sprawdzić patyczkiem stan jego upieczenia - upieczony keks wyjąć z piekarnika, a po wstępnym przestygnięciu również z formy, wystudzić - wystudzone ciasto zawinąć w papier i folię spożywczą lub w ściereczkę, lub od razu udekorować - keks można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem (szklanka cukru pudru dokładnie wymieszana z kilkoma łyżkami gorącej wody lub soku z cytryny, pomarańczy) i posypać kandyzowanymi skórkami
Smakołyki Berenikiprzygotowane pączki smażymy na rozgrzanym oleju bądź smalcu (można wcześniej sprawdzić, czy temperatura jest odpowiednia poprzez wrzucenie kawałka ciasta - jeżeli szybko zbrązowieje, to temperatura jest właściwa), a później osączamy na papierowym ręczniku. Można pączki jeszcze posypać cukrem pudrem, pokryć lukrem lub inną, dowolną polewą. Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakumiodu z masłem wyrobić ciasto. Owinąć je folią aluminiową i włożyć na ok. godzinkę do lodówki. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wykrawać z niego ciasteczka. Piec ok 7-9 minut w temperaturze ok. 180*C. Pierniczki można udekorować lukrem. Lukier: Składniki: 1 białko z małego jajka 1 szklanka cukru pudru 2 krople olejku migdałowego lub kilka kropel cytryny
The Sweet Damselwystudzone ciasto, układamy na wierzch pianki owoce, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach zamrożoną drugą część ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C pieczemy przez 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem, kakaem lub polewamy lukrem w esy floresy. Smacznego
kgwjanczewoposiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 10-12 minut w temp. 180st. Ostudzić.Lukier:2 białka, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru.Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Lukier przełożyć
Z miłości do słodkościmąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych 30 g cukru waniliowego 100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody 1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo : Olej do smażenia Wykonanie: Do misy wsypujemy mąkę pszenną .Do szklanki z ciepłą wodą dodajemy drożdże(...)tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie serca pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny . Pyszneeeeeeeeee
Różowa kuchniaLukier cytrynowy: 3/4 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek soku z cytryny listki mięty do dekoracji 1. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. 2. Masło rozpuścić, ostudzić. Wlać do miski, wbić jajka, dodać ajerkoniak. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i cukier. 3. Składniki suche dodać do mokrych i krótko zmiksować. Ciasto(...)Cukier puder dokładnie rozetrzeć z sokiem cytrynowym, powinien być dość gęsty (będzie bardzo powoli spływał z łyżeczki), razie potrzeby regulujemy konsystencję dodając po łyżce cukru lub soku. Polewać lukrem jeszcze ciepłe muffinki, pozostawić do zastygnięcia. Najsmaczniejsze były następnego dnia
Kuchnia Prezydentowejrazem głównym dodatkiem będą śliwki :) Składniki na ciasto paluch-owe słodkie: 300 g maki pszennej typ 500 1 opakowanie 100 g ksylitolu 2 żółtka 150 ml letniego mleka 40 g roztopionego masła Dodatkowo: Śliwki żółte ( duże) 2 kg ksylitol 200 gram Lukier: ksylitol zmielony 150 g sok z cytryny 2 łyżki
Różowa kuchniawodze fantazji, skorzystałam z zielonego lukru i udekorowała jedną z choinek cukrowymi płatkami śniegu. Ta zdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać(...)schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez noc).Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Wycinać z niego gwiazdki - na 1 choinkę potrzeba po 2 gwiazdki każdego rozmiaru. Układać ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić.Przygotować lukier królewski:Białka przelać przez drobne sitko do większej miski, dodać cukier
Pożeraczka, czyli raz adobrzepolukrowane (cukrem trzcinowym), z bardzo zdrowymi w tym roku posypkami: orzeszkami pecan, włoskimi, migdałami, płatkami czekoladowymi (z ksylitolem), kokosem. Można podawać również bez dekoracji, wówczas troszkę więcej trzeba posłodzić ciasto. Ja zmniejszyłam bardzo ilość słodkości, dla nas były ok. Z podanych składników wychodzi ok.40-50 sztuk.Przepis lekko zmodyfikowany, pochodzi z Kwestii Smaku.Składniki:- 330g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ750(...)papierem do pieczenia.Pierniczki urosną więc ciasto nie może się stykać. Przed wsunięciem do piekarnika posmarować pierniczki rozbełtanym jajkiem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C (góra-dół) ok.10-12 minut lub 170*C (termoobieg) ok.10 minut. Po wystudzeniu najlepiej przechowywać w zamkniętej puszce.Można polukrować je od razu po wystudzeniu i obsypać dowolnymi ozdobami, gdy lukier przyschnie przełożyć do puszki
Smaczne Zdrowemasła 1 żółtko lukier: 30 g białka 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki zimnej wody krew: 1/4 łyżeczki czerwonego barwnika w żelu 1 kropla zielonego barwika w żelu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać ze skórką cytrynową i cynamonem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego(...)spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać szklanką koła. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Ostudzić. Cukier puder przesiać, utrzeć z białkiem na gładki lukier. Przełożyć do woreczka cukierniczego, odciąć końcówkę, żeby powstała mała dziurka i narysować
Pożeraczka, czyli raz adobrzemazurek nie wymaga już tyle pracy co mazurek marcepanowy. Jest super różany. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej typ 500 250 g masła 100 g cukru 5 zółtek szczypta soli Blat różany: 3 jajka 200 g cukru 2 czubate łyżki konfitury z płatków róży(...)pudru (tak naprawdę zależy to od wielkości białka, lukier musi być dość gęsty) 1 białko 1 łyżeczka konfitury z płatków róży Przygotowanie: Spód kruchy: Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i mieszamy nożem, posiekanie składniki zagniatamy i odkładamy do lodówki na około 30 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy koło. Ciasto
Lili w kuchniMakowiec na kruchym cieście to klasyka wypieków bożonarodzeniowych, podobnie jak struc la makowa , zwana inaczej makowcem zawijanym. Masę makową przygotowuje się tak samo, jak do większości makowców. Na początku należy ugotować mak, a następnie zemleć go w maszynce do mięsa (chyba, że kupicie mak już mielony, jest dostępny w niektórych sklepach). Dalsze czynności przygotowawcze wymagają już znacznie mniej czasu. Masę(...)cukrem pudrem i taka prosta dekoracja sprawdza się tutaj idealnie; całość jest wystarczająco słodka, więc dodatek lukru mógłby ją przesłodzić, a biała "kołderka" z cukru ładnie kontrastuje z ciemnym kolorem masy makowej. Przepis możecie wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Makowiec na kruchym cieście Składniki: CIASTO 200g mąki pszennej 100g masła 50g cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku
Smakołyki Berenikijuż wiem, że nie ostatni. Właściwie to robiliśmy, wspólnie z dziećmi, które przy samodzielnym ugniataniu ciasta, wałkowaniu i wykrawaniu różnych kształtów miały świetną zabawę. Pierniczki w trakcie pieczenia wyrastają i lekko tracą kształt, więc nie nadają się raczej do finezyjnych dekoracji lukrem. Składniki: 1 kg mąki pszennej 8 żółtek 3 białka 1,5 szklanki drobnego cukru(...)cały czas ubijając. Dodać żółtka i zmiksować. Ubitą masę jajeczną wlewać do mąki i delikatnie wymieszać. Dodać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą, wymieszać. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, np. do lodówki. Do następnego dnia zgęstnieje. W dniu pieczenia Ciasto lekko podsypać mąką, rozwałkować na grubość
Maślane ciasteczkoznikają w mgnieniu oka. Składniki na ok. 20-23 sztuki: 200 g mąki 100 g margaryny lub masła 3 jajka 250 ml wody szczypta soli polewa lub lukier Wodę zagotować z margaryną i solą. Przesiać do tego mąkę z i pałką ucierać na ogniu, aż powstanie gęsta jednolita pulpa i będzie odchodzić od garnka. Wystudzić. Wbić jajka i zmiksować(...)ciasta (dwa okrążenia jedno na drugim, żeby były wyższe). Na rozgrzany olej kłaść ciasto razem z papierem, papierem do góry. Po minucie papier sam odejdzie. Smażyć, aż się zarumienią, przewrócić widelcem na drugą stronę. Wyjąć i ułożyć na papierowym ręczniku aby wpił nadmiar tłuszczu. Polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub czekoladą. Ja dodatkowo posypałam kolorową posypką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia