lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:60/100)

Miękkie Pierniczki z Lukrem 2114

jaja1,5 szklanki cukru pudruMiękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy. Jajko oraz żółtko ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło z miodem i cukrem - łączymy wszystkie składniki. Gdyby ciasto okazało się zbyt klejące możemy dodać niewielką(...)ciasto) i umieszczamy w zamrażalce na ok. 20 minut (lub w lodówce na ok. 2 godziny).Ciasto wałkujemy na grubość ok. 6-7 mm (na stolnicy oprószonej mąką).Z ciasta wykrawamy pierniczki dowolnych kształtów i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 8-10 minut w temperaturze 180 stopni do bardzo lekkiego zrumienienia brzegów. Pierniczki tuż po upieczeniu

Słodka Strona
Pyszne pierniczki 173

Jeśli mielibyście wybrać jeden typ ciasta na Boże Narodzenie, co by to było? U nas bez wątpienia piernik lub pierniczki. Pyszne pierniczki, z wyraźną miodową nutą i aromatem cynamonu, goździków. Już piekąc pierniczki nawet dużo wcześniej, poczujecie zapach Świąt w domu. Kolor i twardość pierniczków zależy od długości pieczenia ciasteczek. Jeśli preferujecie pierniczki ciemniejsze, pieczcie je ciut dłużej. Jeśli wolicie(...)Możesz dodać sok z buraka czy sok ze szpinaku, żeby uzyskać lukier kolorowy. Nie potrzebujecie specjalnych narzędzi do wyczarowania własnych pięknych pierniczkowych ludzików. Wystarczy torebka foliowa i Wasza wyobraźnia oraz troszkę wprawy. Zamiennie zamiast miodu, możecie użyć melasy – jasnej lub ciemnej, to również wpłynie na kolor ciasta. Przepis pochodzi z książki „Cuda z piernika” Mimy Sinclair. Biblii

Mieszam w Garnku
Babeczki czekoladowo-piernikowe z bitą śmietaną i truskawkamki 129

całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady w proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier(...)wolnym strumieniem wlewać mleko ciągle mieszając. Na samym końcu dodać  przesianą mąkę z proszkiem i czekoladę w proszku. Jeszcze raz wymieszać. Formę do mufinek wyłożyć papilotkammi i wlać ciasto do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  170 stopni C przez około15 minut. Wyjąć z piekarnika i  ostudzić. W międzyczasie ubić schłodzoną śmietanę z cukrem

Gosia gotuje
Pierniczki bezglutenowe 211

bezglutenowego) - 70g cukru pudru - 70g masła - 1 jajko - lukier Sposób przygotowania: 350g mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników.  Następnie dodajemy cukier, miód, miękkie masło i wbijamy całe jajko.  Całość bardzo dokładnie miksujemy. Pozostałe 100g mąki wysypujemy na stolnicę i bardzo dokładnie ugniatamy z pozostałą częścią ciasta. Na 15 minut odstawiamy do lodówki. Po tym czasie

Pan i Pani Smith w kuchni
Rogale Świętomarcińskie 1921

cynamonowypyl.blox.pl :)  Gotowe rogale zabieram jutro na zawody z biegania na 10 km. Obiecałam kolegom. Po takim biegu każdy ma ochotę na słodkie. Trzymajcie kciuki! :)  Składniki na ciasto: 1 kg przesianej mąki pszennej 400 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2  jajka + 1 żółtko 120 g cukru 0,5  łyżeczki  soli 120 g masła(...)cukru 250 g miodu 100 g migdałów 80 g rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 300 g  pokruszonych biszkoptów 80-90 g masła 4 – 5 jaj  Lukier: 200 g cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny 100 g posiekanych migdałów do posypania rogali 100 skórki kandyzowanej z pomarańczy Nadzienie : Mak wypłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Kruche ciasteczka – słodki prezent 205

ładniki na lukier:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą),2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,perełki do dekoracji.Przygotowanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem przesypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojoną margarynę i z pomocą dużego noża, kroimy ją jeszcze drobniej, równocześnie mieszając z mąką.  Dodajemy jajko, cukier i zagniatamy ciasto(...)ciasta formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i schładzamy ok. 1 godz. w lodówce. Piekarnik nastawiamy do temp. 180°C.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na oprószonej mąką powierzchni na grubość ok. 5 mm. Za pomocą foremek wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy (każdą porcję oddzielnie, czyli jedną blachę) ok. 12 – 14 min. Pozostawiamy

Moniki Smakołyki
Andrzejki_Jędrzejki_Andrzejówki_wróżby poleca Christopher. 494

szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki  homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były  przepieczone. Wyłowić swój  „pączek-przepowiednię” i uruchomić wyobraźnię. Oczywiście pączek zjadamy(...)jajka  dodajemy do  lukru, ciągle ubijając. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ,aż masa urośnie .Przelewamy do miseczek, posypujemy cynamonem .Podajemy na ciepło lub zimne . I wreszcie z  błogością w ustach czekamy na to ,co przyniesie nam los, niezależnie od wróżb. Zamiast lać wosk ,każdy może wylać na patelnię chochelkę ciasta naleśnikowego i wróżyć

Kulinarny karnet Christophera
Kopytka piernikowe 512

puszyste  i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę  , Całość zagotować(...)wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm  i pociąć pod skosem na kopytka . Ułożyć na blaszce

Malinowa Kawiarenka
piernik na już! szybki i pyszny 140

będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem, cukrem pudrem... Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji

chili & sugar
Piernik wyborny siostry Anieli 209

pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder

Smakowy Raj
Wielkanocny keks z Hortexu 220

delikatnie mieszamy. Dodajemy owoce, posiekane orzechy i przesianą z proszkiem do pieczenia makę. Ciasto przekładamy do foremki (11 x30cm) wysmarowanej margaryną i wysypanej bulką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Przestudzony keks polewamy lukrem przygotowanym ze ¾ szklanki cukru pudru i 1- łyżki gorącej wody i 1 łyżeczki soku

Mia Cucina Sofieta
Oponki bez sera - kwiatuszki 138

masła* 3 łyżki jogurtu naturalnego * łyżka spirytusu * olej lub smalec do smażenia* kolorowy lukier  Przygotowanie :Zrobić rozczyn z podanych składników. Odstawić pod przykryciem na pół godziny w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać rozczyn, jajko i żółtko oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto, odłożyć na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować, nie podsypywać za dużo mąką. Wycinać kwiatki

Magiczne Życie Marty
LEBKUCHEN (MIĘCIUTKIE, OBŁĘDNIE PACHNĄCE PIERNICZKI) 620

oczyszczonej SKŁADNIKI NA LUKIER: 2 szklanki cukru pudru kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: PIERNICZKI: Masło roztop z miodem w garnuszku z grubym dnem, tylko do połączenia się składników. Pozostaw do lekkiego przestudzenia, a następnie ciepłą masę wlej do wymieszanych w misce suchych składników oraz skórek z owoców i zmiksuj wszystko przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto będzie miało kleista konsystencję(...)miskę lniana ściereczką i pozostaw ciasto do ostygnięcia. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Zwilżonymi w wodzie dłońmi nabieraj kawałki ciasta i formuj z nich kuleczki wielkość orzecha włoskiego . Układaj je na blasze w większych odstępach od siebie, gdyż pierniczki rozchodzą się na boki i rosną. Piecz je 10-12 minut

Słodko-Słony Świat Ilony