smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 2 łyżki czosnku 1/2 łyżeczka papryki chilli 10 dag sera żółtego tartego Dodatkowo 6 pomidorków koktajlowych 200 g makaronu drobnego typu rurki mini 10 dag sera żółtego tartego 4 garście szpinaku(...)świeżego Natka pietruszki Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Makaron Lubella gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy al'dente. Odcedzam. W naczyniu żaroodpornym przekładam makaron. Następnie dodaję szpinak surowy oraz połówki pomidorków. W miseczce łącze składniki do sosu. Zalewam zapiekankę. Na wierzch posypuję tartym serem oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Zapiekam w 180 stopniach
Gotowanie Patkimakaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz(...)formujemy małe kulki. Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy
Słodki Zakątekmakaronów pasujących do tej zupy. Oto moja wersja tego przepisu. Bazą zupy jest mięsny wywar (u mnie rosół drobiowo warzywny). Składniki: 1/2 opakowania dużych świdrów makaronu 1/2 dużej marchewki garść suszonych pomidorów garść świeżego szpinaku garść świeżej kolendry gałązka selera naciowego 1 duża czerwona cebula 1 litr rosołu/ bulionu Składniki na pulpeciki: 250g mięsa wieprzowo- wołowego sos sojowy sól, piepsz(...)formujemy małe kulki. Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak, kolendra, seler, cebula i pulpeciki) należy umieścić na głębokiej patelni, całość zalać bulionem. Gotować do miękkości makaronu przez ok 10 minut. Zupę nakładamy do salaterek. Na wierzch kładziemy
Słodki Zakątektaki gorący dzień jak dzisiaj. Zapraszam na makaron mafalde z sosem z sera gorgonzola i szpinakiem, podanym ze świeżymi pomidorami. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram makaronu mafalde, 250 gram świeżych liści szpinaku, 150 gram sera gorgonzola, 150 ml słodkiej śmietany 30%, 3 średnich pomidorów, 1 średniej cebuli, 2 ząbków czosnku, oliwy, soli, białego mielonego pieprzu, czarnego świeżo mielonego(...)Kiedy cebula zaczęła robić się lekko szklista dodałem na patelnię bardzo drobno posiekane liście świeżego szpinaku (można też użyć mrożonego). Całość podgrzewałem na małym ogniu, dość często mieszając, aż szpinak stracił swoją objętość. Dopiero wtedy przyprawiłem całość niewielką ilością soli i białego mielonego pieprzu. Następnie dodałem na patelnię 150 ml słodkiej śmietany 30% i 150 gram delikatnie pokruszonego sera gorgonzola
Wyprawy kulinarneprzypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii(...)pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku sól morska do smaku szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju
Gosia gotujeprzy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola. Pyszna, świeżutka botwinka zagościła na moim talerzu w towarzystwie spaghetti. Przyznam(...)wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól
Zakamarki mojej kuchnipapryka, oregano do smaku 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 50 g sera gorgonzoli 50 g sera żółtego, tartego 100 ml śmietany 30 % MAKARON Z KURCZAKIEM,SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 1 pierś z kurczaka 1 mozzarella w kulce ( pokrojona w kostkę ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 250 g mrożonego szpinaku(...)śmietany 30 % garść świeżego szpinaku ( niekoniecznie ) odrobina mąki wymieszanej z wodą ( do zagęszczenia sosu ) 150 g makaronu MAKARON Z PESTO, PARMEZANEM I ORZECHAMI 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 3 łyżeczki pesto bazyliowego garść siekanych orzechów garść pomidorków koktajlowych tarty parmezan do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipodać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: ? 500 g makaronu kolorowego ? 500 g sera mascarpone ? 50 g sera żółtego ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 3 ząbki czosnku ? kilka pomidorków koktajlowych ? sól, pieprz do smaku ? suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku ? 2 łyżki masła Wykonanie(...)Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. ? Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. ? Dodać szpinak, przesmażyć. ? Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. ? Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. ? Wrzucić makaron i przemieszać. ? Podawać z pomidorkami koktajlowymi
To co kochamnajlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku • 2 łyżki masła(...)Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. • Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. • Dodać szpinak, przesmażyć. • Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. • Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. • Wrzucić makaron i przemieszać. • Podawać z pomidorkami koktajlowymi
To co kochamTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie
Kulinarne Przebojeprzyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przygotować szparagi(...)wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwłoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem. Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu Przepis na 3 porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju lub w oleju(...)bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek i tofu się zarumienią. Szpinak myjemy i kroimy
Bananowe Polecyklu makaronowa rozpusta raz w miesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii(...)dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą sosu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyobiad mięso z makaronem, możecie wybrać, dodać podpieczone mięso do sosu lub po prostu ułożyć pokrojone mięso na makaronie wymieszanym z sosem. Osobiście lubię sos wymieszany z makaronem. Makaron fajnie przechodzi sosem i pięknie dzieli się na talerzu. Oczywiście mowa o makaronie ugotowanym al dente, wtedy polędwiczki z makaronem będą naprawdę przepyszne! Polędwiczki z makaronem w sosie serowym 4 porcje(...)serek, pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Mieszaj i gotuj sos, aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Następnie dodaj szpinak i gotuj sos, aż szpinak zwiędnie. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwiczki po obu stronach około 6 minut w dosyć
codojedzenia