makaron po chińsku - 1209 przepisów (strona:64/81)

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami 195

Wołowina w sosie ostrygowym z nerkowcami to klasyczne danie serwowane w wielu chińskich i tajskich restauracjach. Ja je wprost uwielbiam. Połączenie mięciutkiego, wołowego mięsa, smażonej papryki, słonawego sosu ostrygowego i chrupiących nerkowców jest po prostu genialne. Jeśli lubicie ostre jedzenie, możecie wzbogacić potrawę o posiekaną, świeżą papryczkę chilli. Ja tym razem wybrałam wersję łagodną. Taka wołowina najlepiej smakuje podana(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej (skrobii) 1 łyżeczka tartego, świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka sezamu zielone części dymki do podania: ryż jaśminowy lub inny albo makaron ryżowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 steki wołowe z rostbefu (każdy po ok. 250 g) 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1/2 szklanki orzechów nerkowca (można

Poezja smaku
Słodko-kwaśna pierś z indyka po chińsku 291

limonki, soli i pieprzu. Pierś indyka w marynacie umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie obtaczamy każdy kawałek piersi indyka w tempurze (najlepiej specjalnej do potraw chińskich) i smażymy w Woku na bardzo dobrze nagrzanym oleju sezamowym po kilka minut z każdej strony. Wyciągamy pierś z indyka na talerz. Wylewamy stary olej z Woka i ponownie na zimny(...)czas aby wrzucić naszego indyka w tempurze. Całość dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, lecz na bardzo dużym ogniu. Teraz nasze danie jest już gotowe. Podajemy z ryżem lub makaronem sojowym. Smacznego

Mango Papaja
Warto spróbować – sałatka z kiełkami soi 155

Sałatek czas – sałatka z kiełkami soi Chcąc zadbać o swoje zdrowie, każdy kto choć raz spróbował przyjrzeć się wartościowej diecie na pewno zauważył, że we

sierotka maRysia w kuchni
ŁOSOŚ TERIYAKI – kuchnia japońska 114

Łosoś to zdecydowanie jedna z moich ulubionych ryb. Droga, ale uważam, że warto od czasu do czasu wydać więcej i zjeść pyszną rybę, której smak na

Ostra na Słodko
Japoński gulasz wołowy 121

skład shichimi togarashi wchodzą grubo zmielone:pieprz czarny i pieprz syczuański chilli, skórka mandarynkowa, czarny i biały sezam, glony nori i imbir. Shichimi togarashi można stosować do zup, makaronu, ryżu i wszystkich rodzajów mięsa. Pyszny japoński gulasz wołowy nikujaga z ziemniakami, marchewką, cebulą i sosem sojowym będzie odpowiednim daniem zarówno na obiad, jak i na ciepłą kolację. Japoński gulasz wołowy(...)szczypta shichimi togarashi lub płatków chili do smaku Uwaga: składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Bliskiego i Dalekiego Wschodu zwłaszcza japońskiej, chińskiej, koreańskiej i indyjskiej można kupić w sklepach internetowych takich jak np. Kuchnie Świata   Japoński gulasz wołowy - przepis Ziemniaki (lub bataty) i marchewkę kroję w średniej wielkości kostkę, wołowinę

Cztery Fajery
Rodzaje mąk bezglutenowych 162

Mąka ta jest miałka i puszysta. Wypieki wykonane z mąki sojowej w trakcie pieczenia lekko brązowieją. Większość mąk sojowych nie zawiera glutenu. Mąka sojowa służy do wyrobu m.in.: pieczywa, makaronów, płatków, ciast, ciasteczek. Mąka sojowa posiada silne właściwości wiążące, w związku z czym zagęszcza się nią zupy i sosy. Używana jest także do wyrobu mleka i past sojowych(...)jest lekkie i aromatyczne.  Mąka kukurydziana wykorzystywana jest w cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich.  Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos

NaKońcuJęzyka
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 95

Słodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych(...)kurczaki mają podobny, słodki smak, ale każdy jest inny. My obydwa dania uważamy za wręcz genialne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka

Niedzielny kucharz
Środa: Słodko-kwaśny kurczak w sezamie 110

Słodko-kwaśny kurczak w aromatycznej sezamowej glazurze. Super proste, klasyczne danie kuchni chińskiej na wynos. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 KyrKu Słodko-kwasny kurczak jest bratem bliźniakiem chrupiącego kurczaka w pomarańczowej glazurze , którego opisywaliśmy wczoraj. Obydwa dania pochodzą z Menu na tydzień: 5 obiadów w półtorej godziny i są przykłądem na to, jak z tych samych(...)kurczaki mają podobny, słodki smak, ale każdy jest inny. My obydwa dania uważamy za wręcz genialne, są bardzo łatwe do zrobienia i szybkie. Do kurczaka wystarczy ugotować ryż, albo makaron ryżowy, albo, jak na zdjęciu, kaszę – w naszym przypadku to orkisz – dorzucić warzywa i obiad, kolacja, gotowe. Przepis pochodzi z serwisu seriouseats.com Składniki: 0,5 piersi z kurczaka

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak three-cup 114

Duszony w aromatycznym sosie kurczak three-cup jest mięciutki i soczysty. Czas: 25 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Jedno z najbardziej znanych chińskich dań, szczególnie popularne na Tajwanie. Sanbeji to nazwa chińska, three-cup chicken – to tłumaczenie na angielski. A po polsku? Kurczak trzy kubki? Albo raczej trzy miarki. Do końca właściwie nie wiadomo skąd ta nazwa(...)niezależnie, którą wersję przyjmiemy za właściwą, kurczak three-cup zrobiony z sosem trzech szklanek sosu sojowego, oleju, wina/cukru, jest absolutnie niestrawny, co przyznają wszyscy kucharze, specjalizujący się w kuchni chińskiej. Proporcje należy zachować zupełnie inne, a wtedy powstaje wspaniałe, aromatyczne danie, przy tym bardzo łatwe do zrobienia. Kurczak na cześć bohatera Legenda głosi, że przepis powstał w głębokim średniowieczu, kiedy

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak three-cup 117

przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru. Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Zmiękczające właściwości sody Na koniec jedna uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego(...)stosuj wg upodobań co do ostrości) 1 łyżeczka brązowego cukru lub zwykłego 4 łyżki wina ryżowego lub białego wina wytrawnego 2 łyżki sosu sojowego Pęczek bazylii (same liście) Ugotowany makaron ryżowy lub ryż Przygotowanie: Krok 1 Obierz imbir i czosnek a następnie posiekaj w plasterki. W woku lub w szerokim rondlu rozgrzej 1 łyżkę oleju. Wrzuć na tłuszcz imbir, czosnek

Niedzielny kucharz
Tatar z łososia z oliwą 117

upodobań Twoich lub Twoich gości, do przygotowania możesz użyć wędzonego lub surowego łososia, bądź połączyć oba mięsa „pół na pół”.   Pomysły na przekąski: ** Sałatka z makaronem ryżowym i koperkiem ** Pasta z tuńczykiem i jajkiem ** Mini tortille z łososiem i sałatą ** Bruschetta z pomidorami i bazylią   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na 2-3 porcje: 200 g wędzonego(...)szczypiorek, ziarna sezamu lub czarnuszki. Jeśli lubisz, możesz zaostrzyć smak tatara dodatkiem musztardy lub chrzanu.   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do ziemniaczków polecam… Surówkę z surowych buraków i jabłka Chińską surówkę z białej kapusty Surówkę z selerem naciowym Surówkę ze świeżych ogórków

Kulinarny S.O.S.
Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 97

mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą.  Uwaga:   Składniki takie jak mirin, mieszanka shichimi togarashi i wiele innych przypraw charakterystycznych dla kuchni Wschodu (japońska, chińska, koreańska, indyjska) można kupić w sklepach typu Kuchnie Świata Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą(...)drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone.  Nie dodaję

Cztery Fajery
Kurczak w czerwonym curry z ryżem 194

Kurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Spring rolls, czyli świeże sajgonki 178

ryba po grecku. Na całym świecie azjatyckie krokiety z papieru ryżowego, lub z cienkich omletów znane są jako „spring rolls” co jest angielskim bezpośrednim tłumaczeniem z chińskiego „chun juan” – wiosenne zawijasy:) Ale mniejsza o nazwę. Sajgonki, niezależnie od nazwy mają generalnie taki sam skład: chrupkie nadzienie ze świeżych warzyw w delikatnym kokonie z papieru ryżowego(...)Składniki: 12 płatów papieru ryżowego 18 krewetek, najlepiej tygrysich 1 marchew 1 ogórek Ząbek czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 12 liści sałaty rzymskiej lub pekińskiej Pół opakowania drobnego makaronu ryżowego Pęczek szczypiorku Pęczek bazylii (opcjonalnie też kolendry) Omlet 3 jajka 3 łyżki wody 1 łyżeczka mąki, Pół łyżeczki sosu rybnego Sos 6 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania