lukier na ciasto - 1500 przepisów (strona:54/100)

MURZYNEK Z MASĄ JOGURTOWĄ 325

masa była gładka. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej najpierw ciemne, czekoladowe ciasto, a na nie delikatnie masę jogurtową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st na około 55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy polewą, lukrem lub zostawiamy bez polewy

Walijskie Pichcenie
Babka piaskowo - makowa 217

składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką lub polać lukrem. Ja zostawiłam babkę bez niczego i też była pyszna :) Smacznego :)        Przepis pochodzi z kwietniowego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Waniliowe cmentarzysko 201

momentu, aż masa porządnie zgęstnieje, czekałam jakieś półtorej godzinki.Potem wierzch obsypać kakaem wymieszanym z cukrem waniliowym.Dekoracja:Trochę ciasta kruchego, jak na ciasteczka (wykorzystałam je bo zostało mi trochę w lodówce po wcześniejszych pichceniach).Kilka okrągłych cukiereczków z nadzieniem (ale nie płynnym)lukier królewski do sklejeniaCiasto kruche rozwałkować i wyciąć z nich kwadraty, na płyty nagrobkowe, aż głupio mi to pisać

Moje pyszne gotowanie
Halloweenowe ciasteczka 184

łyżeczki soku z cytryny- barwnikiPrzygotowanie:Masło siekamy z mąką. Dodajemy cukier puder, skórkę z cytryny oraz żółtka. Ciasto zagniatamy i chłodzimy 1 godzinę w lodówce. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Pieczemy w 180 C przez około 20 minut. Wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem (białko ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder oraz sok z cytryny. Lukier dzielimy i dodajemy barwniki

Zainspirowana w kuchni
CIASTECZKA ORZECHOWE Z PAJĄKAMI NA HALLOWEEN 662

przygotowaniem ciasta i upiekła te pyszności:) Ciasteczka dzięki dodatkowi masła orzechowego smakują wspaniale, są bardzo kruche i idealnie komponują się ze szklanką zimnego mleka. Korpusy pająków zrobiłam z orzechów laskowych w czekoladzie, ale możecie użyć czekoladowych kulek Lila Stars albo Maltesersów, natomiast główki są z najzwyklejszych draży kakaowych (możecie je zastąpić np. rodzynkami w czekoladzie). Nogi pająków to lukier(...)ciasto mocno się klei, dlatego woda jest konieczna). Rozpłaszcz lekko każde ciastko i posyp białym cukrem.Piecz przez około 8-9 minut (ja piekłam 12-13 minut) na złoty kolor.Gorące ciastka wyjmij z piekarnika i na środku każdego z nich wciśnij lekko orzechy w czekoladzie lub kulki czekoladowe i draże, tak, aby utworzyć  "ciało"  pająka.LUKIER:Wymieszaj

Słodko-Słony Świat Ilony
GNIAZDKA PTYSIOWE ZWANE PĄCZKAMI HISZPAŃSKIMI, WIEDEŃSKIMI 389

ekstraktu waniliowego   (można pominąć) - olej do smażenia (u mnie kokosowy bezzapachowy) Lukier: - puder trzcinowy - sok z cytryny (lub kilka kropli aromatu migdałowego) - słodka kremówka W średnim garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotujące się składniki wsypać przesianą mąkę i dokładnie mieszać aż ciasto będzie gładkie, lśniące i zacznie odchodzić od garnka. Masę odstawić do wystudzenia(...)dodajemy po jednym jajku i dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta. Ja dodałam także ekstrakt waniliowy , by wchłonęły mniej tłuszczu. W przepisie go nie było, więc można pominąć. Ciasto przekładamy do szprycki lub rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty ok.10x10cm. Na każdy z kwadratów wycisnąć krążek (najlepiej dwa okrążenia, by były wyższe). W rondlu

Smaczne Zdrowe
Cytrynowe kruche ciasteczka z lukrem 208

cukru 125 g masła 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18%   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 składniki potrzebne do przygotowania lukru: 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażalnika na krócej. Ciasto rozwałkowujemy partiami, za pomocą foremek wycinamy gwiazdki. Ciasteczka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.   Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C (termoobieg) i pieczemy   ok 12 minut. Przygotowujemy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy sok z cytryny. Energicznie mieszamy i gotowe

noteskulinarnyfiga
Makowiec zawijany 176

spirytusu, 15 g cukru waniliowego, dekoracja: lukier, rodzynki, skórka pomarańczowa, słupki migdałów. Przygotowanie:    Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Pozostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy suche składniki: mąkę, cukry, sól oraz olej, spirytus, mleko, żółtka i na końcu roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy ręcznie ciasto lub przy pomocy robota kuchennego(...)wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 3 części lub na 2 - w zależności jak duże chcemy makowce. Każdą część wałkujemy na prostokąt i nakładamy na nią masę makową. Zawijamy w rolady. Każdą roladę owijamy papierem do pieczenia, by nam nie popękały. Przekładamy na blachę. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Po ostygnięciu polewamy lukrem i posypujemy bakaliami

Aga w kuchni
Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami 219

Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami przygotowałam w zastępstwie rogali marcińskich, których z lenistwa nie chciało mi się dla 2 osób przygotować. W zeszłym roku też

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mini Pączki dla Dzieci 195

Pączki w wydaniu dla dzieci, bo który maluch nie ulegnie ich urokowi. Ponadto ciasto z jakiego zrobiłam te mini pączuszki wyszło rewelacyjne. Delikatne, lekkie i dosłownie rozpuszczające się w ustach, wiec polecam ten przepis nie tylko na zrobienie wersji dla dzieci, ale również do wypróbowania podczas robienia tradycyjnych pączków. Mini Pączki dla Dzieci - Składniki:Pączki:4,5 szklanki(...)mąki (740 g)200 g cukru pudru150 g masła5 żółtek2 jajka80 g drożdży świeżych500 ml mlekacukier waniliowyodrobina soli Lukier:1,5 szklanki cukru pudruok. 5 łyżek wodybarwniki (najlepiej w proszku) konfitura z różyolej lub smalec do smażenidowolna posypka (opcjonalnie) Mini Pączki dla Dzieci - Sposób przygotowania:ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy

Słodka Strona
Ciasto dyniowe 177

zapach ciasta z przyprawami korzennymi roznosi się po całym domu. Kusi, oj kusi, zatem pozwól proszę, że najpierw skosztuję kawałek, a następnie podzielę się wrażeniami :)  ...................................................................................................... Ciacho jest mniamniusie: mięciutkie, wilgotne, delikatne, rozpływające się w ustach. Jeden kawałek to stanowczo za mało, idę po kolejny :) Składniki:  1 szklanka oleju 1 szklanka cukru 3/4 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego 3 jajka(...)poziom. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w formie na 15 min., następnie wyjąć z formy i pozostawić na kratce do wystygnięcia.  Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować*: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru. Część lukru wymieszać z kurkumą. Polukrować najpierw białym

Domowa Cookierenka Agi
Maślane ala Pączki 182

polewa czekoladowa lukier (co tylko chcesz) na wierzch Masło roztapiam z ksylitolem i wanilią. Zostawiam do ostygnięcia. Do szklanki wlewam ok 30-50 ml letniej wody, dodaję drożdże, ksylitol.  Mieszam i odstawiam na ok 5 min w ciepłe miejsce. Do miski wsypuję mąkę, wlewam masło i rozczyn z drożdży. Mieszam wszystko dokładnie. Wyjdzie kremowe, rozpadające się ciasto.  Jeśli(...)jest potrzeba podlewamy wodą. Miskę przykrytą ścierką odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.  Następnie na kolejne 10-15 minut miskę z ciastem wstawiamy do lodówki. Nagrzewamy piekarnik na 180-200 st.C.  Formujemy niewielkie kuleczki (1/4 tradycyjnego pączka)  do środka których pakujemy nadzienie.  Bez nadzienia będą jak dla mnie za suche. Układamy na blasze wyłożonej

IzaGotuje
Migdałowe kule z amaretto 168

idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni, na niej wulkan mąki, a z niego płynąca lawa z miodu i jajek! Kiedy już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu

bistro mama
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 159

gram) + kilkanaście malin 1 litr oleju rzepakowego do smażenia lukier limonkowy : 1 szklanka cukru pudru + kilka łyżek soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka, cukier, sól, ziarenka wanilii, sok z limonki, alkohol i wyrabiam gładkie ciasto. Na koniec wyrabiania dodaję olej. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę(...)Każdą część delikatnie spłaszczamy w dłoniach i nakładamy łyżkę masy kajmakowej oraz 2-3 maliny. Ciasto zlepiamy i układamy na desce obsypanej mąką. Postępujemy tak samo z pozostałą częścią ciasta. Pączki odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut- aż podwoją swoją objętość. W garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy w nim pączki po 2-3 minuty z każdej strony. Należy pamiętać

Mango Papaja
Rogaliki ziemniaczane z dżemem pomarańczowym i czekoladą (pyszne!) 328

białko ulubiony dżem (u mnie pomarańczowy) czekolada (mleczna lub biała) ewentualnie lukier   1. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przepuścić przez praskę.  2. Do ziemniaków dodać cukier puder, jajka i masło, utrzeć wszystko mikserem.  3. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, ręką wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. 4. Ciasto podzielić(...)kąpieli wodnej lub po prostu tak jak ja to robię - w mikrofalówce:) Udekorować nią gotowe rogaliki. U mnie z racji tego że dżem był pomarańczowy, dodatkowo użyłam również lukru żeby podkreślić cytrusowe smaki. Rogaliki te można oczywiście nadziewać dosłownie wszystkim: dżemem, czekoladą, kajmakiem, makiem, orzechami i co tam jeszcze do głowy przyjdzie:)     Inspiracja:  Ciasteczkowy Potwór

Kto ugości moich gości?