kolejną propozycję na obiad,a mianowicie znienawidzony w dzieciństwie szpinak, który uczę się na nowo polubić :) składniki na 2 porcje: 5 kostek szpinaku mrożonego ( lepszy świeży) puszka tuńczyka w sosie własnym 6 pomidorów suszonych makaron pełnoziarnisty tagliatelle 5 gniazdek 1 mała cebula 2 łyżki śmietany 1 łyżeczka masła sól, pieprz, gałka muszkatołowa Makaron gotujemy al dente. Czosnek siekamy drobno(...)maśle dorzucamy szpinak dusimy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy i dorzucamy do szpinaku. Dodajemy pomidory, tuńczyka oraz śmietanę i przyprawiamy. Zamieszać, nałożyć makaron na to szpinak i gotowe! Smacznego! Buziaki
Cukier&PuderZdrowy, szybki, łatwy i prosty przepis na niecodzienne danie. Podczas gotowania makaronu, zdążysz przygotować szpinak z kurczakiem :D Zdecydowanie mój faworyt, pyszny i zdrowy obiad, do którego możemy dodać wszystko co lubimy :) Składniki: 400 g makaronu spaghetti (lub każdy inny) 400 g szpinaku (ja miałam mrożony) 2 szt. cukinii 4 szt. marchewki 1 szt. papryki 1 puszka cieciorki gotowanej(...)cebuli 1 szklanka bulionu 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz, bazylia, oregano, przyprawa gyros Przygotowanie: Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw na bok. Filety z kurczaka pokrój i podsmaż na patelni z cebulą i czosnkiem. Dopraw przyprawą gyros. Szpinak rozmroź, cukinię, paprykę oraz marchewkę pokrój i wsyp na głęboką patelnię, chwilę podsmaż. Dodaj cieciorkę, bulion i duś
Kulinarna (nie)codziennośćwegetariańskiej lasagni, której przygotowanie, zamiast godziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka(...)lasagni. Gotuj 9 minut. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 5 Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Rozprowadź na dnie warstwę sosu beszamelowego, połóż na nim pierwszą warstwę makaronu, następnie beszamel, potem masę z groszku, szpinaku i sera i znów płaty lasagni. Powtarzaj czynność: beszamel, szpinak z groszkiem i serami. Ostatnia warstwa składa się z makaronu i beszamelu. Przykryj naczynie folią aluminiową
Niedzielny kucharzpara-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki (4 porcje): 9 płatów makaronu lasagne 500 g szpinaku (u mnie mrożony) 100 g sera pleśniowego kulka mozzarelli ok. 100 g sera żółtego oregano gałka muszkatołowa sól, pieprz 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sos beszamelowy(...)zapiekania smarujemy masłem, potem układamy pierwszą warstwę płatów makronu, polewamy sosem beszamelowym i nakładamy część szpinaku, po czym posypujemy niewielką ilością startego sera żółtego. Przykrywamy makaronem. Potem znowu polewamy beszamelem, wykładamy część szpinaku i posypujemy odrobiną sera żółtego. Na ostatniej warstwie makaronu ponownie nakładamy ostatnią już część beszamelu i posypujemy żółtym serem i układamy na wierzchu potrawy pokrojoną mozarellęwy. Pieczemy
psgotujemySkładniki: 200 g ulubionego makaronu 1 kulka mozzarelli light 100 g czerwonej soczewicy 1/2 czerwonej papryki 300 g kalafiora pęczek szparagów 200 g szpinaku 1cebula sól, pieprz słodka i ostra … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa z warzywami
czarrna od kuchniwegetariańskiej lasagni, której przygotowanie, zamiast godziny, zajmuje 15 minut! Potem do pieca na 40 minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka(...)lasagni. Gotuj 9 minut. Odcedź, przelej zimną wodą. Krok 5 Wysmaruj formę do pieczenia masłem. Rozprowadź na dnie warstwę sosu beszamelowego, połóż na nim pierwszą warstwę makaronu, następnie beszamel, potem masę z groszku, szpinaku i sera i znów płaty lasagni. Powtarzaj czynność: beszamel, szpinak z groszkiem i serami. Ostatnia warstwa składa się z makaronu i beszamelu. Przykryj naczynie folią aluminiową
Niedzielny kucharzCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na makaron z dodatkiem boczniaków i szpinaku. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - porcję makaronu - 1 opakowanie boczniaków (250 g) - 3 garście szpinaku - 3 łyżki łuskanego słonecznika - 2 ząbki czosnku - 1 łyżkę sosu sojowego - po pół łyżeczki wędzonej, słodkiej oraz ostrej papryki - pieprz do smaku - 1 łyżeczkę masła - 1 łyżkę oliwy 1. Makaron gotujemy(...)które od razu solimy, aby szybciej puściły wodę. 4. Gdy woda odparuje dodajemy szpinak, słonecznik, sos sojowy oraz przyprawy i całość smażymy do czasu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. 5. Na końcu dodajemy odcedzony makaron, dokładnie mieszamy i podajemy. SMACZNEGO
Bez Cebulismakiem. Składniki powinny być wyczuwalne, dawać przyjemność jedzenia, komponować się spójnie, harmonijnie dając wyjątkowy efekt. Dzisiaj makaron na ostro – bardzo ostro. Składniki: ulubiony makaron ugotowany al’dente 2 laski chorizo 2 garstki świeżego szpinaku 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 szkl passaty pomidorowej sól świeżo zmielony pieprz natka pietruszki 1 łyżka masła parmezan do posypania makaronu Masło umieszczam(...)Dodaję pomidory z puszki, natkę pietruszki, sól, pieprz. Chwilę smażę. Wykładam makaron, na makaron sos. Posypuje wiórkami parmezanu, świeżą pietruszką i świeżo zmielonym pieprzem. Petarda. Artykuł Makaron bardzo pikantny z chorizo, pomidorami i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plwięcej niż 30 minut . A smakuje jak z eleganckiej restauracji:) Składniki ( 4 porcje) - opakowanie mrożonego szpinaku (450-500 g) - duże opakowanie jogurtu greckiego lub naturalnego - 2 ząbki czosnku - odrobina oleju - przyprawy: sól, pieprz, czosnek suszony, pomidor suszony, papryka wędzona słodka - makaron ( ja użyłam bezglutenowego - porcja 50 g) Wykonanie Czosnek obieramy i drobno(...)siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na rozgrzany olej na patelni. Podsmażamy. Dodajemy szpinak i całość dusimy około 20 minut. Przyprawiamy do smaku. W między czasie gotujemy makaron według przepisu. Podduszony szpinak zostawiamy na około 10 min do wystudzenia. Następnie dodajemy jogurt i doprawiamy - całość podgrzewamy. Podajemy z ugotowanym makaronem. Sos smakuje bardzo kremowo i delikatnie. Szpinak lubi
Health-Fit-Lifepropozycja będzie także świetnym lunchboxem na zimno. W wersji wegańskiej fetę możesz zamienić na cieciorkę. Składniki na 2 porcje: 1 szklanka nieugotowanego makaronu (u mnie pełnoziarnisty orzo) 1 pęczek zielonych szparagów 2 garście świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów (użyłam bez zalewy) 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 100g dobrej jakości sera feta Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek(...)będą jędrne. Czosnek posiekać, suszone pomidory pokroić w kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać szpinak i smażyć do momentu aż się skurczy. Posolić do smaku. Do dużej salaterki przełożyć makaron, szparagi i szpinak z suszonymi pomidorami. W małym słoiczku przygotować dressing. Ja po prostu dodaję wszystkie składniki i nim potrząsam. Sos wymieszać w salaterce z pozostałymi składnikami. Następnie pokruszyć po wierzchu
Fabryka pomysłówsię skomponowało i smakowało. Polecam, warto. Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: 16 płatów makaronu oliwa z oliwek 200 g starta mozzarella Warstwa mięsna: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 400 g passaty pomidorowej suszone oregano sól pieprz Warstwa ze szpinakiem: 400 g świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 ząbek czosnku 1. Płaty makronu(...)naczynia posmarowanego oliwą układamy 4 płaty makaronu, na to porcję usmażonego mięsa z sosem, oraz pomiędzy porcję ze szpinaku. Całość posypujemy startą mozzarellą, przykrywamy kolejnymi czterema płatami makaronu. Czynność z nałożeniem mięsa, szpinaku (tym razem już całego) powtarzamy, posypujemy serem i nakładamy kolejne cztery płaty makaronu. Na makaron dajemy pozostałe mięso i posypujemy startą mozzarellą. 5. Pieczemy
kruche babeczkiMakaron podany z pesto przygotowanym z sera, oliwy, liści szpinaku, awokado i czosnku. MAKARON Z PESTO SZPINAKOWYM SKŁADNIKI 200 gramów makaronu spaghetti 300 gramów liści szpinaku 2-3 łyżki startego sera owczego np. pecorino 3-4 łyżki oliwy extra vergine 2-3 ząbki czosnku połowa awokado trochę sera feta sól, pieprz przepis na makaron z pesto szpinakowym Artykuł Makaron
Kuchnia Tomkacukinią ze szczyptą oregano. Zamiast tradycyjnego beszamelu przygotowałem sos z mascarpone, szalotek i gorgonzoli, która nadaje odrobiny pikanterii. Jest absolutnie genialna! Składniki (na 4 lasagne): 16 płatów makaronu do lasagne 900 g szpinaku (mrożonego w liściach) 2-3 cukinie 250 g mascarpone 75 g gorgonzoli 2 żółtka 4-6 ząbków czosnku, starte 2 szalotki gałka muszkatołowa pół łyżeczki oregano (suszone(...)patelni z odrobiną oliwy. Gdy będzie już miękki przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i czosnkiem (3-4 ząbki). W miseczce rozbełtać żółtka z 2 łyżkami mascarpone. Dodać do szpinaku i dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia po 3 minutach. Cukinię pokroić na 3 mm talarki (potrzebujemy co najmniej 48 plasterków). Polać odrobiną oliwy z oliwek i dokładnie wymieszać
Food Squarepyszny. Idealny na lekki letni obiad. Przepis na sos ze świeżych pomidorów i szpinaku Składniki: Około kilograma świeżych i dojrzałych pomidorów – użyliśmy malinówek, 2 ząbki czosnku, garść startego parmezanu, około 3 garści liści świeżego szpinaku, oliwa, sól, pieprz. Jak zrobić sos ze świeżych pomidorów i szpinaku? Pomidory włóż do miski, zalej wrzątkiem, poczekaj pół minuty, wodę wylej, a pomidory(...)posyp startym parmezanem. Można dodać też kilka świeżych listków szpinaku. Rada: tak przygotowany sos jest najpyszniejszy z samodzielnie przygotowanym domowym makaronem jajecznym – wkrótce znajdziecie u nas także ten przepis. Artykuł Genialny sos do makaronu ze świeżych pomidorów i szpinaku. Znajomy szef kuchni dał nam przepis pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Przepisy, gotowanie, jedzenie
Kulinarna Polskaprzygotowanie 2 porcji Czas przygotowania 30-40 minut Pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 100 g czerwonej soczewicy 400 g passaty pomidorowej Pomidor 2-3 płaty makaronu lasagne 3 garści szpinaku Łyżka serka naturalnego (u mnie twarożek President lub Bieluch) Około 2 szklanki bulionu warzywnego Łyżeczka czerwonej pasty curry Łyżeczka sosu sojowego Oregano, bazylia, pieprz cayenne Cebulę posiekać, zeszklić(...)czasie dodać pokruszony na mniejsze kawałki makaron lasagne Dolać pół szklanki bulionu i dusić aż makaron i soczewica zmiękną, w razie potrzeby dolać pozostały bulion Kiedy makaron zmięknie dołożyć szpinak i zostawić jeszcze na minutę aż lekko zwiędnie, doprawić sosem sojowym i pieprzem Zdjąć z ognia, dodać serek i wymieszać
HealthyCreations