makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:57/81)

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 139

Dobrze rozgrzać woka lub głęboką patelnię. Wlać olej i wrzucić mieszankę chińską i kapustę. Podsmażyć ale nie rumienić. Po kilku minutach wlać bulion, przykryć i gotować ok. 10 minut , aż wszystko zmięknie ale zachowa jędrność. Odkryć, odparować, dodać sos balsamiczny, pomieszać, podawać. Idealnie do tego zestawu pasuje makaron ryżowy albo ryż. Smacznego

Mama z miasta
Spaghetti aglio e olio 117

minut ? To możliwe i nie mam tutaj wcale na myśli zupki chińskiej zalewanej wrzątkiem, a pełnoprawny posiłek, który cieszy oko i podniebienie. Wystarczy, że skorzystacie z mądrości Włochów , który ssztukę przygotowywania prostych, szybkich i smacznych posiłków opanowali do perfekcji. Potrzebujecie dokładnie tyle czasu ile zajmie wam ugotowanie makaronu . I naprawdę nie będziecie musieli się z niczym śpieszyć. Mili państwo, dziś

Okolice Palnika
Zupa ostro-kwaśna 343

Marzec zaczynamy od czegoś prostego i bardzo smacznego. Zupa ostro-kwaśna może nie wygląda zachęcająco, ale warto jej spróbować. Zamiast makaronu dodajemy do niej surowe jajko

W kuchni wieczorem
Zupa orientalna 155

zupa chińska, ale robiona w Radomiu... W ogóle nie smakuje jak chińska.”  Eksperyment uważam za udany:) Składniki: pierś z kurczaka – 200 gram bulion – 1,5 litra suszone grzyby mun – 20 gram marchew – 2 szt. por – 1/3 szt. szczypior – 1 pęczek czosnek – 1 ząbek mleko kokosowe – 200 ml makaron ryżowy – 100 gram sok z ½ cytryny sezam – 2 łyżki płatki suszonej

Gotuj z Misiem
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 211

ogrzać. Jeśli do dania naszykowaliście sobie makaron – warto teraz włożyć go do woka, wymieszać całość i mocno zagrzać go z pozostałymi składnikami. Jeśli wybraliście ryż, rozłóżcie porcje do misek i na wierzch połóżcie mięso z warzywami. Wierzch posypujemy grubo siekanym szczypiorem i prażonym sezamem.   KIMCHI to koreański (z naleciałościami japońskimi i chińskimi) sposób na kiszoną kapustę (ale też(...)kapusty pekińskiej 150g białej rzepy 1 duży ząbek czosnku 2cm kawałek imbiru 3-4 łodygi grubego szczypioru 1 łyżka podprażonego sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 porcje makaronu do woka lub ryżu MARYNATA DO MIĘSA 2 łyżki oleju sezamowego lub orzechowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 1 czubata łyżeczka dowolnej pasty miso 1/2 łyżeczki

Karo in the Kitchen
Spring rolls z nasionami chia 165

angielska „spring rolls” jest dosłownym tłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „ sajgonki ” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Spring rolls z nasionami chia przygotowałam w dwóch wersjach – mięsnej i wegetariańskiej.   Składniki (ilość w zależności od potrzeb): - papier ryżowy - nasiona chia - makaron ryżowy - papryka czerwona - brukiew - rzodkiewki - marchew - młode części pora - szczypior

mojewypiekiinietylko
Sajgonki z mięsem mielonym 166

Wersja sajgonek z mięsem mielonym , według mojej koleżanki.  Sajgonki wyszły przepyszne, można je robić na różne okazje.                

Kuchnia Danusi
Sałatka z zupek chińskich, z kurczakiem 90

Sałatka ta do zdrowych nie należy, lecz od czasu do czasu sprawdzi się świetnie na imprezach urodzinowych, Andrzejkach, czy też jako sałatka na Sylwestra . Dodanie odrobiny

Kulinarne Przeboje
Sajgonki 263

pojawiły się na blogu a dziś SAJGONKI , czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy

Smaki Natalii
Sałatka z zupki chińskiej. 490

smakują. Dziś proponuję wersję z szynką. Składniki: 1 zupka chińska (u mnie łagodna z kurczakiem) 3 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 1 papryka czerwona 1 cebula 250 g. szynki (u mnie konserwowa) 4 ogórki korniszony 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Wykonanie: Makaron z zupki pokruszyć do miseczki, dodać dołączone przyprawy. Zalać wrzątkiem, tylko tyle

Agusiowe smakołyki
Znakomita sałatka z zupek chińskich z kurczakiem 1279

Składniki, 4-6 osób: 2 opakowania zupek chińskich (łagodne lub pikantne) 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 świeży ogórek 1/2 cebuli czerwonej puszka kukurdzy 3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Pierś pokroić w drobną kostkę, opruszyć solą i pieprzem, usmażyć. Surowy makaron pokruszyć i wrzucić do miski razem z przyprawami. Ogórka umyć, pokroić w kostkę, paprykę

cooklife
Kurczak Teriyaki 514

budce pod moim blokiem. Moim ulubionym daniem i chyba właściwie jedynym króre wtedy zamawiałam był kurczak słodko-kwaśny :) W Holandii poznałam  nowe,  zupełnie  inne smaki kuchni chińskiej czy japońskiej. Odkryłam, że dania rodem z Państwa Środka czy kraju Kwitnącej Wiśni, są nie tylko niezwykle urozmaicone, ale często też banalne i błyskawiczne w przygotowaniu. Dziś przykład jednego(...)oliwy z oliwek - 2-3 piersi z kurczaka - 150 g boczniaków - 1-2 papryki (najlepiej żółta lub zielona) - cebulka dymka - 75 ml rzadkiego sosu/marynaty teriyaki (nie może być słodki!) - makaron typu noodle Piersi z kurczaka kroimy na cienkie paski. Przekładamy do miski i zalewamy 5 łyżkami sosu teriyaki. Pozostawiamy mięso na około 15 minut by się zamarynowało. W międzyczasie czyścimy

W mojej holenderskiej kuchni
Tajska zupa curry z krewetkami 233

Bardzo rozgrzewająca tajska zupa curry z krewetkami to idealne danie na chłodne zimowe popołudnia. Przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i nie zajmie więcej niż 20 minuty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Dlaczego warto stosować sos sojowy 125

sojowego. Sos sojowy jest niezbędnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej, zwłaszcza chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Także w kuchni polskiej cieszy się coraz większym uznaniem. Możemy stosować go jako samodzielną marynatę lub jako składnik marynat do wszelkiego rodzaju mięs. Niewielki dodatek sosu sojowego świetnie podkreśla smak zup i sosów, dań z makaronem, gulaszy i potraw jednogarnkowych, w tym bigosu, ułatwiając przy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spring- rolls z kurczakiem, makaronem ryżowym, glonami wakame i warzywami 133

Kuchnia orientalna jest pełna aromatów i smaków. Jedną z pyszniejszych według mnie potraw są samosy. Papier ryżowy a w nim kawałki smażonego kurczaka, odrobina makaronu, warzyw

Mango Papaja
Kurczak po chińsku 261

Filety kroimy w cienkie paski. Obsypujemy obficie przyprawą do dań chińskich i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. 2. Kiedy filety się zarumienią dodajemy warzywa (nie trzeba ich uprzednio rozmrażać). Smażymy aż rozmrożą się i zmiękną a woda wyparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy sezamem. 3. Podajemy z makaronem lub ryżem

Szefowa kuchni