się całą noc) podsmażam aż każda ze stron z mięsa będzie obsmażona. Dorzucam pieczarki i mieszankę chińską Zmniejszam moc i przykrywam. Po jakimś czasie dodaję 1 szklankę wody i grzyby. Smażę pod przykryciem około 2 godzin co jakiś czas mieszając. Danie podałam z makaronem ryżowym
ClauditteMissCookingChińczyk ” to potrawa stworzona przez moją mamę i można by rzec, że wchodzi ona do kanonu naszej kuchni domowej. Jest ona swoistą wariacją na temat kuchni chińskiej i powstała dzięki kulinarnym inspiracjom pochodzącym z londyńskiego China Town . Łączy w pewien sposób smaki dalekiego wschodu i dostosowuje je do polskich kubków smakowych. Potrawa ta jest prosta, lecz wymaga spędzenia sporej(...)względu na ilość składników do krojenia. Przepis był dotychczas domową tajemnicą i po raz pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam! Składniki (na 6 porcji): 400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego 300 ml sosu sojowego (przynajmniej) 100 g masła 50 g suszonych grzybów mun lub shitake 4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona
Food Squareserca. Gdyby scharakteryzować ją jednym zdaniem, to śmiało można by było powiedzieć, iż została ukształtowana przez otaczające Tajlandię Chiny oraz Indie. I chociaż znacznie bliżej jej jednak do kuchni chińskiej, to w wielu daniach czujemy akcenty indyjskie, takie jakie mleko kokosowe, liście kafiru czy trawę cytrynową. I to właśnie dzięki temu połączeniu jest jedną z najbardziej aromatycznych kuchni świata. Duży(...)stylu kucharza, ilości dodanych składników i wykorzystanych przypraw zależy smak danego dania. Dlatego nigdzie nie spotkamy dwóch identycznie smakujących potraw kuchni tajskiej. Moją propozycją na dzisiaj jest bami , czyli makaron jajeczny z mięsem i warzywami. Moja wersja jest lekko, powiedziałbym nawet, że przyjemnie pikantna, delikatnie słodka od soku pomarańczowego z wyczuwalnym aromatem imbiru i trawy cytrynowej. A podane proporcje wystarczą
Jacob TastesZupa, zupeczka, zupunia. Pho. Modna, hipsterska czy jeszcze jakaś tam. My ją znamy od dawien dawna, zanim jeszcze wszyscy o niej mówili. Co tydzień, a później
slodkokwasnaplorzechów ziemnych 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 opakowanie tzw. mieszanki chińskiej 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 garść pokrojonych w paski grzybów mun 2 sztuki kapusty pak choi 200 g makaronu Udon Przygotowanie Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek oraz imbir-również posiekane. Mieszankę przelewamy
R'n'G Kitchenchoy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie
Food Squarelubi? chyba każdy. Raz z serem, raz z owocami, czy jako makaron a może jako krokiety? Dobre są zawsze i wszędzie. Tym razem zaproponuję naleśniki z tartymi ziemniakami, inne niż tradycyjne ale jakie pyszne . Ja podałam je z surówką chińską [ klik ] i sosem z mango [ klik ] , kombinacja rewelacyjna. Polecam gorąco. Ziemniaczane naleśniki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemieszanka chińska mrożona. My ich używamy bo są naprawdę dobre. Nie ma w nich chemii czy jakiś dodatków. Czyste warzywa i tyle :) No to do pracy. Na rozgrzana oliwę z oliwek wrzucamy warzywa i przesmażamy aż lekko zmiękną i wtedy podlewamy nieco woda. Zagotowujemy i dodajemy przyprawę 5 smaków, tymianek oraz cayenne. Kiedy warzywa są już miękkie dodajemy makaron
vegetanieMimo wyższych temperatur mam ostatnio ochotę na rozgrzewające dania. Do takich należy makaron chow mein podany z warzywami. W większość składników zaopatrzyłam się ostatnio w jednym
Weekendy w domu i ogrodzierzekło... Uzbroiłem żołądek w pancerną ochronę i zabrałem się do roboty. Bo głównym składnikiem są zwykłe, popularne chińskie zupki :) Znaczy się filozofii większej nie ma, tak w skrócie: do chińskiej zupki dodajemy kurczaka i mamy zupę z kurczakiem :) Jeśli ktoś jest fanem takiego jedzenia to z pewnością zawiedziony nie będzie. Ja raczej wolę inne jedzenie(...)Jeżeli zdecydujecie się na ten eksperyment to koniecznie pokruszcie makaron. Takich długich frędzli nie da się nakładać potem z garnka na talerz. A jeśli jakimś cudem nałożycie to na pewno jeść będzie ciężko. A co do smaku... Hmm... Cóż mogę powiedzieć żeby nie krytykować za bardzo... Jeżeli lubicie te chińskie zupki to ta będzie dla was idealna. Nie dość
Marder&Marder Manufactureczerwona fasolę czy oliwki. Kombinacji wiele. Zawsze wychodzi i smakuje każdemu :) Składniki: 3 opakowania zupek chińskich 30 dag szynki (u mnie od Nove ) 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1/2 zielonego ogórka 3 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz Makaron z zupek wyjąć z opakowania, połamać na pół i zalać niewielką ilością gorącej wody
My simple kitchenmojej głowie, gdy zakupiłam makaron ryżowy. Sama nie wiem po co wrzuciłam go do koszyka, ale chyba chciałam sprawdzić jak smakuje, bo nigdy wcześniej nie miałam z nim do czynienia. Samego przecież nie zjem, a kurczak, soczyste pomarańcze i sezam od razu mi tu jakoś podpasowały. Domyślam się, że moja potrawa z typowo chińskim jedzeniem nawet nie ma co walczyć(...)pierś kurczaka 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego ⅓ pora 2 ząbki czosnku 2 pomarańcze 1 łyżeczka suszonej kolendry 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała cebula Ok 50g makaronu ryżowego Sól, pieprz Dodatkowo: Orzeszki pinii (ok 3 łyżki) Ziarna czarnego sezamu Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące ziemniaczanej. Zalewamy sokiem
Kuchnia w czekoladzieStovit, Tylko Stylowe oraz ePrezenty. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 4 kolby kukurydzy- mini marynowana w occie winnym Ole! 2 łyżki sosu sojowego sól himalajska Stovit , pieprz, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka olej do smażenia 100 g makaronu ryżowego Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na małe kawałki, przekładamy do miski ,dodajemy sos sojowy
Podróż w kulinariaSkładniki: 3 zupki chińskie 1 udko wędzone z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 por(biała część) 1/2 kapusty pekińskiej 1 ogórek zielony 3 pomidory 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu sól, pieprz Wykonanie: Makaron połamać na kawałki wsypać do miski i zalać 3 szklankami gorącej wody. Kurczaka, pomidor oraz ogórek pokroić w kostkę. Kapustę
magiczna kuchnia KasiDieta nie oznacza jeść nudno, dlatego warto sięgać po inspiracje do kuchni zagranicznych np kuchni chińskiej i przygotowywać szybkie, dietetyczne, pyszne obiady. Tym razem w sklepie
Bernika - moj kulinarny pamietnik