makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:65/81)

Tatar z łososia z oliwą 107

upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”.   Pomysły na przekąski: ** Sałatka z makaronem ryżowym i koperkiem ** Pasta z tuńczykiem i jajkiem ** Mini tortille z łososiem i sałatą ** Bruschetta z pomidorami i bazylią   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje: 200 g wędzonego(...)szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki. Jeśli lubisz, możesz zaostrzyć smak tatara dodatkiem musztardy lub chrzanu.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ziemniaczków polecam… Surówkę z surowych buraków i jabłka Chińską surówkę z białej kapusty Surówkę z selerem naciowym Surówkę ze świeżych ogórków

Kulinarny S.O.S.
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 92

mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Uwaga:   Składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu (japońska, chińska, koreańska, indyjska) można kupić w sklepach typu Kuchnie Świata Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję

Cztery Fajery
Kurczak w czerwonym curry z ryżem 187

Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spring rolls, czyli świeże sajgonki 169

ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun juan” – wiosenne zawijasy:) Ale mniejsza o nazwę. Sajgonki, niezależnie od nazwy mają generalnie taki sam skład: chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw w delikatnym kokonie z papieru ryżowego(...)Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego

Niedzielny kucharz
Śląski Festiwal Sushi i moja wizyta w dwóch Restauracjach 151

W ramach trwającego od soboty czyli 4 lutego, Śląskiego Festiwalu Sushi , postanowiłam dzisiaj odwiedzić dwa z kilkunastu lokali, oferujących atrakcyjne zniżki. To była prawdziwa przygoda, powrót

Moja smaczna kuchnia
Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski 123

Dziś mam dla Was wspaniałe, wiosenne i kolorowe danie - spring rolls, czyli wiosenne zawijaski . Spring rolls kojarzą się przede wszystkim ze smażonymi na głębokim tłuszczu sajgonkami serwowanymi głównie w chińskich barach z jedzeniem na wynos. Spring rolls, które dziś serwuję to lekkie, wiosenne zawijaski pełne kolorowych i chrupiących warzyw.  Oczywiście do wiosennych zawijasków możecie włożyć nie tylko  ulubione(...)wyjadałam go łyżką z garnuszka ;)  Spring rolls przygotowałam wraz z Mirabelką w ramach naszego kulinarnego wyzwania. Spring rolls, czyli wiosenne zawijaski Składniki:  Spring rolls: papier ryżowy makaron ryżowy (vermiccelli) (100g) czerwona papryka kilka surowych marchewek zielony ogórek sałata ugotowane krewetki awokado świeża kolendra Sos kokosowo - orzechowy: puszka mleka kokosowego (400ml) 2 łyżki masła orzechowego 1-2 łyżeczki czerwonej

Codzienne Gotowanie
Poniedziałek: Błyskawiczna tajska zupa Tom Yum 136

jest teraz, ale kiedyś był to podstawowy składnik menu studenta pod koniec miesiąca, kiedy kończyły się pieniądze. Czysta chemia:) Dzisiaj mamy dla Was naszą wariację na temat zupki chińskiej zrobionej wyłącznie z naturalnych składników na bazie domowej kostki rosołowej też bez grama chemii. To popularna i znana tajska zupa Tom Yum, tyle że w wersji błyskawicznej, ze słoika, idealna(...)plus łyżeczka, dwie soku do smaku 2 marchewki Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki mleczka kokosowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki sosu rybnego (opcjonalnie) 1 łyżeczka masła Mała garść makaronu ryżowego lub spaghetti Świeża kolendra lubi pietruszka lubi bazylia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody w garnku, posól i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją

Niedzielny kucharz
Zupa z kapusty pekińskiej 124

chiński. Zresztą dziewczyny wiedzą gdzie można jeść, a gdzie nie. My jako niezbyt zaawansowani spożywacze chińszczyzny zdaliśmy się na dziewczyny i kazaliśmy im zamawiać. Więc na stół wjechała tradycyjna chińska potrawa:  火锅.  Jeśli nie jesteście zbyt biegli w czytaniu "krzaczków" to podpowiem. Czyta się to:  huǒguō.   Ewentualnie, jeśli nadal macie problemy to można to nazwać(...)straciłem kontrolę nad pamięcią. Wiem, że na pewno były bardzo cienko pokrojone plastry wołowiny, krewetki, dwie wersje tofu, ziemniaki pokrojone w plastry, mnóstwo różnych sosów (mniej lub bardziej pikantnych), makaron sojowy (bądź podobny) i właśnie kapusta pekińska. A owego hot pota je się następująco: każdy bierze sobie co tam chce z tego dodatkowego stolika i wrzuca do tego jednego wspólnego

Marder&Marder Manufacture
Warzywa w sosie słodko - kwaśnym, z miodem i chili 188

Składniki: - 1 szt cebuli pokrojona w cienkie ćwiartki - 2 marchewki starte na tarce - papryka żółta - papryka czerwona - mała cukinia pokrojona w słupki - kawałek pora - 2 łyżki

SMYKWKUCHNI
Sajgonki z wołowiną i warzywami 223

Sajgonki z wołowiną i warzywami Sajgonki , to nie jest obiad , który robi się w pięć minut , ale z biegiem czasu , można dojść do wprawy i nie

Ogrodnik w podróży
Sajgonki (Cha Gio) 178

oczy od takiego jedzenia!), to nie uwierzycie, ale jeszcze nie jadłam wietnamskich sajgonek! ;) W Niemczech są one nazywane Frühlingsrollen (wiosenne roladki,krokiety) i można je dostać w każdej knajpie chińskiej, tajskiej, japońskiej, koreańskiej czy wietnamskiej, a nawet w wielu europejskich (jako Finger Food), jednak są one zrobione z ciasta przypominającego ciasto filo lub makaronowe, nie zaś z papieru ryżowego(...)chrupkie sajgonki. Za inicjatywę i pomysł dziękuję Basi , która przywiozła dla nas ten przepis prosto z Wietnamu. ;) Składniki: 12-14 arkuszy papieru ryżowego (wzięłam 25) Nadzienie: 5 dag makaronu ryżowego (nie dałam i źle zrobiłam, bo dać trzeba, gdyż ten makaron ma w farszu kluczowe znaczenie - wchłania nadmiar wilgoci...) kilka grzybków mun, namoczonych i posiekanych w cieniutkie paseczki (dałam

Kuchnia Prezydentowej
Chińska zupa słodko-kwaśna. A według mnie pekińska. 485

Moja U-L-U-B-I-O-N-A zupa. Nie wyobrażam sobie bez niej mojego życia i od kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nic się

Mango Papaja
Poniedziałek: Sajgonki bez zawijania, czyli spring rolls bowl 109

papieru ryżowego – to wersja na świeżo, albo chrupiący, kruchy krokiet w wersji smażonej. Na świecie znane są głównie pod angielską nazwą spring rolls, co jest bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego. W Polsce to sajgonki. Nie udało nam się dokopać do informacji skąd ta nazwa, ale, jak się wydaje, może ona mieć związek z udziałem polskich wojskowych w wojnie wietnamskiej(...)szczególnie, gdy nie zawiera oleju palmowego, który jak wiadomo jest szkodliwy, jeśli występuje w charakterze utrwalacza żywności). Wystarczy garść orzeszków ziemnych, żeby zrobić sobie masło orzechowe w domu. Składniki: Makaron ryżowy100 g Krewetki surowe 200 g Pęczek rzodkiewek 1 marchewka ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej Kilka liści dowolnej sałaty 4 płaty papieru ryżowego 2 łyżki siekanej kolendry lub bazylii (lub więcej

Niedzielny kucharz
Kurczak w sosie sezamowym. Szybki obiad. 143

Cześć Wam, dzisiaj pokazuję Wam pomysł na kurczaka rodem z kuchni chińskiej, która bardzo mi smakuje. Kurczak w sosie sezamowym z warzywami. Danie robi się na prawdę szybko, nie wymaga żadnych większych umiejętności. Mięso kurczka jest mięciutkie, smaczne i aromatyczne a sam sos, co tu dużo gadać paluszkami się woka wylizuje ehheeh. Idealne danie dla tych, którzy wrócili z pracy(...)proszku z krewetek, dusimy dalej przez 10 minut.  Doprawiamy octem ryżowym, solą i ewentualnie odrobiną chili. Gotowe danie skrop olejejm sezamowym. Kurczaka możecie podawać z ryżem, nudlami, makaronem soba, bądź ulubioną kaszą. Smacznego i Pięknego dnia, zajrzycie na nasz profil na Instagramie i Facebooku Smyk W Kuchni ;-) Pozdrawiamy

SMYKWKUCHNI