mięsem drobiowym możemy podawać zarówno na obiad jak i na kolację. Polecamy taką wariację smakową, Nam bardzo przypadła do gustu. Papryki zapiekane z farszem(...)makaronowym SKŁADNIKI: 2 czerwone papryki  100 g makaronu niteczka Czaniecki sól, pieprz  kilka pieczarek  2 plasterki sera żółtego  1 ugotowane skrzydełko z indyka  (lub inny kawałek gotowanego mięsa drobiowego) 1 cebula 5 suszonych pomidorów z oleju  1 łyżka keczupu  czarnuszka  1 szklanka bulionu lub rosołu  PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy w osolonej wodzie

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron z serem 188

Przyrządzić makaron z serem, niby proste, ale...  Co zrobić, aby ser trzymał się makaronu i pozostał na nim podczas jedzenia? Nie wiem jak teraz, ale za moich młodzieńczych lat w szkolnej stołówce zmorą był taki rozgotowany makaron w pół płynnym niby serze. Będąc już dorosłą wymyśliłam mój makaron z serem, wiele osób pewnie zna ten sposób przygotowania(...)makaronu pełnoziarnistego  25 dag sera białego twarogowego 1 - 2 łyżki śmietany  3 - 4 łyżki cukru 5 g masła 1 - 2 łyżeczki cynamonu Ser, cukier, cynamon i śmietanę dokładnie rozetrzeć widelcem, spróbować ewentualnie dodać więcej cukru lub śmietany, gdyby ser był bardzo suchy lub za mało słodki (konsystencja ma być taka, że gęsty ser trzyma się na widelcu

Kuchcik gotuje
Błyskawiczny makaron vermicelli z kurczakiem, fenkułem i boczniakami 245

Takie szybkie makarony robię bardzo często – są pyszne i robi się je bardzo szybko. Najwięcej czasu zajmuje posiekanie wszystkich składników. Później to już kilka minut. Tym razem zrobiłam makaron trochę inaczej niż zazwyczaj. Nie użyłam cebuli i marchewki. Wykorzystałam za to cukinię, fenkuła i boczniaki. „Jednym słowem” – sprzątanie lodówki. Użyłam też swojej ogródkowej własnoręcznie wyhodowanej kolendry(...)SKŁADNIKI (porcja na 2 osoby) 100 gram makaronu z fasoli – Vermicelli 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka pół żółtej cukinii pół małego fenkułu 4-5 grzybów mun suszonych 4 duże świeże boczniaki 1 duże zielone chilli 1 mała papryczka chilli czerwona 4 centymetry imbiru 3 ząbki czosnku kolendra sos sojowy jasny olej sezamowy ocet ryżowy brązowy cukier limonka ziarna

OstryKęs