schłodzić godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremką ciasteczka. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec ok. 15 min w temperaturze 200 stopni. Ostudzone ciasteczka można dekorować lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Smacznego
La grande e la piccola cuocaZwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać do 160 stopni i piec przez około godzinę (do suchego patyczka). Można oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem królewskim* albo limonkowym**. *Lukier królewski – na jedno białko dużego jajka (około 30 g białka) dodać 150g cukru pudru
Pociąg Do Kuchniroztopionego masła skórka otarta z 1 cytryny Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut. Posyp cukrem pudrem. Lub jeśli masz czas i chęci polukruj: Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny - ok 1 łyżka, białko
AZgotuj!najpierw 1 łyżka ciasta, na nią układamy 1/2 Rafaello, na nie kładziemy kolejną łyżkę ciasta (w foremce nie powinni być więcej masy niż 3/4 wysokości). Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy patyczkiem, czy się już upiekły, wyjmujemy, studzimy. dekorujemy według upodobania (u mnie lukier jogurtowy i cukrowa posypka
Rozpustne gotowaniedodając cukier, jaja i mleko. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiamy na stolnicy. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy foremkami rożne wzory, układamy na suchą blachę i pieczemy w temperaturze 150 C do zrumienienia. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem, pisakami, czekoladą. Inwencja należy do Was :) Ciasteczka smakują najlepiej na drugi dzień. Pozdrawiamy
vegetanieżółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować na 2-3 mm i wyciąć dowolnej wielkości kółeczka. Piec
Apetyczna babeczkamąki i miksujemy mikserem aż powstanie ciasto bez grudek. Następnie odstawiamy je do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki (co chwilę maczając dłonie w wodzie - ciasto nie klei się wtedy do rąk) i rozpłaszczamy je lekko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odpowiednią odległość między ciasteczkami, aby się nie skleiły podczas pieczenia. W piekarniku nagrzanym(...)180C pieczemy Lebkuchen przez 13 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika studzimy je na kratce. Po ostygnięciu lukrujemy (cukier puder łączymy z wrzątkiem i wierzch pierniczków maczamy w lukrze). Najlepsze są na następny dzień
Emcia Pichcirozczynu 2 płaskie łyżeczki soli 340 g masła oraz 1 jajko do posmarowania pączków po małej łyżeczce marmolady truskawkowej/ śliwkowej/ różanej lub innej ulubionej/kostka czekolady/owoce cukier puder do posypania lukier: ( ja nie robiłam ) 400 g cukru pudru, sok i skórka z pomarańczy, sok z cytryny Zacznijmy od przygotowania składników. Drożdże, jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej(...)Następnie złączyłam rogami ciasto od spodu. I tak kolejno formowałam pączki. Łączeniem do dołu wkładałam je kolejno do papilotek. Ułożyłam je na blasze do pieczenia. Powinny postać około pół godziny do podrośnięcia. Wierzch pączków posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wstawiłam je do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam przez około 13-15 minut. Można zrobić lukier i polać nim pączki
potrawyregionalneproponuję wykorzystać ciasto piernikowe w nietypowy sposób i upiec piernikowe gofry. Do przygotowania gofrów wykorzystałam wymienne płytki z mojego opiekacza do pieczenia gofrów. A jak gofry, to musi być bita śmietana, ale posypana mieszanką przypraw do deserów z cynamonem, cukrem, skórką cytrynową, goździkami i kardamonem. Ale możecie też upiec tradycyjne pierniczki : świąteczne pierniczki, świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki(...)przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowania. Wstajemy rano, "chwila" i mamy przepyszne drożdżóweczki dla dzieci na drugie śniadanie lub do przedpołudniowej kawki. To ciasto chyba nie może się nie udać. Z takim schłodzonym ciastem świetnie się bowiem pracuje. Myślę, że nawet nastolatki świetnie sobie z nim poradzą, kiedyś przygotowywała je moja córka i wyszły jej genialne. Tym razem zamieniłam mąkę pszenną na orkiszową, biały cukier(...)bardzo miękkiego masła Dodatkowo: - 150-200g jagód (mogą być również borówki, u mnie część była z jagodami, część z borówkami, obydwie wersje były przepyszne) - 1 jajko do posmarowania Lukier marcepanowy: - kilka łyżek cukru trzcinowego - kilka łyżeczek słodkiej kremówki - kilka kropli olejku migdałowego Drożdże wsypać do kubeczka, wlać wodę i dokładnie zamieszać. Odstawić na kilka minut aż się spienią
Smaczne Zdroweproszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz olej i delikatnie mieszamy – ciasto powinno mieć grudki. Dodajemy startą marchewkę oraz mieszankę keksową, delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy wysokości, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C. Dekorujemy mieszanką keksową i np. kleksem z lukru czy czekolady
Gotowanie i blogowaniepomocą łyżki. Masę przekładam na stolnicę i wyrabiam aż powstanie gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość ok 5 mm i wycinam kształty. Pierniki przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 8- 10 minut. Przestudzone pierniczki dekoruję lukrem lub posypuję cukrem pudrem
Kukuleczkiłyżka cukru wanilinowego 3/4 kostki masła szczypta soli Ponadto : lukier - pół szklanki cukru pudru, 3 łyżki wody - wymieszać tak aby nie był za gęsty ani rzadki. kruszonka - 1/3 kostki masła, 1/2 szkl. mąki, 1/2 szkl cukru - wszystko zagnieść jak na kruche ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodać więcej mąki i cukru. owoce
Garnkowe fanaberieprzypadku termoobiegu do 160 stopni ) i pieczemy przez kolejne 15 minut aż ciasto zrobi się złocistobrązowe (jeżeli będzie za jasne to możemy piec jeszcze dodatkowe 5 minut). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia. Możemy posypać bułeczki cukrem pudrem lub wcześniej przygotowanym lukrem Bułeczki mają pyszny czekoladowo-cynamonowy smak więc polecamy spróbować je zrobić tylko miejcie na uwadze
Kuchenne Wariacjerodzynki, delikatnie wmieszać Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem. Piec około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C. Lukier: - białko; - sok z cytryny; - pół szklanki cukru pudru Wycisnąć sok z cytryny, dodać
dom-agi.plnaprzemiennie, po 2-3 łyżki stołowe białego i kawowego. Na wierzchu ciasta zaczynając od środka przeciągnąć kreski tworzące pajęczynę. Wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp.160 stop..60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie. Brzegi serowej pajęczyny posmarowałem lukrem kawowym
Kulinarny karnet Christopherazakończenie etapu ciążowego kolejna porcja kalorii :) Pyszna babka jogurtowa z nutką cytryny, ponieważ miałam potrzebę smaku czekoladowego całość polałam czekoladą, Wy możecie ograniczyć się do cukru pudru lub lukru :) Babeczka bardzo przyjemna w smaku, taka prosta, ale czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze. Szybko się ją robi, jeszcze szybciej zjada, polecam przede wszystkim teraz, póki nie ma jeszcze owoców, pyszna(...)puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około 30-35 min do suchego patyczka. Wyjmujemy jeszcze ciepłą na talerz i polewamy/posypujemy
Z butelką mleczka w tleciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 50 g drobnego cukru 1 jajko 50 g masła 12 truskawek Kruszonka: 4 łyżki mąki pszennej 20 g zimnego masła 1 łyżka cukru pudru Nadzienie serowe: 125 g ricotty lub twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko Lukier cytrynowy(...)Wymieszaną wstępnie masę, wyrabiać dalej hakiem miksera (lub ręcznie) przez ok. 10 minut. Po tym czasie - ciągle wyrabiając - dodać partiami stopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze 5 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W tym czasie powinno conajmniej dwukrotnie, powiększyć swoją objętość (fot.1 i 2) . Przygotować kruszonkę: mąkę wsypać do miski
Świat Ciastarazem się stało. Dzięki dodatkowi maki żytniej dłużej świeże i bardziej gliniaste, i dzięki temu jeszcze pyszniejsze niż tradycyjne ślimaczki cynamonowe :) Przenno zytnie buleczki cynamonowe z orzechami ciasto: 25 g świeżych drożdży 80 g masła 300 ml mleka 50 g drobnego cukru 375 g (350 g + 25 g do podsypywania) mąki pszennej (typu 550) 80 g mąki żytniej 1/2 łyżeczki(...)opcjonalnie lukier kakaowy zrobiony z cukru pudru, kakao i odrobiny wody Rozpuszczamy masło w rondelku. Dodajemy mleko i mieszamy. Przelewamy całość do miski. Do letniego płynu dodajemy drożdże. Zostastawiamy na 5 minut. Nastepnie dodajemy cukier, kardamon, 1/2 jajka, mąkę żytnią, 350 g mąki pszennej i sól. Całość wyrabiamy mikserem na średnich obrotach przez ok. 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy
Dzieje kuchennej Wiewióry