Składniki: 250 g makaronu (u mnie penne); 1 puszka ciecierzycy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 240 g); 1 puszka krojonych pomidorów (waga 400 g); 1 średnia, czerwona papryka; 1 średnia cebula; 1 ząbek czosnku; 1/2 czerwonej papryczki chili; 1 łyżeczka suszonego tymianku; 1 łyżeczka białego cukru; 1/2 pęczka natki pietruszki; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować(...)pieprzem i cukrem do smaku. Dusić razem na średnim ogniu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą, pomidory delikatnie się rozpadną a sos lekko się zagęści. Do garnka z odcedzonym makaronem wlać sos z warzywami i dokładnie pomieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu, oprószony drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni MiejskaSkładniki: 250 g makaronu (u mnie spaghetti); 125 g serka mascarpone; 100 g wędzonego łososia; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; 1/2 pęczka koperku; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Wędzonego łososia pokroić w niewielkie kawałki. Na rozgrzany(...)czasu do czasu mieszając, aż serek się rozpuści. Następnie dodać sok z cytryny, drobno posiekany koperek. Przyprawić pieprzem i (ewentualnie) solą do smaku. Wymieszać. Zestawić z ognia. Do odcedzonego makaronu dodać sos i wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch, dorosłych osób. Makaron należy gotować równocześnie
Gospodyni MiejskaEkspresowe danie, sycący makaron z kremowym sosem szpinakowym. Pieczarki i czerwona fasola wzbogacają smak. Użyłam pełnoziarnistego makaronu Tagliatelle, można użyć dowolnego. Przepis z opakowania makaronu Lubella. Polecam! Makaron w sosie szpinakowym Składniki na 4 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 200g pieczarek 300g mrożonego szpinaku pół puszki czerwonej fasoli 150g serka mascarpone opakowanie makaronu Tagliatelle świeżo posiekana bazylia przyprawy(...)sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Po chwili dodajemy pieczarki i smażymy, aż woda z pieczarek odparuje. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy, aż szpinak się rozmrozi. Dodajemy mascarpone, fasolkę oraz posiekaną bazylię i mieszamy, aż składniki się połączą. Do sosu przekładamy makaron i mieszamy
Smak mojej kuchniogórek zielony 1 puszka kukurydzy 1 pora ( biała część ) 150 dag piersi wędzonej z kurczaka 1 paczka surimi pęczek kopru świeżego 1 paczka makaronu ryżowego 4 łyżki majonezu pieprz czarny sól Wykonanie Do garnka wlewamy zimną wodę , solimy i pozostawiamy do zagotowania , następnie kiedy woda się zacznie gotować , wkładam nasz(...)makaron i odstawiam pod przykryciem na czas kiedy przygotuję nasze pozostałe składniki . Kiedy makaron nam odpoczywa w gorącej wodzie , zabieramy się za resztę , do wysokiej miski , przesypuję kukurydze , kroję na drobno pierś z kurczaka , porę , koper, oraz surimi , a kiedy mamy już nasze składniki dodane, odlewamy makaron z gorącej wody i przelewamy odrobiną zimnej wody , tak aby nam się
Mój SmakBardzo nam smakowała, ale zamierzam ją przygotować jeszcze w troszkę inny sposób i tym sposobem na pewno z wami się podzielę ; ) Składniki na 3-4 osoby : opakowanie makaronu cannelloni 500 gr mięsa mielonego np. z łopatki 1 garść startego żółtego sera (i/lub kulka mozzarelli) 1 cała cebula sól, pieprz, papryka ostra i słodka, bazylia, tymianek, ewentualnie gotowa(...)następnie do niej dodajemy mięso mielone wraz z przyprawami, przesmażamy. Kiedy mięso straci surowość dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy całość. Doprawiamy do smaku. Dusimy około 10 minut. 2. Ja makaron zawsze podgotowuje aby uniknąć surowego makaronu np. na dnie zapiekanki. Makaron gotuje około 5 minut w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy (oliwa spowoduje że makaron po wyjęciu nie poskleja się
Gotowanie...to proste !Zapraszam na relację z kolejnych warsztatów kulinarnych, które odbyły się pod hasłem Pasta fresca, czyli jak zrobić w domu pyszny włoski makaron. Warsztaty odbyły się w warszawskim studiu Akademia kulinarna Whirlpool , prowadzonym przez Włochów, którzy są koneserami dobrego jedzenia. Było baaardzo smacznie i wesoło ! Warsztaty kulinarne Pasta fresca część 2 Ubiegłą sobotę spędziłam bardzo pracowicie, ale przy okazji(...)dużo się nauczyłam i świetnie bawiłam ! W warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirpool, która mieści się w klimatycznym Soho Factory odbyła się druga część warsztatów z włoskim makaronem w roli głównej. Prowadzącą była Cristina, rodowita Rzymianka, przeurocza osoba z ogromem pozytywnej energii i oczywiście wiedzy kulinarnej. Z uczestnikami warsztatów dzieli się smakami swojego dzieciństwa. To ona od jakiegoś czasu zaraża mnie
Kulinarne przygody GatityPomysł na szybki obiad. Pomysł Siostry Marii :-) I jak zwykle moje trzy grosze do całości . Inspiracją dla mnie stała się NOWOŚĆ WYDAWNICTWA MARTEL -"Dania i potrawy z makaronem".Coś dla mnie. I dla Was-na pewno! Dania i potrawy z makaronem Siostry Marii to kolejna z serii znakomita książka zawierająca wiele sprawdzonych przepisów na lubiane i łatwe do przygotowania(...)potrawy z makaronem, od przepisów na domowy makaron zaczynając, poprzez makaronowe dania z warzywami, mięsem, rybami, owocami morza, na słodkich i lub makaronowych daniach kończąc. Siostra Maria Goretti Guziak należy do Zgromadzenia Sióstr Salawatorianek i od 50 lat , jako dyplomowany mistrz kucharstwa, realizuje cele zgromadzenia zakonnego,służąc Bogu i ludziom poprzez swoje prace kulinarne. Książka wydana solidnie. Gruba oprawa. Całość
Z Kuchni Do Kuchnikuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem to bardzo smaczne danie. Składniki: 200 g makaronu tagliatelle 300 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oliwy extra vergine 100 ml śmietany 18% Pieprz, sól Opis przygotowania: Na początku gotujemy makaron zgodnie(...)koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dokładnie myjemy. Kroimy, ale na niezbyt drobno. Szpinak wrzucamy na patelnię i smażymy aż zwiędnie. Dodajemy do tego śmietanę oraz makaron (makaron najlepiej dodać bezpośrednio z garnka). Razem z dodaniem makaronu, dodajemy również odrobinę wody, w której gotował się makaron. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki smak tego warzywa wymaga jedynie zbilansowania dodatkiem odrobiny octu oraz zaostrzenia przyprawami. Choć zwykło się mawiać, że lepsze jest wrogiem dobrego, to pyszne danie makaronowe z sosem dyniowym można uczynić jeszcze smaczniejszym – zanurzając(...)jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe klopsiki jaglane Szalotkę pokroić na cienkie półplasterki, czosnek
Even Better Foodwykorzystać ją do pesto z suszonych pomidorów. Oczywiście pesto możecie zrobić też, nie robiąc wcześniej mleka i wykorzystując całe migdały. To dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Takie makaron z pesto świetnie sprawdza się też jako lunch do pracy – znacznie lepiej niż wszelkie sosy na bazie śmietany, które rozmiękczają makaron, z którego robi się zbita bryła. Makaron posmakował(...)ząbek czosnku 2 fileciki anchois duża garść liści bazylii ½ łyżeczki soli sok z połowy cytryny garść startego parmezanu 125 ml oliwy ( można częściowo użyć z pomidorów) 500 g makaronu parmezan starty do posypania Instructions Gdy używacie całych migdałów to trzeba je umieścić w blenderze na początku i rozdrobnić, potem dodać resztę składników i zmiksować. Jak używacie pulpy to wszystkie
Cooking for Emilywszystkich wielbicieli zapiekanego sera i makaronu. Najlepiej smakują gorące. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 7 sztuk Składniki: 150 g makaronu (typu kokardka mała) 2 łyżki mąki 225 ml mleka 150 g sera żółtego 2 łyżki masła 1 ½ łyżki bułki tartej pieprz i sól Przygotowanie: Posmarować foremki masłem i posypać bułką tartą. W osolonej wodzie ugotować(...)makaron (al dente). Przygotować sos; w garnku roztopić masło, dodać mąkę. Składniki wymieszać z szczyptą soli i pieprzu, aż powstanie gładka zasmażka. Wlać do zasmażki mleko i gotować ok. 3-5 minut do czasu zgęstnienia. Ściągnąć z gazu, dodać 100 g startego sera i mieszać do czasu całkowitego roztopienia się sera. Przełożyć
KuchniaWeDwoje.plPrzepis stworzony przeze mnie na wzór tego co udało mi się zapamiętać. Bardzo szybkie i pożywne danie, w którym głównymi składnikami są: kabanos, cukinia i makaron. Dla niewymagających przepis jak znalazł. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 4 Składniki: 350 g cukinii 100 g kabanosów (1 opakowanie) 150 g makaronu 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu(...)przecieru pomidorowego (+ 200 ml wody) Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Cukinie i kabanosa pokroić na mniejsze kawałki i smażyć przez 15 minut (bez tłuszczu). Przecier wymieszać z wodą, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wlać i wymieszać z kabanosem i cukinią. Następnie dodać makaron i wszystko zagotować. Krok
KuchniaWeDwoje.plposiada bardzo wiele produktów: warzywa w puszkach, warzywa w słoikach, koncentraty i przeciery, dodatki obiadowe, przyprawy, octy, ketchupy, sosy, przetwory owocowe, soki, syropy i napoje. Pan Ł. uwielbia makaron, a w szczególności zapiekanki z makaronu. Ciągle szukam inspiracji, nowych przepisów czy chociażby dodatków. Gdybym wszystkie zapiekanki zamieszczała na blogu byłyby ich co najmniej sto! Tym razem postawiłam na makaron(...)razie braku pomysłu na obiad, wypróbujcie ta zapiekankę, bo jest naprawdę pyszna i jak to z zapiekankami bywa robi się ją bardzo szybko! Składniki: 1 opakowanie do 400g makaronu penne 100 g kabanosów 1 opakowanie warzyw na patelnię 1 puszka groszku Jamar 1/2 butelki ketchupu lagodnego Jamar 150 g sera zółtego sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie: Makaron gotujemy wg przepisu
Życie zaczyna się w kuchnipodlewamy odrobiną wody. Dusimy 10-15 minut. I to jest farsz grzybowo-kapuściany. (przyrządza się identycznie jak do łazanek, więc jeśli zrobimy za dużo farszu, to wystarczy ugotować makaron łazanki, wymieszać z resztą farszu i gotowe :) Ciasto francuskie kroimy na 6 lub 8 prostokątów - wzdłuż na pół i albo na 3 albo na 4 części w poprzek. Na środek nakładamy(...)gotowe! 3. Łazanki z kapustą i grzybami - wersja uproszczona Łazanki wydawać by się mogły dość pracochłonną potrawą. Ale według mojego przepisu- pójdzie o wiele szybciej, bo robimy z gotowego makaronu łazanki, pieczarek i kapusty kiszonej niegotowanej. Składniki : pół opakowania makaronu łazanki opakowanie pieczarek cebula, czosnek dobra garść kapusty kiszonej - około 200 g przyprawy - pieprz, sól, papryka słodka Przygotowanie : Makaron gotujemy
dobra gospodyni dom wesołym czyniSezon na zimowe trufle właśnie trwa. Jeżeli tylko je zdobędziecie, użyjcie ich, jako dodatku do dobrze Wam znanych dań, jak makaron, jajecznica czy omlet. Świeże i smaczne trufle znajduję w sezonie w delikatesach Smaki Południa . Zobaczcie też: Świeże trufle – najdroższe grzyby świata. Co z nich zrobić? Przepis na makaron z truflami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 20 minut(...)Składniki 100 ml śmietanki 30% około 200 g sera Tallegio świeże trufle 2 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól i pieprz makaron Przepis 1 Ząbki czosnku siekamy i podsmażamy na maśle. Kiedy się zeszkli dolewamy śmietanki. 2 Gdy śmietanka zacznie się gotować dodajemy ser w drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia
Kuchnia Bazylii