ziemniaki, ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 2 buraki ćwikłowe, ugotowane i pokrojone w kostkę 2 jajka ugotowane na twardo Składniki na sos: 3 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Dopraw posiekanego śledzia pieprzem i odstaw na godzinę. W większej misce ułóż warstwowo wszystkie składniki sałatki wraz
karmelowywięcej jajek z myślą o zrobieniu jednej porcji tylko dla siebie, dlatego tym chętniej podzielę się z Wami na nią przepisem. Inspiracja: Karmelowy (ja w swojej wersji zastąpiłam majonez jogurtem naturalnym z musztardą, by sałatka była lżejsza) Składniki na 1 porcję: 2 jajka ugotowane na twardo ½ awokado ½ łyżeczki musztardy 1 łyżka jogurtu naturalnego ¼ małej czerwonej cebuli 1 mały ogórek
Fabryka pomysłówwiemy co zrobić krem patissiere z prażonymi jabłkami na maśle klarowanym). Przygotowaliśmy też migdały w karmelu. Polędwica wołowa w ziołach. Tatar z prażonym papierem ryżowym z trzema kolorowymi majonezami. To danie według mnie było najlepsze: pure z dyni, z jarmużem rażonymi pestkami słonecznika z surowym topinamburem oraz z rukwią wodna. Pstrąg na pure z kalafiora z prażonymi
AZgotuj!ryżowego 1 mała puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 1/2 filetu z kurczaka 15 dag sera żółtego typu Gouda 1 łyżeczka curry Składniki na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego 1- 2 ząbki czosnku WYKONANIE Makaron gotujemy ok. 10 min ( staramy się nie rozgotować). Przelewamy zimą wodą kilka razy. Do makaronu dodajemy kukurydzę, szczypior
W kuchennym oknie EwyCzas gotowania: 1 godzina Składniki 200 g makaronu główka brokuła 4 jajka 10 pomidorów suszonych w zalewie garść pestek dyni Sos czosnkowy: mały jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku, łyżeczka majonezu, łyżeczka musztardy, ulubione zioła, szczypta soli Przepis 1 Jajka, brokuły i makaron gotujemy, czekamy, aż ostygną. 2 Brokuły rozdrabiamy na małe różyczki. Mieszamy z makaronem. 3 Pomidory kroimy na mniejsze
Kuchnia Bazyliisobą współgrają. Świetnie smakuje taka łódeczka cykorii nadziana sałatką. Składniki: • 4 gruszki • 100 g orzechów włoskich • 200 g ostrego sera żółtego • 3 małe cykorie Sos • 3/4 szklanki majonezu • 3 łyżki sosu z cytryny • 1 łyżeczka cukru Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki sosu. • Ser żółty pokroić w drobną kostkę 0,5 x 0,5 cm. • Orzechy posiekać na mniejsze
To co kochamjajek • 400 g kwaśnej śmietany • sól, pieprz do smaku • masło do wysmarowania tortownicy Sos czosnkowy • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej • 1/2 szklanki joguru • 3 łyżki majonezu • 3 ząbki czosnku • sól do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i ugotować w skórce. • Cukinie umyć i pokroić w 1 cm krążki. • Szparagi złamać w miejscu, gdzie znajdują
To co kochamcykorii • 2 pieczone udka z kurczaka • 1 duże jabłko • 1/2 szklanki orzechów włoskich • 2 łyżki suszonej żurawiny • 10 listków bazylii • sok z 1/2 cytryny Sos • 3 łyżki majonezu • 2 łyżki śmietany kwaśnej • 1 łyżeczka musztardy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Kurczaka pokroić w kostkę, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem
To co kochammiód z boczkiem, bo naprawdę są przepyszne. Składniki na 2 porcje: • 12 sztuk suszonych daktyli bez pestek • 6 plastrów wędzonego boczku • garść różnych sałat Sos • 2 łyżki majonezu • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka płynnego miodu • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Każdy plasterek boczku przeciąć na pół i w każdą połówkę zawinąć daktyla. • Spiąć
To co kochamreszta stoi w lodówce i się konsumuje. Przed podaniem można dodać ziarna słonecznika, pestki dynii czy starte jabłko, a nawet wymieszać z odrobiną majonezu czy śmietany. Składniki: • 1,5 kg kapusty białej – 1 mała główka • 2 marchewki • 3 ząbki czosnku Zalewa • 1/2 litra wody • 1/2 szklanki cukru • 1/2 szklanki octu 10% • 1/2 szklanki oleju
To co kochampietruszki, liście bazylii do smaku wg uznania • 1 jajko • sól, pieprz do smaku • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • olej do smażenia Sos czosnkowy • 3 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu • sól, pieprz do smaku • 2 ząbki czosnku Wykonanie: • Ugotować kaszę w osolonej wodzie, wyjąć woreczek i w tej samej wodzie gotować brokuła
To co kocham