będę Wam oczywiście pokazywać. #ScharBio #ScharBezGlutenuBio Makaron BIO Spaghetti Cereal to bezglutenowy ekologiczny makaron wieloziarnisty. Składa się wyłącznie ze składników pochodzących ze źródeł organicznych. Dzięki mocy amarantusa, gryki i sorgo stanowi niezbędne źródło błonnika. Makarony te są produkowane we Włoszech. Ja tak jak Wam już powyżej pisałam przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na makaron z pesto szpinakowym i brokułem. Danie(...)garść * czosnek – 3 ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz DODATKOWO: * świeży brokuł SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAKARON: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu – czyli ok. 10-12 minut. Odcedzamy. PESTO: Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ). Blendujemy
Ostra na Słodkokuchni typu street food, są bardzo proste do zrobienia. Taki jest makaron lo meine – nazwa brzmi obco, ale to zwykły makaron jajeczny, który można zastąpić makaronem linguini albo spaghetti. Lo mein znaczy „makron potrząsamy”, albo „zmieszany”. W Polsce występuje rzadko. Powszechnie dostępny jest makaron chow mein, czyli „makaron smażony”, używany do dań typu stir fry. Różnica między nimi polega(...)jeszcze chwilę w woku lub na patelni. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Dobrze jest dodać kapustę bok choi, szpinak albo jarmuż. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Ważny jest sos: bardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki
Niedzielny kucharzjeszcze chwilę w woku lub na patelni. W lo mein w roli składników może wystąpić dosłownie każde warzywo jakie macie pod ręka. Dobrze jest dodać kapustę bok choi, szpinak albo jarmuż. Makaron może występować w wersji wegetariańskiej, ale można do niego dodać kurczaka, albo krewetki. Ważny jest sos: bardzo prosty do zrobienia. Proporcje i ilość możecie dobierać według gustu. Składniki
Niedzielny kucharzśmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu. I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę warto. Nie tylko cieszy fakt, że zrobiliśmy go sami, jego naturalny domowy smak także odda
Zasmakuj Kuchnikonsystencję, są zwarte, miękkie, lekko gumowe, pachną morzem i smakują inaczej niż krewetki w całości. Spróbujcie tego przepisu, naprawdę warto. Pulpeciki można podać w sosie pomidorowym jako dodatek do makaronu, lub ryżu, albo jako przekąskę. Bulion na cynamonie My wrzuciliśmy je do zupy zrobionej w stylu tajskim, której podstawę stanowi aromatyczny bulion z jednym, niecodziennym składnikiem. To kawałek kory cynamonowca(...)potem odcedź i przelej dokładnie zimną wodą. Krok 4 Wyciągnij pulpeciki z pieca. Z bulionu wyjmij włoszczyznę i cynamon. Wlej do niego pół puszki mleka kokosowego, dodaj makaron, posiekaną kapustę, szpinak, marchew, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Posyp papryczką chili i kolendrą. Artykuł Piątek: Niskokaloryczna zupa tajska z krewetkowymi pulpetami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzwyrósł nawet w październiku. Orzechy także wymagały jedynie pozbierania z ziemi :) Cała potrawa wyszła pyszna. Zjadłam ją z przyjaciółką :) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie makaronu lubella - pełnoziarniste świderki 1 opakowanie świeżego szpinaku (albo jak w moim przypadku-jedna miska ;) ) 200 g sera gorgonzola 100 ml śmietanki kremówki (30 %) 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 1 garść orzechów włoskich(...)rozpuszczenia się sera. Doprawiamy pieprzem. Na sam koniec dodajemy ugotowany groszek oraz pomidory pokrojone w paski. Nakładamy na półmisek makaron, następnie polewamy sosem a na wierzch układamy posiekane orzechy włoskie oraz kulki winogrona. Jak dla mnie poezja! mój październikowy szpinak
Bon Appetit Małgorzatyalmost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue(...)zeszklij na rozgrzanej patelni z łyżką oleju. Szpinak umyj i pourywaj “ogonki”, nie jest to konieczne, ale szpinak lepiej smakuje bez łykowatych łodyżek. W zależności od wielkości patelni wrzuć całość szpinaku do zeszklonej cebuli lub partiami, smaż całość na wolnym ogniu aż szpinak się udusi. Wstaw wodę i ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu. Jak się
Martyna Cooksalmost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue(...)szpinak lepiej smakuje bez łykowatych łodyżek. W zależności od wielkości patelni wrzuć całość szpinaku do zeszklonej cebuli lub partiami, smaż całość na wolnym ogniu aż szpinak się udusi. Wstaw wodę i ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu. Jak się ugotuje, odcedź go. Gdy szpinak się udusi dodaj na patelnię jogurt grecki wymieszany z serem pleśniowym pokrojonym w kawałki
Martyna Cooksalmost lack of work and the final effect speaks for itself! SKŁADNIKI: 250 g piersi kurczaka 1 średnia czerwona cebula 250 g szpinaku baby 100 g sera typu Lazur 200 g jogurtu greckiego 200 g makaronu tagliatelle czosnek, sól, pieprz parmezan/grana padano do posypania INGREDIENTS: 250 g chicken breast 1 medium red onion 250 g fresh spinach 100 g blue(...)szpinak lepiej smakuje bez łykowatych łodyżek. W zależności od wielkości patelni wrzuć całość szpinaku do zeszklonej cebuli lub partiami, smaż całość na wolnym ogniu aż szpinak się udusi. Wstaw wodę i ugotuj makaron al dente wg informacji na opakowaniu. Jak się ugotuje, odcedź go. Gdy szpinak się udusi dodaj na patelnię jogurt grecki wymieszany z serem pleśniowym pokrojonym w kawałki
Martyna CooksDzisiejszy makaron powstał całkowicie spontanicznie, z tego co akurat znajdowało się w lodówce i w szafkach i jest potwierdzeniem tezy, że nie każdy obiad musi być
Bernika - moj kulinarny pamietnikgotowego sosu pomidorowego albo: 4 duże pomidory łyżka oliwy, 2 ząbki czosnku pół łyżeczki cukru łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz 3 grube pory 200 g makaronu penne łyżka masła duża garść szpinaku ( ok 100 g) 50 g parmezanu 3 jajka 250 serka ricotta łyżeczka musztardy kromka bułki bez skórki ( może te być kajzerka wydrążona ze środka) sól, pieprz Jeżeli sami(...)wrzutka i zblanszować . Wyciągnąć z wody i odsączyć. Resztę pora posiekać i usmażyć ok 5 minut na maśle, odstawić. Ugotować makaron na pół twardo. Do miski przełożyć pora, parmezan, ricottę, szpinak, jajka, musztardę, bułkę, sól i pieprz i całość zmiksować. Do powstałej masy dodać makaron i wymieszać. Wysmarować podłużną formę do zapiekanki albo blachę do pasztetu
Smaczny zeszytnadziewania. Taki makaron pierwszy raz zawitał w mojej kuchni. Swoje ślimaczki nadziałam szpinakiem i zapiekłam pod pierzynką z beszamelu. składniki: ok 300 g makaronu lumaconi ( ok 30 muszelek) 500 g świeżego szpinaku pieprz 1 łyżka masła 1-2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 150 g sera typu feta beszamel 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka(...)sól,pieprz gałka muszkatołowa Szpinak drobno posiekać. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić szpinak i smażyć aż zmięknie i zmniejszy swoją objętośc. Nastepnie dodać śmietanę, przepuszczony przez praskę czosnek i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Dodać pokruszony ser feta i ponownie wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy farsz odstawić.Makaron lumaconi ugotowac al'dente. Osączyć i wystudzić. Naczynie żaroodporne nasmarować masłem. Muszelki nadziać
Monia miesza i gotujewindow.adsbygoogle || []).push({}); Makaron z wędzonym łososiem. Super pomysł na szybki, prosty i bardzo smaczny obiadek dla całej rodzinki. Lubimy w domku proste obiadki, dlatego od czasu do czasu przygotowuję taki makaron, który jest bardzo pożywny. Danie warte wypróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 100 g wędzonego łososia 200 g makaronu tagliatelle ( może być inny) 200 g świeżego szpinaku 1 średnia cebula(...)oczkach. Na większej patelni topimy masło. Smażymy cebulkę, do zeszklenia. Następnie dorzucamy czosnek i jeszcze chwilę smażymy około pół minuty. Po tym czasie dorzucamy szpinak i trochę smażymy ,aż szpinak zwiędnie. Do patelni przekładamy odcedzony makaron. Następnie ser mozzarella, śmietankę kremówkę oraz pokrojonego łososia. Całość mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Zawartość patelni dusimy parę minut co chwilę mieszając
Olcia gotuje!chętniej, że miałam pod ręką foremki aluminiowe od Gosia - sprytne patenty , bo normalnie to nie cierpię szorowania foremek po zapiekankach :-( SKŁADNIKI 300 g makaronu 2 - 3 ugotowane udka z kurczaka 250 g świeżego szpinaku 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem 3 białka 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki soli himalajskiej pieprz starty parmezan lub grana padano dodatkowo(...)rewelacja! nie dość, że fantastycznie utrzymuje kształt zapiekanki, to jeszcze nie trzeba zmywać ;-) ) smarujemy lekko olejem i na jej dnie układamy ugotowany makaron, na rozkładamy równomiernie mięso, a następnie szpinak. Całość zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut - sos powinien się ściąć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy zapiekankę serem i odstawiamy
Czary - gary w kuchni