Carbonara Historia i Pochodzenie Włoska kuchnia słynie z prostoty i niezwykłego smaku, a jednym z jej najbardziej ikonicznych dań jest carbonara. Ta kremowa, pełna smaku potrawa z makaronu, jajek, sera i boczku, ma fascynującą historię i wiele odmian, które przyciągają smakoszy na całym świecie. W dniu dzisiejszym przyjrzymy się bliżej historii, pochodzeniu i różnym rodzajom carbonary. Historia i Pochodzenie Carbonary(...)narodziło się w Rzymie w czasie II wojny światowej. Żołnierze amerykańscy przynosili ze sobą racje żywieniowe, w tym jajka w proszku i bekon, które włoscy kucharze połączyli z makaronem, tworząc w ten sposób pierwszą wersję carbonary. Inna teoria wskazuje na górników (po włosku „carbonari”), którzy potrzebowali pożywnego i łatwego do przygotowania dania, co skłoniło ich do stworzenia carbonary
RafalCooksałatki czy pasty do kanapek. Dziś przyszedł czas na obiad z dynią w roli głównej. Postawiłam na coś prostego i szybkiego, a jednocześnie pysznego i sycącego. I tak powstał makaron z sosem dyniowym. Spaghetti z sosem dyniowym - przepis na 4 porcje Do przygotowania spaghetti będą Ci potrzebne: 600g dyni hokkaido (lub innej dyni bez skóry), szalotka, 2 ząbki czosnku, 100g(...)masła klarowanego, 4 łyżki śmietany 18%, 400g makaronu spaghetti razowego lub z pszenicy durum, szczypta chili, sól i pieprz do smaku. 1. Dynię obierz (jeśli wybrałaś dynię hokkaido nie musisz jej obierać) i pokrój w kostkę. 2. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. 3. Posiekaj czosnek i szalotkę. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości
Z notatnika dietetykavotes) Podgrzybki w sosie serowym z makaronem Obfitości grzybów w tym roku nie ma końca . Co za tym idzie radości też co nie miara, tym bardziej, że kocham zbierać, jeść i przerabiać grzyby. Uprawiam tez zimą hodowlane ale nic nie może się równać z leśnymi. Szczególną sympatią darzę podgrzybki za ich mocny smak i piękny czarny kapelusik Polecam przepis(...)czubeczku noża-szczypta 1 szklanka wody 5 plastrów sera topionego gouda ( jedno opakowanie dowolnej firmy Hochland, Lactima itp) 2 łyżki śmietanki kremówki 30% sól, pieprz do smaku dodatkowo: oczywiście makaron, dowolny rodzaj jaki masz pod ręką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. To najbezpieczniejsza opcja, gdyż każdy nieco inaczej się zachowuje Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć
Ogrodnik w podróżycholesterolu LDL. Ma także niski indeks glikemiczny, co w połączniu z wysoką zawartością błonnika sprawia, że jest bardzo cennym składnikiem diety u osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność. Makaron z kotlecikami z fasoli - przepis na 4 porcje Do przygotowania makaronu z kotlecikami będą Ci potrzebne: 200g makaronu tagiatelle, mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 1/2 żółtej papryki, cebula, 100g pieczarek(...)zapałkę, papryki w paski, a pieczarki w plasterki. 3. Cebulę, czosnek i chili drobno posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby móc w pełni wykorzystać ich właściwości . 4. Makaron ugotuj i odcedź. 5. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż przygotowane warzywa i pieczarki, dodaj makaron, dopraw sosem sojowym i pieprzem, po czym wszystko wymieszaj. 6. Fasolę osącz z zalewy, rozgnieć widelcem
Z notatnika dietetykaNiby wolę bez mięsa, a ten zestaw mnie (powiedzmy) zachwycił. I niby nic szczególnego, bo przecież to tylko makaron z mięsem… a jednak. Jeżeli zostanie Wam trochę mięsiwa z pulled pork, co z reguły prawie zawsze się zdarza, zróbcie go z makaronem i ulubionym serem długodojrzewającym. Nie pożałujecie. Składniki: 200 g makaronu spaghetti duża garść szarpanej wieprzowiny puszka pomidorów(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru kawałek parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 2 porcje) Makaron gotujemy al dente (na wszelki wypadek można zostawić trochę wody po gotowaniu). Na patelni podsmażamy rozdrobniony czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po zrumienieniu dodajemy do nich oregano, pomidory
Kardamonovypotrawy użyłam makaronu pełnoziarnistego. Jest to taki rodzaj makaronu, do którego trzeba trochę przywyknąć. Ten z durum smakuje ciut inaczej (kurczę no, niestety lepiej). Gwarantuję, że jak już zatrybicie z makaronem z pełnego ziarna, będziecie i nim potrafili się cieszyć. Nie każdy też lubi czarne oliwki, z ich smakiem też trzeba się oswoić. Skoro jednak weszliście w ten post, jest(...)szansa, że nie macie z tym problemu. Pomidorki sympatycznie urozmaiciły potrawę, nie mówiąc o parmezanie, z którym wszystko smakuje lepiej. Składniki: 300 g pełnoziarnistego makaronu (ja użyłam tagliatelle) porcja tapenady 10-15 pomidorków koktajlowych garść rukoli parmezan sól pieprz (przepis na 3 porcje) Makaron gotujemy, w osolonej wodzie, al dente (pamiętajcie o pozostawieniu gdzieś 1/4 szklanki wody z gotowania
Kardamonovypotrawę robi się błyskawicznie. I jest naprawdę pyszna, gorgonzola robi zawsze sporą robotę. Nie jemy jej za często, pewnie dlatego wchłonęliśmy tytułową pastę w tempie ekspresowym. Składniki: 200 g makaronu (ja użyłam pappardelle) 1 mała cukinia 1 opakowanie gorgonzoli 1 cebula 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki garść startego parmezanu sól pieprz 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu(...)czasie dorzucamy do niej pokrojoną w małą kostkę cukinię, smażymy do lekkiego zrumienienia. Do warzyw dodajemy kawałki gorgonzoli, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gdy ser się roztopi, wyłączamy gaz. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (zostawcie wodę z jego gotowania), odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z serem, dodając wcześniej wspomnianą wodę. Dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy z posiekaną natką
Kardamonovyłazankach z kiszoną kapustą, boczkiem i suszonymi pomidorami. W zamrażalniku miałam kawałek boczku, który został mi po ostatnim gotowaniu bigosu. W szafce znalazłam upchnięty głęboko makaron łazanki, o którym zupełnie zapomniałam. W lodówce natomiast miałam otwarty słoik kiszonej kapusty i suszonych pomidorów. Długo nie musiałam myśleć nad tym co z tym wszystkim zrobić. Łazanki wyszły pyszne, jak zawsze. Mi naprawdę(...)smakuje właściwie każda ich wersja. Klasyczna, wegetariańska, z pieczarkami i bez. Na dole wrzucę Wam parę moich pomysłów na obiad z tym rodzajem makaronu. Na pewno znajdziecie coś dla siebie. W ogóle myślałam, że dodatek suszonych pomidorów nie zrobi jakiegoś wielkiego łał. Myślałam bardziej o średnim zachwycie. Finalnie jednak te suszone pomidory smakowały mi najbardziej i najchętniej ładowałam na widelec
Kardamonovyszparagami. To naprawdę bardzo smaczne danie, które nie dość, że jest pyszne to jeszcze szybkie i łatwe do zrobienia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekanka ze szparagami, kurczakiem i makaronem to super pomysł na sezonowy obiad. Aromatyczny kurczak, delikatne szparagi i makaron idealnie komponują się z lekkim sosem śmietanowo-serowym. Całość smakuje naprawdę rewelacyjnie! Chcecie się przekonać? Zapraszam na przepis(...)ZAPIEKANKA ZE SZPARAGAMI – PRZEPIS Składniki 400 g fileta z kurczaka 150 g makaronu 1/2 słoika suszonych pomidorów 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 18% 1 jajko 100 g tartej mozzarelli sól pieprz 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczka kurkumy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, doprawić curry, kurkumą, papryką ostrą
Przepiski.plPrzepis na pierś z kurczaka w pysznym sosie śmietanowo ziołowym. Danie podane z makaronem smakuje wyśmienicie. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 2-4 osób Trudność przygotowania: łatwe SKŁADNIKI : 500g fileta z kurczaka 500g makaronu 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300ml śmietanki 30% 300ml zimnej wody 30g sera parmezan 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki skrobi ziemniaczanej(...)łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta pieprzu 1 łyżka oleju 1. Danie podajemy według uznania z dowolnym dodatkiem ziemniaki, ryż, kasz itp. W tym przepisie użyję makaronu. Makaron gotujemy al dente (4-8 minut w zależności od grubości makaronu) 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małe paski. Dodajemy
karolgotujeMaccheroncini al forno con verdure. Makaron z warzywami z piekarnika. Maccheroncini al forno con verdure Zbilansowane danie o śródziemnomorskim smaku, złożone ze świeżych warzyw, ziół i parmezanu. Niezwykle proste, ale i aromatyczne. Spróbujcie je zrobić. Makaron z warzywami Was zaskoczy swoim smakiem. Maccheroncini al forno con verdure Składniki: - 200 g makaronu - łyżka oliwy z oliwek - posiekana duża czerwona cebula - ząbek(...)puszki - 50 g tartego parmezanu - sól i pierz do smaku Maccheroncini al forno con verdure Jak zrobić pyszną makaronową zapiekankę? W garnku zagotować wodę, dodać sól i ugotować makaron al dente. Odcedzić i odłożyć na bok. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni C. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i usmażyć cebulę oraz czosnek, przez około 5 minut uważając
Z Kuchni Do Kuchnijesteś fanem tuńczyka z puszki? Ja zawsze trzymam kilka puszek w mojej szafce. Zazwyczaj wykonuję z niego pasty na kanapki. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć! Tuńczyk znakomicie pasuje do makaronu. Wierzch zapiekanki posypany serem i oliwkami oraz soczystymi pomidorami smakuje obłędnie. Jednak aby zapiekanka była smaczniejsza i zdrowsza warto dodać do niej olej rzepakowy, który jest idealny do zapiekania, ponieważ(...)wydajnością. – nie zawiera tłuszczów trans, sztucznych konserwantów i nie zawiera GMO. Więcej o oleju rzepakowym dowiesz się na stronie www. pokochajolejrzepakowy.eu Składniki jakie są potrzebne: – 300 g makaron penne – 7 łyżek oleju rzepakowego – sól, pieprz – 500 g tuńczyka w puszce w sosie własnym – 1 duży pomidor – ¾ szklanki oliwek zielonych i czarnych
Zdrowy Styl JoannyZbliża się perski nowy rok Norouz i jak co roku na naszym noworocznym stole gości perska zupa z makaronem. Przyrządzam tę zupę na wiele sposobów. Głównie podpytując Iranki, z którymi pracuję jak one gotują zupę z makronem . Dlatego dzisiaj przedstawiam ten przepis w nowej odsłonie, równie aromatycznej i bardzo smacznej. Zupa z makaronem w języku perskim brzmi Asheh Reshteh(...)zupa wegetariańska ugotowana na warzywnym bulionie z dodatkiem dobrej jakości oliwy z oliwek. Irańczycy, podobnie jak Włosi i Grecy używają mnóstwo oliwy w swojej kuchni. Perska zupa z makaronem 4 – 6 porcji Składniki: 2 duże cebule 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, mielonego 60 g fasoli mung 80 g cieicierzycy 80 g fasoli adzuki 1½ l warzywnego bulionu
codojedzeniaMacaroni and cheese albo krócej po prostu mac and cheese . Pod tymi nazwami kryje się bardzo popularny w USA i innych krajach anglosaskich makaron w sosie serowym. Można go podać jako samodzielne danie albo dodatek do innych potraw. Jest również bardzo lubiany przez dzieci, dlatego często gości w naszej kuchni. Przepis na mac and cheese Składniki: Ćwierć kostki masła(...)kopiaste łyżki mąki pszennej, 300 gramów sera cheddar lub podobnego, pół łyżeczki mielonej kurkumy, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka dobrego ketchupu, sól, pieprz. 500 gramów makaronu kolanka. Składniki na 5 porcji. Jak zrobić mac and cheese? W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, powstanie zasmażka. Wlej mleko, jednocześnie intensywnie mieszając trzepaczką, zagotuj, często mieszając – uwaga, sos lubi przywrzeć
Kulinarna PolskaMakaron penne arrabiata to proste, ale bardzo smaczne danie, które jest idealne na szybki obiad lub kolację. Ta klasyczna włoska potrawa wyróżnia się pikantnymi nutami, co sprawia, że stanowi idealne danie dla miłośników ostrej kuchni. W skład potrawy wchodzą penne – popularny rodzaj makaronu w kształcie rurek, sos pomidorowy z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku, natki pietruszki i oliwy z oliwek(...)Dzięki swojej prostocie i smacznej kompozycji składników, makaron penne arrabiata zauroczy nie jedno podniebienie. składniki na 2-3 porcje 300 g ugotowanego makaronu Penne 2 papryczki chili 3 ząbki czosnku 1000 g passaty pomidorowej oliwa z oliwek 1 pęczek natki pietruszki czarny pieprz sól starty parmezan lub ser grana padano przepis Oczyszczoną z gniazd nasiennych papryczkę chili kroimy
Smakowite Dania