Przepis na szybki obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Składniki: ok 250 g makaronu papardelle 200 g łososia wędzonego 200 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 150 g śmietany 18%, 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wrzucamy bardzo drobno posiekany czosnek oraz zamrożony szpinak. Smażymy na średnim(...)ogniu do momentu, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Dodajemy śmietanę, pokrojonego łososia i przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę, dodajemy odcedzony makaron i mieszamy
e-PrzepisyKulinarnesię z makaronem a dodatek sosu sojowego sprawia, że jego smak będzie bardzo ciekawy. Macie ochotę na makaron z tofu z naszego przepisu? Jeśli tak, koniecznie wypróbujcie poniższy przepis i wykonajcie go na obiad w swoim domu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA MAKARON Z TOFU Składniki na 2 porcje 160 g ulubionego makaronu 2 garści świeżego szpinaku 100 g mrożonego(...)przez praskę ząbkiem czosnku, pierzem, solą, bazylią. Smażymy do momentu, aż tofu ładnie się zarumieni. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Makaron wykładamy na talerz, następnie układamy nasz sos i tofu. Polewamy łyżeczką sosu sojowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Makaron z Tofu, Fetą i Szpinakiem pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plwypasie daje kawałki łososia. W tym przypadku rozbudowała trochę przepis podstawowy i oprócz pesto i łososia dodałam jeszcze kremówki i garść szpinaku, aby było jeszcze pysznie, różnorodnie i sycąco. Czasowo spina się to jak przy zwykłym makaronie z pesto, ale mamy większy efekt WOW i bardziej urozmaicone doznania smakowe. Składniki (na 2 porcje): 200g makaronu spaghetti filet z łososia – około(...)wrzucamy na niego łososia i smażymy przez 2 minuty z jednej strony i kolejne 2 na drugiej. Upieczoną rybę ściągamy z patelni na talerz. Do gorącego makaronu dodajemy pesto, kremówkę, liście szpinaku oraz startą skórkę z cytryny, wszystko dokładnie mieszamy po czym wlewamy tyle wody spod makaronu, aby makaron nie był suchy, pokrył się dokładnie pesto i kremówką
Smaczna Stronaporcje Do przygotowanie spaghetti będziesz potrzebować: 100g roszponki, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki orzechów włoskich, 150g fety, pieprz do smaku, 200g makaronu spaghetti, 2 filety z piersi kurczaka, 2 ząbki czosnku, łyżeczkę oregano, łyżkę oleju rzepakowego, 2 garści szpinaku, dowolne kiełki. 1. Czosnek posiekaj. Warto zrobić to chwilę wcześniej, aby w pełni wykorzystać jego właściwości . 2. Makaron ugotuj według przepisu(...)dużej patelni rozgrzej olej, dodaj oregano, posiekany czosnek, pieprz oraz pokrojonego kurczaka i smaż, aż mięso będzie gotowe. 7. Dodaj na patelnię wodę z gotowania makaronu, pesto i dokładnie wymieszaj, po czym dodaj jeszcze szpinak. Jeśli masz wystarczająco dużą patelnię, dodaj od razu makaron i wymieszaj, jeśli nie ułóż makaron na talerzu i na nim zawartość patelni. 8. Gdy obiad
Z notatnika dietetykaplastry - następnie dodajemy szpinak. Mieszamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Specjalną obieraczką (z zestawu z Ikei np. ;)) obieramy cukinie - tworząc z niej cienkie paski - makaron, który wrzucamy do przygotowanego wcześniej szpinaku. Dodajemy pokrojone w plastry kolejne. Dodajemy łyżeczkę soli i pieprz dla smaku. Zostawiamy na conajmniej 30 min w garnku (nie na ogniu) mieszając co jakiś czas(...)cukinia wchłonęła smak szpinaku i czosnku. Dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną łyżkę oleju. Lekko przypiekamy - następnie dodajemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy. Ciepły makaron z cukinii wymieszany ze szpinakiem i czosnkiem układamy na talerzu, następnie układamy na nim skarmelizowaną dynię i posypujemy serem granna padamo, posypujemy prażonym słonecznikiem. Dodajemy pieprz i sól dla smaku. Wszystkiego smacznego
dlaSmaQRewelacyjny pomysł na szybkie i pyszne danie. Makaronu jak zwykle możemy użyc dowolnego, ja wybrałam grube wstążki. Składniki: - 200 g makaronu - pół paczki (ok. 6 brykietów) mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 2 pomidory - kulka mozarelli - 1 pierś z kurczaka - olej do smażenia - żółty ser do posypania - chilli, słodka papryka, bazylia, oregano, sól, pieprz, łyżka oleju (do marynaty) Pierwszym krokiem(...)najmniej dwie godziny przed przyrządzeniem, jednakże krótszy czas nie zaszkodzi :) Podczas gdy kurczak się marynuje, przygotowujemy inne składniki - trzemy mozarellę, pomidora obieramy i kroimy w kostkę, szpinakowi pozwalamy nieco się rozmrozic, gotujemy makaron, a czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Następnie na lekko podsmażony (pilnujcie, by się nie przypalił!) czosnek wrzucamy szpinak i czekamy, aż brykiety
Kulinarne zapędy KokosaSkładniki: 50 dag piersi z kurczaka 45 dag mrożonego szpinaku 20 dag śmietany 18% około 30 dag makaronu (farfalle) 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 4 ząbki czosnku olej roślinny sól tarty parmezan do posypania Sposób wykonania: Mięso myjemy, kroimy w małą kostkę i obtaczamy w przyprawie curry, papryce słodkiej(...)wszystkich stron. Następnie przekładamy mięso do miski, a na patelnię po smażeniu wykładamy zamrożony szpinak. Podgrzewamy go na małym ogniu do całkowitego rozmrożenia. Dodajemy gałkę muszkatołową oraz śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do sosu dodajemy usmażone wcześniej mięso. Doprawiamy ewentualnie solą i gałką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być al dente). Sos i makaron łączymy na patelni cały czas
Qchnia po prostumakaronu penne ( ewent. makaronu bezglutenowego ) średnia cebula 500 g dyni ( po obraniu ) łyżka masła klarowanego 4 plastry wędzonego boczku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 30 g szpinaku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i zostawić szklankę wody spod gotowanego makaronu. Uwaga! Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! 2. Cebulę drobno pokroić(...)boczek z patelni i podsmażyć cebulkę. Nie rumienić. 6. Dodać pokrojoną w kostkę dynię, chwile podsmażyć i doprawić gałką muszkatołową. Dodać szklanke wody z gotowania makaronu. 7. Dusić 10 min pod przykryciem. 8. Dodać szpinak, doprawić sola i pieprzem. Krótko podsmażyć. 9. Wymieszać sos z makaronem, udekorować chipsami z boczku. INSTRUKCJA - film krok po kroku: Kaloryczność przepisu wg Kalkulatora
Atlas SmakówSzybkie i smaczne danie z makaronu. Dzisiaj proponuję fusilli ze szpinakiem i wędzonym łososiem. SKŁADNIKI: makaron fusilli ugotowany al dente 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku
Kuchnia w opałachczosnku 1 łyżka kaparów 10 oliwek pokrojonych w plasterki 3 pomidory szpinak liście ( u nas z grządki ) oliwa woda około szklanki Zaczynamy od postawienia wody na makaron, gdy woda się zagotuje dodajemy makaron. Ja wody nie solę, bo potem wykorzystuję ją do podlania kwiatów w ogrodzie. Mięso oddzielamy od kości, kroimy na w miarę drobne kawałki. Pomidory kroimy w kostkę(...)kurczaka, całość podlewamy wodą, aby wytworzyć pyszny sos. Ja połowę wody dodałam spod gotującego się makaronu, aby gluten w wodzie zawarty połączył wszystko. Wtedy dodajemy liście szpinaku całość mieszamy. Gdy makaron ugotuje się al’dente dodajemy go do naszego sosu i mieszamy. Doprawiamy solą ( uwaga, kapary są słone ) i świeżo zmielonym pieprzem i podajemy. U nas zawartość patelni zniknęła
Kuchnia na wzgórzuznacie makaronu orzo – malutkiego, w kształcie ryżu, to warto się z nim zapoznać, bo można z nim wyczarować niesamowity obiad. To już mój kolejny przepis z jego użyciem – szukajcie w lupce ,,orzo”, i kolejny bardzo udany. A w nim wszystko co smaczne i dobrze do siebie pasuje – makaron, kurczak, trochę pomidorków i szpinaku. A wszystko(...)minimum, przykrywamy i gotujemy przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie myjemy i kroimy na pół pomidorki koktajlowe. Liście szpinaku przeglądamy, duże możemy przekroić na pół. Po 10 minutach gotowania sprawdzamy makaron czy jest już al dente, czy nie przywarł do dna. Dodajemy do niego pozostały bulion, sok z cytryny, posiekane zioła, wrzucamy pokrojone pomidorki
Smaczna Stronajedno z moich ulubionych dań. Polecam na obiad. Składniki na dwie porcje: 1. Makaron penne – proponuje zawsze zwracać uwagę by by wykonany ze 100% pszenicy durum 2. Szpinak – proponuję brykiet, bez problemu da się podzielić – 6 kulek 3. Suszone pomidory – 6 sztuk(...)Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 2. Na odrobinie oliwy z oliwek smażymy szpinak do momentu aż się rozmrozi. Dodajemy pokrojony czosnek. Przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz ziołami. Nie żałujmy przypraw
Mój Smak na Życieskładniki: 250 g makaronu 400-500 g filetów z moszczuka 1 opakowanie szpinaku mrożonego 1 kubek śmietany 18% 150 g sera żółtego 1 łyżeczka soli czosnkowej 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 jajko majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor(...)może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego żółtego sera i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na makaronie ułożyć kawałki usmażonej ryby. Szpinak podsmażyć na patelni, doprawić solą czosnkową i czosnkiem, dodać dwie łyżki śmietany, dokładnie wymieszać.Zestawić z ognia i dodać garść startego sera, dobrze wymieszać aby ser się rozpuścił
Monia miesza i gotujewersji. PENNE z SUSZONYMI POMIDORAMI i SZPINAKIEM Składniki: (2 porcje) sos: 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 2 garści szpinaku typu baby 3 łyżki mascarpone 5-6 pomidorów suszonych tarty ser wędzony do posypania ( ja użyłam sera wędzonego typu salami) 2 porcje makaronu typu penne Przygotowanie: Na patelni z odrobiną oliwy (może być(...)suszonych pomidorów) podsmażamy posiekany czosnek oraz posiekany szpinak. Kiedy szpinak zmięknie zdejmujemy go z patelni, a w jego miejsce wrzucamy posiekaną cebulę. Cebulę szklimy a, następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory. Do przesmażonych z cebulą pomidorów dodajemy wcześniej usmażony z czosnkiem szpinak oraz serek mascarpone. Do sosu wrzucamy wcześniej ugotowany makaron, mieszamy. Przed podaniem makaron posypujemy startym wędzonym
Bon appetit mon amieLekka i zdrowa propozycja obiadowa Składniki 250 g makaronu 1 puszka tuńczyka 1/2 brokuła 1 czerwona papryka ok 100 g mrożonego szpinaku 1/2 papryczki chili 1/2 pora sól, pieprz oliwa … Czytaj dalej Makaron z warzywami i tuńczykiem
czarrna od kuchni