przypadku, że zestawienie było trafne, zapisuję sobie składniki.Teraz mając bloga, robię to tutaj właśnie, dzieląc się ze wszystkimi chętnymi moimi eksperymentami. Składniki: 200 g makaronu ze szpinakiem ( ja miałam gniazdka wstążki ) 100 g szynki szwarcwaldzkiej cieniutko pokrojonej 100 g sera pleśniowego camembert 1 dojrzałe awokado 1 nieduża kiść czerwonego winogronu 1/2 czerwonej papryki 1 pomidor duża garść świeżej bazylii(...)pietruszki 5-6 łyżek oliwy bazyliowej sok z jednej mandarynki szczypta tymianku 1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku sól morska do smaku szczypta grubo mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Makaron wrzucić do gotującej osolonej wody i ugotować al dente. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy podawać sałatkę. Do oliwy wrzucić rozdrobniony czosnek i delikatnie polać makaron,wymieszać... resztę oleju
Gosia gotujeprzy niewielkim nakładzie pracy i składników można przygotować pyszne oryginalne potrawy. W kuchni włoskiej można znaleźć doskonałe propozycje na makarony z różnymi warzywami. Choćby słynny makaron ze szpinakiem czy bietolą . U mnie tym razem mniej popularne zielono-czerwone warzywo - barbabietola. Pyszna, świeżutka botwinka zagościła na moim talerzu w towarzystwie spaghetti. Przyznam(...)wszystkie zielone liście /ugotowane , skropione oliwą i octem/. Moja propozycja to pyszne spaghetti razowe ze świeżą botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól
Zakamarki mojej kuchnipapryka, oregano do smaku 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego 50 g sera gorgonzoli 50 g sera żółtego, tartego 100 ml śmietany 30 % MAKARON Z KURCZAKIEM,SZPINAKIEM I MOZZARELLĄ 1 pierś z kurczaka 1 mozzarella w kulce ( pokrojona w kostkę ) sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 250 g mrożonego szpinaku(...)śmietany 30 % garść świeżego szpinaku ( niekoniecznie ) odrobina mąki wymieszanej z wodą ( do zagęszczenia sosu ) 150 g makaronu MAKARON Z PESTO, PARMEZANEM I ORZECHAMI 1 pierś z kurczaka sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku 3 łyżeczki pesto bazyliowego garść siekanych orzechów garść pomidorków koktajlowych tarty parmezan do smaku
Kulinarne Fantazje Mariolipodać, bo najlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: ? 500 g makaronu kolorowego ? 500 g sera mascarpone ? 50 g sera żółtego ? 1/2 opakowania szpinaku mrożonego ? 3 ząbki czosnku ? kilka pomidorków koktajlowych ? sól, pieprz do smaku ? suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku ? 2 łyżki masła Wykonanie(...)Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. ? Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. ? Dodać szpinak, przesmażyć. ? Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. ? Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. ? Wrzucić makaron i przemieszać. ? Podawać z pomidorkami koktajlowymi
To co kochamnajlepiej wygląda bez żadnych dodatków. Sos serowy ze szpinakiem nie popsuł jego urody i doskonale się komponował smakowo. Składniki: • 500 g makaronu kolorowego • 500 g sera mascarpone • 50 g sera żółtego • 1/2 opakowania szpinaku mrożonego • 3 ząbki czosnku • kilka pomidorków koktajlowych • sól, pieprz do smaku • suszone oregano, tymianek i bazylia do smaku • 2 łyżki masła(...)Wykonanie: • Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie, odcedzić. • Rozgrzać masło, czosnek obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć. • Dodać szpinak, przesmażyć. • Do szpinaku przełożyć ser mascarpone i gotować aż się rozpuści. • Doprawić przyprawami i dodać ser żółty starty na tarce. • Wrzucić makaron i przemieszać. • Podawać z pomidorkami koktajlowymi
To co kochamTortellini w sosie szpinakowym – szybki obiad! Wypróbujcie koniecznie! Z takich szybkich propozycji obiadowych może przypadnie Wam również do gustu: Tortellini z mięsem mielonym w sosie
Kulinarne Przebojeprzyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Przygotować szparagi(...)wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min w temp. 190st. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościwłoską. Do tego prostota i minimalizm, wyśmienita kompozycja smaków i wyrazistość potrawy. Potrzebujecie około 20 minut, aby przygotować to danie, i zaledwie kilku, aby pochłonąć je z apetytem. Makaron ze świeżym szpinakiem i pomidorami we włoskim stylu Przepis na 3 porcje Potrzebujemy: 40-50 dkg świeżego szpinaku 1 kostka tofu(dowolne) 100 g pomidorów suszonych (bez oleju lub w oleju(...)bardzo czosnkowy makaron chcecie uzyskać) 3 łyżki mleka sojowego naturalnego lub śmietanki sojowej oliwa z oliwek sól pieprz na wierzch: prażone płatki migdałowe Przygotowanie: Dwa ząbki czosnku rozgniatamy nożem i kroimy w drobną kostkę, podsmażamy je chwilkę na oliwie i zaraz dodajemy pokrojone w kostkę tofu. Wszystko smażymy do momentu, aż czosnek i tofu się zarumienią. Szpinak myjemy i kroimy
Bananowe Polecyklu makaronowa rozpusta raz w miesiącu :) Przepis z opakowania makaronu uprościłam, jak umiałam. Składniki: - 1 opakowania makaronu (20 dkg), - 2 opakowania mrożonego szpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii(...)dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu (surowe) nadziewamy szczelnie szpinakiem (musi wypełniać rurki po same krawędzie, tam gdzie go nie będzie makaron nie zmięknie) jedna po drugiej i układamy w naczyniu żaroodpornym. - ułożone rurki polewamy resztą sosu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyobiad mięso z makaronem, możecie wybrać, dodać podpieczone mięso do sosu lub po prostu ułożyć pokrojone mięso na makaronie wymieszanym z sosem. Osobiście lubię sos wymieszany z makaronem. Makaron fajnie przechodzi sosem i pięknie dzieli się na talerzu. Oczywiście mowa o makaronie ugotowanym al dente, wtedy polędwiczki z makaronem będą naprawdę przepyszne! Polędwiczki z makaronem w sosie serowym 4 porcje(...)serek, pokruszony ser pleśniowy i starty żółty ser. Mieszaj i gotuj sos, aż sery się rozpuszczą. Dopraw sos solą, czarnym i kajeńskim pieprzem. Następnie dodaj szpinak i gotuj sos, aż szpinak zwiędnie. Dodaj makaron do sosu i wymieszaj. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Rozgrzej masło na patelni, wrzuć gałązkę rozmarynu. Smaż polędwiczki po obu stronach około 6 minut w dosyć
codojedzeniatego czasu zajmuje gotowanie makaronu. Zapytasz, ale jak to ? Tak, to stawiasz wodę do gotowania i całość przygotowania do makaronu toczy się w tle. To co zaczynamy ? Makaron z białą kiełbasą ( dla 4 osób ) 40 dkg makaronu 3 białe kiełbasy surowe 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 kostki „brykietu” czyli mrożonego szpinaku ( wyjmij go z zamrażarki chwilę wcześniej(...)zamrożony szpinak, mieszamy, dolewamy wodę około 1/2 szklanki, przykrywamy pokrywką. Szpinak będzie się w tym cieple rozmrażał a my zajmiemy się naszą kiełbasą. Kiełbasę kładziemy na desce, kroimy ją wzdłuż nożem, tak żeby wyjąć mięso z flaka. Wilgotnymi dłońmi robimy z mięsa nie za duże kuleczki. Mięsa nie musimy niczym doprawiać, bo już jest doprawione. Zaglądamy do naszego szpinaku
Kuchnia na wzgórzukolację dla całej rodziny. Jest to jedno z ulubionych obiadów moich domowników :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 400 gram ulubionego makaronu : rurki, świderki itp, ja użyłam włoskiego makaronu ze szpinakiem, 1 duża cebula 250 gram serka mascarpone pół słoiczka suszonych pomidorów z ziołami w oleju sól, pieprz pół pęczka świeżej natki pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie(...)się zeszkli dodajemy piersi z kurczaka, solimy i pieprzymy, gdy kurczak się usmaży dodajemy pokrojone pomidory, mieszamy i smażymy 2-3 minuty, w między czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wg instrukcji na opakowaniu, do kurczaka dodajemy serek mascarpone, mieszamy aż się rozpuści i ładnie połączy z pozostałymi składnikami tworząc kremowy sos, gdy będzie gotowy wyłączamy gaz, dodajemy posiekaną natkę
Blog kulinarny S9.PLpowraca. Prostota przygotowania jest tak duża, że gdy czasu na gotowanie brak, pomysł nasuwa się sam - szpinakowe tagliatelle! Smacznie, zdrowo i szybko. Kompozycja idealna, choć połączenie dość oczywiste - szpinak, czosnek, kurczak, makaron tagliatelle i jogurt naturalny. Kilka prostych przypraw i danie gotowe. Za każdym razem odkrywam te smaki na nowo! Nigdy się nie nudzą! ;) Szpinakowe tagliatelle Składniki: /na 4 porcje(...)filety z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 5 ząbków czosnku 1 cebula 1 jogurt naturalny duży 200 g makaronu tagliatelle sok z połowy cytryny przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy Rozpoczynamy dość standardowo - siekamy i szklimy cebulę, z jedną łyżeczką ksylitolu. Następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szpinak mrożony i dusimy przez 15 minut, aż zmięknie. Doprawiamy solą, pieprzem
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Dzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu. Serowa uczta dla podniebienia. Ta wegetariańska wersja lazanii z pewnością podbije Wasze serca. Miłośnicy szpinaku i serów będą zachwyceni Lazanię przygotowałam z gotowych płatów makaronu, których nie trzeba wstępnie gotować. Koniecznie sprawdźcie na opakowaniu(...)Składniki: około 15 płatów makaronu lasagne (bez konieczności wstępnego gotowania!) 100 g startej mozzarelli 1 łyżka startego parmezanu Farsz: 600 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) 350 g ricotty 200 g gorgonzoli 4 ząbki czosnku sól pieprz Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki 2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Przygotowanie: Farsz: Rozmrożony szpinak przełożyć do większego rondelka, dodać
Oryginalny smak