makaron - 33544 przepisów (strona:264/2237)

Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem i roszponką 402

oknem gorąco i na ciepłe posiłki nie mamy ochoty, wtedy idealnie sprawdzają się takie sałatki jak ta. Smaczna i pożywna bo z dodatkiem makaronu a do tego bardzo szybko się ją robi. W mojej kuchni nadal makaron Czaniecki króluje bo kolejna paczuszka do mnie zawitała:) składniki: 200 g makaronu Czaniecki kokardki 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach(...)pomidorków cherry 2 garście roszponki 5 łyzek oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon Kamis 1 łyżka soku z cytryny sól z pieprzem Kamis do smaku Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę

Monia miesza i gotuje
Pasta alla Norma 273

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą(...)chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…”. Polecam serdecznie!  Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce) 1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku 20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra

Mia Cucina Sofieta
Lasagne Historia i Pochodzenie 73

moich autorskich wariacjach lasagne, które możecie znaleźć na Kulinarny Atlas Świata . Historia lasagne – od starożytności do dziś Początki lasagne sięgają czasów starożytnej Grecji, gdzie przyrządzano „laganon” – prosty makaron w formie płaskich płatów. Później Rzymianie zaadaptowali ten pomysł, nazywając go „lasanum”, co oznaczało naczynie do pieczenia. Jednak lasagne, jakie znamy dziś, zaczęły pojawiać się we Włoszech(...)kilka popularnych wariantów: Lasagne alla Bolognese – klasyk z Bolonii, przekładany sosem ragù, beszamelem i parmezanem. Lasagne Napoletana – bogata w składniki jak ricotta, mozzarella, klopsiki i sos pomidorowy. Lasagne Verde – makaron barwiony szpinakiem, serwowany z ragù i beszamelowym. Lasagne bez mięsa – z warzywami, tofu lub grzybami dla wegetarian. Tradycyjny przepis na Lasagne alla Bolognese Składniki Sos Ragù – 500 g mielonej

RafalCook
Puttanesca z domowym twistem – włoski klasyk w nowej odsłonie 84

najlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam, że to żadne pójście na skróty! Wręcz przeciwnie(...)Puttanesca Własnoręcznie przyrządzone spaghetti połączone z wyrazistym sosem puttanesca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kiedy klasyczne składniki, takie jak białe anchovies, kapary i oliwki, spotykają się z domowym makaronem, powstaje danie, które zachwyca swoją autentycznością i smakiem. Idealne na codzienny obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Klasyczne składniki do sosu puttanesca zazwyczaj mam zawsze pod ręką

codojedzenia
Puttanesca z domowym twistem – włoski klasyk w nowej odsłonie 73

najlepszym wydaniu. Dlaczego? Ponieważ bazuje głównie na składnikach z domowej spiżarni! Jeśli jeszcze nie znasz sosu puttanesca , to podaję do wiadomości, że ten wyjątkowy i intensywny sos do makaronu pochodzi z tętniących życiem ulic Neapolu. Co więcej, można go przyrządzić z gotowych składników, takich jak produkty w puszkach czy słoikach. Dodam, że to żadne pójście na skróty! Wręcz przeciwnie(...)Puttanesca Własnoręcznie przyrządzone spaghetti połączone z wyrazistym sosem puttanesca to prawdziwa uczta dla podniebienia. Kiedy klasyczne składniki, takie jak białe anchovies, kapary i oliwki, spotykają się z domowym makaronem, powstaje danie, które zachwyca swoją autentycznością i smakiem. Idealne na codzienny obiad lub kolację, gdy masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego. Klasyczne składniki do sosu puttanesca zazwyczaj mam zawsze pod ręką

codojedzenia
Łazanki Historia i Pochodzenie 105

oraz różnym rodzajom łazanek, które można spotkać na polskich stołach. Historia i Pochodzenie Łazanek Łazanki wywodzą się z kuchni włoskiej, gdzie pod nazwą „lasagne” oznaczały po prostu makaron w formie szerokich, płaskich płatów. Do Polski dotarły w XVII wieku wraz z królową Boną Sforzą, która wprowadziła do polskiej kuchni wiele włoskich przysmaków. Początkowo były to dania z makaronem(...)odzwierciedlają zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne podejście do tego dania. Oto kilka najpopularniejszych rodzajów łazanek: 1. Łazanki z kapustą i grzybami — Tradycyjna wersja, która jest często podawana podczas Wigilii. Makaron łączy się z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami, tworząc aromatyczne i sycące danie. 2. Łazanki z mięsem — Wersja, która powstała jako danie codzienne. Dodatek mięsa, takiego jak boczek czy kiełbasa

RafalCook
Sajgonki z kurczakiem i warzywami – azjatycka uczta w domowym wydaniu 71

przekąska lub danie główne, które z pewnością zachwyci Twoją rodzinę i przyjaciół. Są to chrupiące, smażone lub pieczone ruloniki wypełnione aromatycznym farszem, najczęściej składającym się z mięsa, warzyw i makaronu ryżowego. Są niezwykle popularną przekąską w kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo-Wschodniej, a ich przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Wersja z makaron ryżowym, kurczakiem i mrożonką chińską jest(...)zwłaszcza jeśli sajgonki są głównym daniem.   Składniki na sajgonki z kurczakiem i warzywami: 1 duża pierś z kurczaka (200 g) opakowanie mrożonki Mieszanka Chińska (450 g) 100 g makaronu ryżowego nitki około 100 g papieru ryżowego okrągłego (12 arkuszy) łyżka sosu sojowego ciemnego po dużej szczypcie imbiru, ostrej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu czarnego i soli (można też użyć gotowej

e-PrzepisyKulinarne
Burrata Historia i Pochodzenie 91

smaku – Burrata Przygotowanie 1. Buraki, orzechy, parmezan, oliwę, sok z cytryny włóż do blendera i zmiksuj na jednolitą masę, dopraw solą i pieprzem. 2. W międzyczasie gotuj makaron na wczesne al dente zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. 3. Przelej pesto na patelnię i dodaj makaron bezpośrednio z rondla, dodając też odrobinę wody z gotowania makaronu. 4. Dokładnie całość wymieszaj(...)grzej, aż sos idealnie oblepi makaron. 5. Nałóż, dodaj kawałki burraty i listki bazylii. Uwaga! 6. Mój syn, który miał okazję skosztować, stwierdził, że idealnie pasowałyby do tego podpieczona i pociachane orzechy włoskie. 7. Oczywiście taki był plan, ale z racji wyzwania, jakie rzuciła mi A… zapomniałem. 8. Nałóż i pożeraj. Podsumowanie Burrata, będąca symbolem włoskiego kunsztu serowarskiego

RafalCook
Carbonara Historia i Pochodzenie 91

Carbonara Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku, a jednym z jej najbardziej ikonicznych dań jest carbonara. Ta kremowa, pełna smaku potrawa z makaronu, jajek, sera i boczku, ma fascynującą historię i wiele odmian, które przyciągają smakoszy na całym świecie. W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej historii, pochodzeniu i różnym rodzajom carbonary. Historia i Pochodzenie Carbonary(...)narodziło się w Rzymie w czasie II wojny światowej. Żołnierze amerykańscy przynosili ze sobą racje żywieniowe, w tym jajka w proszku i bekon, które włoscy kucharze połączyli z makaronem, tworząc w ten sposób pierwszą wersję carbonary. Inna teoria wskazuje na górników (po włosku „carbonari”), którzy potrzebowali pożywnego i łatwego do przygotowania dania, co skłoniło ich do stworzenia carbonary

RafalCook
Makaron mie z kurczakiem 104

okazji obchodów Chińskiego Nowego Roku przygotowałam dla Was smakowity makaron chiński z kurczakiem, grzybami i groszkiem cukrowym. W przepisie wykorzystałam produkty marki House of Asia, które często goszczą w mojej kuchni i nieustannie inspirują do tworzenia orientalnych przepisów. Składniki (3-4 porcje): 250 g piersi z kurczaka 120 g makaronu mie House of Asia 2 łyżki oleju 1 szalotka kilka(...)Marchewkę kroimy w cienkie słupki julienne, groszek cukrowy pozbawiamy końcówek i kroimy na pół. Sos z grzybów shiitake łączymy w miseczce z cukrem, octem, startym drobno czosnkiem i imbirem. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wlewamy olej i szklimy posiekaną szalotkę oraz chili przez minutę. Dodajemy kurczaka pokrojonego w cienkie paseczki, a gdy straci surowy wygląd wrzucamy

Delicious Place
Sałatka z białym makaronem 224

Sałatka z białym makaronem to lekka i smaczna sałatka , która doskonale sprawdzi się na obiad, kolację czy do pracy. Przygotujemy ją w mniej niż 15 minut, jest wyrazista w smaku i zaspokoi głód na długo. W sałatce znajdziemy takie składniki jak makaron ryżowy, paluszki surimi, czerwoną paprykę, ogórka świeżego, rzodkiewkę, kukurydzę i szczypiorek. Całość połączona prostym, ale smacznym sosem(...)bazie jogurtu i majonezu. Polecam wypróbować. SAŁATKA Z BIAŁYM MAKARONEM PRZEPIS Składniki 1 opak. paluszków surimi (250 g) 150 g makaronu ryżowego 1/2 czerwonej papryki 1 ogórek świeży pęczek rzodkiewek 1/2 puszki kukurydzy konserwowej pęczek szczypiorku Sos 3 łyżek jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu

Alle Dobre!
Tagliatelle w sosie gorgonzola z łososiem 81

Istne szaleństwo! Kwintesencja smaku! Makaron otulony zjawiskowo pysznym serem! Aromat podbija świeży koperek! A całość dopełnia mój ulubiony łosoś wędzony na zimno <3 Czysta poezja kulinarna! Prosto, szybko i mega smacznie <3 Polecam ja Arek Gie Składniki:         250 g makaronu tagliatelle 300 ml śmietany 30% 160 g sera gorgonzola 100 g łososia wędzonego(...)zimno 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz         Przygotowanie:         Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy, zachowując odrobinę wody w razie gdyby sos był za gęsty.   W czasie gotowania makaronu rozpuszczamy ser w śmietanie, dzieląc go na mniejsze kawałki, cały czas mieszamy by nie przywarł do dna garnka (średniej wielkości

R'n'G Kitchen
Przepis na Makaron z Białym Serem Cheddar i Manchego 86

Przygotuj się na kremową rozkosz z naszym przepisem na makaron z białym serem cheddar i Manchego. To danie, idealne na komfortowy posiłek, łączy w sobie bogactwo smaku ostrego białego cheddara i wyrazistego sera Manchego z aksamitną, gładką teksturą. Dodatek subtelnego smaku cebuli i chipotle nadaje temu klasycznemu daniu nowoczesny twist. Proste, ale niezwykle satysfakcjonujące – to idealny przepis na obiad(...)całej rodziny lub jako pyszny dodatek do każdej kolacji. Print Przepis na Makaron z Białym Serem Cheddar i Manchego Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi cheddar, makaron, ser, włochy Czas przygotowania 25 minutes minutes Ilość 8 porcji Author Magdalena Składniki 1 opakowanie około 450g małych muszli makaronowych 1/2 szklanki masła pokrojonego w kostkę

ale Pysznie
Przepis na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym 89

Rozkoszuj się wyrafinowanym smakiem kuchni włoskiej dzięki naszemu przepisowi na makaron kokardki z kurczakiem w sosie parmezanowym. To danie, łączące w sobie delikatność kurczaka, świeżość warzyw oraz bogactwo kremowego sosu, jest idealne na każdą okazję. Proste w przygotowaniu, a jednocześnie eleganckie i pełne smaku, sprawi, że każdy posiłek stanie się wyjątkowym przeżyciem kulinarycznym. Print Przepis na makaron kokardki z kurczakiem(...)sosie parmezanowym Rodzaj dania Główne dania Kuchnia Włoskie Tagi makaron, parmezan, ser Czas przygotowania 1 hour hour Czas gotowania 30 minutes minutes Ilość 4 porcje Author Magdalena Składniki 450 g makaronu kokardki 5 łyżek masła, podzielone na porcje 450 g piersi z kurczaka bez skóry i kości, pokrojonej w 2,5 cm kawałki

ale Pysznie
Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami 273

Makaron z kurczakiem terijaki i warzywami Prosty i unikatowy sposób przygotowania sosu, który nadaje potrawie niepowtarzalny smak oraz aromat. Mięso jest kruche i soczyste, a całe danie mega smaczne. Polecam!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka ok 200g makaronu do dań chińskich np chow mein 1 opakowanie mrożonych warzyw do dań chińskich 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz(...)pieprzem *** *** Oprószamy mąką *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso *** *** Gdy kurczak straci surowy kolor dodajemy mrożone warzywa *** *** Smażymy często mieszając, aż warzywa zmiękną. W międzyczasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu (do wody dodajemy kurkumę) *** *** Gotowy makaron odcedzamy *** *** Przygotowujemy sos. W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki *** *** Gotowy sos wlewamy na patelnie z kurczakiem i warzywami, mieszamy

Blog z Apetytem