Wszystko razem wymieszać. WARSTWA ZIELONA: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody. Usmażyć na oliwie z oliwek, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec do przestudzonego szpinaku, wlać resztę mieszanki jajecznej. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Ciepły, ale nie gorący podzielić na trzy części. Jedną część wymieszać z sosem pomidorowym, drugą z mięsem(...)popękały można je nakłuć wykałaczką. Zapiekać w temperaturze 180*C przez ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Makarony , Obiad , Zapiekanki Tagged: filet z kurczaka , mozzarella , oliwki , przecier pomidorowy , ser sałatkowy , szpinak
https:KKuchniaMniampewnością zaskarbią sobie podniebienia niejednego smakosza i niejedne kubeczki smakowe zatańczą letni taniec radości! Kremowy makaron z krewetkami i kukurydzą Potrzebujesz: 400g suchego makaronu wstążki 10 szt krewetek tygrysich 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 2 garści pomidorków koktajlowych 300g świeżego szpinaku baby 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej lub świeżo gotowanej 150ml śmietanki 30% sok z cytryny sól i pieprz(...)kukurydzę - smaż 2-3min. 5. Dodaj liście szpinaku i dokładnie wymieszaj - smaż 1-2min. do momentu, aż szpinak zwiędnie. 6. Zalej całość śmietanką, dodaj usmażone krewetki i gotuj przez 2-3min. 7. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. 8. Na patelnię z sosem przełóż ugotowany makaron, podgrzej razem przez kilka chwil i podawaj posypane świeżymi listkami
Kuchnia w Słońcu Skąpanamój najnowszy „wynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: ? 4 filety z piersi kurczaka ? 250 g makaronu rurki ? 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g ? 3/4 szklanki śmietanki 30% ? 3 kule mozzarelli po 150 g ? 4 łyżki masła ? 4 łyżki oleju ? 3 ząbki czosnku ? sól, pieprz do smaku ? zioła(...)suszone płatki pomidorów Wykonanie: ? Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. ? Kurczaka pokroić w kostkę 1,5-2 cm, posypać solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Obsmażyć na oleju. ? Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Wrzucić kurczaka wymieszanego z makaronem. ? Czosnek obrać, drobno posiekać. ? Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić
To co kochamwynalazek”. Okazał się wyśmienity! Szkoda tylko, że są takie niefotogeniczne. Składniki na 6-8 porcji: • 4 filety z piersi kurczaka • 250 g makaronu rurki • 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach 450 g • 3/4 szklanki śmietanki 30% • 3 kule mozzarelli po 150 g • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju • 3 ząbki czosnku • sól, pieprz(...)wymieszanego z makaronem. • Czosnek obrać, drobno posiekać. • Rozgrzać masło, dodać czosnek i wrzucić rozmrożone i odciśniete liście szpinaku. Przesmażyć i wlać śmietankę, doprawić solą. • Masę szpinakową wyłożyć na kurczaka z makaronem. Przykryć folią aluminiową. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 30 minut. • Zdjąć folię i zostawić jeszcze
To co kochamwiem, pesto na blogu już było, ale nie mogłam się powstrzymać by dodać jego spolszczoną wersję. Zamiast bazylii, pyszny aromatyczny szpinak. Orzeszki piniowe zastąpione prażonymi nasionami słonecznika, a oliwa z oliwek olejem rzepakowym. Powstaje pyszne zielone cudo idealne do makaronu, chleba, czy sałaty. Potrawa wolna od glutenu. Ilość porcji: 4-5 Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 150g liści szpinaku 100ml(...)żółte sery znajdziecie TUTAJ ) 3 duże ząbki czosnku Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Makaron dla 4-5 osób. Nastawiamy osoloną wodę na makaron i gotujemy na miękko według instrukcji na opakowaniu. Odmierzamy 150g szpinaku, myjemy oraz suszymy. Na patelnie wrzucamy garść słonecznika i prażymy na złoty kolor. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy słonecznik (zostawiając kilka
Kolizje Smakówraju: Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym wakacyjny CZERWIEC Tarta z ciasta francuskiego z kurkami w LIPCU: Lasagne z bobem i fasolką szparagową SIERPIEŃ: Pomidory faszerowane szpinakiem z czosnkiem, makaronem i parmezanem Nasz WRZESIEŃ: Sajgonki z krewetkami Jesienny PAŹDZIERNIK Najlepsza szarlotka LISTOPADOWO Aromatyczne flaki z boczniaków i wreszcie GRUDZIEŃ Szpinak z jajkiem w cieście francuskim
MarciochaKucharzyklasyki czyli krewetek z czosnkiem, chili, natką pietruszki i winem po risotta i makarony z ich dodatkiem. Dziś mam dla Was Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże krewetki duża garść liści szpinaku 200 ml śmietany kremówki 1 duża szalotka(...)natki pietruszki do podania: ulubiony makaron Wykonanie: Makaron ugotuj al dente. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Szpinak umyj i osusz. Szalotkę pokrój w drobna
Moja pasja smakutaki trochę przegląd stanu lodówki. A jak to danie wykonałam? Składniki: 1 filet z kurczaka 1 czerwona papryka 1/4 cukinii garść świeżego szpinaku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1/2 cebuli sól pieprz makaron Paprykę kroję na pół, usuwam ziarenka, piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na papierze do pieczenia. Papryka powinna piec się około(...)patelnię dodaję masło i olej. Wrzucam cebulę, chwilkę duszę. Dodaję pokrojonego w kostkę fileta. Do tego dodaję szpinak i pokrojoną cukinię. Dodaję pieczoną paprykę i duszę. Papryka rozpadnie się tworząc masę. Dodaję śmietanę, sól, pieprz. Podaję z ugotowanym al’dente makaronem
MojaQchnia.pltylko lekko ponad 40 dni. My nie możemy się już doczekać końca zimy, dlatego również na talerzu coraz bardziej wiosennie :) Dzisiaj na obiad serwujemy zielony sos z makaronem. :) SKŁADNIKI: 450 g mrożonego szpinaku (brykiet) 100 g serka topionego bez do - datków kubek śmietanki 12 lub 30 % (180 - 200 g) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1 łyżka klarowanego masła(...)włoskie - do posypania kozi ser lub inny wyrazisty - do posypania 400 g makaronu rurki Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany oraz cebulę pokrojoną w małą kostkę. Smażymy przez chwilę, aż cebula się zeszkli i dodajemy szpinak. Wsypujemy sól i smażymy całość, aż szpinak się całkowicie rozmrozi. Kiedy się podgrzeje dodajemy
Kuchnia od dwojgaSpaghetti z bakłażanem, szpinakiem i awokado w pomidorach Składniki: - 100g makaronu spaghetti z kukurydzy - sól himalajska - 1 bakłażan(...)należy go najpierw sparzyć wrzątkiem na sitku, a następnie dodać wraz z bakłażanem do sosu) - Awokado pokroić w kostkę, dodać do sosu, wymieszać - Makaron przełożyć do miski, zrobić po środku wolne miejsce i wyłożyć bakłażana ze szpinakiem w sosie - Całość skropić oliwą i posypać posiekaną natką. Gotowe
Wegańska kuchnia orientalnacarbonara dyniowa z boczkiem, szpinakiem i sosem na bazie jajek to sycący, pyszny i banalnie prosty w przygotowaniu przepis. Sama carbonara to tradycyjne włoskie danie, której sekretem jest nie tylko świeżo mielony pieprz i parmezan, ale także sos na bazie jajek, który nie może się za bardzo ściąć ponieważ zamiast pysznego dania wyjdzie nam makaron z jajecznicą. Przygotowujesz dania(...)takim razie skorzystaj z 10% zniżki na produkty #Ambition w sklepie Dajar . Zniżka dostępna na hasło „ZDROWE-GOTOWANIE”. Składniki Ilość porcji: 2 Makaron tagliatelle – 150 g Dynia – 100 g Boczek – 100 g Szpinak – 150 g Jajka – 2 szt. Ser parmezan lub grana padano – 80 g Czosnek – 2 ząbki Pietruszka Oliwa z oliwek Sól
ale PysznieSkładniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g) 100 g świeżego szpinaku baby 15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów) 500 g makaronu penne 4 łyżki nasion słonecznika 4 łyżki pestek dyni sól, pieprz Sposób wykonania: Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy(...)drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną. Całość przekładamy do makaronu, mieszamy. Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni. Posypujemy nimi danie tuż przed podaniem
Qchnia po prostubędę przynudzała. Jedynie tylko szybko przypomnę te najważniejsze :) magnez dużo witaminy C kwas foliowy luteina Składniki na 4 porcje makaron ( można poszaleć) od nitek, po świderki 250 g mrożonego szpinaku 150 ml śmietanki 36% 1 ząbek polskiego czosnku oliwa łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny łyżka masła sól, pieprz Przygotowanie(...)rozmroził. Następnie dodałam sok z cytryny przyprawy. Zmniejszyłam gaz i czekałam aż nadmiar wody odparuje.Po czasie dodałam śmietankę i nadal dusiłam. ( około 10 minut)Ugotowałam i odcedziłam makaron,polałam go oliwą, dodałam szpinak. Na samym końcu posypałam startym żółtym serem
Kukuleczkipomidory, czosnek, bazylia, · 200 g mrożonego szpinaku liście – Hortex, · 100 g mrożonego groszku zielonego – Hortex, · garść świeżych, zielonych szparagów, · ok. 250 g makaronu maccheroni, · garść świeżej mięty(...)patelnię przykrywamy i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy. Kostki szpinaku powinny się całkowicie rozmrozić. Dodajemy szparagi, groszek i dusimy pod przykryciem do momentu, aż szparagi będą al denta (ok. 5 min w zależności od ich grubości). W trakcie przygotowywania warzyw, gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie na al dente. Gorący makaron dodajemy do warzyw mieszamy. Dodajemy
Moniki Smakołyki