Ciąg dalszy wypiekania pierniczków.Teraz wypiekamy gwiazdki i bałwanki.Ciasto szybko się robi ,a jeszcze szybciej się wykrawa i piecze. Polecam . Składniki na 50 szt 1 szklanka sztucznego miodu 1/2 szklanki cukru 100 g masła 1/2 przyprawy do piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo(...)puder 2 szklanki mleko -tyle aby powstał lukier sok z cytryny Wykonanie: Cukier,masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, kiedy przestygnie dodajemy sodę kakao i przyprawy korzenne, mąkę i jajo. Składniki wyrabiamy rękoma raz dwa i zagniatamy ciasto.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinkę.Ciasto schłodzone lepiej się wałkuje. Wycinamy gwiazdki i bałwanki. Nagrzać
Różowa kuchniawaniliowego olej do głębokiego smażenia Do podania: cukier puder lub lukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Przekładamy(...)drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką". 3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju przy pomocy pędzelka. Na papier wyciskamy ciasto formując gniazdka o średnicy mniej więcej 7-8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru tak, aby każde z gniazdek znalazło się na osobnym kawałku. 4. W garnku porządnie rozgrzewamy olej
My Culinary Artpodwoić objętość. Kiedy ciasto rośnie smaruję formy. Na tę babę potrzebujecie jednej naaaprawdę dużej lub dwóch form, tradycyjnej i takiej gdzieś o 1/3 mniejszej. Chyba z tego wiecznego zakochania w Mężu zapomniałam, że do drożdżowego nie sypie się blach bułką, wystarczy tylko wysmarowanie masłem. Przez ten prosty błąd miałam problem z gładkim rozprowadzeniem na gotowych babach lukru i polewy. Forma
I tu będę miała takie tebyć też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl mąki 1/2 szkl cukru Lukier: 2/3 szkl cukru pudru
Kto ugości moich gości?słoiczka dżemu jagodowego lukier do dekoracji perełki cukrowe do dekoracji Sposób przygotowania Mleko podgrzać aby było ciepłe rozpuścić w nim łyżeczkę cukru, dodać drożdże oprószyć łyżką mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia. Masło rozpuścić w mikrofali przestudzić. Mąkę wymieszać z solą i cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać żółtka i wyrośnięty zaczyn wyrobić ręką gładkie ciasto, wlać masło i ponownie
Wanilia i Kardamonmoje pierwsze własnoręcznie zrobione pączki. Pączki robi się z ciasta drożdżowego, kluczem do sukcesu jest dobrze wyrobione i wyrośnięte ciasto. Pączki są pulchne, oczywiście najlepsze są w ten sam dzień w którym je robiliśmy... ale nawet na drugi dzień nie tracą zbyt wiele. Domowe pączki nie mają sobie równych, i nie ma co ich porównywać do tych z cukierni. Przepis(...)mają takiego sprzętu kawałek ciasta lub chleba wrzucimy na olej, jak ładnie się zrumieni w czasie ok 1 min. to olej jest wystarczająco rozgrzany. Pączki smażymy oczywiście z obu stron (powinny w czasie smażenia prawie podwoić swoją objętość) UWAGA Pączki smażą się bardzo szybko. Usmażone pączki wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Lukier: cukier puder mieszamy
IMPRESJA SMAKUdarmo nasze babcie wypiekały najczęściej drożdżowe ciasta więc zdecydujmy się na tę wspaniałą drożdżową babę i rozkoszujmy się jej niepowtarzalnym zapachem po wyjęciu z piekarnika.... Składniki: 0,5 kg mąki 0,5 szklanki cukru 5 dag. drożdży 1 jajko całe 2 żółtka 1 cukier waniliowy 0,5 l mleka 2 łyżki masła roztopionego Lukier Wykonanie: Mleko podgrzewamy razem z cukrem(...)następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Przekładamy do wysmarowanej formy babkowej. Pieczemy ok 35-40 min. w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewosztywniejszym papierze odrysowane kształty gwiazd ( mogą być wielkości tj. na zdjęciu obok). Wyciąć gwiazdę. Ciasto rozwałkować i wyciąc gwiazdy - środkowej wielkości gwiazdy wyciąć po dwie. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp.180 stopni przez ok.10minut. Z cukru pudru zrobić lukier ( cukier puder wymieszać z gorącą wodą) i każdą gwiazdę na środku polać lukrem i skleić
W kuchni u Monikiwodę i posypuje ja maka . Wykładam żurawinę wymieszana w mące na ciasto i teraz wlewam to ciasto które mi zostało. Piekę godzinę w 180 stopniach. Po wyjęciu z pieca zostawiam ciacho do ostudzenia. Wyjmuje je z formy razem z papierem do pieczenia. Polewam lukrem. Lukier: szklanka cukru pudru mleko 4 łyżki Wykonanie lukru: Do miseczki wsypujemy cukier puder. Zalewamy
Różowa kuchniapierniki resztki zlepiamy razem, znów wałkujemy, wykrawamy pierniki i tak w kołku, aż zużyjemy całe ciasto gotowe pierniki wykładamy na wyłożoną papierem blachę pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 200 stopni, wyciągamy pierniki zaraz po upieczeniu po ostudzeniu możemy posmarować je lukrem (odtłuszczone mleko w proszku + płynne mleko+ stewia) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćnagroda mi się bardzo spodobała i niewiele myśląc postanowiłam szybko coś upiec i uznałam że ciasto z dodatkiem czekolady będzie jak najbardziej na miejscu. Aby jednak nie było za słodko, smak czekolady przełamałam pomarańczą, którą dodałam zarówno do babki, jak i do lukru. Babka wyszła pyszna i zniknęła ze stołu praktycznie jeszcze ciepła, a ja dzięki niej już niedługo wybieram
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkirękoma w kulkę i wkładam do lodówki na ok. 30min. Po tym czasie ciasto wałkuje się rewelacyjnie! Wystarczy posypanie blatu minimalną ilością mąki i do dzieła :)Pierniki piekłam w temp. 170'C przez ok. 9-10 minut. Ostygnięte pierniki dekorowałam lukrem (który zrobiłam na oko z ciepłej wody, cukru pudru i łyżeczki ekstraktu waniliowego), ale tutaj macie wolną
Kitchens Alphabetmasła szklanka mąki Wszystkie składniki zagnieść. Na chwilę włożyć do lodówki, po czym rozkruszyć na cieście. Drożdżóweczki piekłam 25-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu, kiedy nabrały złocistej barwy, wyłączyłam piec. Zostawiłam je w cieple. Dekoracja wedle uznania. U mnie najzwyklejszy lukier. Smacznego! ************************************* PS: Muszę, muszę się pochwalić! Pamiętacie konkurs organizowany przez Chantel na blogu "http://przykubkukawy.blox.pl
W kuchni Karmel-itkiktóre odświeżam tylko podczas krótkich pobytów wakacyjnych . Upiekłam ciasto ,najprostsze ,na pocieszenie. Składniki: keksówka 25 / 10 cm 250 masła ,miękkie ,wyjęte co najmniej 2 godziny przed pieczeniem. 0,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka ,nie z lodówki 1 cytryna ,dobrze wyszorowana ,sparzona Lukier: cukier puder sok z cytryny wrzątek Najpierw ścieramy(...)dalej ubijamy .Teraz dajemy połowę mąki z proszkiem i mieszamy łyżką do połączenia składników . Dodajemy sok z cytryny ze skórką ,resztę mąki i znów mieszamy do połączenia się całości.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach przez około 45 minut ,aż wierzch ładnie się zrumieni .Ciasto odstawiamy do ostygnięcia ,wyjmujemy z foremki i lukrujemy
Ladylaura.waniliowy 1 jajko do posmarowania bułek Na lukier: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ok. 6 łyżek cukru pudru Co prawda drożdże powinno się najpierw zmieszać z wodą i pozwolić im "ruszyć", ale nie zrobiłem tego i bułki wyszły idealne. Więc pominiemy ten etap i zrobimy tak: Wszystkie składniki na ciasto (czyli bez budyniu i jajka do posmarowania(...)spłaszczamy je dłonią (ewentualnie może być wałkiem jeśli wolicie). Teraz potrzebny nam będzie jakiś kubek, szklanka, czy coś podobnego o średnicy dna nieco mniejszej niż nasze spłaszczone kulki ciasta. Musimy w tych plackach porobić wgłębienia, w które będziemy nakładać budyń. Ja się posłużyłem dnem butelki od piwa. To akurat zawsze mam przy sobie, staram się nigdy nie rozstawać z piwem
Marder&Marder Manufacture