papierków i wyciskaniu ciasta – raz dwa je usmażyłam. Na szczęście pączki hiszpańskie okazały się sporym sukcesem:)! Do tego stopnia, że obiecałam szybkie wrzucenie przepisu na bloga, co niniejszym czynię:)! Te pączki nie mogą nie wyjść, są pyszne i szybciutko znikają, co ma duże znaczenie bo niestety następnego dnia już trochę wysychają. Ja polałam je cytrynowym lukrem ale można też(...)będzie odchodzić od ścianek. Odstawiam do ostygnięcia. 2. Do przestudzonej masy dodaję – miksując – po jednym jajku. Wycinam z papieru do pieczenia kwadraciki, na które wyciskam szprycą ciasto. Wielkość kwadracików to ok. 10×10 cm ale można wyciąć większe lub mniejsze w zależności od wielkości rondelka w jakim będziemy smażyć. Do rondelka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy ciasteczka
UgotujmyTo.plduży cukier waniliowy (nie wanilinowy!) Składniki ciasto: – 1 kg mąki – 400 ml mleka – 25 g świeżych drożdży – 2 jajka i 1 żółtko – 125 g cukru – 0,5 łyżeczki soli – 120 g masła (nie zamieniać) – osobno 300 g masła (należy je zmrozić!!!) Składniki lukier: – 350-400g cukru pudru – kilka łyżek(...)ostudzenia. Dodajemy zmielone biszkopty (można je zmielić w malakserze) i po 1 jajku – masa musi być plastyczna, ale nie lejąca – dlatego ilość jajek należy dostosować. Odstawiamy. Wykonanie ciasto półfrancuskie: Podane w przepisie 300g masła zamrażamy. W garnuszku podgrzewamy 100 ml mleka, dodajemy 2 łyżki mąki, 3 łyżki cukru i drożdże. Rozczyn dokładnie wymieszać, przykryć wilgotną ściereczką i zostawić
Pociąg Do Kuchnilukier 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku z cytryny Wszystkie składniki utrzeć Wykonanie Masło wraz z cukrem utrzeć na gładko, a następnie cały czas ucierając dodawać pojedynczo jajka, a na koniec wódkę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo na przemian z mlekiem i cały czas ucierać. Gotowe ciasto(...)jest bardzo elastyczne, nie klei się do rąk. Dużą łyżką nabierać ciasto i formować kulki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem. Odłożyć do zastygnięcia i gotowe. amerykany
O kuchni z uczuciemdodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około 8-10 minut Na choinki piekłyśmy gwiazdki w 6 wielkościach. Z powstałych piernikowych gwiazdek składamy choinki Sklejamy je przy pomocy lukru. Przygotowanie lukru zaczynamy od ubicia białek ze szczyptą soli
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiszybko zagnieść ciasto. Ciasto przykryć i wstawić do lodówki na 1h. Stolnicę lekko oprószyć cukrem i rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Z placka wycisnąć foremką gwiazdki i łożyć je na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Gwiazdeczki pokryć pozostałym lukrem i dostawić ciastka na 12 h do wysuszenia w temperaturze pokojowej (najlepiej na całą noc). Nagrzać piekarnik
Niezły Młynekucieramy z cukrem. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe oraz wszystkie suche składniki na przemian z mlekiem. Foremki smarujemy masłem. Ciasto przelewamy do foremek, zostawiając od góry 1 cm wolnego miejsca. Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 25 minut. Gotowe babeczki polewamy lukrem (można wykorzystać specjalny cukier puder do sporządzenia lukru). Smacznego
Pyszności SłodkościSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna Kuchniadodać do masy. Wlać wódkę. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wymieszać. Wsypać bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki na babkę o średnicy 21 cm (użyłam silikonowej). Piec w 175*C przez około godzinę. Po wystudzeniu polać lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą
The Sweet Damselubić i delikatnie połączyć z masą. Wylać na podpieczony spód. Z reszty ciasta kroimy cienkie paseczki i układamy na wierzchu maku robiąc kratkę. Piec w nagrzanym piekarniku w 170 °C przez 45 minut. Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem
magiczna kuchnia Kasiroku zagościła na naszym stole wielkanocnym. I chociaż wydawać by się mogło, że będzie to dość ciężkie ciasto, w rzeczywistości babka jest delikatna, lekka i wilgotna. Z powodzeniem można ja upiec wcześniej gdyż długo zachowuje świeżość. Gotową babkę oblałam lukrem zrobionym z cukru pudru i jogurtu. Nie jest on wtedy taki przezroczysty i ma lekko kwaskowaty smak. Dodatkowo aby uzyskać
Wiem co jemżółtka ucieramy z masłem na puszystą masę, dosypujemy owoce i orzech stopniowo przesiewamy mąkę, delikatnie łączymy z białkami ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę cieniutką warstwą, pieczemy około 15- 20 minut po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu wycinamy gwiazdeczki dekorujemy lukrem i płatkami migdałowymi, bądź owocami i czekoladą. SMACZNEGO
Luźna Kuchniawkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy na papierowym ręczniku.Ostudzone polewamy lukrem ( szklanka cukru pudru i łyżeczka ekstraktu waniliowego).Smacznego
Słodkie Przyjemnościbabce bowiem nie można się oprzeć. Można ją upiec na Wielkanoc, ale idealnie sprawdzi się też jako niedzielne ciasto - taka uniwersalna z niej babka. Przepis znalazłam na blogu Z cukrem pudrem, nie zmieniałam nic, poza polewą. Babkę można też polać lukrem albo po prostu oprószyć cukrem pudrem - w każdej wersji będzie pyszna.Śmietankowa babka budyniowaSkładniki:(na formę z kominkiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekołoczki”, a duże ciasto drożdżowe to kołocz. Z podanego ciasta drożdżowego można zrobić drożdżówki z przeróżnymi nadzieniami np. z serem, makiem, marmoladą, budyniem, owocami, lub innymi ulubionymi dodatkami :) Ciasto drożdżowe: 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania) 3 łyżki cukru 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 70g masła 100ml mleka (w temperaturze pokojowej) 2 jajka Szczypta soli Masa serowa(...)250g twarogu półtłustego lub tłustego (w kostce) 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski
Smakowy Raj