oknem gorąco i na ciepłe posiłki nie mamy ochoty, wtedy idealnie sprawdzają się takie sałatki jak ta. Smaczna i pożywna bo z dodatkiem makaronu a do tego bardzo szybko się ją robi. W mojej kuchni nadal makaron Czaniecki króluje bo kolejna paczuszka do mnie zawitała:) składniki: 200 g makaronu Czaniecki kokardki 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach(...)pomidorków cherry 2 garście roszponki 5 łyzek oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon Kamis 1 łyżka soku z cytryny sól z pieprzem Kamis do smaku Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę
Monia miesza i gotujeprosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą(...)chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…”. Polecam serdecznie! Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce) 1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku 20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra
Mia Cucina Sofietamoich autorskich wariacjach lasagne, które możecie znaleźć na Kulinarny Atlas Świata . Historia lasagne – od starożytności do dziś Początki lasagne sięgają czasów starożytnej Grecji, gdzie przyrządzano „laganon” – prosty makaron w formie płaskich płatów. Później Rzymianie zaadaptowali ten pomysł, nazywając go „lasanum”, co oznaczało naczynie do pieczenia. Jednak lasagne, jakie znamy dziś, zaczęły pojawiać się we Włoszech(...)kilka popularnych wariantów: Lasagne alla Bolognese – klasyk z Bolonii, przekładany sosem ragù, beszamelem i parmezanem. Lasagne Napoletana – bogata w składniki jak ricotta, mozzarella, klopsiki i sos pomidorowy. Lasagne Verde – makaron barwiony szpinakiem, serwowany z ragù i beszamelowym. Lasagne bez mięsa – z warzywami, tofu lub grzybami dla wegetarian. Tradycyjny przepis na Lasagne alla Bolognese Składniki Sos Ragù – 500 g mielonej
RafalCooknajlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam, że to żadne pójście na skróty! Wręcz przeciwnie(...)Puttanesca Własnoręcznie przyrządzone spaghetti połączone z wyrazistym sosem puttanesca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kiedy klasyczne składniki, takie jak białe anchovies, kapary i oliwki, spotykają się z domowym makaronem, powstaje danie, które zachwyca swoją autentycznością i smakiem. Idealne na codzienny obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Klasyczne składniki do sosu puttanesca zazwyczaj mam zawsze pod ręką
codojedzenianajlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam, że to żadne pójście na skróty! Wręcz przeciwnie(...)Puttanesca Własnoręcznie przyrządzone spaghetti połączone z wyrazistym sosem puttanesca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kiedy klasyczne składniki, takie jak białe anchovies, kapary i oliwki, spotykają się z domowym makaronem, powstaje danie, które zachwyca swoją autentycznością i smakiem. Idealne na codzienny obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Klasyczne składniki do sosu puttanesca zazwyczaj mam zawsze pod ręką
codojedzeniaoraz różnym rodzajom łazanek, które można spotkać na polskich stołach. Historia i Pochodzenie Łazanek Łazanki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie pod nazwą „lasagne” oznaczały po prostu makaron w formie szerokich, płaskich płatów. Do Polski dotarły w XVII wieku wraz z królową Boną Sforzą, która wprowadziła do polskiej kuchni wiele włoskich przysmaków. Początkowo były to dania z makaronem(...)odzwierciedlają zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne podejście do tego dania. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów łazanek: 1. Łazanki z kapustą i grzybami — Tradycyjna wersja, która jest często podawana podczas Wigilii. Makaron łączy się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, tworząc aromatyczne i sycące danie. 2. Łazanki z mięsem — Wersja, która powstała jako danie codzienne. Dodatek mięsa, takiego jak boczek czy kiełbasa
RafalCookprzekąska lub danie główne, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Są to chrupiące, smażone lub pieczone ruloniki wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej składającym się z mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Są niezwykle popularną przekąską w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wersja z makaron ryżowym, kurczakiem i mrożonką chińską jest(...)zwłaszcza jeśli sajgonki są głównym daniem. Składniki na sajgonki z kurczakiem i warzywami: 1 duża pierś z kurczaka (200 g) opakowanie mrożonki Mieszanka Chińska (450 g) 100 g makaronu ryżowego nitki około 100 g papieru ryżowego okrągłego (12 arkuszy) łyżka sosu sojowego ciemnego po dużej szczypcie imbiru, ostrej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu czarnego i soli (można też użyć gotowej
e-PrzepisyKulinarnesmaku – Burrata Przygotowanie 1. Buraki, orzechy, parmezan, oliwę, sok z cytryny włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem. 2. W międzyczasie gotuj makaron na wczesne al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 3. Przelej pesto na patelnię i dodaj makaron bezpośrednio z rondla, dodając też odrobinę wody z gotowania makaronu. 4. Dokładnie całość wymieszaj(...)grzej, aż sos idealnie oblepi makaron. 5. Nałóż, dodaj kawałki burraty i listki bazylii. Uwaga! 6. Mój syn, który miał okazję skosztować, stwierdził, że idealnie pasowałyby do tego podpieczona i pociachane orzechy włoskie. 7. Oczywiście taki był plan, ale z racji wyzwania, jakie rzuciła mi A… zapomniałem. 8. Nałóż i pożeraj. Podsumowanie Burrata, będąca symbolem włoskiego kunsztu serowarskiego
RafalCookCarbonara Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku, a jednym z jej najbardziej ikonicznych dań jest carbonara. Ta kremowa, pełna smaku potrawa z makaronu, jajek, sera i boczku, ma fascynującą historię i wiele odmian, które przyciągają smakoszy na całym świecie. W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej historii, pochodzeniu i różnym rodzajom carbonary. Historia i Pochodzenie Carbonary(...)narodziło się w Rzymie w czasie II wojny światowej. Żołnierze amerykańscy przynosili ze sobą racje żywieniowe, w tym jajka w proszku i bekon, które włoscy kucharze połączyli z makaronem, tworząc w ten sposób pierwszą wersję carbonary. Inna teoria wskazuje na górników (po włosku „carbonari”), którzy potrzebowali pożywnego i łatwego do przygotowania dania, co skłoniło ich do stworzenia carbonary
RafalCookokazji obchodów Chińskiego Nowego Roku przygotowałam dla Was smakowity makaron chiński z kurczakiem, grzybami i groszkiem cukrowym. W przepisie wykorzystałam produkty marki House of Asia, które często goszczą w mojej kuchni i nieustannie inspirują do tworzenia orientalnych przepisów. Składniki (3-4 porcje): 250 g piersi z kurczaka 120 g makaronu mie House of Asia 2 łyżki oleju 1 szalotka kilka(...)Marchewkę kroimy w cienkie słupki julienne, groszek cukrowy pozbawiamy końcówek i kroimy na pół. Sos z grzybów shiitake łączymy w miseczce z cukrem, octem, startym drobno czosnkiem i imbirem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy olej i szklimy posiekaną szalotkę oraz chili przez minutę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki, a gdy straci surowy wygląd wrzucamy
Delicious PlaceSałatka z białym makaronem to lekka i smaczna sałatka , która doskonale sprawdzi się na obiad, kolację czy do pracy. Przygotujemy ją w mniej niż 15 minut, jest wyrazista w smaku i zaspokoi głód na długo. W sałatce znajdziemy takie składniki jak makaron ryżowy, paluszki surimi, czerwoną paprykę, ogórka świeżego, rzodkiewkę, kukurydzę i szczypiorek. Całość połączona prostym, ale smacznym sosem(...)bazie jogurtu i majonezu. Polecam wypróbować. SAŁATKA Z BIAŁYM MAKARONEM PRZEPIS Składniki 1 opak. paluszków surimi (250 g) 150 g makaronu ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 ogórek świeży pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej pęczek szczypiorku Sos 3 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu
Alle Dobre!Istne szaleństwo! Kwintesencja smaku! Makaron otulony zjawiskowo pysznym serem! Aromat podbija świeży koperek! A całość dopełnia mój ulubiony łosoś wędzony na zimno <3 Czysta poezja kulinarna! Prosto, szybko i mega smacznie <3 Polecam ja Arek Gie Składniki: 250 g makaronu tagliatelle 300 ml śmietany 30% 160 g sera gorgonzola 100 g łososia wędzonego(...)zimno 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody w razie gdyby sos był za gęsty. W czasie gotowania makaronu rozpuszczamy ser w śmietanie, dzieląc go na mniejsze kawałki, cały czas mieszamy by nie przywarł do dna garnka (średniej wielkości
R'n'G KitchenPrzygotuj się na kremową rozkosz z naszym przepisem na makaron z białym serem cheddar i Manchego. To danie, idealne na komfortowy posiłek, łączy w sobie bogactwo smaku ostrego białego cheddara i wyrazistego sera Manchego z aksamitną, gładką teksturą. Dodatek subtelnego smaku cebuli i chipotle nadaje temu klasycznemu daniu nowoczesny twist. Proste, ale niezwykle satysfakcjonujące – to idealny przepis na obiad(...)całej rodziny lub jako pyszny dodatek do każdej kolacji. Print Przepis na Makaron z Białym Serem Cheddar i Manchego Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi cheddar, makaron, ser, włochy Czas przygotowania 25 minutes minutes Ilość 8 porcji Author Magdalena Składniki 1 opakowanie około 450g małych muszli makaronowych 1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę
ale PysznieRozkoszuj się wyrafinowanym smakiem kuchni włoskiej dzięki naszemu przepisowi na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym. To danie, łączące w sobie delikatność kurczaka, świeżość warzyw oraz bogactwo kremowego sosu, jest idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku, sprawi, że każdy posiłek stanie się wyjątkowym przeżyciem kulinarycznym. Print Przepis na makaron kokardki z kurczakiem(...)sosie parmezanowym Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, parmezan, ser Czas przygotowania 1 hour hour Czas gotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 450 g makaronu kokardki 5 łyżek masła, podzielone na porcje 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 2,5 cm kawałki
ale PysznieMakaron z kurczakiem terijaki i warzywami Prosty i unikatowy sposób przygotowania sosu, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak oraz aromat. Mięso jest kruche i soczyste, a całe danie mega smaczne. Polecam! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ok 200g makaronu do dań chińskich np chow mein 1 opakowanie mrożonych warzyw do dań chińskich 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz(...)pieprzem *** *** Oprószamy mąką *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso *** *** Gdy kurczak straci surowy kolor dodajemy mrożone warzywa *** *** Smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy kurkumę) *** *** Gotowy makaron odcedzamy *** *** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki *** *** Gotowy sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy
Blog z Apetytem