makaron - 33044 przepisów (strona:264/2203)

Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem 323

Będę pokazywać Wam sosy na bazie różnych składników, które będą mu nadawać odmienne smaki (ostre, łagodne, kwaśne czy też słodkie, Będzie można stosować je jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę; mąkę(...)pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który zaserwowałam z makaronem tagliatelle ze szpinakiem. Mięso z udźca kurczaka, śmietany 36% i mrożonego szpinaku to podstawowe składniki do jego wykonania, ja staram się zawsze mieć w zamrażarce: szpinak, brokuły, groszek, a śmietanę i jakiś kawałek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lasagne bolognese krok po kroku 306

kosztowałam już kilkakrotnie będąc we Włoszech, ale szczerze mówiąc zawsze ta moja smakuje mi najbardziej J Zapraszam do wypróbowania. Lasagne bolognese           Składniki: 9 płatów makaronu lasagne 100 g sera żółtego 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) ½ cebuli 1 ząbek czosnku zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki około 10 pieczarek(...)ogniu około 5 minut. Pieczarki obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-7 minut. Przyprawiamy. Na końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż

Mania Gotowania
Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym 338

mięsem mielonym i sosem pomidorowym. Połączenia nie byłam pewna, jednak ku mojemu zaskoczeniu wszystko idealnie się komponuje. Polecam! Lasagne ze szpinakiem i mięsem mielonym Składniki: około 9 płatów makaronu lasagne 90 g sera żółtego 30 g parmezanu 400 g mięsa mielonego (używam wołowo-wieprzowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczki bazylii 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki(...)końcu mięso mieszamy z wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym. Pozostały ząbek czosnku siekamy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy szpinak, podsmażamy około 5 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odstawiamy. Makaron do lasagne podgotowuję przez 2-3 minuty w dużym garnku, uważając aby płaty się nie skleiły (można dodać do wody łyżkę oliwy). Moim zdaniem warto lekko pogotować makaron, gdyż

Mania Gotowania
Ekspresowy obiad w 10 minut! 201

zaintrygował mnie ten na spaghetti z szałwią i bułką tartą . Oczywiście troszkę zrobiłam go po swojemu, jednak inspiracja na pewno płynęła z powyższego przepisu.   Składniki: 150 g ugotowanego makaronu spaghetti 1/4 szklanki bułki tartej łyżka masła łyżka oliwy 1 ząbek szosnku ok 10 listków szałwi 1/4 niedużej papryczki chilli jajko Na suchej patelni podprażamy bułkę tartą (aż się zezłoci(...)Wrzucamy posiekany czosnek, posiekaną chilli i listki szałwii (pokrojone). Pozwalamy całości wydobyć cudowne aromaty (uważamy aby nie spalić czosnku). Dorzucamy bułkę tartą - smażymy ok 3 minut. Na koniec dodajemy makaron. Smażymy przerzucając makaron (nie męczymy makaronu łyżką aby go nie rozdrobnić). Smażymy ok 3 min aż makaron oblepi się "sosem". Następnie wpijamy jajko, czekamy aż na makaronie zrobi się sadzone

Brzuszki Łakomczuszki
Sałatka makaronowa z wędzonym łososiem i roszponką 350

oknem gorąco i na ciepłe posiłki nie mamy ochoty, wtedy idealnie sprawdzają się takie sałatki jak ta. Smaczna i pożywna bo z dodatkiem makaronu a do tego bardzo szybko się ją robi. W mojej kuchni nadal makaron Czaniecki króluje bo kolejna paczuszka do mnie zawitała:) składniki: 200 g makaronu Czaniecki kokardki 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach(...)pomidorków cherry 2 garście roszponki 5 łyzek oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon Kamis 1 łyżka soku z cytryny sól z pieprzem Kamis do smaku Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę

Monia miesza i gotuje
Pasta alla Norma 215

prosty, a zarazem wyborny przepis na letni makaron- pasta alla Norma. Pasta alla Norma (symbol Katanii) jest chyba najbardziej znanym makaronem z dodatkiem pomidorów i bakłażanów w kuchni sycylijskiej. Nazwa jej pochodzi od znanej opery Vincenzo Belliniego pod tym samym tytułem. Otó ż , wieś ć głosi, że artyści występujący w tej operze tak się zachwycili tą prostą i wyśmienitą potrawą(...)chrupiące. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku ” Z oliwą z oliwek mo ż na…”. Polecam serdecznie!  Pasta alla Norma Składniki na 4 osoby: 320 g makaronu ( u mnie Casarecce) 1 duży, okrągły bakłażan 1/2 ząbka czosnku 20 koktajlowych pomidorków listki tymianku, parmezan, sól, pieprz do smaku 1 lt oliwy Naturale Monini do smażenia 2 łyżki Oliwy extra

Mia Cucina Sofieta
Carbonara Historia i Pochodzenie 17

Carbonara Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku, a jednym z jej najbardziej ikonicznych dań jest carbonara. Ta kremowa, pełna smaku potrawa z makaronu, jajek, sera i boczku, ma fascynującą historię i wiele odmian, które przyciągają smakoszy na całym świecie. W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej historii, pochodzeniu i różnym rodzajom carbonary. Historia i Pochodzenie Carbonary(...)narodziło się w Rzymie w czasie II wojny światowej. Żołnierze amerykańscy przynosili ze sobą racje żywieniowe, w tym jajka w proszku i bekon, które włoscy kucharze połączyli z makaronem, tworząc w ten sposób pierwszą wersję carbonary. Inna teoria wskazuje na górników (po włosku „carbonari”), którzy potrzebowali pożywnego i łatwego do przygotowania dania, co skłoniło ich do stworzenia carbonary

RafalCook
Spaghetti z sosem dyniowym 25

sałatki czy pasty do kanapek. Dziś przyszedł czas na obiad z dynią w roli głównej. Postawiłam na coś prostego i szybkiego, a jednocześnie pysznego i sycącego. I tak powstał makaron z sosem dyniowym. Spaghetti z sosem dyniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne: 600g dyni hokkaido (lub innej dyni bez skóry), szalotka, 2 ząbki czosnku, 100g(...)masła klarowanego, 4 łyżki śmietany 18%, 400g makaronu spaghetti razowego lub z pszenicy durum, szczypta chili, sól i pieprz do smaku. 1. Dynię obierz (jeśli wybrałaś dynię hokkaido nie musisz jej obierać) i pokrój w kostkę. 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. 3. Posiekaj czosnek i szalotkę. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości

Z notatnika dietetyka
Podgrzybki w sosie serowym z makaronem 30

votes) Podgrzybki w sosie serowym z makaronem Obfitości grzybów w tym roku nie ma końca . Co za tym idzie radości też co nie miara, tym bardziej, że kocham zbierać, jeść i przerabiać grzyby. Uprawiam tez zimą hodowlane ale nic nie może się równać z leśnymi. Szczególną sympatią darzę podgrzybki za ich mocny smak i piękny czarny kapelusik Polecam przepis(...)czubeczku noża-szczypta 1 szklanka wody 5 plastrów sera topionego gouda ( jedno opakowanie dowolnej firmy Hochland, Lactima itp) 2 łyżki śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku dodatkowo: oczywiście makaron, dowolny rodzaj jaki masz pod ręką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. To najbezpieczniejsza opcja, gdyż każdy nieco inaczej się zachowuje Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć

Ogrodnik w podróży
Makaron z kotlecikami z fasoli 29

cholesterolu LDL. Ma także niski indeks glikemiczny, co w połączniu z wysoką zawartością błonnika sprawia, że jest bardzo cennym składnikiem diety u osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Makaron z kotlecikami z fasoli - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu z kotlecikami będą Ci potrzebne: 200g makaronu tagiatelle, mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, cebula, 100g pieczarek(...)zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Makaron ugotuj i odcedź. 5. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż przygotowane warzywa i pieczarki, dodaj makaron, dopraw sosem sojowym i pieprzem, po czym wszystko wymieszaj. 6. Fasolę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem

Z notatnika dietetyka
Spaghetti z szarpaną wieprzowiną 19

Niby wolę bez mięsa, a ten zestaw mnie (powiedzmy) zachwycił. I niby nic szczególnego, bo przecież to tylko makaron z mięsem… a jednak. Jeżeli zostanie Wam trochę mięsiwa z pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody po gotowaniu). Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po zrumienieniu dodajemy do nich oregano, pomidory

Kardamonovy
Makaron z tapenadą, rukolą i pomidorkami koktajlowymi 18

potrawy użyłam makaronu pełnoziarnistego. Jest to taki rodzaj makaronu, do którego trzeba trochę przywyknąć. Ten z durum smakuje ciut inaczej (kurczę no, niestety lepiej). Gwarantuję, że jak już zatrybicie z makaronem z pełnego ziarna, będziecie i nim potrafili się cieszyć. Nie każdy też lubi czarne oliwki, z ich smakiem też trzeba się oswoić. Skoro jednak weszliście w ten post, jest(...)szansa, że nie macie z tym problemu. Pomidorki sympatycznie urozmaiciły potrawę, nie mówiąc o parmezanie, z którym wszystko smakuje lepiej. Składniki: 300 g pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam tagliatelle) porcja tapenady 10-15 pomidorków koktajlowych garść rukoli parmezan sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy, w osolonej wodzie, al dente (pamiętajcie o pozostawieniu gdzieś 1/4 szklanki wody z gotowania

Kardamonovy
Pappardelle z cukinią i gorgonzolą 23

potrawę robi się błyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu(...)czasie dorzucamy do niej pokrojoną w małą kostkę cukinię, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do warzyw dodajemy kawałki gorgonzoli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gdy ser się roztopi, wyłączamy gaz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem, dodając wcześniej wspomnianą wodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z posiekaną natką

Kardamonovy
Łazanki z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami 29

łazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast miałam otwarty słoik kiszonej kapusty i suszonych pomidorów. Długo nie musiałam myśleć nad tym co z tym wszystkim zrobić. Łazanki wyszły pyszne, jak zawsze. Mi naprawdę(...)smakuje właściwie każda ich wersja. Klasyczna, wegetariańska, z pieczarkami i bez. Na dole wrzucę Wam parę moich pomysłów na obiad z tym rodzajem makaronu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. W ogóle myślałam, że dodatek suszonych pomidorów nie zrobi jakiegoś wielkiego łał. Myślałam bardziej o średnim zachwycie. Finalnie jednak te suszone pomidory smakowały mi najbardziej i najchętniej ładowałam na widelec

Kardamonovy
Zapiekanka obiadowa ze szparagami 46

szparagami. To naprawdę bardzo smaczne danie, które nie dość, że jest pyszne to jeszcze szybkie i łatwe do zrobienia.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i makaronem to super pomysł na sezonowy obiad. Aromatyczny kurczak, delikatne szparagi i makaron idealnie komponują się z lekkim sosem śmietanowo-serowym. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis(...)ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 150 g makaronu 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g tartej mozzarelli sól pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczka kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić curry, kurkumą, papryką ostrą

Przepiski.pl