Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu
Marta GotujeSkładniki: 1 filet z kurczaka 1 słoik pędów bambusa w zalewie 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego pieprz, przyprawa chińska, sos sojowy, mielony
czarrna od kuchnitłumaczeniem nazwy chińskiej. Polska popularna nazwa „sajgonki” odnosi się raczej do bardziej w Polsce znanej wersji wietnamskiej. Składniki: - papier ryżowy – 22 arkusze o śr. 22,5cm - pierś z indyka ok. 700g - 1 cebula - 1 – 2 marchewki - 1 sałata rzymska - 1 papryka czerwona - 250g pieczarek brunatnych (powinny być grzyby mun) - 100g makaronu ryżowego - puszka kiełków
mojewypiekiinietylkozupka chińska łagodna 1 i ½ szklanki wrzątku 3 łyżki majonezu 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu pieprz mielony i sól do smaku Brokuły myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Ugotowane na twardo jajka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Pomidory również trzeba pokroić w kostkę, tylko większą. Makaron z zupek rozgniatamy , przekładamy
Takie tam pichcenieŚwiętem Zakochanych. Powód jest mi tym bardziej nieznany, gdyż o ile wiem święto zakochanych wypada podczas najkrótszej nocy w roku. W każdym razie odnotowuje się tego dnia wzmożone zakupy chińskiego badziewia w kolorze głównie czerwonym, co ma rzekomo dowodzić wspomnianej powyżej miłości. Restauratorzy też zacierają ręce, bo kolacja we dwoje również jest rozumiana jako wyraz miłości. Z niewiadomych dla mnie(...)może w ogóle nie przyszła :) Pozostaje pytanie co z tym zrobić. Idealne do tego są zapiekanki makaronowe, jednak jest jedna rzecz która mnie w nich niesamowicie irytuje - wyschnięty makaron na górze. Aby temu zapobiec najlepiej go czymś przykryć. Postanowiłem wybrać się na tzw. Kuchnię Społeczną. Dla niewtajemniczonych, to najlepszy sposób, aby się dobrze najeść, przy małym wkładzie. Polega
Kryzysowa Książka KucharskaLubię kaczkę w małym chińskim barze na Pradze Południe. Kaczka ta jest smażona w głębokim oleju w woku, dzięki czemu jest chrupiąca. Podawana jest z gęstym sosem z grzybów mun. Gdy przychodzi mi na nią chęć, a na Pragę mam akurat daleko, to przygotowuję sobie podobne danie w domu – z ryżem lub z makaronem. Zawsze z dużą ilością grzybów
OstryKęsGołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatku wykonuje się ją bardzo szybko. Przepis jest rewelacyjny, są sałatka szybko znika ze stołu. Polecam ją na przyjęcia, większe imprezy itp. SKŁADNIKI : 2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron kruszymy, dodajemy przyprawę i zalewamy 2 szklankami wrzątku, nakrywamy talerzykiem i odkładamy na 15 minut aby napęczniał. Następnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dowolnie i pieczemy na oleju. Fasolkę, seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki
Kulinarne Fantazje Marioliwodę, dodałam mieszankę chińską i dorsza i całość zagotowałam. Dodałam pastę Tom Yum, całość zagotowałam, doprawiłam sosem sojowym i dodałam mleko kokosowe.Znowu całość przez chwilę się gotowała, do połączenia smaków. Tofu pokroiłam w kosteczkę, wrzuciłam do zupy. Kolendrę pokroiłam i posypałam nią zupę. Zupę ja podawałam samą, ale można ją podać z dodatkowym makaronem, możesz jeśli tylko
Kuchnia na wzgórzutemat kurczaka po chińsku, bo jest on bardziej po polsku, oczywiście możecie dodać do niego bardziej orientalnych składników jak grzybki mun czy pędy bambusa. Ja przedstawiam wersję na co dzień, na obiad dla każdego, z ogólnodostępnych składników. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 papryka 1-2 cebule 1 mała cukinia 2 marchewki makaron sojowy sos sojowy czarny sezam Marynata
Dobra karmapodróżach możemy pomarzyć, z wielu przyziemnych powodów, wtedy warto szukać tych "innych" smaków w książkach, publikacjach miejscowych w internecie, bądź nie bać się eksperymentować. Jeszcze pięć lat temu kuchnia chińska, tajska czy dalekowchodnia kojarzyła mi się tylko negatywnie, z czymś brzydko pachnącym, niezdrowym i na pewno niedobrym ;-))) Dziś mam z tego ubaw po pachy, uwielbiam tą kuchnię, przede wszystkim(...)kwaśnym a słodkim, za wyjątkowy smak imbiru, limonki, kolendry, curry i za odkrywanie setek składników, o których wcześniej nie miałam pojęcia. Dzisiaj przepyszna zupa na boczniakach z kukurydzą i makaronem ryżowym, zrobisz ją w 15 -20 minut, a pokochasz już na zawsze ;-) Smacznego! PRZEPIS NA ZUPĘ Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNIByła sałatka z zupek chińskich, niech będzie i zapiekanka :) Wiem. To niezdrowe, ale myślę, że raz na jakiś czas, można sobie pozwolić. Ja zrobiłam, bo zaciekawił mnie przepis. Znalazłam go, na jednej z grup kulinarnych. Wprowadziłam drobne modyfikacje. W oryginalnym przepisie, była kukurydza. Majonez też częściowo wymieniłam na jogurt. Jeśli nie lubicie kaparów, to dodajcie kukurydzę. W przepisie była cała(...)Składniki: 3 zupki chińskie 2 pojedyncze piersi z kurczaka przyprawy (sól, pieprz, papryka) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 3 łyżki kaparów 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 250 g. sera żółtego Wykonanie: Piersi pokroić w kostkę. Przyprawić solą pieprzem i papryką. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Ser zetrzeć na tarce, o grubych oczkach. Makaron pokruszyć, wrzucić do miski
Agusiowe smakołykiolej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką. Podawać z ryżem lub makaronem
Pasja Smakudwie godziny wyczarowaliśmy menu na tydzień złożone ze skrzydełek w domowym sosie BBQ, sałatki Cobb z kurczakiem, awokado i jajkiem, pęczotto z polędwiczką, pieczonymi brukselkami, batatem i dynią, chińskich noodle z polędwiczką i boczniakami, marokańskiej zupy krem z pieczonych warzyw i łososia z warzywami z pieca i kaszą jaglaną. Gdy wszystko było gotowe wystarczyło już tylko połączyć składniki, zblendować zupę(...)tydzień będziesz jeść to samo (spójrz na nasze menu – raczej nie wieje w nim kulinarną nudą). Żongluj składnikami – dwa zestawy pieczonych warzyw, dwa rodzaje mięsa, inne dodatki – np. kasze, makarony, ryż – to daje Ci sporo możliwości. Korzystaj z przypraw – to one decydują jaki charakter będzie miała dana potrawa. W tym menu na tydzień podstawą lub ważnym składnikiem kilku dań
Niedzielny kucharz