inspirację, na ten lepszy moment. To ludzkie i takie życiowe, prawda? Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje
Raj dla Podniebieniainspirację, na ten lepszy moment. To ludzkie i takie życiowe, prawda? Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje
Raj dla Podniebieniatakie życiowe, prawda? Dziś smaczna propozycja na obiad i kolację. Makaron. Dania na jego podstawie mogłabym jeść codziennie, tylko w innej wersji. Ta jest w zasięgu zielonego makaronu z zawartością szpinaku, podsmażonego boczku i sporej ilości parmezanu. To prosta i pyszna potrawa! Polecam. Jedzcie do woli. Składniki na 2 porcje 250 g zielonego makaronu szpinakowego (foglie d’ulivo agli
Raj dla Podniebieniafarfalle w sosie szpinakowo-serowym . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD poczytacie w TYM poście :) Farfalle w sosie szpinakowo - serowym jest daniem wegetariańskim , a jego skład przedstawia się następująco: makaron farfalle (47%), szpinak 23%, cebula 18%, śmietana 4%, gorgonzola 3%, migdały 3%, czosnek, masło, sól, pieprz cayenne. Przy okazji dowiedziałam się, że farfalle to inaczej makaron w kształcie kokardek :) Danie
Zdrowie na języku :Psmażymy, ja robię to bez tłuszczu, ale jeśli ktoś ma ochotę można skorzystać z oliwy. Do podpieczonego kurczaka wrzucamy cebulę i paprykę. Smażymy chwilę i dodajemy umyty i przebrany szpinak (można użyć mrożonego). Gdy zmięknie przyprawiamy solą, pieprzem i dodajemy zmiażdżony czosnek i serek. Wszystko dokładnie mieszamy. Gotowy farsz wkładamy do cannelloni - zawsze kupuję taki, którego nie trzeba wcześniej obgotować(...)się masła. Sos powinien zgęstnieć. Wylewamy go na rurki z farszem. Posypujemy serem żółtym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 30 min. (Czas pieczenia zależy od makaronu, po prostu trzeba sprawdzić na opakowaniu :) ) Polecam serdecznie! Jest naprawdę pyszne
Miksturownikteż dla tych, którzy zwyczajnie nie mają ochoty na długie stanie w kuchni. To co, kto razem ze mną przygotuje to danie? Spaghetti ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi - składniki: * około 350 g makaronu spaghetti * 300 g passaty pomidorowej * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 350 g pomidorków koktajlowych * 150 g świeżego szpinaku * olej do smażenia * sól i pieprz czarny mielony(...)pomidorową, całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dusić pod przykryciem koło 3-4 minuty. Pod koniec dodać liście szpinaku. Wszystko wymieszać i dalej dusić do czasu, aż szpinak "zwiędnie". Tak przygotowany sos przelać do garnka z ugotowanym makaronem, wszystko razem wymieszać, żeby makaron pokrył się sosem
Zrób to smacznieSkładniki: 300 g długiego makaronu (u mnie spaghetti); 250 g liści świeżego szpinaku baby; 1 puszka krojonych pomidorów wraz z zalewą (waga netto wraz z zalewą - 400 g); 2 ząbki czosnku; 1 duża cebula; 250 g serka mascarpone; 3 łyżki startego parmezanu; Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)Szpinak umyć, drobno posiekać. Pomidory wraz z zalewą zmiksować blenderem na gładką masę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany szpinak, wymieszać i całość podsmażyć. Dodać zblendowane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać i dusić na małym ogniu, aż sos delikatnie odparuje i lekko
Gospodyni Miejskapołączeniu z makaronem jest bardzo sycącym daniem i dającym uczucie błogostanu, wiesz o czym mówię Jeżeli tęsknisz za wiosną i zielenią tak jak ja, to koniecznie zrób sobie taki sos, który będzie też pyszny z pieczonymi warzywami, np. dynią. Składniki na 4 porcje: około 400 g ulubionego makaronu (ugotować) 1 brokuł (ugotować) około 150 g świeżego szpinaku 200 ml jogurtu(...)orzechów podprażonych na suchej patelni Przygotowanie: Banalne proste: zblenuj wszystko razem, pewnie najlepej byłby to zrobić w blenderze kielichowym, ale mój postanowił się zepsuć. Sos wymieszaj z ciepłym makaronem, lub przełóż makaron do głębokiej patelni dodaj sos i przesmaż wszystko razem, mieszając jakieś 2-3 minuty. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA Artykuł Spaghetti z zielonym sosem brokułowo-szpinakowym pochodzi
greenscarfmnie z łopatki) oliwa 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 duża puszka krojonych pomidorów (400 g) sól, pieprz, zioła prowansalskie Na warstwę szpinakową 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła sól, pieprz Na beszamel 2 duże łyżki masła 2 kopiaste łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 400 ml mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Na sos pomidorowy(...)Układanie warstw: Na spodzie naczynia żaroodpornego ułożyć 3 płaty makaronu, posmarować je warstwą sosu beszamelowego, nałożyć warstwę mięsa mielonego. Na mięso mielone ponownie nałożyć 3 płaty makaronu, posmarować je beszamelem, nałożyć warstwę szpinaku (całość) i ponownie ułożyć 3 płaty makaronu. Makaron posmarować beszamelem, nałożyć pozostałe mięso mielone i ponownie 3 płaty makaronu. Górę posmarować pozostałym sosem beszamelowym i posypać serem
Passions hobbies lifecoś fajneg o! To danie przygotowałam właśnie z myślą o tym, by zdobyć roczny zapas makaronu Barilla, a co najważniejsze- udało się :) Do przygotowania użyłam makaronu casarecce o niebanalnym kształcie, młodej cukinii, liści świeżego szpinaku i sera pleśniowego Lazur, który połączył potrawę w całość :) Składniki: 130 g makaronu np. casarecce siciliane 1 mała młoda cukinia 2 duże garście świeżego szpinaku(...)pozostałej oliwie. Do lekko przyrumienionego dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie pół talarki, oraz drobno potargane liście szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy warzywa zmiękną (po ok 8 minutach) dodajemy śmietankę, posiekane orzechy włoskie oraz połowę pokruszonego sera pleśniowego. Wrzucamy odcedzony makaron, mieszamy do połączenia. Nakładamy na talerze i posypujemy pozostałym serem. Smacznego
Kuchnia w czekoladzieSezon jesienny w pełni, dlatego postanowiłam przygotować danie z królującą na straganach dynią w roli głównej. Przedstawiam Wam pierwszy z serii jesiennych przepisów. Pyszny makaron z kremowym sosem dyniowym, soczystym indykiem i szpinakiem z dodatkiem sera feta oraz orzechów z pewnością podbije serca i żołądki Waszych bliskich. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkawytworny kształt, Castellane są odpowiednie do bogatych sosów warzywnych lub serowych. Mogą być także idealnym rozwiązaniem do zapiekania z kremowym sosem beszamelowym. U mnie dzisiaj makaron z moimi ulubionymi dodatkami czyli szpinak i ser pleśniowy, a i jeszcze oliwki. Zapraszam na pyszny obiad. Makaron castellane z dodatkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię jak mogą od jedzenia szpinaku. W tym daniu szpinak nabiera doskonałego smaku i nie ma nic wspólnego z „koszmarem z dzieciństwa” Co potrzeba: Makaron tagliatelle, 800 g piersi z kurczaka, 500 g świeżych liści szpinaku, 4 średnie cebule, 6 średnich ząbków czosnku, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, 1 czubata łyżka masła, Olej rzepakowy(...)dajemy do rondelka, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy 5 minut na małym płomieniu mieszając, żeby się nie przypalił. Propozycja podania: Na talerz nakładamy porcję makaronu, polewamy sosem śmietanowym, na wierzch nakładamy mięso ze szpinakiem. Smacznego:)) kurczak, pierś, szpinak, śmietana, czosnek, piersi
Bułka z ChlebemKolejny pyszny sposób na krewetki z czosnkiem, pietruszką, szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi a wszystko to w towarzystwie makaronu. Danie aromatyczne, bardzo smaczne i ekspresowe. W czasie gdy się gotuje makaron przygotowujemy sos, więc całość zajmuje niewiele czasu. Polecam serdecznie :) Składniki (2 porcje): 200 g ulubionego makaronu 200 g krewetek (świeżych lub mrożonych) 40 g masła klarowanego 1 mała cebulka(...)smażyć około 1 minuty na jednej stronie, wlać białe wino i na większym ogniu trochę odparować, krewetki obrócić na drugą stronę, dodać liście szpinaku pomidorki i razem smażyć ponownie około minuty. Następnie dodać ugotowany i odcedzony makaron, część posiekanej natki pietruszki, doprawić solą, razem wymieszać i wyłożyć na talerz. Na końcu posypać pozostałą natką pietruszki oraz oprószyć delikatnie świeżo mielonym
Kocham..lubię..gotuję..