Pyszne, kolorowe i zdrowe danie z makaronu oraz zielonej emulsji ze świeżego szpinaku. Podane z charakterystycznymi dla kuchni włoskiej dodatkami: burratą, bazylią i pomidorkami cherry. Nie gotujcie sosu zbyt długo, gdyż straci intensywną barwę. Pomidorki można pokroić na połówki i serwować bez podpiekania. _____________________________________________________________ SKŁADNIKI / 2 PORCJE(...)makaronu, np fusilli, bucatini 1 mała niewoskowana cytryna 50 g tartego parmezanu 5 łyżek oliwy garść listków bazylii 100 g listków szpinaku, opłukanych Sól, pieprz 40 g łuskanych pistacji 2 ząbki czosnku, obrane 150 ml śmietany 30 % DO PODANIA: burrata ( najlepiej w temperaturze pokojowej), konfitowane pomidorki cherry * , pokruszone pistacje, listki bazylii ________________________________________________________________ WYKONANIE Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją
cool and mintySkładniki: 250g makaronu cellentani garść świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 1/2 kostki chudego twarogu 10g żółtego sera 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki 3 łyżki kwaśnej śmietany 250ml wody przyprawy Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowanie. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. 2. Na rozgrzanej, głębokiej patelni przysmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę i dodajemy szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem(...)Dodajemy twaróg i przyprawiamy do smaku. 4. Śmietanę łączymy z wodą i mąką. Zalewamy zawartość patelni. 5. Dodajemy makaron i delikatnie łączymy z sosem. 6. Posypujemy startym serem i odstawiamy z ognia, do momentu roztopienia. 7.Posypujemy świeżym szpinakiem. Smacznego
FITBUuKskładniki: ok. 15 szt makaronu muszle 300 g mrożonego szpinaku 270 g sera feta 4 – 5 ząbków czosnku 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1 puszka rozdrobnionych pomidorów ser żółty, starty sól, pieprz suszona bazylia wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z 1 łyżką oliwy. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Rozkładamy aby każda leżała osobno. Cebulę
Domowy Smak JedzeniaDziś na obiad szybkie danie z makaronem. Filet z kurczaka, pieczarki, szpinak - smacznie brzmi prawda ? I takie właśnie jest to danie - smaczne. Przygotujecie je do 30 minut(...)więc dla zabieganych idealne. Możecie je zjeść na obiad lub ciepłą kolację. Mam przyjemność współpracować z firmą Goldmak . Jest to firma produkująca pyszne makarony jajeczne. Sprawdźcie sami a będziecie zadowoleni, zapewniam. Makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem
Ewa w kuchnijeśli chcecie możecie ją pominąć i bez niej będzie pyszna. Polecam :) Składniki Składniki ( dla 3-4 osób ) - 200 gram makaronu ( u mnie świderki ) - 200 gram wędliny ( u mnie drobiowe kiełbaski i kilka plastrów szynki ) - garść świeżego szpinaku baby - kilka kolorowych pomidorków - 150 gram sera żółtego - 200 ml śmietanki 30% - 500 ml wody - 1 duże jajko - 0,5 łyżeczki ziół(...)kroję na połówki, większe na ćwiartki. Przygotowuję sos: Śmietankę, wodę i surowe jajko dokładnie mieszam, dodaję wszystkie przyprawy. Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem. Wsypuję do niego surowy makaron, na makaron wykładam wędlinę, szpinak i pomidorki, mieszam. Całość równomiernie zalewam sosem. Wierzch posypuję gęsto serem. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę z termoobiegiem w 170 stopniach około 30-40 minut
Kuchnia z widokiem na ogródlekko prażonych orzechów włoskich (mogą być też nieprażone) 2 ząbki czosnku 50-80 g sera parmezan około 80 ml oliwy sól do smaku 150 g makaronu Penne Wykonanie: Makaron ugotować al dente, odcedzić. Szpinak opłukać, oderwać łodyżki i osuszyć. Przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładkie pesto. Następnie wymieszać z makaronem i podawać (danie można też przed
Healthy food explorerrewelacyjnie. Danie to równie dobrze smakuje odgrzane następnego dnia. Ja uwielbiam takie połączenie makaronu z warzywami. To duet idealny :) Lubicie takie pyszne i szybkie dania? Jeśli tak to polecam makaron z łososiem w sosie śmietanowym oraz makaron z krewetkami, szpinakiem i pomidorkami . Koniecznie spójrzcie też na ten pyszny i szybki makaron z szynką
Zrób to smacznieDopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój rzodkiewki w cienkie plasterki. Zmielone orzechy wymieszaj w miseczce ze szpinakiem. Cukinię obierz, następnie pokrój na bardzo drobną kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek, dopraw solą i pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Przygotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Ugotuj jajka na miękko. Podanie: Na talerz wyłóż(...)ogórka, następnie ułóż na nim makaron oraz podsmażoną cukinię. Na cukinię wyłóż twarożek śniadaniowy (łyżką lub szprycą do kremów). Ugotowane jajko obtocz w mieszance orzechów i szpinaku, ustaw je na makaronie i cukinii wraz z plastrami rzodkiewki. Połóż na jajko listek szczawiu lub sałaty. Na koniec polej całość olejem z pestek dyni. Smacznego
Garniec MagalieProsty sos, włoskie sery, włoski makaron – cała kwintesencja kuchni włoskiej na jednym talerzu. Dzisiaj ugotujemy makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem. Wielbiciele mięsa nie będą wybrzydzać . To danie nie wymaga zbyt wielu umiejętności kulinarnych . Jest przeznaczone dla każdego, kto ma choć odrobinę chęci, ale nie tylko. Jest również dla mających pojęcie o gotowaniu, ponieważ będzie dobrą bazą do eksperymentowania(...)zakupie zwrócić uwagę na konsystencję i zapach sera – pikantny, ale nie gorzki aromat. Gorgonzola nie zawiera glutenu ani laktozy oraz jest bogata w witaminę B. Artykuł Makaron tagliatelle z gorgonzolą i szpinakiem pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieJestem dumna z tego dania! Serio. Jest genialne! To prawdziwa bomba smaków i aromatów. Połączenie leśnych grzybów, młodego szpinaku i chrupiącego boczku ze sprężystym, jajecznym makaronem i kremowym sosem śmietanowym. Grzyby i szpinak podsmażyłam z czosnkiem i zalałam gęstą śmietaną, zaś boczek podsmażyłam na złoto na osobnej patelni i wymieszałam z makaronem tuż przed podaniem. Dzięki temu pozostał apetycznie chrupiący(...)starty na drobnych oczkach czosnek. Smażyć krótko, aż szpinak zmięknie. Zmniejszyć ogień. Dodać śmietanę wymieszać i gotować na wolnym ogniu przez 2 minuty. Doprawić do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Boczek podsmażyć na patelni z odrobiną oleju, aż będzie złoty i chrupiący. Porwać go na kawałeczki. Makaron gotować w osolonym wrzątku przez 5 minut, zgodnie z instrukcją
Kulinarne Inspiracjesera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść) rukoli sól 60 g (2 gniazda) makaronu tagliatelle ("gniazda wstążki") do smażenia: płaska łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie: 1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta
Malowane smakiemCześć! Obiad należący do ekspresowych. Świetny pomysł na obiad po powrocie z pracy. Robi się naprawdę szybko! Składniki: * podwójna pierś z kurczaka ok. 40 dkg * 25 dkg szpinaku * 50 dkg ulubionego makaronu * 300 ml śmietany 30% * 2-3 ząbki czosnku * ok. 5 dkg masła * sól, pieprz * do posypania parmezan albo inny ulubiony ser * opcjonalnie kawałek sera czosnkowego typu brie Szpinak(...)żeby sos się zredukował. Dorzuciłam do gorącego pokrojony w kawałeczki ser typu brie (ok. 1-2 łyżek pokrojonego). Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Ugotowałam makaron i wyłożyłam go na patelnię z kurczakiem i szpinakiem. Nakładałam do talerzy, przed podaniem posypywałam serem. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąApetina, 200 g spaghetti pełnoziarnistego z pszenicy durum, 1 główka czosnku, 4 łyżeczki kapary, 3 garście świeżego szpinaku, 1 łyżka posiekanego świeżego majeranku, sól do smaku, 3 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: czarnuszka, świeży majeranek. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy(...)samym czasie obieramy czosnek, większe ząbki przekrawamy na połowę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim czosnek, dodajemy kapary i majeranek. Dodajemy gorący makaron, umyte i osuszone liście szpinaku, delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy serek Apetina i całość ponownie mieszamy, tak aby makaron obtoczony został serkiem. Doprawiamy pieprzem do smaku. Makaron podajemy z świeżym majerankiem
Moniki SmakołykiDanie niezbyt skomplikowane czy wyrafinowane ale dobrze się ze sobą komponujące. Dla M porcja z żółtym serem, dla mnie bez :) Składniki: 200 g świeżego szpinaku 300 g pieczarek 400 g pomidorków koktajlowych 200 g makaronu 1 ząbek czosnku sól, pieprz, cukier opcjonalnie: starty żółty ser Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy w kawałki i podsmażamy na patelni(...)połówki i dorzucamy do pieczarek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, aż pomidorki puszczą swój sok i lekko go odparowujemy. Następnie dodajemy szpinak. Jak szpinak się skurczy całość przyprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię. Całość dokładnie mieszamy i posypujemy (opcjonalnie) startym żółtym serem
My simple kitchenMakaron z brokułem oraz szpinakiem w sosie serowym, to pyszne danie z sezonowymi warzywami. Idealne na obiad i nie tylko. Do przygotowania dania użyłam makronu kokardki Lubella. SKŁADNIKI : 250 g makaronu(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. W garnku gotujemy brokuł z bulionem na półmiękko i odcedzamy. Na patelni, na oleju podpiekamy drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy opłukany szpinak i brokuł, doprawiamy do smaku i chwilkę mieszając podpiekamy. W średniej wielkości garnku roztapiamy masło, teraz mieszając trzepaczką wsypujemy mąkę i mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioli