serka philadephia 250 śmietanki 250 g karczochów w zalewie z oliwy 6 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy garść szpinaku 1 łyżka posiekanego, świeżego tymianku sól i pieprz do smaku Dodatkowo 600 g filetów z piersi kurczaka 300 g makaronu gemelli Masło 2 łyżki (ostatnią łyżkę rozpuść jak wyjmiesz kurczaka) rozpuść w głębokim rondlu. Kurczaka potnij na cienkie paski, oprósz(...)śmietankę. Dodaj philadephia i parmesan. Wlej oliwę z karczochów i pomidorów. Dopraw sos solą i pieprzem i gotuj przez 5 minut. Włóż mięso, tymianek i szpinak. Gotuj przez 3 minuty. W międzyczasie ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź makaron, a zaoszczędź szklankę wody od gotowania. Wlej sos do makaronu i wymieszaj. W razie potrzeby rozcieńcz wodą. Podaj
codojedzenialubię kuchnie azjatycką oraz włoską. Dziś więc przepis na takie szybkie i moim zdaniem pyszne danie w nieco orientalnych smakach :) Składniki (2 porcje): 100 g mrożonego szpinaku filet z indyka 200 g makaronu ryżowego ok. 300 g mieszanki warzyw chińskich 200 g mieszanki meksykańskiej kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku Sos: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka oleju(...)czosnek i chwilkę podsmażyć, po chwili wrzucić indyka, zmniejszyć ogień i smażyć (ok. 5 minut). Następnie dodać szpinak i pozostałe warzywa, smażyć na średnim ogniu około 8-10 minut, można pod przykryciem w razie potrzeby dolać wody. Na koniec dodać makaron, wlać sos, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze przez około 3 minuty. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem
Healthy food explorerśrodku lasagne , podkreślą walory wizualne. Zachęcam do spróbowania tej wersji. Smakoszom ryb i makaronu to danie z pewnością przypadnie do gustu. Najlepsze zaraz po upieczeniu. Składniki dla 5 osób: 10-12 płatów lasagne 30 dag świeżego fileta z łososia atlantyckiego 35 dag świeżego szpinaku 1 cukinia 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 1 łyżeczka soku z cytryny Sól morska(...)dnie ceramicznej formy ułożyć plasterki cukinii tak aby lekko zachodziły na siebie, wylać trochę sosu beszamelowego, rozprowadzić łyżką na to ułożyć jedną warstwę suchego (bez obgotowania) makaronu lasagne na to połowę szpinaku i łososia oraz cukinii przykryć sosem beszamelowym i znów czynność powtórzyć czyli makaron i warzywa całość przykryć sosem posypać tartym serem żółtym oraz ułożyć plasterki pokrojonego sera
Wanilia i Kardamonprzemycicie ten znienawidzony przez Wielu szpinak ;) Składniki: 250-300 g wędzonego boczku ( zamiennie - wędzona szynka ) 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 garści szpinaku 130 g serka mascarpone sól pieprz mielona gałka muszkatołowa makaron spaghetti lub inny Wykonanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć pokrojony boczek. Smażyć kilka minut, aż wytopi(...)szpinak na gładki mus. Do boczku z cebulą, dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Gdy czosnek zacznie uwalniać mocny aromat, dodać serek mascarpone i zmiksowany szpinak - wymieszać. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron tuż przed podaniem połączyć z sosem. Smacznego
kolorowotorcikowozrobieniu cannelloni ze szpinakiem zostało mi jeszcze trochę makaronu, więc wykorzystałam przepis z opakowania. Oryginalny przepis tu . Składniki: makaron canelloni 250 g mięsa mielonego sos bolognese z torebki pół puszki zielonego groszku 2 ząbki czosnku żółty ser do posypania pół szklanki śmietany sól i pieprz Przygotowanie: 1. Na patelni smażymy mięso mielone z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu(...)zalewamy mięso. Dodajemy zielony groszek. 3. Nie ugotowany makaron cannelloni napełniamy przestudzonym farszem i układamy w wysmarowanym odrobiną śmietany naczyniu żaroodpornym. 4. Całość polewamy pozostałością sosu i posypujemy tartym żółtym serem. 5. Danie zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 200°C. Musze przyznać, że wolę wersje ze szpinakiem. Jest delikatniejsza. Za to mężczyźni w moim domu wolą
Pasja SmakuRyby u nas nigdy za wiele i zachęcam innych by w każdym domu była podawana na stół jak najczęściej. Makarony również smaczne i sycące, dzięki którym możemy stworzyć multum dań, bo kombinacji jest wiele. Od sałatek do pysznych zapiekanek. Szpinak wyjątkowo zielony i wartościowy to kolejne warzywo bez którego nie może obejść się moje ulubione danie. W połączeniu(...)aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka
Kuchnia Paulettesbiorąc pod uwagę moją słabość do wszelakich makaronów- może to i lepiej ;) Jadłabym je codziennie, a w ślad za mną Olek, choć on jest jeszcze mniej wymagający niż ja... Jemu wystarczy sam makaron, byleby go dużo było, a ja do szczęścia potrzebuję jeszcze odrobiny sosu... Nic wymyślnego, wystarczy trochę szpinaku, czosnku i oliwy lub słoiczek bazyliowego pesto, by najeść się(...)zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Szpinak pozostawiamy w listkach lub drobniej siekamy. Oliwę rozgrzewamy. Na gorący tłuszcz wrzucamy szparagi i podpiekamy przez kilka minut. Dodajemy szpinak, a jak całkowicie zmięknie dodajemy pesto. Mieszamy i doprawiamy do smaku (ja nie widziałam takiej potrzeby, więc nie doprawiałam nawet solą). Do sosu dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy posypane płatkami parmezanu
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 kg piersi z kurczaka 45 dag szpinaku mrożonego 10 pieczarek 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 20 dag śmietany 18% olej sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa - do smaku makaron wstążki Sposób wykonania: Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek wyciskamy i razem smażymy do zeszklenia. Kurczaka myjemy i kroimy w małą kostkę. Dodajemy(...)cebuli. Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy je solą i pieprzem. Dodajemy mrożony szpinak. Podgrzewamy aż całkowicie się rozmrozi. Następnie dodajemy śmietanę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy gałkę muszkatołową, solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, kroimy w plastry, rumienimy na rozgrzanej patelni i dodajemy do sosu. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (al dente) i dodajemy do sosu
Qchnia po prostuświeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy(...)dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia MagdaLenyświeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia makaron ryżowy szczypiorek Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, a ząbki czosnku obieramy i drobno siekamy. Pora oczyszczamy(...)dodajemy pokrojoną rybę i gotujemy jeszcze przez około 15 min. Przyprawiamy sokiem z limonki, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Na końcu dodajemy umyte liście szpinaku i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Na talerz wykładamy makaron ryżowy zalewamy gorącą zupą. Odczekujemy 5 min., aby makaron zrobił się miękki. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
Kuchnia MagdaLenybardzo smaczne. Oczywiście jeśli lubicie szpinak. Ja akurat bardzo lubię. To danie, możecie zrobić tylko ze szpinakiem, lub tak jak ja z dodatkiem piersi kurczaka. Składniki: 1 pierś z kurczaka 400 g. 350 g. mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 szklanka śmietanki 30% 50 g. serka topionego 150 g. makaronu dowolnego ( u mnie cavatappi) sól, pieprz(...)smażenia szpinaku Wykonanie: Pierś pokroić w kostkę. Przyprawić solą i pieprzem. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Następnie przełożyć do innego naczynia. Na patelni roztopić masło i wyłożyć zamrożony szpinak. Co jakiś czas przemieszać. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć dopóki woda nie odparuje. W międzyczasie ugotować makaron al dente
Agusiowe smakołykifasoli lub ciecierzycy 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę 2 łodygi selera naciowego, pokrojony na plasterki 8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 2 duże garści szpinaku baby Przygotowanie sałatki makaronowej z białą fasolą: Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj sos pietruszkowy - pietruszkę i czosnek bardzo drobno posiekaj lub rozdrobnij w malakserze (taki mały pojemniczek(...)zimnej wody), aż uzyskasz rzadką konsystencję sosu. Gdy makaron się ugotuje, wymieszaj go z sosem pietruszkowym i odstaw do przestygnięcia. Makaron wymieszaj z odcedzoną fasolą z puszki oraz pokrojonymi papryką, selerem naciowym i pomidorkami z puszki. Na koniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne
Chilli Czosnek i Oliwasosem jest szybkość przygotowania posiłku. Zazwyczaj zrobienie sosu zajmuje mniej czasu niż ugotowanie makaronu. Dzięki temu w 10 minut mamy gotowy obiad. Składniki: makaron tagliatelle (ilość wg uznania), 2 garście liści szpinaku, 100 g wędzonego łososia, 2 łyżki sera mascarpone, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku. Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać olej(...)duże można przekroić na pół). Dodać drobno pokrojony czosnek oraz wędzonego łososia pokrojonego w kostkę. Chwilę wszystko smażyć, aż liście szpinaku zmiękną i zmniejszą swoją objętość. Dodać ser mascarpone, chwilę podgrzewać, aż ser się rozpuści. Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię, wymieszać dokładnie z sosem i gotowe. 10 minut i możemy cieszyć się pysznym smakiem obiadu
Moja kraina smakówjest gotowa w kilka minut. Składniki: 2 litry rosołu (najlepiej z marchewką) 200 g szpinaku mielonego (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 3 łyżki kwaśnej śmietany pieprz makaron nitki Rosół zagotować, dodać szpinak. Gotować kilka minut. Do miseczki przełożyć śmietanę i wlać chochelkę zupy, szybko wymieszać rózgą i wlać do garnka. Dodać starty drobno czosnek i doprawić do smaku. Makaron
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia