czas do łask w kuchni powraca parowar. W moim odczuciu warzywa gotowane na parze zachowują swoje wartości odżywcze,witaminy i minerały. Warzywa są zdrowsze i smaczniejsze. Tym razem zamiast majonezu, dodałam sos czosnkowy Kielecki. Składniki 3 szt marchewki 1 szt pietruszka jedno duże jabłko 1 szt mały seler 2 szt ogórki kiszone 1 szkl groszek konserwowy 1 szt mały
Kulinarne pyszności Molkicałości, pędzelkiem silikonowym, niewielką ilość oleju. Układać kotlety i smażyć aż do przyrumienienia. Reszta, czyli z jakimi dodatkami podamy nasze hamburgery, to już inwencja własna. Ja zrobiłam sos z majonezu, musztardy dijon oraz ketchupu, dodałam sałaty, rukolę, pomidory, rzodkiewkę, pieczarki. Naprawdę dobre i zdecydowanie lżejsze od tradycyjnych, mięsnych hamburgerów. No i skoro dzieci zjadły, to wiecie… Naprawdę muszą być
gutfutząbki czosnku, sok z cytryny, pastę tahini i starty na pył w moździerzu kumin. Miksujemy całość do uzyskania gładkiej pasty. Powoli wlewamy zimną wodę, tak samo jak olej do majonezu, i miksujemy dalej około 2-3 minut. Skończymy z delikatną, gładką, lekką i aksamitną pastą, którą w miarę swoich potrzeb smakowych leciutko dosalamy i dopełniamy – konfitowanym czosnkiem i fetą
Karo in the KitchenJest! Jak już wcześniej obiecałam :) Sałatka bez dodatku majonezu. Sałatka z kapusty pekińskiej i marchewki (4 - 5 porcji): 4 duże liście kapusty pekińskiej marchewka por 4 małe ogórki konserwowe 3/4 puszki kukurydzy 1.5 małego jogurtu naturalnego sól pieprz oregano Umyć, obrać i pokroić warzywa. Kapustę pokroić drobno w paski, marchewkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Por drobno
Karola gotujesię przesunęła i kształt nie jest idealny , chociaż i tak najważniejszy jest przecież smak " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szyneczka podana na świeżym pieczywie z majonezem zdrowo i domowo …mniam Niewiele rzeczy , może z nią konkurować . Składniki : 1 kg piersi z kurczaka – filetów bez skóry pęczek świeżego , grubego szczypiorku 1/2 łyżeczki, mielonego , białego pieprzu
Ogrodnik w podróżyWszystkie sałatki warstwowe są do siebie podobne. Jeśli potrzebujemy, żeby trzymały kształt, dodajemy jogurtu lub majonezu. Jeśli nie, zdrowszy będzie winegret. Zawsze przyda się coś pożywnego np. soczewica, jajka i tuńczyk. Coś smacznego np. kukurydza z puszki, coś zdrowego np. awokado i chrupiącego jak pestki dyni. Nie zapominajmy też o czymś kolorowym jak papryka. Taka sałatka zastąpi nam cały posiłek
Ugotowane pozamiataneSkładniki ok 500 g selera opcjonalnie prażone, posiekane orzechy włoskie sos: 1-2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy gruboziarnistej (francuskiej) 1 łyżka musztardy dijon (lub innej, ulubionej) 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżeczki miodu garść (albo dwie) posiekanej natki pietruszki dobra sól Przygotowanie Składniki na sos dokładnie wymieszajcie, ewentualnie jeszcze doprawcie miodem, sokiem
OliveandThymetylko do chleba. Składniki ok 15 sztuk suszonych pomidorów 200 g fety 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka majonezu kilka kropel soku z cytryny świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki umieśćcie w blenderze, zmiksujcie na dosyć gładką masę. Gotowe
OliveandThymebobu 3-4 pomidory (lub odpowiednia ilość pomidorków koktajlowych) 4 jaja 1 (lub więcej) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 (pół?) pęczek dymki dressing: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki ostrej musztardy (u nas rosyjska) 2 łyżeczki ketchupu dobra sól, świeżo zmielony pieprz Przygotowanie Najpierw przygotujcie dressing: wszystkie składniki wymieszajcie, dobrze przyprawcie do smaku. Ugotujcie jaja
OliveandThymedań. Wykorzystanie produktów jest dowolne. Chodzi głównie o sposób przyrządzania. Niech to będą dania duszone, pieczone, gotowane tradycyjnie lub na parze. Mile widziane będą surówki i sałatki bez wykorzystania majonezu oraz śmietany. Będzie cudownie jeśli podacie wartość kaloryczną potrawy
Kulinarne przemysleniaJajka najczęściej jemy na śniadanie. Dzisiaj przedstawiam najlepsze przepisy na dania z jajek także na obiad, kolację czy wyjątkowe okazje. Proste, kolorowe i bardzo smaczne! Brokułowo-jajeczna sałatka z majonezem Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Jajko sadzone na grzance z bobem Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana
Moja smaczna kuchniamnie dziś goszczą roladki na wytrawnie z serem i szynką. Prosta przekąska a jaka smaczna :) Idealne na różnego rodzaju imprezy. Polecam :) Takie roladki smakują wyśmienicie, np z ketchupem, majonezem albo sosem czosnkowym od Folwark . Składniki: * 1 arkusz ciasta francuskiego * plastry sera, np gouda * plastry szynki konserwowej * ketchup Wykonanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć. Wzdłuż dłuższego boku układać plastry
Zrób to smacznieSkładniki: 1 sałatka lodowa 1 podwójny filet z kurczaka 1 kolorowa papryka 3-4 ogórki konserwowe 15 dkg sera żółtego przyprawa do kurczaka sos: 3 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny sól, … Czytaj dalej Sałata lodowa z kurczakiem i sosem
czarrna od kuchniZaczęłam szukać lżejszej wersji sosu do sałatek zamiast majonezu. I tak oto jak zaczęłam używać sosu Winegret. Składniki na sos Winegret: łyżka soku z cytryny łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, zioła (opcjonalnie) Wycisnąć łyżkę soku z cytryny i wymieszać z łyżeczką musztardy. Stopniowo dodawać oliwę z oliwek cały czas mieszając, aby sos się nie zważył. Najlepiej
Karola gotuje